Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Amarillisz

2013.01.04. 07:00 Waka

17.jpg

Ez most nem egy recept lesz. A sokszínűség jegyében kicsit kertészkedem most. Egy pohárral kérem, azért mindenki töltsön magának.

Amarillisz. Persze tudjuk, hogy az igazi neve Hippeastrum, de valahogy nem áll rá a szánk. Legalább harminc éve foglalkozunk vele, minden télen elfoglalja a lakás egy jelentékeny részét. Édesapám egyik nagy kedvence volt, rám maradt egy virágboltra való.

Bálint gazda igen részletesen leírta a tudnivalókat, én a magam részéről csak némi személyes tapasztalatot és pár képet tudok hozzátenni.

Egy darabig minden tavasszal kiültettem a kertbe a növényeket. 2010 esős nyarán a gusztustalan spanyol meztelencsigák két alkalommal is tövig rágták a leveleket. Körbeszórtam csigairtó szerrel, de egyetlen lekonyuló, a „bűvös körön” átnyúló levél elég volt, hogy bemasírozzanak rajta, és lezabáljanak mindent. A következő évben a virágzáson meg is mutatkozott a kártétel. Én azóta nem viszem le őket. Tavasszal, a fagyok elmúltával három pálcát szúrok le a cserép széleibe, közéjük igazítom a leveleket, majd körben megkötöm, és kihordom az erkélyre. Hetente két alkalommal bőségesen meg szoktam öntözni. A föld tekintetében a boltokban kapható általános virágföldet nem tudom jó szívvel ajánlani, mivel a víz gyorsan átszalad rajta, ugyanakkor könnyen ki is szárad. Ha ilyesmink van, keverjük némi agyagos/löszös földdel, és esetleg kevés érett trágyával. A fekete süveges megoldást feleslegesnek tartom, a virág simán beelőzi a leveleket, mikor kihajt.

Még gyerekként, az egyik évben kis ecsettel naponta beporoztam az összes virágot, és rengeteg mag termett. Elvetettük, egy része ki is kelt, néhány a mai napig megvan.

Idén 17 cserépben ültettem „öreg” hagymát, és három balkonládába az apraját. A mellékelt képek a korábbi évek „terméséről” készültek.

 

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg

38 komment

Címkék: amarillisz

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr144983938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.04. 09:30:59

Szép napot a szép virághoz.

Pont tegnap este gondoltam rá, hogy lehetne ebben a kocsmában néha másról is posztolni, és beszélgetni, mint pusztán az ételekről, meg a halászatról, ételtárolásról ( bár én mindet szeretem olvasni ), hiszen egy nem virtuális kocsmában mindenről szót váltanak a vendégek.

Nagyon szépek a virágaid, nekem is van több, és van sárgászöld virágú, meg egy papillon nevű is. Én október végén, novemberben levágom minden hagyma levelét, és kiszedem a cserépből, megszárítom, majd papír tasakban tárolom december végéig, január elejéig.
Akkor ültetem őket kis cserépbe ( alig nagyobba, mint a hagyma ) amikor kezd a bibó kibújni . Az ültető földet nem öntözöm meg, csak akkor, amikor már a bimbó szára legalább 5 centis. Mindezt a télikertemben művelem, az egyéb virágaim közt. Most a strelicia virágjának a kinyílását várom, egy öreg ( legalább 15 éves ) tövön négy bimbó nyomja magát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.04. 09:46:09

Derűs reggelt!
Ez egy gyönyörű virág és szép képekkel megáldott poszt.
Azok a fránya csigák rettenetes kárt tudnak okozni. Hogy törjön le a dereka, aki behozta!
Az általános virágföld egy botrányos lehúzás, mindig keverni kell valamivel, hogy föld legyen. Tavaly még a palántafölddel is megszívtam - a paradicsom magok utálták!
Már csak az a gondom, hogy te hogy férsz el a panelben mellettük - ismerve feleségem "nagy ültetés" akcióit, amikor az egész lakás földdel és cseréppel van betakarva :)

medvedr 2013.01.04. 10:23:29

Vallomással tartozom: rossz ember vagyok, nem szeretem a virágot. Mentségemre szolgáljon, hogy édesanyám kaktusz és pozsgás gyűjtő (érted: gyűjtő!) volt. Az összes átültetés, idehordás, odahordás párásítás, öntözés fujj, kora gyerekkorom óta. Nincs is virágunk, az erkélyen fűszernövényeket, és na jó egy- két virágot nevelünk de ez az össz. Egyébként anyám másik hobbija a kézimunka és csipkeverés volt azt szerettem nézni meg hordani amiket kötött, de a kaktuszok bazmeg, mindig agybaj volt. Amikor kb. 27 éves koromban anyu felszámolta a gyűjteményt egy machetevel aprítottam fel a rohadékokat. 4 táposzsákba vágtam bele. Persze a katuszok még haló porukban is megszívattak, mert gondolom a kesztyű ellenére jópár tüske ment a kezembe, illetve szipákolhattam is valamit belőlük. Úgy hónaljig bedagadt mindkét kezem, égett, viszketett mind a bőröm, meg folyt a könny a szememből. Rohantam a Péterffy utcai kórházba, ahol kaptam a seggembe egy csomó injekciót, illetve bent tartottak megfigyelésre mint növényi mérgezés gyanúst. Azt hittem agyvérzést kapok, de azzal vígasztaltam magam, hogy vége a kaktuszuralomnak és lőn.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.04. 10:30:14

@medvedr: Ezért nem irigyellek!
Viszont teljesen megmagyarázza, miért vagy olyan szúrós, amikor higiéniáról van szó :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.04. 10:31:49

@medvedr: a csipek keverése gasztro vagy nem gasztro?

Fenchurch68 2013.01.04. 10:40:27

@medvedr: Egyszer már meséltem, mikor a suliban "üzemi balesetként" megharapott egy mókus. Na, akkor a tanáriban egy olyan apró szőrös-tüskés kaktuszra csimpaszkodott, amikor végre meg tudtam fogni. Úgyhogy még a karom is tele lett apró, gyulladt kis izékkel tőle, mondjuk másnapra elmúlt, de azokat a pici kis horgas tüskéket körömcsipesszel kellett kiszedegetnem (miközben azon gondolkodtam, hogy ha a mókus veszett volt, akkor most feleslegesen tökölődöm a tüskékkel :))
Waka, ez az amarilliszerdő gyönyörű!

Fenchurch68 2013.01.04. 10:43:13

@Andrass9: Ha nem sírni kéne rajta, nagyon röhögnék, mikor az erdő szélén találkozom a szembejövőkkel, én pár zacsi földet viszek a biciklire akasztva az erdőből kifelé, ők meg pár zacsi kommunális hulladékot az erdőbe befelé. Tudom, hogy részemről sem szép dolog, de szerintem még mindig én vagyok az etikusabb.

medvedr 2013.01.04. 11:02:43

@Babette_: Ez nem gasztro, ez maga a vert csipke volt. Aki kevert, azok a macseszok voltak előszeretettel játszottak a verőkékkel, amit utána nem kis munka volt kibogozni, anyám mégse haragudott rájuk.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.04. 11:12:40

@medvedr:

Boldogult deák koromban elmentünk a haverokkal a szegedi botanikus kertbe. Ott a párom letört egy kis hajtást egy medvetalp kaktuszról, és betette a ballonkabátja zsebébe, majd otthon kibányászta és elültette. Már ekkor is akadt némi kaktusztüske a kezébe, de a zsebet végül sikerült kitakarítani. Leáldozott a ballonok korszaka, kabát el a sülyesztőbe. Évek ( sok év ) múlva a ballon ismét divatba jött, ezért kabát elő, használatba beállítva. Egy alkalommal benyúlt a zsebbe, és tele lett a keze kaktusztüskével. Azóta kaktuszhajtást nem lopunk.

Isley 2013.01.04. 11:48:37

Sziasztok!
Gyönyörűek! egyszer kaptam amarilliszt,de másodszor már nem tudtam rávenni a virágzásra :(.

@látjátok feleim szümtükkel: Anyukámnak volt medvetalp kaktusza, nagyon fondorlatos, mert nem rögtön szúr, hanem fél órával később, de akkor annál jobban.

Benikuty 2013.01.04. 11:58:39

@medvedr: rászolgáltál a pokoljárásra:D

medvedr 2013.01.04. 12:00:45

@látjátok feleim szümtükkel: Ez jó, illetve nem jó, de érdekes. Mondjuk botanikus kertből semmit, de hát fiatalság bolondság.
@Isley: Anyaámnak volt 2 ami magasabb volt mint én 172 cm. Milyen jó volt átrakni és átültetni őket.

medvedr 2013.01.04. 12:01:42

@Benikuty: De vége, NINCS kaktusz! :)

Benikuty 2013.01.04. 12:04:15

Egyszer seggen szánkáztam le a lépcsőn a pincébe, mezítlábasan pont bele az ott telelő kaktusztálba. Egy hónapig szedegették a kenőcs, és a dunsztkötés hatására lassan előjövő tüskéket a helyi sebészeten. Közben nem moshattam lábat:( (Szegény Ancsa)
Biztos nem bambit ittam:D

Isley 2013.01.04. 12:46:24

@medvedr: az már king size :)
egyébként a gyűjteményt muszáj volt kiirtani?
valaki nem vette volna át szívesen?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.04. 14:01:22

@Benikuty: Atyaúristen! Volt ember, aki melletted túlélte?
Mint megszállott kaktusztenyésztő (voltam gyerekkoromban), minden részvétem a tiéd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.04. 14:04:29

@Isley: Az ember (aki nem szereti a kaktuszt) nem okoz másoknak életreszóló rossz tapasztalatokat!
Mi mániákusan gyűjtöttük anyámmal. Én nagyon szerettem, de behódoltam a feleségem averziójának, amikor összeköltöztünk. A gyerekeimet apám bolondította el, hogy milyen finom a kaktuszgyümölcs (pici rózsaszín valami). Azóta is arról álmodoznak ...

Benikuty 2013.01.04. 14:12:41

@Andrass9: a sebészet asszisztense sajnos nem, pedig igen jó lélek volt:(

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.04. 14:42:08

@medvedr:
Hozzátartozik még, hogy a lopott kaktuszból szép nagy kaktusz lett, amit a szülők egy idő után ősszel kint felejtettek. A kaktusz elfagyott, de tavasszal tele volt a helye apró kaktuszfiókákkal. Alig bírták kiírtani.
Nekem van kerti kaktuszom, rengeteg virágot nevel, rengeteg a termése is, viszont megenni nem jó, mert nagy a magja, ezért sok a kikelt apró kaktusz is. Sajnálom kiírtani, mert amikor virágzik, nagyon szép.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.04. 14:54:04

@Isley:
Biztos nem hagytad pihenni. Amit télen hajtatnak, azt is ősszel kell kiszedni a földből, hagyni megszáradni ( én le szoktam vágni a gyökerét 1-2 centisre, és a zöldjét is hasonlóan, mert az tovább szívja a hagymát ), majd sötét, lehetőleg hűvös helyen tárolni. Amikor magától elindul hajtani, akkor kell cserepezni. Előbb is lehet, de amíg be nem indul a növekedése, addig nem kell öntözni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.04. 14:55:37

@Benikuty:
Nem véletlen mondták gyerekkoromban, ha megszúrta az akác tüskéje a lábunkat, hogy kösd be, majd kinő.

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.04. 14:57:02

@Andrass9:
A piros vigárú levélkaktusznak tényleg finom a gyümölcse, csak őkelme nem nagyon szeret gyümölcsöt nevelni.

medvedr 2013.01.04. 15:31:50

@Isley: Muszáj! (Rohadjak meg!) Ismerősök, rokonok vittek belőle, kiirtásra a reszli került. Külön nem hirdettük meg.

Isley 2013.01.04. 16:28:03

@látjátok feleim szümtükkel: kiszedtem én a cserépből, de hiába, csak levelet hajtott, virágot nem. Talán túl melege volt a szobában.

susztertangó 2013.01.04. 17:05:30

@medvedr: Jó 20 éve történt, hogy a szokásos: "Fiam, hordd le a pincébe a virágokat." anyai ukáznak engedelmeskedtem. A mosókonyha tele volt telelni készülő muskátlikkal és mindenféle mással, nevezetesen nyolcadik általános végén az osztályból elhozott Agávé nevű tüskés végű szörnnyel. Tudom már, hogy nem jó hátat fordítva neki előre hajolni, mert akkor az ember ülepe meg hátra megy.Egy darabig....Még néha most is kis vimedlik vannak a helyén, bár eltávolodtak egymástól.Ja a sej-hajomba. :-(( Megoldás a boros palack dugóját ketté vágni és a tüskékre szúrni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.04. 17:14:20

Szép napot!
Megjöttem a patikából, egy szatyor szerrel, hangom nincs, de talán megmaradok.

Pinka-Panka 2013.01.04. 17:17:17

Waka ezek csodásak, nagyon szép példányok. Nekem is volt a balkon ládában és az meztelen csigák áldozatává lettek.
A virágokhoz érteni kell, ahogy leírod érezhető, hogy értesz hozzájuk és meg is hálálják.
Kevés virág van, amit nem kedvelek annyira, de a kaktusz is idetartozik, kivéve a karácsonyi félét.
Ami szúr és bánt azt nem kedvelem,(rózsa kivétel) - így kaktuszom nincs.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.04. 17:19:44

Azért ültetem ilyen sok földbe, mert ebben kell kihúzniuk őszig. Olyankor ki szoktam szedni a földből, és a pincében pihen december-januárig. A levelek leszáradnak, kicsit utánapucolok, aztán mehet az ültetés.

Pinka-Panka 2013.01.04. 17:24:29

@Waka: gyógyulást mielőbbit!

Írod, hogy a lakás jelentékeny helyét foglalva nevelgeted őket. Ablakpárkány? nekem sajnos nincs nagy ablakpárkány a lakásban, pedig sok virág kedvelt helye lenne az, egy fedett zárt verandáról nem is beszélve.
Ha újra építhetnék...

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.04. 17:26:14

@Waka:
A hangról jutott eszembe, hogy ilyen panaszok esetén éjszakára is meleg sálat rakok a nyakamra, és nekem használ, gyorsabban rendbe jön.
Apán télen-nyáron a foszlott bárányből kucsma bélését rakta a fejére, és úgy aludt. Persze vastagfalú parasztházban lakott. Emlékeim szerint egyszer volt lázas beteg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.04. 17:30:01

@Pinka-Panka: Egy asztalt tettem az ablak elé, nyáron is azon tartom az erkélyen. Májusig nem kell kikönyökölnöm a párkányra, legfeljebb bukóra tudom kinyitni.
@látjátok feleim szümtükkel: Egyszer majdnem megfojtottam magam a sálas módszerrel. Lázam szerencsére nincs.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.04. 18:05:30

Egyik cimborám kapott hajdan egy kaktuszt, legalább is valami olyasmit. Vattaszerű pihe borította. - Milyen retkes - gondolta, és kézzel ledörzsölte. Másnapra akkorák voltak a kezei, mint egy felfújt gumikesztyű. Az asszony segített neki pisilni is, mert fogni nem tudott, és nem is mert.

Pinka-Panka 2013.01.04. 18:15:18

@látjátok feleim szümtükkel: szegény Apám is rakott a fejére sapkát és sálat, ha vacogós volt kinevettük, nem sok kell, hogy utánozzuk mi is...

Pinka-Panka 2013.01.04. 18:16:21

@Waka: veszélyes dolog nagyon

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.05. 08:03:28

@Waka:
Ja, az apámnak vol annyi esze, hogy a sálat ziheresztűvel összetűzte, így az nem tudott a nyakára szorulni, a sál szárát meg berakta az ingébe ( miután ő nem pizsamában aludt, az felénk csak a gyerekeknek volt szokás ). Érdekes, hogy egész évben vagy kucsmában, vagy kalapban volt egész nap, szinte nem is emlékszem, hogy fejfedő nélkül járt volna. Talán csak a legnagyobb hőség idején, de ha bement a házba, azonnal nem a fejfedő a fejére.

susztertangó 2013.01.05. 20:02:38

@Waka: Mi ennek a kaktusznak a neve?:-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.09. 06:34:26

@susztertangó: Tudja az ördög, van annak már vagy 15 éve.

susztertangó 2013.01.09. 16:29:05

@Waka: Hát... van még tizenöt éved, hogy rákeress. :-)))
süti beállítások módosítása