Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szakácskönyv 1

2012.12.29. 07:00 Waka

Gondoltam ez a téma mindenkit érdekelhet, odafáradtam a könyvespolchoz, és szemrevételeztem a gyűjteményt. Már elsőre látszott, hogy egy posztba nem fog beleférni, gondoltam, valami tematikát kellene követni. Így esett a választásom a keleti konyhával foglalkozó könyvekre.

Úgy kezdődött, hogy vettem egy wokot. Szép volt, olcsó volt, csak éppen még soha nem használtam olyat. Jöttek a különböző ünnepek, és kaptam a barátaimtól keleti szakácskönyveket. Ilyet is, olyat is.

A Dr. Oetker-féle Kínai ízeket a Grafo kiadó adta ki 1999-ben. A könyv igen szép megjelenésű, fényes papírra van nyomva, rengeteg színes képpel illusztrálva, kábé 80 receptet tartalmaz. Részletes, kissé szájbarágós, minden alkalommal leírja, hogy a 125 ml az 1/8 liter. Akkoriban kicsit SF irodalomnak tűnt, nem csak a minden második ételben felhasznált Sambal oelek (amiről szintén minden alkalommal elárulta, hogy csípős indonéz fűszer), hanem a 25 %-os ecet, a Gaoilang pálinka és a szilvabor miatt is, nem beszélve a Sha-Cha-Jiang szószról. Volt még benne Zheijang ecet, glutatmát és Hua-Gua-uborka is. A mű végén nyúlfarknyi összefoglaló van a technológiáról és a jellemző fűszerekről. Soha, egyetlen ételt nem készítettem a könyv alapján.

1.jpg

Nemere Ilona Távol-keleti ízek című remekét 2002-ben adta ki a Puedlo Kiadó. A puha fedelű könyv gyorsan sárguló papírra van nyomva. Az első fejezetben kis fűszerlexikon van. Megtudhatjuk például, hogy a Cayenne bors egy vöröses színű aromás bors, a licsi a citromhoz hasonló, de nem annyira savanyú citrusféle, a sulyom pedig a sás hagymaszerű hajtása. Bevallom, ennél tovább én soha nem jutottam a könyvben.

3.jpg

Az azonos című, Hunyaddobrai Csaba nevével fémjelzett könyvet a Könyvkuckó Kiadó 2000-ben a Príma szakács sorozat egyik köteteként adta ki. Szintén puha kötésű, sárgulásra hajlamos lapokra nyomtatott könyv, amely a forgatás során kissé már széthullott. Jól áttekinthető, egyszerű recepteket tartalmaz, az alapanyagok beszerzése 10 éve sem okozott különösebb gondot. Számos ételt megfőztem belőle, a Madrasi fűszeres csirke a baráti kör nagy kedvence volt éveken át.

4.jpg

A Lusztig Tamás és Csigó László által a Park Hotel Flamenco-ban készített illetve fotózott könyvet 2000-ben adta ki az Anno Kiadó. Nem is könyv, album. A 23 recept mindegyike gyönyörűen tálalt, művészien fotózott ételek képével van illusztrálva. Ezt a gyönyörűséget kivinni a panel rántásszagú konyhájába, olyan szentségtörés lenne, mintha piemonti fehér szarvasgombából főznék levest csiperkével. Nem is került le évek óta a polcról, be kellett vinnem a hokedlit, hogy elérjem.

Annyi a © meg az ® a könyvben, hogy a borító képét nem is merem ide tenni, itt megnézheti, akit érdekel.

 

A nemesen egyszerű Wok című könyv a Gabo kiadó jóvoltából jelent meg 2000-ben. A receptek és képek a Rudolf-August Oetker AG tulajdonát képezik. Ez is szépen adjusztált könyv, fényes papír, szép kép minden (kb. 40) recepthez. Minden ételhez javaslatot ad a tálaláshoz, vagy az egyes összetevők helyettesítésére, vagy variálására. Soha nem főztem belőle.

 

6.jpg

Összefoglalva: sok könyv, egy-két hasznos, némelyik szép, némely meg nettó baromság.

61 komment

Címkék: könyv Távol-Kelet

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr224979068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.29. 09:03:42

Jó reggelt! Az jutott eszembe, hogy az internet miatt az ember hajlamos a könyvespolcot hanyagolni. A tablet miatt már az ágy vagy wc sem biztonságos ilyen szempontból. Pedig az internetről ósszeszedett receptek után jó rájönni, hogy az az étel finom.
A sulyomba nem jó belelépni, érdekes,hogy gyerekkként kibontottuk, s nyersen megettük, holottt a konyhában is felhasználható lett volna.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.29. 09:32:14

Szép napot, itt süt(?), illetve világít a melegítő korong. Reméljük így is marad.

Én akkor tettem le a különleges szakácskönyvek tanulmányozásáról, amikor vagy 30 éve, az egyikben úgy kezdődőtt egy recept, hogy végy egy kisebb tevét. Maradtam a paprikáskrumplinál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 10:03:48

@látjátok feleim szümtükkel: Én nem is értelek! Az a kisebb teve remek alapanyag volt!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 10:08:54

Szakácskönyvvel bőven meg vagyunk mi is áldva, mert szeretjük, meg kaptunk is sokat anyámtól. Most még meg is öröklöm az ő szakácskönyvtárát, amit nem lehet kicsinek mondani.
Horvát Ilona és Nagy Elek a két alapmű, ami naponta megfordul a kézben. Tavaly karácsonyra megkaptam a LaRousse bibliát. Eddig csak csalódás ért vele kapcsolatban. Lehet, hogy többet kéne forgatni, dehát megvan vagy 7 kiló!
Idén feleségem kapta meg Mautner Zsófi legújabb könyvét, a Gyere velem főzni-t. Az igazán szép.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.29. 11:17:10

Nekem igazán (a wokról jut eszembe) egy akkora serpenyő kellene amiben kényelmesen meg lehet forgatni fél kiló tésztát a carbonara szószban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 11:24:48

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ahhoz azért akkora tűzhely is kellene! Bár nekem van egy 32 centis, ami 6 cm magas, bonyhádi de teflonos.
Pontméretű!

süllőcske 2012.12.29. 11:33:40

Engem nem a könyv érdekel, hanem, ami benne van.
Van bőven szakácskönyvem, de azok elég jók is, ill. az alapművekre szorítkozik a gyűjteményem.
Könyvesboltokban elmolyolok, gyakran helyben elolvasom az egész könyvet, gyorsolvasással, de meg nem veszem.
Vannak viszont olyan munkák, amiken éveken keresztül is töprengésre késztetnek, ezek nem is a polcon vannak, hanem az asztalon, a festőállványon, a horgászládán, mindig forgatom őket.
A fenyő alatt most három szakácskönyv hever. H. Blumenthal Tökéletesség könyve, egy gyűjtés a cigány konyháról, és egy másik gyűjtés a 19.sz halételeiből. Jaj, nem, van még egy kézműves kenyérkalauz is.
Fontos a könyv, de a jó könyv ritka.

Pinka-Panka 2012.12.29. 12:11:31

Szép napot nektek. Süt a nap!! Tavasz van:)

Szakácskönyv van dögivel és egyetértek azokkal aki azt mondják mi az ami benne van, s ritka a jó könyv.
Kaptam én is sokat, nagyon ssokat, jól díszeleg a polcon, mert volt olyan sütis könyv, amiben szép fotók voltak, de nem érzetem egyikre se, hogy azt meg kellene sütnöm.
Bezzeg az üzletben ha mond valaki, az jobban érdekel.
Valahogy ezekkel a távol-keleti kajákkal is úgy vagyok, pár dolgot érdemes megcsinálni, de az egész könyv nem kellene.
Ezzel remélem senkit se sértek meg.

Pinka-Panka 2012.12.29. 12:20:01

Mai ebéd:
Maradék csirkepörköltből hortobágyi palacsinta..és még maradt egy csomó palacsinta desszertként.
Nem tudom, de nekem olyan nehéz megszokni, hogy régebben ipari mennyiséget csináltam, mikor telve voltunk, most meg az arányokat csökkenteni nem mindig sikerül. Nem esek kétségbe, mert majd a lányok az üzletben is jól laknak...

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.29. 12:38:22

@Andrass9:
Gondolom, hogy a púpja lett volna az inyenc falat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 12:42:05

@Pinka-Panka: Mi is nehezen szokjuk meg. 1 literes fazékban meg fél literes lábaskában főzni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 12:42:43

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy azt a púpot szolgálják ma fel nekünk: megyünk ebédre vendégségbe :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.29. 14:29:44

Szép napot!
Előkeveredtem én is. Meglátogattam egy ismerős családot, aszfaltrajzoltunk, elmentünk az áruházba. Utána megnéztem a kertet, vágtam egy marék ribizlivesszőt hajtatni. Itthon felszeltem a csirkemellet holnapra, na meg jól beebédeltem.

medvedr 2012.12.29. 15:53:13

Sok jó szakácskönyv van szerintem. Amit nem szeretek az F Nagy Angéla, meg több Lajos Mari, bár boldogult Hemző Károly ételt is kiválóan fotózott. Amitől kiver a víz az a celeb/színész szakácskönyvek. Ami fontos számomra: Ínyesmester 2. kiadás Zilahy Ágnes Vízvári Mariska Herbst Rozália, Blumentthal Jamie Oliver könyvei

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.29. 16:14:54

@Pinka-Panka: van, hogy az ember egy jó könyvből szintetizál egy új ételt. Kínai szakácskönyvből egyszer főztünk, mikor kaptunk egy csomó csirkemájat, s volt recept. Mondjuk a Sherry akkor még számomra a Cherry Brandy írásmodjának tünt. Szerintem jobb lett, mint az eredeti. A maradék cherry sorsa is érdekesen alakult.

süllőcske 2012.12.29. 17:32:37

A legjobb könyv ez a két és fél kilós csuka, amit délután fogtam, és most kinyitok.
Vacsira ezt fogjuk lapozgatni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 18:39:40

@süllőcske: Egy lapot faxolj már át légy szíves!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 18:40:32

@hajdulaszlo (volt hajdul): Emlékszel még arra a receptre? Érdemes volna felidézni ...

1kutya 2012.12.29. 18:58:53

én Gyvy-től kaptam a múltkor Patay-től Az ember főztje című kiadványt, aki szereti a házias ízeket érdemes lapozgatnia...

ps: "ember" = férfi, tehát hölgyek kicsukva:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.29. 19:31:22

@süllőcske: Azt a fajta könyvet nem lehet letenni, de csak egyszer lehet elolvasni. :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.29. 19:33:43

@Benikuty: úgy tudom a franciák találták ki a vajhiány pótlására, de az említett hölgy szerintem az unilever fizetett ügynöke volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 20:27:29

@hajdulaszlo (volt hajdul): Mintahogy a margarin feltalálója is az Unilevernek adta el a szabadalmat 1871-ben :)

süllőcske 2012.12.29. 20:38:01

@Waka: És nem lehet elfelejteni...:D

medvedr 2012.12.29. 20:59:03

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nem tudom, írt sok receptet, nekem abszolút a kádári rendszerre hajazó kiherélt, végletekig butított receptjei vannak. Olyan érzésem van tőle, hogy ilyen "langyos a sör de nekünk így is jó" stílt élesben ülteti át a konyhára. Pont Örkény feleségeként pfhejj!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.29. 20:59:39

@süllőcske: Azért süllőben egy ugyanekkora halványítana valamit az emlékén. :)

süllőcske 2012.12.29. 21:10:21

@Waka: Valóban. Különösen zalai rákkal tálalva, rákvajjal, rókagombával, kárpáthy módon!

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.29. 21:16:22

hú. gyerekkoromban a Hunyaddobrai bácsi javította a tévénket. még emlékszem, ahogy cserélte a csöveket.

süllőcske 2012.12.29. 21:17:20

@Waka: De lehet csak vastag szeletben, vajon zsengélve, nagyon natúr is, csak fogas legyen.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.29. 21:19:55

és életemben sem főztem szakácskönyvből SOHA.

medvedr 2012.12.29. 21:25:15

@Babette_: Ihletet sem merítettél belőlük?

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.29. 21:26:15

@medvedr: nincs szakácskönyvem. egy darab se.

egy darab Váncza sütiskönyvem van, a nagymamám emlékére, de abból se sütök.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.29. 21:26:48

én teljesen önállóan vagyok zseni.

most már ti is tudjátok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 21:31:33

@Babette_: Ez szuper!!!!
Nem mindennap találkozunk ilyen fantasztikus zsenikkel!

süllőcske 2012.12.29. 21:41:46

@Babette_: Az is kérdés, mihez képest önálló a főző.
Csak akkor az, ha tudja, mit nem követ.
Ehhez persze nem kell feltétlenül szakácskönyvet bújjon. Elég, ha megkóstolja embertársai főztjét.
Csak hát ezt nem mindenki tudja megvalósítani nagy sprektummal, így vesz egy szakácskönyvet, vagy guglizik, diskurál, és úgy főzi meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.29. 21:50:16

@Babette_: Akkor az arányokat a tapasztalatod hozta, és emlékszel mindegyik ételedre?
Nem bántásibul kérdem - tényleg érdekel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.29. 21:55:43

@süllőcske: Lehet, hogy most ki leszek átkozva, de én rántva enném most meg, frissen, vastag szeletben, öreg szemű morzsával panírozva, egy karéj friss kenyérrel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.29. 21:57:39

@Babette_: Tudod, ha mást nem is, de a süteményes füzetet azért elő szoktam venni, ott nagyon fontosak az arányok.

süllőcske 2012.12.29. 21:57:48

@Andrass9: Nem azért mondom, Andris, de ami nem marad meg arányemlékként, azt nem is olyan érdemes lejegyezni, legalábbis nálam.
Ezért is kedvelem a régi könyveket, ahol nem adnak meg pontos adatokat a hozzávalókról, időkről.
Az arányérzékemet ez jobban fejleszti, de komolyan mondom.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.29. 21:59:25

@süllőcske: @Andrass9:

gyerekkoromtól kezdve főzök, mióta eszemet tudom. a nagymamámtól tanultan mindent de mindent.
szerintem ha az alapokat tudja az ember, akkor szinte bármit meg tud csinálni. és bármi újat tud alkotni.
és szinte bármit le tud utánozni, amiből evett.

az emberem szerint egyébként jól is főzök.
és nyilván akkor rontom el a sült libát, amikor tízes vendégcsapat van nálunk:DDDD najó ez a liba hibája volt, öreg volt, mint az országút.

süllőcske 2012.12.29. 22:00:42

@Waka: Hogy is lennél bírálva, koma! Jó is lenne az a rántott.
De remélem, ezzel a csukapörivel sem vallanék szégyent nálad.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.29. 22:01:35

@süllőcske: bizony.
pl mérleget is ritkán használok. főzéshez nem, sütéshez nagy néha, ha olyan kedvem van.

nem is tudok átadni receptet senkinek, csak ha először megcsinálom, hogy mindent lemérek közben.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.29. 22:05:00

@Waka: van, hogy előkapom a kis 87-es füzemet, amibe nagymamám lediktálta a recepteket, hogy megnézzem, hogy a mesealmásba tényleg 50 deka liszt kell, ha már régen csináltam, meg a zserbót mennyi liszttel kezdjem, mert az ritkán van, de ennyi.
ja meg a zserbót tényleg megnéztem, mert évente egyszer sütök.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.29. 22:06:38

@süllőcske: nekem bármilyen halat...kevés volt a karácsonyi 4 kiló. hmm, az egyik pontynak az emberem egy jó zsírosat választott, mert tudja, hogy azt szeretem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.29. 22:21:44

@süllőcske: Egészen biztosan meg lennék elégedve. :)
@Babette_: Nálam egy 1978-ban használt orosz szótárfüzet lett befogva erre a célra. Azért ha most kellene egy madrasi fűszeres csirkét főznöm, kellene hozzá a könyv, mert nem emlékszem, hogy pontosan mi is kell bele. Fahéj, koriandermag rémlik, a chiliben már nem vagyok biztos. Nincs baj a zsíros hallal, ha a zsírba nem ivódott bele az iszapíz.

süllőcske 2012.12.29. 22:29:59

@Babette_: Tudod Babette, én minden pontyot szeretek, ha az jó vízben él.
Akkor a zsírja is jó, hallébe, pöribe, rántottba, mindenbe. A pontyot tényleg, nagyon lehet szeretni, ha nem ványadt, erőtlen jószág.
Van persze különlegesen vaddisznó ponty, aki hatkilás korában méter hosszúra nyúlik és sonkaszerű husija van, az ritka zsákmány, és ritka élmény.
Én ilyenekből szoktam grilles sztéket sütni, olyankor az eget kémleljük, nem tévedés-e, hogy ilyen csuda jutott nekünk.

Benikuty 2012.12.29. 22:35:54

@süllőcske: azért elég érthetetlen, hogy pl. a németek a pontyot szemét halnak tartják, pedig hát...
A törpeharcsát itthon nem becsülik, ami számomra érthetetlen.
Nálunk a Karácsonyi menübe 12 kg hal simult bele a Szegedfish-től, nem sok jutott a mélyhittőbe:)

Benikuty 2012.12.29. 22:39:48

@hajdulaszlo (volt hajdul): a francúzokról sok aljasságot elhinnék, de ezt azért nem. Vagy talán akkorról igen, amikor a nácikkal kollaboráltak. Mert ahhoz mérhető lenne...

Benikuty 2012.12.29. 22:44:09

@Waka: fog még az a szótár hiányozni. Már, ha nem vagy még elég öreg;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.29. 22:56:07

@Benikuty: Van helyette szép betűrendes, 80 lapos, kemény táblás.

Benikuty 2012.12.29. 23:06:25

@Waka: nekem pedig van egy lányom, neki Szásája, aki egyre jobban beszél magyarul. Übereld;)

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.30. 07:02:27

@süllőcske: én horgászós férfiak mellett nőttem fel, és ugyan nem hordtak haza annyi halat, mint te, de az iszapízt csak mondásból ismerem.
tehát vagy csak jó halat hoztak mindig, vagy annyira szeretem a halat, hjogy nem érdekel.
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 10:37:52

@hajdulaszlo (volt hajdul): Leginkább a csirkemájas kínai receptre. Carbonara még csak megtalálható :)

Benikuty 2012.12.30. 12:28:29

@hajdulaszlo (volt hajdul): köszönöm. Körbejártam én a témát, mielőtt elkezdtem importálni a növényi zsírokat,-főleg pálmaolajat- távol-keletről. Úgy évi több száz tonnát.
Aztán arra jutottam, inkább kolbászt készítek:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.30. 13:53:48

@Benikuty: Ez egy NAGYON OKOS DÖNTÉS volt!!!!!