Habár szilveszter már elmúlt, igyekszem felidézni, hogy miket ettünk az óév utolsó estéjén. Természetesen ezeket az ételeket más bulik alkalmával is fel lehet szolgálni!
Az este a kocsonya köré lett felépítve, semmilyen meleg ételt nem akartunk készíteni. Persze így lencseféle sem volt - szegények is leszünk ebben az évben :(
A menü:
- Kéksajtos tekercs és omlós pogácsa
- Beigli
- Borban főtt fokhagyma
- Káposztás táskácska
- Túrós pogácsa
- Guacamole tortilla csipsszel
- Sajtos-köményes rudacska
- Habkarikák és egyéb csodasütik
- Fasírtgolyócskák tepsiben sütve
- Franciasaláta
- Ecetes-sós lilahagyma
- Szibériai saláta
- Ecetes krumplisaláta
- Kocsonya
A Szibériai Saláta feleségem specialitása. Roppant egyszerű és nagyon hálás eledel!
Kell hozzá:
- 1 kis fej káposzta
- 1 kk őrölt fehérbors
- 1-2 kígyóuborka
- 2-3 fej fehér vagy salotta hagyma (lehet lila is)
- 1-2 színes kaliforniai paprika vagy zöldpaprika vagy paradicsompaprika
- Fél pohárnyi kapor
- Nagy csokor petrezselyem
- Só
Tartár mártáshoz:
- 1/2 liter tejfel
- 1/2 liter majonéz
- 1/2 dl száraz fehér bor
- Mustár
- Citrom
- Cukor
- Só, bors
A káposzta torzsáját kivágjuk és apróra szeleteljük vagy gyaluljuk - eszköztárunk függvényében. A legyalult káposztát kicsit megsózzuk és a fehérborssal megszórva alaposan összekeverjük. Állni hagyjuk egy fél órát, amíg a többi alkatrészt elökészítjük.
Az uborká(ka)t meggyaluljuk, a hagymákat vékony félkarikára szeleteljük, a papriká(ka)t kicsumázva szintén vékony szálakra szeljük. Ezeket is megsózzuk kicsit és egy nagy tálba tesszük. A kaprot és a petrezselymet apróra szecskázzuk. Lehetnek fagyasztottak is, akkor talán kicsit több is kell belőlük.
A majonézből és tejfelből pikáns tartármártást készítünk. Igyekezzünk tényleg pikánsra készíteni - a káposzta felvesz minden ízt!
A káposzta levét kicsavarjuk, belekeverjük a többi felszeletelt zöldséget, majd felöntjük a tartármártással és alaposan elkeverjük.
Végezetül adjuk hozzá a kaprot és a petrezselymet is. Kóstoljuk, hogy elég sós-e, mert sótlanul nagyon unalmas íze lesz.
Gacamole - Avokádó alapú mártogató krém Mexikóból.
Sokszor készül, mert pillanatok alatt ki lehet keverni és a polcon mindig tartunk legalább egy zacskó tortilla csipszet, ha vendégek esnek be.
- 1 nagy avokádó
- 1 citrom (vagy lime, ha van otthon) leve
- 2 gerezd fokhagyna
- 1 ek jalapeno paprika (ecetben eltett is jó) - ha nincs, kis csili vagy csípős zöldpaprika is megteszi
- 1 paradicsom
Nagyon fontos, hogy az avokádó puha, érett legyen. Ha nagyon keményet vettünk a boltba, tegyük egy alma társaságában papírzacskóba 3-4 napra, úgy szépen beérik.
Az avokadót kettévágjuk és kipattintjuk a magját, lehámozzuk, vagy kikanalazzuk a húsát az érettségi fokától függően. Villával összetörjük, hozzáadjuk a citrom vagy lime levét és az apróravágott csípős paprikát. A paradicsomot meghámozzuk és magjától is megszabadítjuk - most csak a húsa hell - apróra vágva az avokádókrémhez adjuk. A fokhagymát fokhagymanyomón átpréseljük vagy vastag késsel szétzúzzuk és nagyon apróra vagdossuk. Ezt is a krémhez keverjuk és már csak annyi sót adunk hozzá, hogy nagyon picit legyen csak sós.
Vannak elvetemült alakok (majd az összes mexikói), akik apróravágott korianderzöldet is adnak hozzá, de ők egyéb galádságokra is képesek, mint például Coronita sört egy lime gerezddel inni! Grrrrr - mi azt kihagytuk belőle.
A krémet nem szabad teljesen símára kikeverni, legyenek benne apró avokádó darabkák is.
Bár meleg ételt nem szándékoztam tálalni, volt egy vendégem, aki nem eszik kocsonyát, de szeret enni. Na ő kapott a kocsonyával egyidőben elkészült körömpörköltből, nehogy éhenhaljon már szegényke :)