Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A kétszer főzött kocsonya

2013.01.05. 07:00 Andrass9

Mert nem csak püspökkenyeret lehet ám elbaltázni! Az, hogy sikerült-e kijavítani, majd csak este derül ki a vacsoránál, ahol 10 vendég számít valami ennivalóra.

Szilveszteri buli lesz, mi vagyunk a ház gazdái. Még nem volt kocsonya, hát akkor azt főzünk (meg szibériai sajátát és guacamolet). A többit a vendégek hozzák. Az időjárás kegyes volt, minden piát ki lehetet tenni a teraszra hülni, nem a hűtőben foglalják a helyet.

A helyi boltban csak 2 darab - botrányosan ronda - francia köröm (egyben a csánkkal, 579 Ft/kg) árválkodott és másnapra igértek csak újabbat. Ez kiesett a szórásból. Azért vettem egy másfél kilós mirelit csomagot, mert szép bőrőket láttam benne.

Maradt az utolsó mentsvár: irány a madaras. Volt is körömpörköltnek való összevágott és tisztított köröm 899 Ft/kg. Azért a pofátlanságnak is vannak határai, dehát nem volt mit tennem, vettem egy kilós tálcát. Találtam viszont szép csülköt nomeg egy darab lapockát is.

Hozzátettem a mélyhűtőből egy adag általam már tisztított körmöt, amit még 99Ft/kg-ért vettem! (Nem, nem olyan régi - csak jó időben voltam a jó helyen, amikor lecsaptam rá.)

Alapanyagok, amiket beletettem egy 15 literes fazékba:

  • 3 kg tisztított köröm
  • 1,5 kg mirelit kocsonyaalap
  • 1 kg csülök
  • 0,75 kg lapocka
  • 0,2 kg füstölt comb
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kis sárgarépa
  • Só, bors, szerecsendióvirág, 3 szem borókabogyó

A lapockát és a füstölt combot kicsit összekötöztem egy madzaggal, hogy ne essen szét a főzés közben. A bőröket azért ellenőriztem, és egy forrasztólámpával meg is perzseltem kicsit. Elég tiszták voltak, mindössze egy óra hosszat tartott a kapargatás.

Az összes húsokat, bőröket egy 8 literes fazékba pakoltam, amit feltöltöttem forró vízzel és felforraltam. Mikor már habzott is, a levét leöntöttem és a bőröket ismét ellenőriztem sertére. Kicsit őrült lehetek, de az életkedvem el tud menni, ha szőrös a kocsonya!

Szépen berétegeztem a nagy inox befőző fazekamba (15 literes), a fűszereket és a hagymát egy nagy teatojásba szintén a fazékba tettem, felöntöttem hideg vízzel és ment is a tűzre. Az elmentett első főzőlevet pedig kicsit besűrítettem a kutyának - semmi nem megy szemétbe, ha nem muszáj.

12.jpg 13.jpg

Főtt főddögélt vagy 6 és fél órán át a kocsonya kislángon, gyöngyözve. Hirtelen felindulásból készítettem még 5 kemény tojást is, mert azt olvastam, hogy néha tesznek bele tojás karikát is mert az olyan csinos... Megkóstolva a leve jóízű volt, hát kiraktam szépen dobozokba. Jó ideje nem tányérba teszem a kocsonyát, mert macerás tárolni és a dobozból fogyasztáskor kiborítva a tányérra sokkal szebb látványt is nyújt. Mivel a hőmérséklet odakinn továbbra is kedvezett (-1C), hát használatba vettem a teraszasztalt néhány deszkával helyettesítve az üveglapot a kocsonya kihűtéséhez.

15.jpg 14.jpg

Két óra alatt meg is szilárdult, így boldogan behordtam az egészet a kamrába, hehogy megfagyjon az éjjel odakinn.

Eljő a reggel. Feleségemmel nekiálltunk belőle reggelizni, nomeg meózni, hogy mehet-e a vendégségnek.

Ehetetlen volt!

Olyan sótlan volt a kocsonya, hogy arra nincs kifejezés. 5 evőkanál sót tettem bele, amikor főztem, és a meleg lé jó volt, viszont most hidegen még utána sózva sem tudtuk megenni. A tojáskarikákról pedig jobb, ha említést sem teszek!

Nincs mit tenni, kiolvasztani az összeset, a levét vissza a fazékba, a tojáskarikákat egy dobozba - hátha megesszük valamivel, és ismételten megsózni a levét. A szépen kiválogatott/kirakott bőröket és húsokat a dobozokban hagytam, mert lusta vagyok. No és szét ís főttek volna! A léhez adtunk még 3 evőkanálnyi sót, amihez kicsit be kellett süríteni a levet, hogy biztosan megszilárduljon. Most persze túl sósnak éreztük, de hát a sót kivenni már nem lehet ...

16.jpg

Pelenkával bélelt szűrőn átszűrtem a levet a dobozokba, amiből végűl 17 lett. Pont elég a vendégeknek és még marad is reggelire.

18.jpg

Jött a nagy esemény és senki sem panaszkodott! Vagy udvariasak voltak, vagy tényleg sikerült kijavítani. Másnap reggel is remek volt egy pici őrölt borssal, citrommal:

19.jpg

Hát így történt, hogy kétszer főztem meg ezt a kocsonyát ...

45 komment

Címkék: tojás köröm elbaltáz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr314991638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.05. 09:58:14

Jó reggelt! Kocsmatöltelékek. Hasunkra süt a nap. Mifelénk süt. Az én módszerem, amikor az első esti főzéskor a húst kiveszem, s külön tálcán teszem a kamrába dermedni,Másnap könnyebb is a hideg hússal dolgozni. A levét átszűröm egy másik lábasba. A hús körül megdermedő kocsonya foszlányomat meg lehet kóstolni, mert a másnapi zsírozás, visszalangyosítás előtt még lehet ízesíteni. Mifelénk van aki a húsokat is előre besózza.
Kétszer akkor kellett főznünk, amikor a tányérokban megfagyott a verandán.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.05. 13:38:35

Jó ebédhez szól a nóta!

Kocsonyához mit illik inni?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.05. 14:07:00

Szép napot! Egyszer nekem is megfagyott, újráztunk. Már egy hónappal a kocsonyafőzés előtt szoktam kezdeni a beszerzést, az egyik hentesnél a bőrke szokott szép lenni, a másiknál a fej, a harmadiknál meg van néha orr, aztán a fagyasztóban várják a feltámadást. Sárgarépát nem teszek bele, viszont egy cseresznyepaprikát igen, és a hagymába egy szem szegfűszeget szúrok. Töredelmesen bevallom, én bizony teszek bele egy kanál zselatint, nem akarok úgy járni, mint egyszer, mikor kanállal ettük a kocsonyát. A leszűrt léről kávéházi szalvétával szedem le a zsírt. Mindez persze múlt időben.
Egyszer főztem Várszeghy aszpikot borjúlábból, paradicsommal színeztem, párolt zöldség, szardínia, töltött tojás és főtt nyelv került a tányérokba, arra mertem a levet. A borjúlábat később kirántottam, az valami orgia volt.
A fentiek természetesen múlt időben értendők, a kocsonya is lekerült az étlapról.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.05. 15:53:50

@Waka: Kicsit szégyelltem is magam, hogy ezt posztolom, dehát ezt főztem szilveszterre :(

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.05. 16:52:43

végre valaki, akinek szintén teli a kocsonyája hússal.
anyósét egyre jobban nem szeretem, csak az alján ül egy darabka bőr, és olyan gyenge az íze.
(szerintem egyébként ő is zselatinozza)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.05. 17:01:52

@Babette_: Ha a feleségemen múlna, csak leve lenne a kocsonyának :) Szerencsére a húst is megeszi.
Nekem meg minden jöhet bele, kivéve a fül és orr, mert az túl ropogós az izlésemnek.

Pinka-Panka 2013.01.05. 17:49:17

Szép estét mindenkinek!

@Andrass9: jártunk már mi is így, azóta meg kell kóstolnom míg fől, csak azt meg nagyon nehezen bírom.
Guszták egyébként. A Hajdú Lacinál láttam tojással, nagyon szép az Ő kocsonyája is.

Egyébként én se értem sokszor a sózás erejét, mert ma pl zöldborsó levest főztem, s nem vagyok kóstolgatós, de már elszúrtam pár dolgot, így most már kóstolok. Ma 3x kellett utánsózni a levesnek, hogy íze legyen, szerintem máskor fele ennyitől sós volt. Létezik ilyen szerintetek?

Pinka-Panka 2013.01.05. 17:51:03

Soha nem teszek bele zselatint, úgy áll az mint ahogy kell a sok mindentől.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.05. 18:19:30

@Andrass9: ln csak azt nem szeretem, ha köröm szét van vagdalva.

@Pinka-Panka: így van

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.05. 18:39:30

@Andrass9: Ugyan mi a csudáért szégyenled magad?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.05. 19:41:28

@Waka: Nem jó mások szívét fájdítani!

Pinka-Panka 2013.01.05. 19:53:59

@Andrass9: most csak én vágom, hogy miért baj ez?
tökéletes szilveszteri kaja..nem tudom mi gond van ezzel.
Van aki azt se tudja, hogy ehetne ilyen jót is és lustaságból leemel egy előregyártott fost a polcról. Bocs, de nem jutott eszembe most szebb kifejezés.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.05. 20:03:10

@Pinka-Panka: Köszi, hogy tetszik a kocsonyám. Hát ha még kóstolnád is.

Pinka-Panka 2013.01.05. 20:07:02

@hajdulaszlo (volt hajdul): nem hívtál meg:) na, jó elég ránézni, látni hogy jó lehet az is mint Andrásé is...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.05. 20:24:00

@Pinka-Panka: Még ha nyáron lesz is blogtalálkozó Szegeden, beugrasz útközben. Főzök neked. Elintézem a kánikulában, hogy ott és egy méteres körzetben ahol a kocsonya van, 5 fok legyen.
Most csak halat főztem
hajdurivorkatidzslaci.wordpress.com/2013/01/05/hal-kekre-parolva/

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.05. 20:27:52

@Pinka-Panka: Borsóleves témához: Egészen másképp kell fűszerezni, ha fagyasztott, vagy tárolt dologból főzünk, vagy ha frissből. A friss sok esetben alig kívánja a sót.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.05. 20:32:23

@Babette_: maga a wordpress olvasó is elég furán jeleníti meg néha a követett wordpress blogokat

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.05. 20:33:45

@Pinka-Panka: simán létezik. megőrülök, hogy állandóan változik a só sóssága...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.05. 20:36:22

@Babette_: Érdemes lenne egy só márka mellett kitartani, ha manapság nem csak addig létezne egy-egy márka amíg tart az a készlet amit egy hajó, vagon, kamion kifosztásával szereznek.

Pinka-Panka 2013.01.05. 20:37:11

@hajdulaszlo (volt hajdul):lehet szavazni más ételre, mondjuk amit ma főztél? hogy lehetek ilyen pofátlan?:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.05. 20:37:22

@hajdulaszlo (volt hajdul):
múltkor pl egyszerre jött vagy tíz...azóta csend.

Pinka-Panka 2013.01.05. 20:39:25

@hajdulaszlo (volt hajdul): nincs sosem ugyanaz. A múltkor egy kedves ismerőssel boltoztunk és kemenesi tejfölt vettünk, hát az azóta sincs, hogy elmondjam, pedig nagyon elégedettek voltunk...szóval.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.05. 20:41:42

@Pinka-Panka: Holnap lapockát sütök egészben. Újházi leves is lesz. Nem tyúkból. Annak Köret ötlet kéne a húshoz. Tzadzikire gondoltam, de leszavaztuk.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.05. 20:44:45

@Pinka-Panka: Most néztem utána, hogy ez a Kemenesalja Celldömölkön van.

Pinka-Panka 2013.01.05. 20:48:40

@hajdulaszlo (volt hajdul): igen, de úgy látszik csak ritkán járnak errefelé...

Pinka-Panka 2013.01.05. 20:59:16

@Babette_: igen, ahogy mondod, ez az én bajom is, a sült húsnál jártam így, szokott mennyiség után sótlan lett, azt nem tudom megkóstolni, mikor nyersen fűszerezem még

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.05. 22:10:07

@Pinka-Panka: A hús szerencsére jól elviseli, ha több sót kap, különösen, ha éppen a sütés előtt kapja. Folyékony ételek sokkal kényesebbek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.05. 22:11:08

@Pinka-Panka: Csak az a gond vele, hogy Waka biztosan szívesen enne kocsonyát - csak nem szabad neki. Hát ezért.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.05. 22:33:08

@Andrass9: Azért nem fogok a kardomba dőlni. :)
@hajdulaszlo (volt hajdul): Azt mifelénk hűtőszekrénynek híjják. :D Köretnek: almába töltött krumplipüré megsütve.

susztertangó 2013.01.06. 17:08:25

@Pinka-Panka: A Lehelen van Kemenesi bolt, azt persze nem tudhatom,hogy csak a neve az, vagy tényleg olyat árulnak.@Babette_: Mivel eredetileg a kocsonya szezonális étel, a disznó vágáshoz kötött, így én is ahhoz szoktam anyai nagymamámnál. Abban mindig volt hús az enyvet adó részek mellett. Zőcccség soha.A zsírját leszedték majd kétfelé osztották, az egyik részben őrölt paprikát oldottak fel és a fehér/piros zsírral díszítették, meglocsolva a dermedt kocsonyát.Néha forralt borral itták, vagy boros teával.Ja, ecettel csöpögtették vagy citromot facsartak rá.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.06. 17:14:58

@susztertangó: csakis citrommal:)
azért egy-egy répát teszek bele, az íze miatt, de a tányérba nem.
meg egy csöves paprikát.

Fenchurch68 2013.01.06. 19:48:30

Nálunk az úgynevezett szalonkocsonya ment, a szépen elrendezett adagokba csakis színhús, meg dísznek egy kis zöldség - aztán volt egy nagy lavórnyi nem publikus adag a mindenféle cumpákokkal. Titokban mindenki arra járt rá, csak azt ciki volt kedvelni.
Citromlé ráfacsarva, természetesen, pirospaprikával megszórva.
(Nagymamám felé el kellett titkolnom, hogy a nagypapai rokonoknál a vidéki nyaralásokon tevékenyen részt vettem libatömésben, csirkevágásban, malacoknak kukorica darálásban, meg hasonló nem comme il faut dolgokban. Ott nem kérdezték, hogy van-e hozzá kedvem, hanem szóltak, hogy most ezt és ezt kell csinálni.)
Életem első disznóvágásán majdnem a disznó nyert.

Benikuty 2013.01.06. 21:04:33

@Kató néni: "Életem első disznóvágásán majdnem a disznó nyert."
Ha kegyed volt a böllér, ezen cseppet sem csodálkozom:D

A kereskedelemben kapható NaCl töménysége 97-98%. A többi urban legend. Nem szerintem, mert én nem vagyok okos. Élelmiszer ipari mérnököt kérdeztem, mert engem is izgatott a dolog.

susztertangó 2013.01.06. 21:19:15

Jaj de utálok pénz/kaját kidobni.Most találtam a hűtőben- nem a fagyasztóban- másfél pár egri hosszú virslit, 2500.-nál több volt kilója.És megérte az árát. Medve doki intelmeire hallgatva, madár eledel lesz, pedig volt még mustárom is, a csudába!

Benikuty 2013.01.06. 21:31:55

@susztertangó: Hol csinálnak Egerben olyan drága virslit? Vagy ennyire felment az ára Pásztor Hús cuccának?

susztertangó 2013.01.06. 22:09:36

A Lehelen vettem volt Pásztor Hús virsli is , de mintha itt olvastam volna, hogy már nem az igazi. Kifejezetten Egri virsli volt kiírva, ez volt a legdrágább, de hát egyszer élünk...

Fenchurch68 2013.01.07. 09:58:30

@Benikuty: Nem, ha én lettem volna a böllér, akkor meg se kezdjük a versenyt :) csak mókás látvány volt, hogy hajnalban a már némi házi vébével felfegyverzett kemény férfiember (na jó, a házi pálesz is kemény volt) a sertés hátsó lábait fogja, miközben az állat körbe-körbe vontatja őt a havas sárban. Aztán persze sok lúd disznót győz volt a végeredmény.
Miattam elpusztulhatna végelgyengülésben az összes. (Nem kemény férfiember, hanem disznó.)

vörösbor(de)minőségi 2013.01.09. 16:26:15

ehhez a mennyiséghez kicsit keveslem a fokhagymát. sajnos a kocsonyát mindenben "erősebben"kell sózni fűszerezni-akkor lesz jó.nekem mindig össze kell állnom valakivel aki azt szereti amiből a kocsonya készül mert én csak a levet aminek alján a szelet füstölt és szelet pl.karaj vidáman néz felfele a teljesen átlátszó lében.miután a tettestársam kiszedte magának és elkészitette a csodacsomagjait-akkor felteszem az i-re a pontot 2-3 db habanero paprikát belefőzök és én csak másnap porciózom,mert zsir nem lehet rajta semmi.nehéz az az éjszaka-de megéri:))

vörösbor(de)minőségi 2013.01.09. 16:35:18

@Pinka-Panka: naná de még mennyire hogy létezik.
"sóváltásnál"iszonyat dolgok tudnak képződni a fazekakban....

a cukor édesitő erejéről már szót sem szólok.k
mélyinterjú ismerősök között-ez is alátámasztotta,hogy nem mindannyian eszünk egyre édesebben hanem 2x annyi cukor kell. ez már húzósabb dolog mint a só..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.09. 16:52:38

@vörösbor: Ezt a logikát értem. De nekem mindegyik izlést ki kellett szolgálnom és egy este!
A fokhagyma nálam nem a Váncsai mértékben kerül az ételbe :)
süti beállítások módosítása