A receptből és az elkészítés nyomonkövetéséből ítélve valószínűleg a legegyszerübb sütemények közé kell sorolni. A receptet anyósom hagyta ránk, aki így karácsony táján több dobozzal hozott és nagyon szerettük.
A recept roppant egyszerű, de akkora lesz a sikere, hogy kétszeres mennyiségre adom meg az anyaglistát:
- 56 dkg liszt
- 40 dkg vaj
- 20 dkg darált dió vagy mandula (ez finomabb szerintem)
- 16 dkg vaníliás cukor + valamennyi a szóráshoz
Kézzel, vagy robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát, ami egy elég kemény linzertésztaszerűség (feleségem egyszerűen rántástésztának hívja). Hengergessünk vékony nudlikat belőle, amit azután kb 6-8 centis pálcikákká vágjunk fel.
Egy (több) sütőlapot borítsunk sütőpapírral. A feldarabolt nudlikból kis holdacskákat hajlítsunk és tegyük a papírra szorosan. Megdagadni nem fog, attól nem kell félni.
Forró sütőben (200 C) kb 20 perc alatt megsül. Ezalatt persze görbítgethetjük a következő adagot a másik sütőlapra.
A még forró kifliket forgassuk be vaníliás cukorba.
Hagyjuk kihülni, mielőtt dobozba tesszük.