Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Barátfüle vagy szilvalekváros derelye?

2012.12.16. 07:00 Andrass9

PO barátunk említette a túrógombóc okán, hogy akkor már legyen szilvásgombóc, nudli és derelye is. Ezen ne múljon! Ráéheztem és legalább a derelye posztot kipipálom ő meg főzhet egy jó szilvásgombócot.

Én gyerekkorom óta barátfülének hívom a derelyét, és annak szilvalekvárosnak kell lennie. Tésztájában két iskola vetélkedik: a ravioli jellegű kemény gyúrt tészta vékonyra nyújtva és a szilvásgombóc krumplis tésztája.

Készítettem mindkettőt sokszor, de azért a krumplis változatot jobban szeretem. Varga Zsuzsi egyszer már szerepelt a sütijével, de tőle van a szilvásgombóc receptünk is, amit a fiam szokott főzni, de most én készítem el.

Hozzávalók:

  • 75 dkg sárga krumpli (C típusú, sütnivaló, ami olyan lisztesre szétfő)
  • 25 dkg + még valamennyi liszt a nyújtáshoz
  • 3,5 dl jó sűrű szilvalekvár. Milyen jól jött ez most!
  • 30 dkg prézli
  • 5+3 dkg disznózsír!
  • 1 tojás
  • 4-5 ek cukor és 1 kk őrölt fahéj szórni.
  • csipet só (meg egy-egy kanálnyi a főzővízekbe is)

10.jpg

Első dolgom, hogy a krumplit lemosom és felteszem hajában főni, mert az bizony 45 perc, se több, se kevesebb! Ezalatt az idő alatt elő lehet készíteni a dolgokat, például megtölteni a tésztafőző fazekat vízzel, hogy kéznél legyen, nomeg nekiállni a prézli aranyszínűre piritásához. Ez utóbbi állandó figyelmet igényel, mert nincs bosszantóbb dolog a leégett prézlinél.

A krumpli melletti lángra egy vastag öntötvas platnit tettem, amire ment a serpenyő a 3 dkg zsírral. Amikor már sercegett a zsír, levettem a lángot majdnem minimumra, beleszórtam a prézlit és jól összekevertem. Itt látható, milyen hóka színnel indít és szép aranyszínre pirul. Ez a zsírmennyiség éppen nedvesíti kicsit a prézlit és szükség esetén olajjal is helyettesíthető.

11.jpg 12.jpg 14.jpg 15.jpg

Főtt a krumpli, pirulgatott a prézli, addíg gyorsan megcsinálom a fahéjas cukrot, amivel megszórhatja a fogyasztó a tésztát magának. Egy aprítóban porrá daráltam a kristálycukrot a fahéjjal. Erre persze egy kávédaráló is használható. Sőt, mi több - egyszerűen porcukorral keverjük össze a fahéjport, akkor nincs ez a macera. Viszont azt nem találtam itthon :) Megkóstoltam a szilvalekvárt is, hogy még mindig olyan finom-e mint amikor befőztem - csak javult azidő alatt!

13.jpg

Szépen elkészült a prézli és kicsit később a krumpli is. Meghámoztam azon forrón, rátettem az 5 deka zsírt és krumplitörővel alaposan eldolgoztam pürének.

16.jpg 17.jpg

Itt kezdődik a keményebb munka: apránként bele kell dolgozni a lisztet, hogy "éppen jó állaga" legyen. Ez egy elég szubjektív mértékegység, de talán azzal tudnám közelebbről meghatározni, hogy a tésztához nyúlva, az nem ragad, de szépen összeáll, tehát nem morzsálódik szét, mint a főtt krumpli. Persze félúton, amikor a massza már nem tűzforró, belekeverjük a tojást is, amivel egy csipet sót is tettem a tésztába. Az utolsó képen talán tudtok valami támpontot szerezni az "éppen jó" állaghoz: kicsit nyúlik, de nem ragad. Közben alágyújtottam a tésztafőző víznek is, hadd melegedjen.

18.jpg 19.jpg 20.jpg

Kiraktam a tésztát egy gyúró szilikonra, mert lusta voltam a deszkát elővenni - meg ennyihez nem is kell. Kézzel összedolgoztam a maradék liszttel és kinyújtottam kb 3 mm vastagra. Nagyon kevés lisztet kellett rászórni, a zsír miatt nem ragadt a sodrófához! Mondanom sem kell, hogy nem fért el a szilikonlapon, tehát visszagyúrtam és háromba osztottam. Amúgy sem lehet egyszerre kifőzni ennyit, ráérek apránként dolgozni vele. Azért a sarkából előbb csináltam két próbadarabot, biztos ami biztos. A lekvárkupacra egy borsónyi fahéjas cukrot tettem, mert csak. A rádli szépen összezárta a tésztát.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A próba jól sikerült, nyújtottam egy kisebb darabot, amit szépen bepöttyöztem lekvárral és pici cukorral. Volt, amit háromszögre és volt amit téglalapra hatottam össze - mikor milyen kedvem volt. Próbáltam jól összenyomorgatni a két lapot, hogy összeragadjon, de leginkább a rádlival való csipkézés segített a legtöbbet.

25.jpg 26.jpg

Egyszerre 10 darabot tettem csak a főzővízbe, amit addíg főztem, míg feljött és még 3 percet. Ekkor apránként a prézlibe tettem, forgattam és leráztam a feles prézlit, majd a tálaló tepsibe tette. Hamar rájöttem, hogy a forgatás helyett a prézli rászórása egyszerűbb - a tészta lágy, nehéz volt a teflonkanállal forgatni.

27.jpg 28.jpg 29.jpg

Természetesen a végére kiderült, hogy pont az a két kanál lekvár hiányzott, amennyit megkóstoltam. Bánatomban megettem az utolsó két kocka tésztát azon nyersen. Ellenben a prézli pont elegendő lett!

Egy ekkorka kupac az eredmény - négy személynek egy étkezésre szűkösen elegendő

30.jpg

Feleségem is jó étvággyal ette:

31.jpg

A címben feltett kérdés csupán akadémikus, megválaszolni tetszés szerint lehet...

60 komment

Címkék: szilva fahéj prézli Varga Zsuzsi

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr24960717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

youlopukku 2012.12.16. 07:07:35

ezt is a rajongásig kedvelem,bárhogy nevezzük.az a perverzióm viszont gyerekkoromból megmaradt,hogy prézli nélkül eszem.a gombócot is.kopaszan még mást is szeretek de az meg már tizennyolcas karika.

Pinka-Panka 2012.12.16. 07:54:46

Jó reggelt nektek és szép vasárnapot!

András én nem válaszolom meg, mert nekem ez mindegy, majd jönnek a hozzáértők kávézni és akkor kitárgyaljuk, hogy kinek hogy:)

Nem tudom miért, de én ezt a lekváros fülét jobban szeretem a gombócnál, s ahogy leírad, így csinálták az őseim is. csakis zsírral a prézlit. A tésztát meg krumplisan. Így ahogy van, nagyon ügyes vagy, mert ez nem egy könnyen elkészíthető étel.

Ami tetszik, ahogy leírod, hogy nem volt elég a szilikon lap a nyújtáshoz, nem azt írtad, hogy nálam ez elsőre sikerült...:) ezt nagyon üdvözlöm.

Pinka-Panka 2012.12.16. 08:18:41

Kíváncsiságom nem hagyott nyugodni és várhatjuk a kocsmába érkeőket, így utánanéztem.
Mielőtt a barátfüle nálam is más értelmezést nyerjen.
Egy Csongrád megyei emberke és asszony szerint, a derelye, az pedig krumplis avagy gombóc tésztávól vagyon.
A barátfüle pedig kelt tészta, vagyis pogácsa tésztából való és lekvárral töltve, négyzet alakú tésztában, átellenes sarkoknál összenyomva készül. Az nem derült ki, hogy ez utóbbi tészta hogyan készül el, gondolom ezt megsütik, s ez a lakváros papucs.
A derelye meg főtt és prézlis ahogy András remekül készítette.

Majd kiderül, hogy jót olvastam-e...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 08:20:26

@Pinka-Panka: Jó reggelt!
Sokszor főztem ilyet, régebben a gyúrt tésztásat, mostanság pedig a krumplisat (az jobban izlik).
Életemben nem sikerült szép kerek vagy éppen hosszúkás tésztát nyújtanum - mármint szabályos formájút. Igaz, nem is volt rá szükségem. Ez a mennyiség pedig kinőtte a szilikonlapot - és ez sem titok :)
@youlopukku: Én prézlibolond vagyok, de például a túrógombócot (is) kopaszon szeretem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 08:22:45

@Pinka-Panka: "Ez a barátfüle-dolog érdekes. Néztem most utána a neten, és egészen furcsa receptekkel találkoztam barátfüle néven. Úgy tűnik, ez is tájegységenként és családonként változik." - szellem a fazékban blogról :)
szellemafazekban.blogspot.hu/2010/10/baratfule-alias-szilvalekvaros-derelye.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 08:25:18

@Pinka-Panka: Ezt egyszerre posztoltuk. Én sem néztem még utána, de a gugli vegyesen adta fel mindkét ételt. Akkor annyi a közös bennük, hogy szilvalekváros! De majd jön Süllőcske, és megmagyarázza!

Pinka-Panka 2012.12.16. 08:30:24

@Andrass9: igen kíváncsian várjuk a csongrádiak véleményét, ha felébrednek:)

Pinka-Panka 2012.12.16. 08:31:44

Én könnyen vagyok, mert ma hiába van vasárnap paprikás krumplit ebédelünk csak, mert a héten már csak húst ettünk és még a kocsonyából is van. Így nem sietek konyházni, nem is akarok még...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 08:45:50

@Pinka-Panka: Egy kis pihenő rádfér :)
Mi a tegnap esti maradékot esszük: vörösboros kakaska zöldséggel és rizzsel, sült körte málnás balzsamecetöntettel.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.16. 09:24:27

@Andrass9: @Pinka-Panka: Csongrád megyei emberkeként hozzászólván mondom, hogy mifelénk a barátfüle az kelt tészta, négyzet alakú, kinyújtott darabokra szigorúan szálkás szilvalekvár, majd a szemben lévő sarkokat felhajtva, sütőben sült setemény. A krumplis tésztás, az errefelé dörölye. Első tárgyiasult játékom egy saját, fanyelű dörölyeszaggató volt, ami a gyermeki fantáziában traktorrá vált. Még ma is megvan, bár azóta visszapóriasult konyhai eszközzé

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.16. 09:27:17

@Pinka-Panka: @Andrass9: Ámbár abban nem vagyok biztos, hogy egész Csongrád megyére, vagy csak Csongrádra igaz, amit írtam.

Erről a csongrádiságról jut még eszembe, mikor régebben valaki bőszen fikázta a Magyarországnál háromszor nagyobb államban élő amerikaiakat, hogy milyen buták,mert még azt sem tudják, mi Magyarorország fővárosa, de amikor azt mondtam Csongrádi vagyok, akkor rákérdezett, de melyik városba.

Pinka-Panka 2012.12.16. 09:58:00

@hajdulaszlo (volt hajdul): ezt írta az általam linkelt kommentelő is, hogy a barátfüle kelt tészta. Sűllöcske véleményét is várom majd.
Addig teázzunk, vagy igyunk!

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.16. 10:41:35

barátfüle
gyúrt tészta
én azt hittem, élő ember nem csinál puha tésztából barátfülit, azt csak a boltban kapni

Pinka-Panka 2012.12.16. 11:15:57

@Babette_: szia Babette.
Pedig az én nagyanyám is abból csinálta vagyos lehet az volt a derelye akkor, de kruplis volt és finom. Még élünk is mióta:))

süllőcske 2012.12.16. 12:51:47

'Napot kívánok Isten áldásával!
Sajnos, pontyokat vennem kellett az ünnepre, harcsám, csukám van elég .
Megpucoltuk, szétkaptuk anahitával a pikkelyeseket (10 kiló), lapos tálcákra rendesen sorba raktam a szép szeleteket, ment a fagyóba. Ha kiolvad majd, csak megsózom, mehet a lébe, vagy a panírba.
A barátfüle, az nem derelye.
A derelye eredetileg levesbe való vékony tésztából készült, és sokszor levesbetétként is szerepelt. Vagy olvadt vajjal megöntötték, esetleg meg is pirították. A derelye(akár a ravioli) egymásra hajtott töltött tésztalap, tojásfehérjével megkenve az alsó, a tapadás miatt. Jöhet a dörölyevágó.
Desszert irányba elment derelyéknél megjelent a prézlis, fahéjas, cukros bunda, majd a krumplis puha, vastag változat.
A barátfüle kelttésztás, kenyértésztás, kinyújtott , derelyevágóval szabdalt, töltött, félbehajtott,zsírral megkent, kemencében sütött
étel.
A manó tudja, miért kezdték el a krumplis, vastag tésztájú derelyéket is barátfülének nevezni, talán formai hasonlóság miatt.
Annyi bizonyos, hogy ez egy HARMADIK műfaj, amit hol derelyének, hol barátfülének neveznek, szétválaszthatatlanul.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.16. 13:02:48

@süllőcske: lehet, hogy rossz az emlékem, de a valaha volt békéscsbai hűtőipar gyártott valamiféle gyorfagyasztott derelyét, barátfüle néven, s ez terjedt talán az ország nagy részén, ahol korábban egyébként sem a dörölye, sem a barátfüle nem volt népszerű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 13:07:10

@hajdulaszlo (volt hajdul): Az a mirelit az teljesen jó! Gyakorlatilag nem érdemes házilag elkészíteni, mert még az ára is tisztességes (volt). Valódi a lekvár is benne - csak arra kellett mindig ügyelni, hogy ne újrafagyasztottat vegyünk, mert az tömbösödött.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 13:08:09

@süllőcske: Az érdekes a dologban, hogy én már akkor is barátfülének ismertem, amikor te még nem is voltál. A derelye szót a mirelit ipar adta nekem it Pesten.

süllőcske 2012.12.16. 13:32:55

Javaslom Ciffray és Zilahy Ágnes idevonatkozó sorait fellapozni.
@Andrass9: Viszont anyám negyvenes, és azt mondja, kiskorában is már hol ennek, hol annak nevezték.
Amúgy a régi derelyeműfaj egy nagyon izgalmas dolog.
Az Onixban most például van szalontüdővel töltött derelye.
A Ciffray verseny egyik fordulójára is a derelyetéma volt kitűzve. Nagyon érdekes dolgokat főztek a versenyző séfek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 13:35:38

@süllőcske: Tüdőset ettem valamikor régen - persze prézli nélkül. Úgy rémlik, az nyújtott tészta volt.

süllőcske 2012.12.16. 13:49:55

@Andrass9: A bajai halászlét klasszul meg lehet csinálni gyufatészta helyett aprócska, ikrával, tellel töltött derelyékkel.

youlopukku 2012.12.16. 14:04:35

vareniki?a tüdős derelyéről ugrott be.a káposztás szalonnás nagy játékos.

Pinka-Panka 2012.12.16. 15:31:09

@süllőcske: Köszönjük a véleményt, még Po és 1kutya véleménye is érdekelne, ők arrókl a vidékről, hogyan gondolják.

Lehet, hogy a gombóc tésztából ha kimaradt, de a szilva elfogyott, leleményes asszonyságok töltötték be lekvárral és kitaláltak egy újabb ételt?
Mindegy is, mert jó és finom így is úgy is.

Pinka-Panka 2012.12.16. 16:55:13

Megkérdeztem a barátnőmet, aki nagy főzős és Kárpátaljáról való. Ők a derelyét sima gyúrt tésztából készítik és így megy a prézlibe, de tejfölös, zsíron is tálalják. Levesbe is kis hússal, vagy, vagy szegényebb napokon csak hagymás szaftttal töltve teszik a levesbe.

A barátfülét szerinte is sütőben sütik.
Amúgy Ő is, csinálta krumplis változatban, ahogy András leírta nekünk.

süllőcske 2012.12.16. 17:11:30

@Pinka-Panka: A háború előtt biztosan volt már, mert Móra írja a Kincskeresőben a lekváros barátfülét.
Az 1963 évi Szakácskönyv nem említi viszont, ebből következtetem, hogy erősen népies dologgal állunk szemben. Szépemlékű Venesz Jóska bá nem gondolta beszerkeszteni a mindent tudó könyvébe.
Mondjuk, könnyedén, egy nekifutásra föl tudnék sorolni száz népies ételt, amit nemzetünk konyhakultúráját barátfüle vastagságúra lapító nagy apostolunk kifelejtett a szent gyűjteményből.
A 17. sz- ban nem volt derelye. Káprázatos tésztamívek voltak, de mind sült. Csak a köretnek szánt laskatésztát főzték, tölteni csak a sülttésztákat, de milyen leleménnyel!
Mivel mifelénk a kemencés töltött volt a barátfüle eredetileg, lehet, hogy régebbi maga az étel, mint a derelye, amely a Ciffray korszak leleménye, töltött, kifőtt tészta.

süllőcske 2012.12.16. 17:29:25

Annyit még hozzáteszek, hogy a neten van olyan állítás,hogy a barátfüle név 19. sz-i vendéglői művésznév, de forrásmegjelölés híján én nem fogadom ezt el.
És még annyit, hogy az erdélyi fejedelmi konyhán volt töltött tészta, amely nem főtt, nem is kemencés, hanem "vajban megrántott".Lehet, hogy ez a közös ős?

Pinka-Panka 2012.12.16. 17:29:34

@süllőcske: köszönöm.
Jaj, de jó ezt olvasni.:)

Pinka-Panka 2012.12.16. 17:31:57

@süllőcske: ez is lehet. Miért felejtettük el ezt a káprázatos sült míveket, amiről írsz?

süllőcske 2012.12.16. 17:41:28

@Pinka-Panka: Habsburg, Trianon, Venesz és megbízói.
Egyenkonyha, gázsütő, kifőzde és menzaszellem, munkásszállások, Kocka utca 13, remélem, Panka, ennyi elég lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 17:47:47

@süllőcske: Az ilyen vajban megrántott tészta valószínűleg krumplis lehetett, mert a sima gyúrt nem tud elég vizet felvenni a vajból és igen kemény lenne :)
Őseink sokkal bátrabban használták a vajat mint mi!

süllőcske 2012.12.16. 18:25:31

@Andrass9: A "földi almát" akkor még alig használták.
Tejjel, túróval,tejfellel, írós vajjal, tojással, serélesztővel,tojásfeherjével, borral, mézzel, meg ilyesmikkel gyúrták a tésztát, mikor, hogy.
Az írós, a félírós tészta remek dolog egyenként.

Pinka-Panka 2012.12.16. 18:25:45

@hajdulaszlo (volt hajdul): a levesbe? darát hússal,velővel, tüdővel, sima hagymás szafttal.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.16. 18:59:25

Kedvemre való a poszt, de nem azért, mert a nevemmel kezdődik. :D Hanem a téma érdekes, a fókuszba állított étel pedig kedves emlékeket ébreszt bennem.

Nagyanyám derelyének nevezte a gyúrt tésztából készülő, szilvalekvárral töltött főtt tésztaételt, amit tálalás előtt prézlibe forgatott. A Hajdúság északi részén szerintem nem is használták a barátfüle elnevezést.
Ugyanakkor a szilvásgombóc alapanyaga a főtt krumpli alapon készült tészta volt, miként a nudlié is.

@Andrass9: a derelyék-barátfülék világába a krumpli leghamarabb a XIX. sz végén kerülhetett bele.

süllőcske 2012.12.16. 19:01:50

@Pinka-Panka: @hajdulaszlo (volt hajdul):
Úgy hallottam, hogy a táskatésztára vajon, vagy zsíron grízzel együtt pirított hagymát kentek.
Az enyémek ezt nem főzték, de majd kipróbálom.
Én meg is borsoznám, vagy paprikáznám, ha már szögedi vagyok.

süllőcske 2012.12.16. 19:06:40

@PO: Igen, Zilahy még levestésztával főzi, de már prézlibe forgatja.

süllőcske 2012.12.16. 19:21:07

@Pinka-Panka: Panka, szoktál a PO blogján járni?
Po, Waka, Süllőcske posztok járják. Egy gondolatváltás jó lenne.
Remélem, Andráss nem haragszik ezért, hogy mondom.
Testvérek ezek a blogok.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.16. 19:24:09

@Pinka-Panka: egyszerűen beírod a keresőbe: "szakállas bácsik blog".
És a kompjúter kiadja :D

süllőcske 2012.12.16. 19:30:06

Legújabb paprikaszerzeményem minden eddigit fölülmúl. A termelő ugyanaz, csak a szedés és az őrlés, némiképp a termőhely más.
A felkent paprikakóstolók értékelni szoktak olyan íz(illat)minőségeket, hogy: Gyümölcsös, sütőtökös, halászlés, olajos, stb.
No, ez a paprika íz, ami ebben a tűzvörös csodában van. Más nincs, de az nagyon.

Pinka-Panka 2012.12.16. 19:32:55

Úgy csináltok, mintha nem tudnátok, hogy beleolvasok.:) A Fb-n még megnyomom azt a tetszik gombot is. No, meg PO neve mellé kattintok:)
Szóval olvasgatok ott is a Hajdú Lacién is. Szólni nem szoktam, mert olyan hűséges típus vagyok. Itt mindenkit méltatok.:) S teszem ezután is.

süllőcske 2012.12.16. 19:40:53

@Pinka-Panka: Bocsáss meg, nem tudtam. Csak megosztani szerettem volna, amit a fiúkkal összekooperáltunk eddig. A fb-hoz meg nemigen értek, a számítógép dolgaiban totál amatőr vagyok.
Elnézést.

_Remy_ 2012.12.16. 19:48:18

@PO: Így, ahogy mondod! Én sokáig nem is ismertem a barátfüle elnevezést. Nálunk is a nudli volt a krumplis (angyalbögyörő)! :) Az én nagyim úgy készítette a derelyét, hogy a kinyújtott tészta egyik felére tette a lekvárt, megkente tojással, ráhajtotta a másik felét, lenyomkodta és utána vagdosta. Én még sosem csináltam. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 20:20:56

@süllőcske: Semmi gond! Azt hittem, új poszt van arrafelé, azért hivatkozol rá :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.16. 20:21:34

Döglődik a blog.hu húsz perce próbálom a kommentet elküldeni :)

Pinka-Panka 2012.12.16. 20:35:08

@süllőcske: nem bántásból írtam, én kérek elnézést.
Olvastalak téged is, amikor együtt főztetek az Imrével.
Mindig benézek és a HajdúrivörkatidzsLAci blogjába is. Nagyon emelem a kalapom, de hozzászólni, méltatni idejövök a törzshelyre, mert ilyen vagyok:)

süllőcske 2012.12.16. 20:43:04

@Andrass9: Nálam is ilyen van már órák óta.

1kutya 2012.12.16. 20:49:44

na, erre gondoltam a múltkor! nekem nagyanyó így csinálta a nudelt is. szedtünk mindkettőt a tányérra. kezdetek kezdetén, mikor még kis buta voltam (most már ugye nagy hülye vagyok:), kizárólag nudlit, de aztán rájöttem, hogy fő a változatosság (meg a szilvalekvárt nem csak a frissen sült kenyérrel és a frissen fejt tejjel lehet megenni) és vegyesen faltam...

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.17. 06:15:55

@Andrass9: dettó
"nézd már, milyen hülye néven árulják a boltban"

Vándorpatkány 2012.12.17. 16:38:44

Egyetlen örökségem nagymamámról a '35-ös kiadású háztartástan tankönyve, amiben a legkisebb mennyiség 10 főre szól, viszont már első háború utáni, tehát nincsenek benne olyan receptek, hogy "végy két liter tejszínt és húsz tojássárgáját..."
Ja, az Erzsébet Leányiskolába járt az Andrássy úton. Ebben a derelye - zárójelben barátfüle - a klasszikus krumplis gyúrt tésztából van, mint a nudli vagy a szilvásgombóc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.17. 18:13:07

@Vándorpatkány: Szóval akkor már 35-ben is kavarták a nevet?

Vándorpatkány 2012.12.17. 19:01:15

nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez akkor egy közmegegyezés lehetett barátfüleügyben.
Szoktam én is csinálni, ha megfelelő krumplit kapok, de nem vagyok érzékeny az elnevezésére. Ez a tankönyv amúgy szuper, ugye mi vagyunk öten, ott minden recept tíz főre szól, megfőzöm azt a mennyiséget, oszt másnap is van mit enni.

Vándorpatkány 2012.12.17. 19:03:46

Személy szerint én krumplis tésztát kizárólag nyokkiszerűen, sósan, sajttal vagy bármi más finom szósszal, de én egy perverz állat vagyok, mert a túrógombócot is sósan, tejföllel vagy tejszínnel, sajttal eszem. Ha senki sem látja.
süti beállítások módosítása