Egyre ritkábban készül itthon rántva húsféleség. Persze azért, amikor karfiolt vagy cukkínit rántok ki, becsempészek pár szelet karajt magamnak. Most viszont explicit igény született rántott csirkére. A családban csak bántott csirkének hívják, de szerencsére időben kaptam a figyelmeztetést, hogy azért büntethetnek is.
Első gondolat: kimenni a madarasba kapirgálóst venni, ám ez sem nem idő, sem nem költséghatékony - legyen bármennyire is "egészségesebb". Lesétáltam hát a helybéli henteshez, és kértem tőle rántanivaló csirkecombot és csirkemell filét. Amilyen mázlim volt, még akciósan is adta! Nagyon szép, tiszta baromfit kaptam, alig volt mit letisztítani róla.
Mivel volt egy napom még a nagy eseményig, gondoltam bepácolom.
Páclé:
- 6 gerezd fokhagyma.
- két evőkanál só
- 1 ek majoranna
- 1 ek kakukkfű
- 1 kk szerecsendió
- 1/2 l tej
Ebbe a páclébe beletettem a megtisztított és feldarabolt csirkealkatrészeket, majd egy jól záródó műanyag dobozban betettem a hűtőbe.
Eltelt egy nap, és elérkezett a panírozás ideje. Négy tojást egy ek sóval és 8 ek tejespáclável simára kevertem (villával).
Két habtálcára kiszórtam a lisztet és a prézlit, amiről persze kiderült, nem lesz elég. Gyors telefon a szomszédnak - nincs otthon :(
Elkezdtem a panírozást a mell darabokkal. Volt ott kicsi, nagy vékony, vastag. Ahogy a darabolásnál sikerült. A bundás szeleteket tortarácsra tettem, nehogy leragadjanak. Persze a prézli elfogyott. Feleségem igérte, hogy hoz, de az még bő egy óra.
Befut a szomszéd. Prézlije nincs, viszont hozott két kapirgálósat - amit karácsony estére szántam, nem pedig kirántani (ahhoz amúgy is túl nagy lenne).
Telefon hát a másik szomszédnak, akit még épp otthonértem. Kaptam is tőle! No nem azt, de annyit, hogy be tudjam fejezni a munkát :)
Két liter olajat öntöttem a nagy bonyhádi zománcosba, ami működik a teraszon lévő indukciós rezsón, és 180 fokra állítottam a szerkezetet.
Befejeztem a combok panírozását is egy másik tortarácsra és összedolgoztam a maradék tojást a maradék liszttel és prézlivel, amihez adtam egy kk szódabikarbónát is.
Egyik oldalukon fedő alatt és csak 160 fokon sütöttem a szeleteket, majd megfordítottam és 180 fokon aranyszínűre sütöttem azokat.
Amikor az utolsó adaggal is végeztem, a pamókát (tojásos prézlit) 4 fasírtszerű pacsnivá formáztam és szintén kisütöttem. Ezen én osztozom a kutyával, mert más nem eszi - pedig nagyon jó!
A csirkét rizzsel, zöldborsóval és kukoricával körítve szolgáltam fel. A páclé fantasztikus ízt adott az amúgy is ízes csirkehúsnak - még másnaposan is illatos volt!
Ez az ünnepelt is gesztenyetortát kapott elefántok helyett szívekkel: