Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Karácsonyi vacsoránk

2013.01.03. 07:00 Andrass9

Soktízéves hagyomány, hogy sültcsirkét eszünk és a mennyiség is változatlan. A teljes menüt nem részletezem, de volt előtte nagyarányú húsleves marha oldalasból, csontból és rostélyosból, valamint mákosguba, de az egy másik poszt témája.

Kettő nagyméretű kapirgálós baromfi kerül a pulykasütő lábasba. A fűszerezés kicsit változik, de az alapfűszer a rozmaring, amihez a család ragaszkodik. Sajnos pont a beidegződések miatt nem süthetek mást - mint más családoknál a halászlé/rántotthal/majonézes krumpli kombó. Szerencsére a vasárnapi húsleves/rántotthús már nem divat nálunk :)

4 nappal a nagy esemény előtt befutott két kövérebb madár. Az aprólékját különpakoltam a fagyasztóba és szidtam a felmenőjét szaporán annak, aki kopasztotta. Zsír híjján sem volt a csirek, de amit elértem, kiszedtem belőle és külön edényben kisütöttem a szűk időkre.

11.jpg

A megtisztított csirkéket beszórtam majorannával, csöpp kakukkfűvel és száritott rozmaringgal. Egyesével műanyag zacskóba kerültek, és a "nagyvilág a hűtőm"-ben pihengettek 4 napig. Volt vagy -4 odakinn, nem féltem, hogy baja lesz, bár majd medvedoki jól leszúr érte :)

10.jpg

Eljő az ünnep, elő hát a madarakkal. Most már alaposan besóztam, mert nincs szomorúbb dolog mint egy sótlan sültcsirke, viszont ha a szárazpácba sót teszek, az kiszívja a levét, ami még szomorúbb lenne. Bele is próbáltam a jénai fedeles tepsimbe, de bizony nem fértek bele. Miért van az, hogy minden évben megpróbálom és soha nem jön be? Maradt hát a jó öreg liba/pulyka/kacsasűtő ovális fedeles lábos. Ott szépen megpihenhetnek a sütőben is.

12.jpg

Eddigre a húslevest is bezöldségeltem és feltettem a krumplit a püréhez.

13.jpg 14.jpg

Megtisztítottam 6 fej hagymát (és később még kettőt, mert kevésnek bizonyult), valamint szedtem friss rozmaring ágacskákat a bokorról. Ezt a rozmaring bokrot már vagy öt éve mindig behozom télire a hidegszobába, ahol szépen virágzik és ellát friss ágakkal.

15.jpg

A csirkék mellbőre alá egy fakanál segítségével bedugdostam a rozmaring ágakat, meg tettem egyet-egyet a hasukba is. Spárgával szorosan összekötözem - a puhára sült csirke szétesne, amikor a végén a pirításhoz forgatom.

16.jpg

Felkarikáztam a hagymát vastag szeletekre, amivel megágyaztam a két csirkének. Volt a füstölt főtt lapocka felvágottról zsírosabb bőrős rész, amit nem dobunk ki, hanem ilyen alkalmakkor (vagy tojásban) sütünk ki. Most szépen beburkoltam a madarakat vele, amit újabb hagymakarikákkal zártam le.

17.jpg

Igy ahogy van, betoltam a 180 fokos sűtőbe lefedve mintegy két órára.

Fontosnak tartom itt megjegyezni, hogy ez alkalommal nem tettem sem almát köré és bele, sem hagymát a hasába. Fokhagymát sem kapott - csupán az említett fűszereket. Na jó - a tetejére daráltam kis borsot. Szerettem volna minimalizálni a hozzáadott ízeket, hátha kiérződik a friss kapirgálós baromfi íze a végén.

Nem érződött ki ...

Mig a csirke sült, elkészítettem a krumplipürét. Felforraltam egy liter tejet egy evőkanál sóval, odakészítettem 15 dkg vajat és nekiláttam a forró krumpli hámozásának.

Idén trükköztem - és segített: a villára szúrt hajas krumplit 10 másodpercre hideg folyóvíz alá tettem. Pont addig volt hideg a héja alatt, míg azt lehúztam és így nem égett pirosra a kezem! A nagy jénaimba öntöttem valamennyi tejet, vagdostam a vajból és belepasszíroztam a krumplikat, amit folyamatosan töltögettem a tejjel és vajjal is. Amikor végeztem, botmixerrel habosítottam. Ezt azért szerettem inkább, mert maradt benne kis darabos krumpli is.

18.jpg 19.jpg

Amikor a csirkét már jónak itéltem, kitettem egy lapos tepsire, és visszaküldtem a sütőbe 220 fokra + a grillt is bekapcsoltam rá, hogy megpiruljon a bőre ropogósra. 6 perc alatt mindkét oldala piros lett, viszont fényképezni ezta  fázist elfelejtettem. A lábasban maradt hagymás szaftját felöntöttem 2 deci száraz fehérborral, mert túl sós volt, összeforraltam és botmixerrel pürésítettem gravynek. A baromfit nagy tálra kitettem és szétbontottam kezelhetőbb darabokra.

20.jpg

Volt, ki a gravyt a hús mellé öntötte

21.jpg

és volt aki a pürébe készített mélyedésbe tette

22.jpg

Családi szokás, hogy a kutya-macska is kapnak ilyenkor ajándékot. A gyerekek már kiskoruk óta a zsebpénzükből összeadtak egy csirkérevalót, nekem pedig meg kellett sütni az állatoknak. Persze ezt a baromfit nem fűszerezem - csak a csirkés lábasban sütöm meg.

A macska kap egy teljes combot belőle, a kutya meg a többit a szaftjával egyetemben. Sajnos a macskánk eléggé vén már, és ügyetlen is. A combról lerágta a csont porcogós részét, majd elment aludni. Másnap reggel ő ébresztett: odacsalogatott a táljához és nyávogott. Szét kellett cincálnom a combot villával, mert nem tudta megenni! A kutya kitépte a másik combot és elvonult, hogy megeszi. A nagyobb darabokat soha nem a tálja mellett eszi, hanem valahol a kertben.

30.jpg 31.jpg 32.jpg 33.jpg

Valami okból most visszajött ....

34a.jpg

45 komment

Címkék: csirke krumplipüré húsleves

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr384983340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.01.03. 07:06:35

Boldog Új Évet, kocsmabútorok! :)

Nálunk nemcsak a macska meghagyott kajája nem érné meg a másnapot, de a macska sem! :) Ehhez elég egy pumi...

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.03. 08:03:29

meg ne haragudj érte, de ezek tápos csirkének néznek ki, formára és színre is. persze lehet, hogy csak a fénykép csal.

a rozmaring meg a kedvenc fűszerem:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.01.03. 08:30:42

Amikor tartottam tyúkokat, rendszeresen kellett kényszervágásokat csinálni. Ide vezetett az ad libitum takarmányozás. Meg oda, h két tyúkból simán ki lehetett sütni szűk egy liter zsírt.

Pinka-Panka 2013.01.03. 08:38:02

Szép jó reggelt mindenkinek.

András finom a sült csirke, nagyon kedveljük. Érdekes ahogy a krumplipürét csinálod, megpróbálom én is ezt a változatot. Én fokhagymát mindig teszek a sültekre, a rozmaring nálunk is kötelező.

András még kutyának is jó lenni nálatok, nemhogy a macskának:)
A kutya nagyon szép, milyen féle? Nagyon kedvesnek találom:)

Pinka-Panka 2013.01.03. 08:49:34

Az egészben sült csirkéről jut eszembe, hogy én soha nem mertem azt a kilónyi sóval megsütni változatot, pedig esküsznek rá, mily jó is az.
Valahogy nem érzetem még bátorságot rá.

Pinka-Panka 2013.01.03. 09:21:25

Miután nincs itt senki, még a teát se iszom meg, ki akar egyedül teázni? Mert én nem:)

tartetatin 2013.01.03. 09:42:34

Gyönyörű lett a sztereo csirke! A mártást előbb almaszósznak néztem, az is jó.

tartetatin 2013.01.03. 09:47:00

Nekem botmixer nem jön be krumplipüréhez, túl csirizes lesz. Hagyományosan fakanállal töménytelen vajjal.
Boldog esztendőt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 10:42:12

@PO: Jó reggelt!
Mivel a macska a lakásban él (napközben), a kutya nem fér a kajájához :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 10:45:14

@Babette_: Semmi sem lehetetlen. Mivel nem az én kertemben nőttek fel, nem tudom garantálni az eredetüket. A szomszédasszony munkahelyére szállítja valaki megrendelésre. A lába színéből és állapotából azért kapirgálósnak tűnik, mert a körme picitt kopott, de hegyes és a talpa igencsak kopott volt.
A lényeg különben is a sok rozmaring!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 10:47:49

@Pinka-Panka: A kutya labrador retriever - a világ egyik legkedvesebb kutyája, de soha nem nő be a feje lágya, ezenkívül hiányzik a jóllakottságérzése. Ez utóbbi miatt óvatosan kell táplálni, mert hajlamos az elhízásra. Imádja a gyerekeket és a génjeiben van a vadászat - hacsak meglátja a puskát vagy pisztolyt, extázisba esik! Pedig soha nem voltam vele vadászni.

Fenchurch68 2013.01.03. 10:49:42

@Pinka-Panka: Én se sütöttem még soha sóban csirkét, de anyósom szokott, és volt olyan korszakom, hogy ettem is belőle, és nagyon finom, nem sós egyáltalán!
Kutya-macska téma: idén nálunk a zemberek egészen normálisan betartották azt, hogy csak este hat és éjfél közt lehet petárdázni, úgyhogy csak ennyi időt kellett az előszobaszőnyegen ülve, a kutya fejét az ölembe véve üldögélni... Szegényke már egyre süketebb, ezért nem retteg annyira, de azért nem örül a durrogtató idiótáknak. Karácsonyra jó kis húsos kacsacsontot kapott.
András, tényleg esznek Ámerikában héjastul krumplipürét? Furán hangzik nekem, most olvastam róla, de lehet, hogy nem is olyan rossz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 10:51:33

@tartetatin: Botmixer első kísérlet volt, de bevált. Alapban én is csak fakanalas keverés, szintén rengeteg vaj (amikor a feleségen nem figyel oda) és forró tej. Ha ő készíti, akkor az RG25 robotgép habverőjével habosítja.
Soha nem csirizes, mert ilyenkor sárga krumplit szerzek, mint pl. a jó öreg Ella krumpli, vagy amit most "Sütni való" krumplinak árulnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 10:56:39

@Kató néni: Valóban rajtahagyják a héját a krumplinak. Valahol már említettem, hogy ezt hívják "home style mash"-nek, vagyis házi módszernek. Ugyanez igaz a vastagabbra vágott sültkrumplira is. Fura náció :)
A petárdázás az összes kutyánknál hasonló riadalmat váltott ki - be is jöhettek szilveszter éjjelén a lakásba. Kivétel ez a mostani. Ő már 9 éves, de még nem láttam megijedni semmitől sem. Igaz, ő a lakásba sem jöhetett be soha (kivéve, amikor ellopja a macska kajáját a nyitott ajtó mellett :).

tartetatin 2013.01.03. 11:13:24

Sültkrumplin én is mindig rajta hagyom a héját, összehasonlíthatatlanul finomabb. Jó ötlet püréhez, rusztikusabb lesz, kipróbàlom

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.03. 11:39:11

@Andrass9: csak azért mondtam, mert hiányoltad az ízt.

a kapirgálós is kaphat tápot közben. látom baromfitenyésztőket, akik büszkék a házi tyúkjukra, miközben 8-10 hetes koráig táppal nyomják, majd levágják. szerintük ez jó.
szerintem meg szinte tökugyanaz, mintha gyárilag készült volna.
de azért rámondják, hogy kapirgálós, mert az udvaron kapirgálni látja....

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.03. 11:41:25

@Andrass9:
a jackem ilyen kis ijedős lett idén, egy durranásra is az ágy alá menekül.
a puli szarik világra, tőle aztán csinálhatnak bármit, pedig csak 8 hónapos.
a beagle meg szintén szarik rája, mondjuk ő a vadászaton hozzá van szokva a durranásokhoz. büszke is vagyok rá, mint a fene.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 12:06:23

@tartetatin: Azért figyeld majd a vendégeidet, nem köpködnek-e csendben :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.01.03. 13:21:48

@Andrass9: szilveszterkor egyik ismerősöm megosztott egy petárdázós-kutyás plakátot.
Én javasoltam a következőt: "petárdáért féltéglát! Másnap ti békésen üvegezitek újra ablakaitokat, mi pedig lehiggadva keressük világgá menekült kutyáinkat az erdőben... Így korrekt, nem?"

A lányom azt mondta, h durva vagyok, de szerintem egyáltalán nem, csak méltányos, arányos (jogászok, joghallgatók által használt fogalmak) sőt, jó a humorom is :D

medvedr 2013.01.03. 14:59:50

Ha már megszólítattam: A 4 nap lehet sok is, kevés is. Ma már ennél lényegesebben tovább frissen marad a baromfihús áru szóval elvileg nincs baj a higéniával. Amit tudni érdemes a baromfitermékeknél a hűtési igény 0-4 fok. A vágás idejétől számít és a megfelelő élelmiszerhigéniai körülményeitől függ az eltarthatóság. Ha erről, illetve a hazakerülésig tartó hűtőlánc meglétéről mit se tud az ember, érdemes 1-2 napon belül megenni. (A nincsen szaga az nem játszik, mert attól még lehet nagy baj, hogy nem büdös.)A 4 napos befűszerezés számomra kérdéses, mert fene tudja mivel keni össze az ember, a kezével a fűszerszámokkal stb. nejlon zacskót már meg sem említem. Úgyhogy nem szúrlak le, szakmai meggyőződésem szerint szimplán hülyeségeket csinálsz, de te tudod, éppúgy lehet jó is mint ahogyan nem. Amíg ez a te köreiden belül van, addig ezzel semmi baj nincsen, semmi közöm hozzá, úgyhogy ennyi-semmi kalapács, leszúrás stb.

medvedr 2013.01.03. 15:12:31

@Babette_: Ez nem igaz. Amit te gyárinak nevezel az a kora miatt és a mozgás hiánya miatt bír olyan tulajdonságokkal amilyenekkel vizesség porhanyósság, feszesség, rugalmasság, fényelnyelés stb. Ami ezt döntően megváltoztatja az a -figyelj jól- életkor és a mozgás. Tehát egy tápon komplett, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, ellátott tápon egészségesebb csirkét lehet nevelni mint szemesen és udvari gazon. Ha ez a táppal etetett csirke elég idős és eleget mozog azon a bizonyos udvaron vagy kifutóban és esetleg még kiegészíti a tápját azzal,amit talál, akkor az kapirgálós és egészséges lesz, és jó drága. Ha szemesen és maradékon meg amit találon van a csirke akkor talán még drágább, és beteges is. Egyébiránt már a XIX sz. elején is többféle tört roppantott magot, ha úgy tetszik keveréktakarmányt ajánlottak a baromfiaknak. Ha egy gyári broilert hagyunk 15 -18 hétig élni, a táp és a körülmények ellenére a szelet húson nem nagyon veszed észre a különbséget a háztájival szemben legfeljebb a méret lehet árulkodó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 15:57:14

@medvedr: A 4 nap kényszer volt, amúgy nem szívesen tárolom ilyen sokáig. Ahhoz kevés volt, hogy lefagyasszam, ahhoz pedig, hogy a hűtőbe tegyem, a 4 nap túl sok. Csontos húst max 2 napig tárolok 4-5 fokon! Szerencsére odakinn enyhén megfagyott. Nem keményre, csupán picit jegesre.
Ami pedig a műa zacskót illeti: Az mindig steril! Soha nem használok újra semmilyen zacskót, nem mosogatom, stb. Ezek az un ZipLock zacskók nálam a gyári csomagolásból kerülnek elő! Addig viszont a belsejükbe nem jut semmi levegő vagy csiraanyag, lévén hermetikusan zártak.
A fűszerrel persze valóban vihetek be valamit - erre nincs semmilyen védelmem.

medvedr 2013.01.03. 16:30:13

@Andrass9: A műanyagzacsi 4 napig nem a tisztasága miatt problémás, hanem azért, mert nem légátersztő és ezzel széndioxid és páradús közeget teremt. Ez sok patogén csírának sokkal megfelelőbb mint a légköri gáznyomások.

Pinka-Panka 2013.01.03. 16:51:53

Olyan érdekes, hogy mindenki máshogy tárolja a dolgait. nekem volt egy néni ismerősöm és soha nem volt hűttője. Magának megfőzte a kelkáposzta főzeléket fasírttal és ette 3-4 napig télen-nyáron. Letette a kamra aljazatára és láss csodát soha nem volt beteg Elmondom, a nagynéném aki járt hozzá az előszoba ajtóban hanyatt vágta magát a szagától is, kicsit túlózva, de a mamóka elbírt vele.

Én se tárolok semmit, hisztériás rohamom van, ha kimarad az éjjel éjszakán véletlen, megy is a kutyának nyomban. Szerintem ez már attól van, hogy edzetlenek lettünk, mármint én biztos.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.03. 17:01:57

Szép estét! Csak köszönök, és húzok is elfelé. Semmivel nem vagyok jobban, megyek lefekszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 17:03:38

@medvedr: Ezzel most újat tanultam! Köszönöm!

Pinka-Panka 2013.01.03. 17:04:06

@Waka: azt jól teszed. tessék hamar gyógyulni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 17:04:15

@Waka: Kúráld magad - ahogy a feleségemnek szoktam ajánlgatni. Roppant ideges tőle!

medvedr 2013.01.03. 17:40:00

@Waka: Jobbulást! Orvos látott már?

medvedr 2013.01.03. 17:41:20

@Pinka-Panka: Ez igaz, nagyon számít, hogy ki mihez szokott hozzá.

Fenchurch68 2013.01.03. 18:25:13

@Andrass9: A sült krumplin én is rajta hagyom simán a héját. Jó ropogósra sül az, nem kell köpködni. Lehet, hogy egyszer kipróbálom a krumplipürét is háziasan...
@medvedr: A nincsen szaga téma nagyon igaz, sikerült egyszer még húszévesen nagymamám ilyen irányú elkötelezettsége: "ételt nem dobunk ki, különben sincs még semmi szaga" miatt egy hét alatt nyolc kilót fogyni; lehet, hogy most egy komoly üzletágat tudnék erre alapozni?
@Waka: feketeretekbe vájt lukba méz, másnapra a benne keletkezett rettenetes ízű és szagú folyadék elfogyasztása remek hatással van mindenféle arcüregi bántalomra. Konkrétan ha lenyeled, utána fél óra múlva mintha felrobbanna belülről a fejed, és az orrodon át távozna az agyvelőd. Nagyon ajánlom!

medvedr 2013.01.03. 18:35:06

@Kató néni: Majdnem. A komoly üzlet szerintem az hogy olyasmit igérsz, hogy szenvedés rossz érzések nélkül, kényelemérzettel eltöltötten lefogysz ettől a terméktől/ diétától stb.- től. Erre mindig van madár.

Pinka-Panka 2013.01.03. 19:19:14

@Kató néni: jó hallani, hogy bátrak kipróbálták ezt a kiló són sütött csibét, én nem mertem mondom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.03. 19:27:21

@medvedr: nem ugyanarról beszélünk. én az ízről.
te az egészségről.

mondjuk a méret témában: házi csirkének nem láttam még ilyen mellet, mint a képen.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.03. 19:27:55

@Pinka-Panka: egyszer én is kipróbáltam. nem volt egy nagy truváj, úgyhogy azóta sem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.03. 19:29:10

@Pinka-Panka: egyszer én is kipróbáltam. nem volt egy nagy truváj, úgyhogy azóta sem.

@Andrass9: én mindig botmixerrel csinálom, mi úgy szeretjük, ha összeáll. plusz szerencsedió.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.03. 20:28:29

@Pinka-Panka: Felforralt, majd visszahűtött vízbe tettem elég sok sót és abba tettem csirkét egy éjszakara, másnap szárazra törlés után sütöttem meg sütőben.

Fenchurch68 2013.01.03. 20:29:47

@medvedr: hát, ha úgy vesszük, a komfort megvolt, egy hétig vagy feküdtem az ágyban, vagy négykézláb kimászva, utána kényelmesen kuporogva imádkoztam a nagy fehér istenhez, vagy ültem ez utóbbin lavórral az ölemben - melyhez hasonló jókat kívánok bárkinek, aki mozgás nélkül szeretne lefogyni :) Lehet, hogy kis kapszulában kéne árulni a szalmonellát, van itt még piaci rés.
Az volt a hab a tortán ráadásul, hogy mindez december 31-én tört ki rajtam, és mikor reggel az udvarlómtól hazáig végigterítettem fél Belbudát, mindenki igen csúnyán nézett rám. (Na, ez a kis luvnya is jól előrehozta a szilveszteri bulit.)

medvedr 2013.01.03. 20:32:33

@Babette_: Ez valószínűleg egy előnevelt aztán házilag tartott cobb. Az ízt most nem értem.

medvedr 2013.01.03. 20:35:07

@Kató néni: Göre Gábort én is szeretem. Utcán rosszul lenni kifejezetten veszélyes, egyszer láttam, hogy egy embert jól meglökdöstek hogy hülye részeg, aztán kiderült, hogy cukros volt, és valahogy rosszul lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.03. 23:41:05

@hajdulaszlo (volt hajdul): Sós vízben áztatás 6%-os oldatban a legjobb hatásfokú a hús szaftossága tekintetében.
Részletes cikk és magyarázat: www.seriouseats.com/2009/11/the-food-lab-turkey-brining-basics.html
Angolul. Találtam egy magyarított változatot valahol, de ott a pulykát következetesen Török-nek fordították :(

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2013.01.04. 06:01:23

@Andrass9: A töménységet nem tudtam ilyennpontosan. Olyan "amennyit felvesz", meg "kiadja az magát" volt a mérték.

Használok olyan on-line alkalmazást, melyben nem értettrm, mit lehet? Aztán kiderült: május.
süti beállítások módosítása