Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A saját kolbász öröme

2012.12.26. 07:00 Vaczak2

Szokatlanul fényes volt a reggel decemberhez képest. Egy aprócska fénysugár, kijátszva minden rácsot és redőnyt pont a szemébe tűzött, és tüsszentésre ingerelte.  Elfojtotta a tüsszentést és felkászálódott, óvatosan, nehogy felébressze Anikót, aki csendesen tovább szuszogott az ágy másik felén, a legkevesebb hajlandóságot sem mutatva a korai ébredésre.

Papucsba bújt, magára húzta sötétzöld köntösét, melynek hátán arannyal hímzett „OUR GREATEST PRESIDENT” felirat ékeskedett – a lányaitól kapta születésnapjára - és kicsoszogott a fürdőszobába.

Fogmosás közben a tükörből egy elég nyúzott arc tekintett vissza rá. Hiába, nagy a hajtás mostanában odabenn, tengernyi a probléma, jó lenne egy kis lazítás. Mindenesetre borotválkozni nem kell, szombat van, lazításnak egyelőre ez is megteszi.

A kávéval a kezében az ablakhoz sétált és kinyitotta, fürdette arcát a gyengécske téli napban.  Valami illat csapta meg az orrát. Sokáig gondolkodott, míg rájött: paprikás krumpli!

Ki a fene csinál paprikás krumplit reggel hétkor?  Pláne itt a hegyen… Hirtelen elöntötte a tettvágy. Ő is csinál egy paprikás krumplit, mire felébred a család.

Régen, diákkorában sokat főztek a haverokkal balhéból, szórakozásból, nem is ment rosszul, csak aztán jöttek a feladatok, a problémák, elmaradt a főzés is. Pedig volt érzéke ehhez is, remélte most is menni fog.

A kamrából kihozta a krumpliskosarat és a mosogatóba dobált tíz szem szép krumplit. Megpucolta, megmosta, hosszúkás gerezdekre vágta és vízzel leöntve félrerakta.

Hátraballagott a garázs mögé a kispincéhez, amit akkor ásatott, amikor felújították a házat. Anikó akkor pörölt eleget, hogy minek a felesleges költség, de ő csak a szokott hamiskás mosolyával dörmögte az orra alatt, hogy kell az a füstöltárunak, meg ahova a férfiember visszahúzódhat a barátaival. Hűvös, jól szellőztetett, eszményi otthona a szalonnatábláknak, füstölt oldalasoknak és főként a büszkeségének, a temérdek kolbásznak, amiket saját kezűleg szokott tölteni a kolbászfesztiválokon, ha tud rá időt szakítani, bár általában igyekezett, bármennyi dolga is akadt éppen.

Leakasztott egy párat a csípősebb fajtából, meg mellé szelt egy féltenyérnyi szalonnát és visszament a házba. A konyhában felszeletelte a szalonnát, kakastaréjra vágta, majd beletette egy jókora öntöttvas lábosba és finoman sütni kezdte. Míg sült a szalonna megint bement a kamrába és kihozott három fej közepes hagymát, meg egy nagy gerezd fokhagymát. Ekkor látta meg a polcon a bort.  Badacsonyi száraz muskotály. Tibortól, a helyettesétől nyerte a múlt héten valami hülye fogadáson. Megérintette az üveg hűvös nyakát. Hm. Elvégre szombat van. Neki is lehet egyszer egy laza szombatja. leemelte a bort a polcról és kivett egy üveg szódát – igazi szódát – a rekeszből.  Itt a hegyen tölti egy bácsi, kizárólag víájpí vevőknek.  Kihorgászta a szalonnákat és félretette egy tányérra, (jó lesz majd a végén a tetejére) a hagymákat felaprózva beleszórta a sistergő zsírba és megkavarta. Míg a hagyma fonnyadt, kinyitotta a bort és zúgatott magának egy emberes hosszúlépést.  Behunyt szemmel, élvezettel eresztette le torkán a hűvös, savanykás italt. „Jól néznék ki, ha az emberek megtudnák, hogy már kora reggel fröccsözök.

Bár szerintem sokaknak tetszene” –gondolta.

Közben a hagyma megfonnyadt, rádobott egy nagy csipetnyi pirospaprikát, jó késhegynyi köményt és a tízcentisre darabolt kolbászokat. Kavart rajta egyet, majd belezúdította a lecsepegtetett krumplikat és felöntötte csontlevessel, amit Anikó csinált karajcsontból még kedden.  Nem sokkal, mert nem szerette, ha túl vizes a krumpli. legyen rövid leve, jó sok hagymával. Megsózta, aztán lefedte és takarékra tette a lángot. Most már csak várni kell és időnként kóstolni. Kóstolni szeretett a legjobban, mert ekkor új irányt szabhatott a készülő étel fazonjának, ilyenkor érezte igazán kezében az irányítást.

Hátradőlt, töltött magának egy újabb pohárral, ezúttal tisztán, belekortyolt, érezte a bor cseppjeiben a tavalyi nyár napgöröngyeit legurulni torkán, és hirtelen eszébe villant, hogy itt kéne hagyni ezt az egész vircsaftot a fenébe és elmenni bort termelni valahová a Balaton-felvidékre. Telente disznót vágni, borozgatni a barátokkal és csak a paprikás krumpli meg a csülökpörkölt fölött diszponálni…

 

A sütő csipogása riasztotta fel álmodozásából. le kell venni a fedőt, a krumpli már félpuha, el kell fője kicsit a levét, akkor majd beállítja a sósságot és egy apró száraz erőspaprikát is elmorzsol majd a lábos fölött.  Beleszimatolt a lábosból előkunkorodó illatpászmába és elmosolyodott.  Tökéletes.

Hallotta már sokfelől, hogy mások nokedlivel vagy tarhonyával készítik, de ő nem hitte el, hogy az jobb lehet, mint az övé. A végére kéne járni valahogy.

Kikapcsolta a gázt, a szennyes edényt belerakta a mosogatógépbe (Anikó háklis az ilyesmire) és az üveget lóbálva, fütyörészve átment a dolgozószobájába, és bekapcsolta a számítógépét. Asztali gép volt, az ő korosztálya  már nem nagyon barátkozott meg a laptopokkal, a masszív, megbízható asztali gépeket szerette.

A jól sikerült főzés hatására olyan közlési vágy öntötte el, mint még soha. Azonnal meg akarta osztani örömét másokkal.  Töltött egy újabb pohárral, megnyitotta blogját és írni kezdett:

 

„ Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Barátaim!

Fontos kérdésben várom segítségüket. Ma reggel sikerült egy tökéletes paprikás krumplit főznöm. Nokedli és tarhonya nélkül, mert én így ismerem, így szeretem.

Namármost, a kérdés az, hogy…

 

 

 

63 komment

Címkék: paprikás krumpli paprikáskrumpli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr194981471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_nyuszi_ 2012.12.26. 07:29:04

klassz, mint mindig!

youlopukku 2012.12.26. 07:57:34

szerintem ő sosem kérdezne

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.26. 08:46:05

tényleg: ti használtok fedőt?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.26. 08:53:59

@Babette_: persze: "mit tegyek a tésztára? A fedőt, hogy a többieknek is maradjon"
Előzmények miatt kissé tartottam, hogy csirkekolbász lesz

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.26. 09:19:49

Bonuspont a szárazon iskolázott muskotályért.

Éppenséggel a Blogkocsma tegnapelőtti posztjához is hozzászólhatott volna, ütköztetve a tökéletességről alkotott véleményeket, mintegy.

@Babette_: nem nagyon ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 10:10:35

Jó reggelt!
Ez a jó ellenpont az előző posztokhoz, nem beszélve a jó krumplipaprikás receptről.
@PO: -val egyetértek a száraz muskotály fronton.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 10:17:01

@Babette_: Nagyon sok ételt főzök <span style="text-decoration: line-through;">fedél</span> födő alatt. A sütőben készült húsokra is gyakran teszek az elején födőt, hogy párolódjon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 10:22:53

Az elmorzsolt paprikáról jut eszembe: tegnap vendéggségben a halászlébe az általam termelt csiliből morzsoltam, majd megtöröltem a szemem ...

Isley 2012.12.26. 10:40:37

Sziasztok! az írás és a recept is szuper! paprikáskrumplit egyszer csináltam nokedlivel, házasságunk kezdetén, a sógorom kérésére, valahogy nem vált be...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.26. 11:01:20

Szép napot! Kávé van?
Címlap esélyes poszt.
Vajh' hol füstölteti a saját kezűleg töltött kolbászt? Talán a TEK-nél hoztak létre a főelőkóstoló irányítása alatt egy Füstöltáru Készítő és Utóérlelő alosztályt. Egy alezredes alosztályvezető, két őrnagy helyettes, két titkárnő, öt százados őrparancsnok, öt hadnagy őrparancsnok helyettes, tizenhat altiszt fegyveres őr, két élelmiszer-higiénikus, két laboráns, két füstölőmester, két beosztott füstölő, két takarító, egy segédmunkás.
A rendelkezésre álló idő rövidsége miatt - közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül - a KÖZGÉP építette meg a szükséges létesítményt. Sajnos a rendelkezésre álló pénzkeret csak az irodák és a technológia kiépítésére volt elegendő, ezért az őrség egy négyszemélyes lengyel sátorban van elhelyezve, a vizesblokkot pedig két rozsdás vödör képviseli. A létesítményben ugyan van WC és hideg-meleg folyóvíz, de oda az őrök nem mehetnek be.

süllőcske 2012.12.26. 11:17:04

Nem mondom, hogy jobb megoldás a többinél, de próbáljátok ki a régi módit:
Gömöri, belül mázas, háromlábas edényben, fedő alatt, parázson főzni a paprikáskrumplit.
Úgy, ahogy dédanyáink.
Egyátalán, van-e köztetek, aki ismeri ezt a dolgot?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.26. 11:23:06

@süllőcske: hogyne, s azt is tudom, a lábas azért lábas mert lába van. Azon állt a parázson.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.26. 11:31:35

"Namármost, a kérdés az, hogy…",

aki nem tudja ilyen szépen leírni, annak jut belőle?

süllőcske 2012.12.26. 11:32:17

Úgy értem, az ebből származó ízeket ismeritek-e?
Egyébként én el is tudom készíteni az edényt.
Az utóbbi időben beléástam magam az agyagok, fazekastechnikák világába, nagy terveim vannak.
Ezekben a lábasokban kíméletesen ,óvatosan lehet főzni, ígazi ízőrzők ezek. A paprikáskrompé benne csodálatos lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.26. 11:39:10

@süllőcske: Kapolcson ettem anno hasonló - de nem lábakon álló - bévül mázas edényben, sparhelten, lassú tűzön főtt ételt. Jó volt. Úgy gondolom, hogy ez a technológia a "gulyás módjára", "mindent belehányok, oszt rábízom a tűzre meg az időre" módszerrel készült ételek készítésére alkalmas. Mondjuk, egy hagymás, esetleg szalonnás alapot még el lehet készíteni benne - ha nem túl magas az edény - de utána nincs "turkálás".

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.26. 11:42:00

@Waka: bizony, sok régi étel van, amia készits fel mindent, utána "ne baszogasd" aranyszabály alapján készült.

süllőcske 2012.12.26. 12:10:39

@Waka: Igen, de azok az agyagfazekak. Ami paprikáskrumplihoz(és sok más, pörköltes ételhez is)való, az a lábas serpenyő, szintén agyag nyéllel, vagy füllel, fedővel ellátva.
Rokonának tekinthető a tajine, de mér legyen hamarébb tajinunk, mint gömöri lábasunk?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.26. 12:24:27

@süllőcske: Az a serpenyő talán csak egy kisebb adag (4-8 fő) étel elkészítésére való.

süllőcske 2012.12.26. 12:33:28

@Waka: Pontosan. Ha többet akarunk,vendégek jőnnek, ott a bogrács.

1kutya 2012.12.26. 13:11:39

paprikáskrumpli csakis nokedlivel! punktum!!!

Benikuty 2012.12.26. 13:26:52

mert meg nincs benne elég szénhidrát. hehe
retrópártiak meg lassan előhalásszák a kőbaltát:D

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.26. 13:32:59

Jó dolga van, és elégedettlenségre nincs oka annak a népnek, amelyik azzal tölti idejét, hogy hol, és ki főz meg jobban egy adott ételt.
Persze aki éhes, annak minden étel jó. Még a hamuban sült pogácsa is.

csombor.blog.hu/2012/12/26/a_nagy_toltott_kaposzta-vita

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.26. 13:34:01

@1kutya: Ha valaki úgy szereti...
@Benikuty: Csak nehogy valaki hókon csapjon vele. :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.26. 13:36:15

@látjátok feleim szümtükkel: A fene nagy megosztottságról én is írtam, a napokban olvashatod.

Benikuty 2012.12.26. 13:52:45

@Waka: csepeli bicskás Dávid fiamnak csinálom kézzel szaggatott nokedlivel.

Pinka-Panka 2012.12.26. 14:40:13

Sziasztok!

Nagyon tetszik az írás, az hogy valaki meglepi Anikót, családot, egy finom étellel, s kit érdekel, hogy abban van-e nokedli - nem ez számít, azt már kibeszéltük. Ez a gondoskodás így az ünnep miatt is, de megérintett.
Le a kalappal! Kedves poszt.
Köszönöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 15:01:11

@1kutya: Na még csak az hiányzik! Olvashattad a posztban, hogy Vaczak2 kruplipaprikása a TÖKÉLETES (nokedli vagy tarhonya nélkül)
:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 15:02:34

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi, hogy visszairányítottál Zsanka blogjára. Nagyon szeretem a kutatásait és az ebből születő cikkeit. Szoktuk is vitatni/analizálgatni a régi dolgokat vele.

Pinka-Panka 2012.12.26. 15:03:34

@Andrass9: azt képzeld el, hogy ez a téma előkött a családi beszélgetésben, sz egyik asszonyság, szabályos nokedlikat szaggat bele, a szaggatóval, rengeteget és tejföllel eszik...
Még én nem hallottam ilyet:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.26. 15:09:49

@Pinka-Panka: Tudod, ha csak annyi bajom lenne vele, hogy reggelire paprikáskrumplit főz, éhgyomorra befröccsözik... De legalább Anikóra tekintettel van.
Én a lecsót eszem úgy.

Pinka-Panka 2012.12.26. 15:14:36

@Waka: jól van na, értékelem, hogy gondoskodik, ez nálam plusz pont:)
Lecsót nokedlival és tejföllel? - így ?

Pinka-Panka 2012.12.26. 15:34:40

@Waka: szerintem minden pörköltféle, vagy paprikáshoz illik a nokedli.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 16:12:28

Valaki felkészült már ennyire a szilveszteri töltögetésre? :
devour.com/video/impressive-bartending-skills/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.26. 16:19:52

@Andrass9: Én a kisfröcccsöt is így csinálom. :)

Benikuty 2012.12.26. 16:36:19

hogy mennyire utálom ezt a nyálas bandát;)

süllőcske 2012.12.26. 17:33:50

Ismételten emlékeztetném a kedves kocsmatagokat, hogy szeged környékin akadt olyan étel, amely tarhonyás paprikáskrumpli volt, de kecsegekarikákkal, vagyis kecsegepörköltről indult.
A rugalmas húsú kecsege kibírta a negyven perces főzésidőt(ahogy a harcsa és az angolna is), és valami olyan finom, hogy még.
Lehet persze azt mondani, hogy ez nem az igazi p.k., ami a nyájas olvasó fejecskéjében tartózkodik, de én tanúsítom, hogy nemes étek.
Amúgy az ételkészítés minél tökéletesebb módjának megleléséért akár a kűbaltáig is elmegyek.
De ezt nem retroromantikából teszem, hanem tudásszomjból, józan szempontok által vezérelve.
A világ legeslegjobb éttermeinek egyikében van pl kövön sült hal, cserépedényben főtt kakastaréj, gyógyfűvel füstölt aranypisztráng, erdőn szedett növényekből miskulanciasaláta. Csak itt, édes kis hazánkban ciki ilyesmire törekedni, a salátára azt mondják, nincs benne hús, nem vagyunk kecskék, a taréj túl bizarr, a hal nincs megsülve, hol van róla a paprikásliszt.
Ha kiskoromból előhalásznék egy majd elfelejtett ízt, már retrós vagyok, ha szépen felvágok egy halat, nem vagyok elég paraszti kultúrás, fine diningben nyomulok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 17:35:23

@Benikuty: Azért egy kicsit szebben szólnak, mintha te énekelnéd :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.26. 18:47:26

@süllőcske: Kérlek, ne vedd folyton magadra a fikázást. Tudod te magadtól is, hogy kinek a véleménye számít.

Benikuty 2012.12.26. 18:56:29

@Andrass9: komám, én a Kodály módszeren nőttem fel, és Zoli bátyám megsimogatta a fejem, Egerben, amikor eljött meghallgatni az énekkarunkat, és láttam folyni a könnyeit. része voltam az élménynek, és amíg élek, nem felejtem. aztán ezt senki nem veheti el tőlem. ha érted, mire célzok.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.26. 20:05:42

@Pinka-Panka: mégis vannak állandósult kapcsolatok, ami a jót tovább fokozza. Bár ez is tájegységenként változik.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.26. 21:01:21

@Andrass9:
Én már gyakorolgatok, csak a pohár helyett mindig a számba megy az a fránya folyadék.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.26. 21:02:53

@Benikuty:
Én meg láttam Mihálka Gyuri bácsit a Túrót eszik a cigány-t vezényelni. Az se vót semmi.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.26. 21:05:54

@Pinka-Panka:
Pan(ni)ka! Mi a paprikáskrumpliba mindig csak galuskákat szaggatunk, meg szaggatunk ma is. Még a levesbe is, és kanalasgaluska levesnek "csúfoltuk".

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.26. 21:29:24

@süllőcske:
Beindult a téli fülőke szezonja, mi most olajfűzön találtunk ( nem sokat ), a Tisza árterén, a fűzfák környékén biztos szépen lehet találni. Ha valahol tudsz kosárfűz ültetvény,azt érdemes megnézni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.26. 21:46:44

@Benikuty: én ugyan nem találkoztam már Zoli bácsival, de talán én idéztem a legtöbbször "A zene mindenkié" mondását.
Hadd mutassak rá a kórusmuzsika és a gasztronómia egy olyan összefüggésére, miszerint 11 évesen a kórusunkkal rádiófelvételre készültünk, na, azóta tudom a csipetnyi sóval hintett nyers tojást pillarebbenés nélkül betolni az arcomba. Igen, broáf! :D
És a fenti gondolati ívet azzal zárom, hogy a 2007 decemberi ádventi hangversenyünkön engem Liszt-díjas karnagy vezényelt, Berkesi Sándor, aki a Ref. Kollégium Kántusát vezette. Igen, előtte leküldtem egy nyers tojást :-O

medvedr 2012.12.26. 22:32:59

10 szem szép krumplihoz dobott egy csipetnyi pirospaprikából lófasz lesz nem paprikáskrumpli. Homeros meg vak volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 22:37:47

@PO: Rengeteg nyers tojást nyeltem magam is. Ám én kifinomultabban cukorral kikevert sárgáját toltam kórusfellépéskor.
@Benikuty: Örülök, hogy ilyen élményed volt. Ez meghatározó az élet más területeire is!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 22:39:00

@látjátok feleim szümtükkel: Te legalább tréningezel, míg a többiek csak a paprikáskrumpli gyönyöreit vitatják!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.26. 22:40:22

@susztertangó: A tanár úr gyakran hatódott meg. Nagyon kedves ember volt a gyerekekkel. Ugyanezt az idősebb korosztály felé nemigen gyakorolta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.27. 10:07:31

Nos a tojás nekem is megvolt, csak én szerettem, nem igen kellett erőltetni. Ezüstkoszorús kórusunk volt, úgy, hogy volt egy ének-zene szakos iskola is a városban, az övék sem jutott feljebb. Azóta sem tudom mi lett az akkori énektanárunkkal, '83 óta nem láttam.

Benikuty 2012.12.27. 10:08:44

@susztertangó: :) lógtam ki a padból, aztán nem fért el tőlem. Meg a másik kilógótól:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.28. 16:26:43

@Benikuty: a hangszálat tisztította - legalábbis az énektanárok szerint.

Benikuty 2012.12.29. 16:20:10

@PO: ja. meg egy húsz volt darabja:D
süti beállítások módosítása