Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vaníliás kifli

2012.12.21. 07:00 Andrass9

A receptből és az elkészítés nyomonkövetéséből ítélve valószínűleg a legegyszerübb sütemények közé kell sorolni. A receptet anyósom hagyta ránk, aki így karácsony táján több dobozzal hozott és nagyon szerettük.

A recept roppant egyszerű, de akkora lesz a sikere, hogy kétszeres mennyiségre adom meg az anyaglistát:

  • 56 dkg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 20 dkg darált dió vagy mandula (ez finomabb szerintem)
  • 16 dkg vaníliás cukor + valamennyi a szóráshoz


10.jpg

Kézzel, vagy robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát, ami egy elég kemény linzertésztaszerűség (feleségem egyszerűen rántástésztának hívja). Hengergessünk vékony nudlikat belőle, amit azután kb 6-8 centis pálcikákká vágjunk fel.

11.jpg

Egy (több) sütőlapot borítsunk sütőpapírral. A feldarabolt nudlikból kis holdacskákat hajlítsunk és tegyük a papírra szorosan. Megdagadni nem fog, attól nem kell félni.

12.jpg

Forró sütőben (200 C) kb 20 perc alatt megsül. Ezalatt persze görbítgethetjük a következő adagot a másik sütőlapra.

13.jpg

A még forró kifliket forgassuk be vaníliás cukorba.

14.jpg

Hagyjuk kihülni, mielőtt dobozba tesszük.

15.jpg

49 komment

Címkék: vanília

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr884968708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 10:09:49

@Babette_: Úgy látszik mindenki elkezdte megsütni, akkora a csend!

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.21. 10:18:01

@Andrass9:
Részemről minden süti jó, csak ne nekem kelljen megenni, kivéve a kevésbé cukros, és kelt tésztákat. Én inkább az illatát kedvelem, pl. karácsony a hókifli illatával kezdődik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 11:02:24

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk a mézessel kezdődik. A hókiflit mindig anyósom sütötte és már készen hozta hozzánk. Akkor meg már nem illatozik annyira.

PiperPerabo 2012.12.21. 11:18:51

Jól olvasom-e, hogy az eredeti recetíró így fogalmaz: "rövid pálcákba vágva, kiflibe lajhítjuk".
Ez a lajhítani ige, Szegeden is használatos.
És éppen azt jelenti, amit itt is jelenteni kíván.
No szóval, tetszős.
És határozottan szeretnék megjelenni a szegedi halászléfőző eseményen.
Ha lehetséges...))

süllőcske 2012.12.21. 11:34:54

@PiperPerabo: Kettőt rendezek, a MGE szegedi hallévizitjét, és a miénket, a blogkocsma közösségéét. Várlak szeretettel mindkettőre.

süllőcske 2012.12.21. 12:21:34

Jó sütti.
Hókifli és hájas, no meg a mézes nálunk is szokás.

PiperPerabo 2012.12.21. 12:35:08

@süllőcske: Köszönettel.
Ha addig nem esz meg a fene, akkor ott leszek.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.21. 14:40:05

@PiperPerabo:
Fene ellen rendelj egy kis itókát.
Korcsmáros Úr!
Sört ide-bort ide! Meg egy szép leányt! Attól még a fene is kimegy mindenkiből.

Isley 2012.12.21. 16:08:45

Sziasztok! Anyukám ezt az egyetelenegy sütit sütötte, talán ezért, de életem első önállóan sütött sütije ez volt.
Nálunk diós kifli néven futott. a hókifli más, az szilvalekvárral töltött, és nagyanyámtól tanultam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.21. 16:09:47

Szép estét! Van valami inni?
Tetszetős, igazi délutáni ropogtatni való, mikor már megéhezik az ember gyermeke, de még nem szólítják vacsorához. Az én mogyorós kekszemnek szinte rokona az étel. Közben már sütöttem a javított változatból is, és így már remek lett.

Isley 2012.12.21. 16:55:59

@Isley: Vaníliás kifli a neve, nem diós.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 18:15:01

@Waka: Az jó, ha sikerült a javítás! Csak egy kis Szekszárdi Bikavérem van a polcon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 18:15:37

@Isley: Igazad van! A hókifli tényleg más volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 18:16:18

@süllőcske: Hájast csak szeretnék, de nincs a boltban háj. Össze kéne már valami hentessel barátkozni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 18:16:59

@látjátok feleim szümtükkel: Fene ellen való itókát kitettem a pultra - még van tennivalóm mára!

Wakka 2012.12.21. 18:17:16

a hókifli, az remek, de az kifli alakú.

Wakka 2012.12.21. 18:25:39

nagyon kevés baracklekvárral, enyhe porcukorszórással, de az a hókifli nagyon hiányzik.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.21. 18:28:25

@Andrass9:
Ha jól emlékszem írtad már, hogy jársz piacra. Nézz szét, keress olyan őstermelő árust, aki szalonnát, és egyéb disznóságot árul, és kérdezz rá, hogy nem tudna-e hájat szerválni.

Valamelyik élelmiszerlánc üzletében láttam hájat ( talán a Spár volt ) a múlt téli szezonban, dobozban árulták, mint a zsírt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 18:32:36

@látjátok feleim szümtükkel: :)

Az itteni piac "őstermelői" nem jobbak énnálam :( A Fény utcába meg ritkán járok. De megnézem a madarasban - ott vannak jó dolgok néha - és a hentessel is lehet ott beszélni!

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.21. 18:32:40

@Wakka:
Nekem valahogy a hókifli a hitlerszalonnához kapcsolódik, bizos azért, mert a keresztanyám mindig azzal sütötte. Baracklekvár nem nagyon volt, boltban meg ezt lehetet csak venni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.21. 18:36:41

@Andrass9: Jöhet, egész nap főztem, rám fér egy kis lazítás. Kevesebb mandulával és egy kis szalakálival tökéletes lett a törökmogyorós keksz.
Alakját tekintve ez a sütemény vaníliás kukac, na jó, patkó. :)
Ma megkaptam a karácsonyi ajándékom. Felhívott a főnököm, hogy másodikán menjek be dolgozni.

Pinka-Panka 2012.12.21. 18:46:18

Sziasztok!

Ez az egyik legfinomabb aprósütemény. Én is gyártom és ha többet áll, annál finomabb. A hókifli az más, legalábbis én azt kevés élesztővel, tejföllel csinálom, s az töltve van, lekvárral.

Nálam, ami két féle apró süteményt sütöttem vége, mert jöttek és elkínáltam, a vendégeknek is kollégáknak is. Tegnap a barátnőm megjegyezte, amikor a kávé mellé kínáltam, hogy alig van és mi lesz karácsonyra. Mondtam nem véletlen advanti az a sütemény - az a célt szolgálná, hogy a barátok, szomszédok, rokonok, mikor beszaladnak, elkínáljuk nekik és kávé, vagy tea mellett, meg beszéljük az ünnepre készülést.
karáscsony este nem ül ott mindenki, amikor jön akkor kell azt megenni.
Sokszor hallgatom, hogy rászárad a sütemény, mert az ünnepek alatt, alig fogy el...
A karácsonyi süti torta, meg egyéb majad ezután jön.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 19:31:13

@Pinka-Panka: Nagy igazságod vagyon az adventi sütit illetőleg! Nálunk is fogy és sok megy komatálra is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 19:31:52

@Waka: Világosíts már fel, mire jó a szalalkáli és mi is az valójában?

Pinka-Panka 2012.12.21. 19:36:17

@Andrass9: bocs, a belekottyért, de az a süti lazítására szolgál, könnyebb tőle a süti, csak az illata rémes:)
De azokat a sütiket amik lapokból álnak és köztük főzött krém van, lehet ezzel is késziteni, sütőpor helyett.

Pinka-Panka 2012.12.21. 19:39:49

@Andrass9: ja és nagyon puha és pórhanyós lesz tőle a tészta. Biztos ismered azt a fehér krémes nevű süteményt, ami sok lapból áll, közte vaníliás főzött krém van és a tetején porcukor, könnyű, puha süti. Az is szalalkális lap.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 19:45:11

@Pinka-Panka: Szóval nem helyettesíthető szódabikarbónával. Köszi, már csak a vegyi összetétele érdekel, de azt a gugli is megmondja!

Pinka-Panka 2012.12.21. 19:50:12

@Andrass9: jaj hát azt nem tudom, csak a végeredményt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 19:54:47

@Pinka-Panka: A blogmotor monnyon le!!!
Szerintem, ha nem vagy érzékeny a szódabikarbónából eredő ízre, akkor helyettesítheted a szalalkálit (ammónium-hidrogén-karbonátot) szódabikarbónával (nátrium-hidrogén-karbonáttal) de a szódabikarbónából nagyjából 2-szer annyit használj, mint amennyit a recept szalalkáliból ír.

A szalalkáliból nagyjából kétszer annyi gáz fejlődik.

[A szalalkáliból, ami egy só, a negatív ionból és a pozitív ionból is gáz képződik, ammónia és széndioxid, és a móltömege is kisebb, tehát koncentráltabb, mint a szódabikarbóna, aminek csak az anionjából fejlődik széndioxid.
Tudni kell, hogy a szódabikarbónából nátrium-karbonát (szóda) marad vissza a tésztában, aminek jellegzetes íze érezhető, ha a kelleténél többet teszel a sütibe]

Pinka-Panka 2012.12.21. 19:59:26

@Andrass9: valahogy elillan az a rémes illat és én úgy tudom, hogy a vékony lapokat jobban puhítja a szalalkáli, mondom az a fehér krémes csak azzal lesz olyan, ha bekapsz belőle egyet, azonnal omlik a szádban, olyan puha lesz.
Rezeknél a lapoknál nagyon kellemetlen tud lenni, ha kemény marad a tészta.

Köszönöm a válaszaidat:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 20:19:22

@PiperPerabo: Az eredeti receptíró anyósom volt. Szerencsére maradt tőle jónéhány! Amúgy Szilba való, az meg messze van Szegedtől :)

Pinka-Panka 2012.12.21. 20:49:32

@Andrass9: ezek a maás receptek kíválóak, csak azt nem tudom hogy volt annyi idő rájuk akkor:)
Nekem is előkerült pár éve egy ilyen apró süti recept, amivel cirka 2 órát bíbelődtem, mert elég zsíros tésztából kellett apró, dió habos sütit csinálni, a végeredmény fantasztikus volt.
A hájas tésztát én is csinálnám, hájat kellene vennem jó helyről...abból még a túrós batyu is finomabb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.21. 20:54:36

@Pinka-Panka: Ez a kifli gyorsan készült, de egy hájas ...
Anyós tudhatott valamit, mert akkor is sütött, amikor még dolgozott!

Pinka-Panka 2012.12.21. 21:15:26

@Andrass9: de a hájas süti minden fáradtságot megér, a baj az csak, hogy seperc alatt el is fogy:)

Pinka-Panka 2012.12.21. 21:28:48

@Andrass9: az idén már ilyenekre ne is gondoljunk:) Most aligha lehet fogyózni, meg nem enni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.22. 10:11:29

@Pinka-Panka: Nekem is vannak itthoni meg távoli nők is:)

Vándorpatkány 2012.12.23. 10:36:33

@Andrass9: szili kút, szanyi kút, szentandrási, sobri kút? :) Az én anyósom rokonsága meg Soborra való...
Felajzódtam, és sütök ilyen kukacot, de én dióval, mert az áll rendelkezésre, hála a gyermekek szorgos munkájának. Mindennap volt diótörés és emiatt mindennap volt manikűrözés is, a szépen lakkozott körömnek nem tesz jót :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.23. 17:25:08

@Vándorpatkány: Míg a gyerekek itthon voltak, ez családi feladat volt. Azóta én töröm, feleségem tisztítja. Bár, amikor nagylányom itthon volt, azt kérte, hadd pucoljon diót!
süti beállítások módosítása