Sokféle túrógombócot láttam már, de nálunk az alábbi a legsikeresebb. Elkészítése robotgéppel nagyon gyors, eltekintve a félóra pihentetési időtől.
- 1/2 kg túró
- 1 dl gríz (kb 80 g)
- 3 tojás
- 1 citrom
- 6 dkg cukor
- 1 pohár tejfel
- 5 dkg vaj
A tojásokat szétválasztottam, fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját összekevertem a túróval, kis citromlével, 3 dkg cukorral és reszelt citromhéjjal.
Beletettem a grízt is és a kemény tojáshabot lassan beleforgattam a túrós keverékbe, hogy valamennyire habos maradjon. Ekkor ezt a keveréket félretettem kb fél órára, hogy a gríz megszívja magát.
Addig a tejfelt a maradék cukorral és egy citrom levével összekevertem, hogy jó pikáns legyen.
A túró kipihente a keverés fáradalmait, elkezdtem kanállal beleszaggatni a zubogó sós vízbe, amiről hamar kiderült, hogy lustaságom nem nyert - a gombóckákat igenis vizes kézzel kell gömbölygetni és úgy kifőzni.
Egy jénaiban felforrósítottam a vajat, és ebbe szedtem ki a gombócokat a főzővízből - így nem ragad össze és a vaj remek ízt is ad hozzá. Némelyik gombóc a végére még kis pirosas kérget is kapott, mert figyelmetlen voltam :)
Prézli és miegyéb nélkül szolgáltam fel, bár volt, aki kis extra cukrot szórt rá.
A forró gombóc a hideg tejföllel remek kontrasztot képez és méreténél fogva két falatra bekapható.