Mindig csodálkoztok, hogy miket találok a varázshűtőben. Pedig egyszerű - tavasszal betöltöm, télen ürítem. Néhányotok mosolygott, hogy spárgát fagyasztok le nagy mennyiségben, az okosabbja tudta, mi az értelme.
Nem volt főtt étel, feleségem meg a Mekiben csapta el az éhségét a városban. Valamit főzni kell, lehetőleg levest, hogy neki is legyen, mikor hazajön. Már napok óta kerülgetem a spárgát, hát most itt az esély: leves leszen belőle.
Ki is pakoltam két zacskóval (kicsit soknak bizonyult, de elfogyott), meg találkoztam két kis csomag baromfival, amire rá volt írva, hogy alaplének való. Mivel alaplé amúgy sem volt, egy füst alatt az is készült.
A spárgához kellett:
- 1 kg mirelit tisztított spárga (fele is elég!)
- 2 dl tejszín
- 1 tojás
- 1 vöröshagyma
- 1 kis krumpli
- 1/2 liter alaplé+víz
- szerecsendió, só, bors, petrezselyemlevél
Mivel alaplé nem volt, főzni kellett:
- 1 csirkecomb és 1 csirkemell, amit találtam filézve (35 dkg összesen)
- 1 répa
- 1 gyökér
- 1 vöröshagyma
- pici zeller
- 1 gerezd fokhagyma
- pici gyömbér
- 1 paprikacsuma
- 1 kis paradicsom
- egész bors, szerecsendióvirág,boróka bogyó
A gyökérféléket felkarikáztam, a hagymát és a paradicsomot megfeleztem, a füszereket teatojásba tettem. A csirkének nevezett letojt tyukot felkockáztam.
A félbevágott hagymát gondolatnyi olajon vágással lefelé alaposan megpirítottam.
Utána küldtem a zöldségeket, felkockázott húst, majd lepirítottam öket.
Mikor kicsi levet is eresztett, felöntöttem másfél liter vízzel és lefedve főztem pici lángon vagy három órányit.
Pelenkán átszűrve kaptam egy liternyi alaplé sürítményt, melynek a fele a levesbe, a másik fele a mélyhűtőbe vándorolt.
A spárgaleveshez felszeleteltem a sípokat, különválasztottam a csucsokat, mert azokat nem akarom krémesíteni. Felkockáztam a hagymát és a krumplit is.
Kis oliva ment a fazék aljába, amit követett a hagyma és a spárgacsúcs.
Amikor a spárgacsúcsok szép piros kérgeket kaptak, azokat kiemeltem a fazékból egy tányérra és beletettem a krumplit is. A két tojás sárgáját kevés sóval és a két deci tejszínnel simára kevertem. Megszórtam kis reszelt szerecsendióval is.
A fazékba ment a felvágott spárga, ahol kicsit lepirítottam, majd felöntöttem fél liter alaplével és másfél liter vízzel. Felforraltam, majd lassú lángon puhára főztem.
Amíg főtt, szeltem néhány vékony szeletet a finom kenyérből és pici kockákra vágtam. Vajat tettem egy nagy serpenyőbe és a kenyérkockákat sötétre pirítottam a vajon.
A levest botmixerrel pürésítettem, hozzáadtam a tojásos tejszínt és készre kavartam.
Beletettem a félretett csúcsokat, megszórtam kis petrezselyemmel és már ettem is. Meg később is.