Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Mézestészta dísznek, sütinek, vonatnak(?)

2012.12.22. 07:00 Andrass9

Karácsony közeledtével megindul a mézeskalács és egyéb kemény sütik készítése. Ezek előnye, hogy dobozba zárva az idő teltével megpuhulnak, ami élvezeti értékéküket nagyban emeli, nagy mennyiségben lehet készíteni és dekoratív ajándék is!

A tészta alaprecept nem túl bonyolult, feleségem általában tripla adagot gyúr be belőle, amit azután a gyerekek kisütnek és díszítenek.

  • 45 dkg liszt (lehet rozsliszt is!)
  • 25 dkg szitált porcukor
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1 kk reszelt citromhéj
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg méz

10.jpg

Először a száraz anyagokat keverjük alaposan össze egy nagy tálban (érdemes összeszitálni őket, akkor gyorsabban készül el a tészta). Keverjük hozzá a tojásokat és a mézet is, majd hagyjuk a robotgépet dolgozni rajta, mert kézzel igen fáradtságos munka lenne. Ha a tészta puhának tűnne, adjunk még lisztet hozzá.

11.jpg

Tegyük a tésztát kilisztezett tálba, szórjuk meg a tetejét is lisztel és takarjuk be folpackkal. Vigyük hűvös helyre (kamra, pincelejáró) és legalább egy napra feledkezzünk meg róla. Ha több nap volt, akkor még jobb lesz.

12.jpg

Lisztezett deszkán nyújtsuk három miliméter vastagra, majd a kedvenc formáinkkal kiszaggatjuk. Ha mézeskalács házat vagy az alábbi tünemény készítik, késsel vágják megfelelő téglalapokra. Ekkor még ragaszthatunk rá mandulát vagy diót - esetleg díszcukorkát.

Kenjék meg a tésztát tojással és 190 fokos előmelegített sütőben sütőlapon 5-15 percig süssük, amíg szépen megbarnul.

13.jpg

A megsült darabokat azon melegen célszerű légmentesen záró dobozba tenni, akkor hamarabb megpuhul.

14.jpg

Sok fantáziával megáldott egyének készítsenek cukor-citrom mázat, amivel díszíteni tudják a megsült kalácsokat, illetve fantáziaterveiket össze is ragaszthatják. A máz háromszor átszitált porcukor és citromlé keveréke, sűrű mint a méz. Ezt egy kivágott sarkú nylonzacskóba kell tölteni, és onnan kinyomni a sütire. Fél nap alatt keményre szárad és remek ragasztó is az egyes lapok összekötéséhez.

Kisebbik lányom specialitása a mézeskalács házikó.

A házikók képeit nem találom, csupán két háttérből tudtam kivarázsolni - hogy legalább elképzelésetek legyen róla, milyen. Azt mondja a lyány, hogy a mobilján rajta van - most várom, hogy elküldje.

20.jpg 21.jpg

Megjött az is:

19.jpg

3 éve azt javasoltam neki, hogy készítsen vonatot - falut már épített. Nagyon megfogta az ötlet és itt bemutatom néhány képpel. Azt mondja, idén is vonatot készít. Igérem, ha elkészül, teszek még be képeket róla.

Kell hozzá keréknek kerek formákat sütni, a vonat kocsijaihoz 3 db 1:2 arányú téglalap és 2 db négyzet kell. A mozdonyhoz (ez igazi gőzmozdony!) 3 növekvő méretű kerek lap, 2 db L alakú oldallap, amire ablakot vágunk felül, egy hosszabb alaplap és két rövidebb téglalap a tetőnek és a mozdony elejének. Kéménynek két kis rudat ragaszthatunk össze.

A kocsik oldalának cukordíszítése még sütés előtt kerül a mézeskalácsra. Ilyen díszcukrokat a Nagycsarnoknál lévő Ázsia boltban lehet például beszerezni.

A mozdonyvezetőt lányom egy gombostűvel rögzítette a kabinban, mert állandóan eldőlt :)

15.jpg

16.jpg

Az egyes kocsikba persze lehet - sőt kell is - ajándékokat tenni, meg utasokat is mézeskalácsból.

17.jpg

Reméljük kedvet kaptatok egy ilyen vonat elkészítésére!

Az újabb vonat készítését élesben közvetítjük - amint elkezdődik!

Elkezdődött!

A minták a vonathoz.

40.jpg

A vonat oldalaira rásütjük a kereket (a tojás remek ragasztó sütés előtt). Próbáltam a lányom meggyőzni, hogy az alsó félkereket duplázza meg, de akkor még jobban szétfolyt volna.

42.jpg

Mézeskalács emberkéket (gingerbread men and women) díszítünk.

43.jpg

Először bemutatjuk, mikor NEM jó a mézestészta! Az első 4 tepsi egyszerűen összefolyt egy pacnivá. Sajnos ezek közé tartozott a vonat összes alkatrésze is, így nem biztos, hogy sikerül belőle vonatot készíteni.

44.jpg

45.jpg

Most készül egy pár karácsonyfa, de ez már a javított tésztából (kellett bele még lisztet tenni, mert nagyok voltam a tojások):

46.jpg

Tanulságok:

  1. Próbasütést kell csinálni az elején
  2. Ne tegyünk két réteg tésztát egymásra, illetve vékonyra nyújtsuk (max 3 mm), mert szétfolyik.

Ma már nincs erőm a maradék képeket feltenni - hajnali 1-kor már késő van, de elkészült az összes hármunk munkájával.

Boldog Karácsonyt Kívánunk!

59 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr214975358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvedr 2012.12.22. 09:52:50

Hát ez eszméletlen. Nálunk is van mézeskalács gyártás, de falu és vonat nem jutott volna eszembe. Egy kis mézes gyömbéres sört kérnék, most találtam ezt a szentandrási sörfözde ünnepi söre, egészségünkre!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.22. 10:10:32

@medvedr: Egészségedre!
A vonatot pedig igyekeztem még időben posztolni. Bár ez még nem az idei, mert az csak holnap készül. Ha valaki gyártani akarja, még beleférjen az ünnepi elmebajba :)

Pinka-Panka 2012.12.22. 10:36:56

Mindenkinek szép napot!

András ez egy művészet, kedvet kaphatunk rá, de nem biztos, hogy sikerül. Süllőcske a kisujjából is, de én aligha:)
Nagyon, nagyon ügyes a lányod, le a kalappal. A türelem és az ötletért is, azt hiszem ebben a sütiben is benne lakozik a szeretet, mert ilyennel nagy örömet lehet szerezni gyerekeknek, felnőtteknek. Mindennél többet érnek a kézi gyártású sütemények. Nagyon becsülöm:)
Köszönjük András!

Pinka-Panka 2012.12.22. 10:56:03

@Andrass9: lehetsz is:)

Nekem kész a zöldbablevesem, meg a rizseshús mindjárt, azért karácsonyig enni kell valamit...

süllőcske 2012.12.22. 11:05:07

@Andrass9: Hát ez marha jó. Csucsu.
Ötös.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.22. 11:42:53

Szép napot, éppen most porszívtam végig a lakást, esetleg akadna valami porcica ellen?
Le a kalappal, nagyon jópofa lett a vonat. Én még az életbe' nem sütöttem mézest, pedig szeretem.

Isley 2012.12.22. 12:08:21

Szaisztok! szuper profi a vonat és a falu is! amatőrként házikót /egyet/ és mécsestartót csináltam már, és a célszemély nagyon örült. ennyire már nem lenne türelmem, de minden elismetésem!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.22. 16:21:45

@Isley: Szia!
Ez valóban sok időt és türelmet kívánó feladat - de te is boldog voltál, amikor a célszemélyt megörvendeztetted :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.22. 16:22:52

@Waka: Szép szombatot!
Csak valami noname konyak kóvályog a pulton. Az jó lesz?
Mézes sem bonyolult süti, de pihentetni mindenképpen kell.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.22. 21:06:20

@Andrass9.
Ez a vonat nagyon oké, a fiam örült volna neki kisgyerek korában, mert nagy vonat rajongó volt. Később ( és ma ) már az autózás érdekelte jobban, ezért a 18-ik szülinapjára olyan tortát kapott, amin Senna versenyautója volt marcipánból.

Neked ezért a szép vonatért paradicsomi hírt mondok. Ma vettem a Tescoba egy dobozka fekete koktélparadicsomot, majd a magjából gyűjtök, és tavasszal juttatok belőle. Nagyon finom, édeskésebb, mint a nagy méretű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.22. 21:22:35

@látjátok feleim szümtükkel: Whoohhoooo! Ez nagyon jó hír!
Köszönöm, hogy gondoltál rám. Majd megosztom Wakával, hiszen 4 palánta elég szokott lenni.

Topy 2012.12.22. 23:10:24

vonat! :) nagyon ott van! :)

PiperPerabo 2012.12.23. 06:13:58

Egy javaslat a posztszünet könyörtelen legázolására: a már korábban emlegetett Andor Csaba: Ízes étkek c. művéből néhány recept, pl. az uborka saláta vagy a gombás lecsó közzététele. Talán van olyan törzslátogató, aki még nem találkozott velük. Igen csak gondolatingerlő valamennyi leírása.
Gyorsan megjegyzem: nem vagyok Andor Csaba. Nem is rokonom.

Maya-- 2012.12.23. 07:52:06

az a vonat! imádom :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.23. 08:23:20

@PiperPerabo:
Neked nagyon igazad van. Mivel az ember kezdetben csak azt az ételt ismeri, amit otthon ( menzán ) adnak neki, így kialakulhat egy bizonyos mértékű egysíkúság. Főleg a főzelékek és zöldségek területén.
Azért ha olvasgatod az itt megjelent írásokat és hozzá szólásokat, akkor tapasztalhatod, hogy nagyon sok étel szóba került már, a tál sosem üres.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.23. 08:47:36

@Andrass9:
Majd jut mellé jobb fajta cukkini mag is. Azt a bántott csirkét azért ki kellene hagyni, rántott jöhet, de csak ha óvatosan rántod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 09:45:31

@Topy: Ez szép! Javasolni fogom lányomnak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 09:46:12

@PiperPerabo: Javaslatodat megfogadtam. Remélem nem köveznek meg érte!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 09:48:22

@látjátok feleim szümtükkel: Én nagyon óvatosan rántom - gyakorlatilag inkább csak húzom ...

Pinka-Panka 2012.12.23. 10:42:25

Szép napot, esik a hó:)

@Andrass9:jut eszembe, hogy a hajnalban szalalkális lapok mellett döntöttem, mert úgyis mindenhol mézes van és én már nem tetőzném. Már puha, fehér vaníliás krémet raktam bele.
Még egy másikat sütöttem, de az csupa dó, csupa csokikrém és rum. Remélem nem hal senki éhen, mert elosztogatom:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 10:53:53

@Pinka-Panka: Szia és jó reggelt!
Csinálj olyat, amiben tejbegrízes krém van - az a kedvencem :) Akkor nekem is osztogathatsz!

Pinka-Panka 2012.12.23. 11:02:26

@Andrass9: ezt is megennéd, ez is főzött krém, s finom is:)
család egyben lesztek?

Pinka-Panka 2012.12.23. 11:05:57

@Andrass9: most olvasom, hogy nem áll meg az élet itt se holnap poszt témában.
Csak én nem tudom ki írja, vagy ismerjük?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 11:16:46

@Pinka-Panka: Andor Csabának van egy jó stílusban megírt kis szakácskönyv szösszenete, amit érdemes olvasni, ahogy ezt @PiperPerabo: a figyelmembe ajánlotta.

Pinka-Panka 2012.12.23. 11:19:08

@Andrass9: aha értem, megnézem én is. Azt hittem egyik kedves kommnettárs, csak a nevét nem ismertem.
Most kicsit lógok, aztán folytatom a munkát, csak jó üldögélni kicsit:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.23. 14:28:36

Srácok! Ennyi setemény meg zöldség lassan olyan lesz, mint matrózkocsmában kakaót osztani:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 15:06:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): Ha elég rum van benne, ki törődik a kakaóval?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 15:08:25

@hajdulaszlo (volt hajdul): Nem voltál jó kukta, mert nem derült ki, mennyi liszttel daráltátok le a hájat.
Addig úgysem nyugszom, míg hájat nem szerzek. Ha kell, kimegyek az Újpesti piacra is érte (ott állítólag kapható).

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.23. 15:26:00

@Andrass9: Hülye óvónéni olyan megnyálazós tintaceruzával (postairón a szakszerű megnevezése)rajzolgatta a szemöldököm. Én azt hittem az a beiratkozás, hogy az ember szemét összefirkálják.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.23. 15:26:44

@Andrass9: Még kukta sem voltam, utólag szedtem össze a morzsákat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 16:18:13

@hajdulaszlo (volt hajdul): Igy akkor érthető! nekem is szenvedés, ha a feleség főzéséből kell posztot készíteni :)
Tényleg postairón volt a neve!

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.23. 17:58:32

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Jó a recept, de mifelénk az asszonyok annó ( régen) forró élű késsel darabolták fel a kinyújtott tésztát, és az így vágott darabok sülés közben leveleire szétnyíltak. Az volt a jó hájaskiflit sűtő asszony, aki olyat tudott készíteni. Azt mondták rá, szinte elrepül a tésztája.
Anyám cselédkedett egy jobb úri háznál, ahol a háziasszony addig hajtogatta, és napokig hidegen őrizgette a hájatésztát, míg a szaga már eléggé érezhető lett, aztán megsütötte. Azt mondta, olyan finomat sem előtte, sem utána nem evett. Ez annyira régen volt, hogy akkor még nem volt hüttő, sem varázs, sem csak olyan eccerű, meg jégszekrény sem.

Persze te nem biztos, hogy tudsz róla, a posztelőzetesben bántott csirkét jeleztek, mire ezt szóvá tettem, és rögtön kinyálazták onnan a téntaceruzával.
Pedig csak arra akartam rámutatni, hogy a bántott csirek nem jó, azért becsukhattyák azembört.

Pinka-Panka 2012.12.23. 18:23:41

@hajdulaszlo (volt hajdul): nagyon ügyesek az otthoni nőid!:) jó emlékeim vannak erről a sütiről.
Valóban könnyűnek kell lennie nagyon.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.23. 18:36:34

@látjátok feleim szümtükkel: A forró kés! Valóban. Aki igazán csinálta régen, sajnos már nem él.
Elvágják a nyakát, forró vízben megkopasztják, összedarabolják, forró zsiradékban megsütik. Azért eléggé bántva van.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.23. 18:38:27

@Pinka-Panka: van még a fagyasztóban. A forró késes változat is ki lesz próbálva.

Wakka 2012.12.23. 19:00:32

kösz, viszont, a szakadároknak is!

Pinka-Panka 2012.12.23. 21:00:44

Szép estét!
Hoztam nektek egy dalt az ünnepre készülvén.
Mindenkinek áldott ünnepet, boldogságot kívánok szeretettel:)

www.youtube.com/watch?v=PwI36gD70hs

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.23. 21:34:01

@Pinka-Panka: köszönjük, kedves vagy. Azon gondolkodtam, hogy az ország különböző részeiből összejöttünk itt egy páran. Mindenki teszi a családi dolgait, de nem feledkezünk meg a "kocsmai barátokról sem" Azt is megfigyeltem, hogy az itteni hangulat, "barátság" milyen jó iranyba változtat minket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 22:10:56

@hajdulaszlo (volt hajdul): Emberekké formálódunk, emberként tiszteljük a másikat.
Nagy ajándék! A legszebb, amit Karácsonyra kaphatunk!

süllőcske 2012.12.23. 22:43:36

Legyen vékátok telve tiszta búzával, jó gondolattal, tüzeteken halak piruljanak, bennetek szíves, jó érzések munkáljanak!
Innepeljétek meg békében a Fény születését.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 22:50:06

@süllőcske: Szépen szóltál! Bort, búzát és békességet néked is! (Meg egy rakat halat...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.24. 01:05:35

Jó éjszakát és sok erőt a holnapi munkához!

susztertangó 2012.12.24. 06:09:38

Áldott/Boldog Karácsonyi ünnepet és Boldog Új Évet kívánok jelenlevő és kimaradt kocsmatagoknak!

Benikuty 2012.12.25. 15:50:41

@susztertangó: Neked is, de nem elutált tagokat akartál írni?

Pinka-Panka 2012.12.25. 16:14:55

@Benikuty: téged is köszöntelek, de most ez nem úgy van, amit írtál!

susztertangó 2012.12.25. 20:09:54

@Benikuty: Ha hozzáférsz,állítsd át magadban a kapcsolót.Egyébként a kolbász jó.

Benikuty 2012.12.25. 23:40:15

@Pinka-Panka: Ágikám, biztos neked van igazad, de én senkit nem akarok bántani.

Benikuty 2012.12.25. 23:42:21

@susztertangó: honnan ismered a kolbászt? Az Ikreken nincs kapcsoló. (ha érted) :(

susztertangó 2012.12.26. 16:36:53

@Benikuty: Azon a helyes kispiacon vettem, még tavasszal Szentendrén.Az pech.

Benikuty 2012.12.27. 10:06:44

@susztertangó: nahát! Örülök, hogy ízlik!
süti beállítások módosítása