Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tegyük el télire - újabb fejezet

2012.12.07. 07:00 Andrass9

Nem kell megijedni, nem paradicsom a téma - azt már mind befőztem!

Szeretem a terményt a szezonjában, de nagyon nehezen fizetem meg szezonon kívül. Elég sok tartósítási módot írtam már meg, de egy kimaradt a listáról!

Az aszalás vagy szárítás!

Nagyon sok mindent lehet úgy tartósítani, hogy kivonjuk belőle a vizet. Csak akkor kell azt visszatáplálni, amikor fel akarjuk használni. Addig viszont nem romlik ránk, megőrzi a vitaminokat és az ízeket. Legjobb példák erre a különféle gombák, amik rengeteg vizet tartalmaznak, és szárítással pici helyre tudjuk eltenni a nagy ízeket!

Kinn jártunk a helyi kispiacon, és felfedeztem egy kofát, aki 220-ért adta a petrezselyemgyökeret. Ilyen olcsón nem tudom mikor láttam utoljára, és felötlött bennem az előző téli 800+ forintos ár. Ebből be kell spájzolni valahogy - nomeg ki is kéne csempészni az USA-ba belőle nagylányomnak.

Sok évvel ezelőtt már szárítottam gyökeret, és most fogyott el odakinn, hát vettem 5 kilót. Az leszárítva talán 1 kiló sincs - lehet csempészni :)

Minden évben tettem el abálva/fagyasztva, de az nem az igazi (viszont az abáló levét fel tudtam használni zöldség alaplének!)

Meghámoztam a vastagabb részét és feldaraboltam/megsikáltam a véknyabbat, meg a végeket.

10.jpg

11.jpg

A hámozáskor leesett részeket és a gyökerek tetejét összegyűjtöttem - remek kaja kiegészítő lesz a kutyának. Mi főzünk a kutyának és a macskának - csak ha lusták vagyunk, akkor kapnak száraz tápot.

A kutyánk labrador, ami ez esetben azt jelenti, hogy korlátlan mennyiséget tudna enni, ha adnánk neki. Az állatorvos szerint belepusztulna, ha annyit ehetne, amennyit szeretne. Így azután zöldséggel telítjük a pocakját a fél csirke farhát mellett.

12.jpg

Az így megtisztított gyökeret kb 4 mm vastag karikákra szeleteltem (vagy ahogyan sikerül), a véknyabbakat pedig hosszában négybe vágtam. Egyenletesen elosztottam az aszalótálcákon.

13.jpg

Tisztítás és hámozás után mintegy 3,5 kg lett, ami éppen megtöltötte a 10 aszalótálcát. Valószínű, hogy a vásárlás és feldolgozás közti időben magától is száradt kicsit a gyökér, mert a hámozék csupán 90 deka volt.

14.jpg

Kell neki vagy 36 óra, mert nehezebben szárad, mint egy gyümölcs. A ráfordított elektromos energia 9 kWh - kb 500 forint. Fontos, hogy ezt kopogósra szárítsuk - annál kisebb az esélye, hogy baja lesz.

15.jpg

Összességében nyertem vele 75 dkg szárított gyökeret, amit légmentesen záró befőttesüvegbe tettem - így eláll egész tavaszig, amikor megjelenik a friss. (A kamra sötétebb polcán tárolva)

Felhasználása egyszerű: csak beleszórom a levesbe, szószba, ahova kell, és hagyom, hogy felszívja a vizet. Íze teljesen azonos a friss zöldségével és mindig van otthon!

Update: A képeken látható aszalógép az EziDri Everyday model. Létezik az EziDri Snackmaker - ami nagyjából ugyanekkora, de állítható hőfokú, ezenkívül az EziDri Ultra 1000, amelynek 1000W-os fűtőteste van, nagyobb átmérőjű és max 30 tálcát tud kezelni. 4 fokozatú hőfokállítással. Ez utóbbit nem próbáltam, de szívesen vennek egy 15 tálcás verziót itthonra. Plusz tálcák mintegy 3800 Ft körül vannak a cikk írásakor.

Beszerzési lehetőségek az Árgép szerint.

39 komment

Címkék: petrezselyemgyökér aszalás

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr644941783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.07. 07:14:00

igen, egy ilyen aszalóra vágyom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.07. 09:35:34

@Babette_: Van 3 féle aszalónk is. Egyet az USA-ból hoztunk, egy kis magyart tartaléknak vettünk és van ez a nagy torony, ami bizony nem volt olcsó. Ráadásul csak egy forgalmazója van/volt. Szerencsére ehhez lehetett tálcát rendelni, mert eredetileg csak 4 tálcával jön, viszont a specifikációja szerint 10 tálcát szárít egyszerre.
Mintegy 5 kilónyi gyümölcsöt szárít meg 24 óra alatt és mindössze 200W a fogyasztása. A hőfoka meg nem megy 45 fölé - így minden vitamin benne marad a gyümölcsben.
A másik kettőnek 5-5 tálcája van, de azok nem jók sajnos semmire sem. Az egyik 500W-os, és persze valami 60C körülire fűt fel, a másik meg nagyon kevés levegővel dolgozik, ezért nem igazán szárítja ki az almát.

látjátok feleim szümtükkel 2012.12.07. 10:02:14

@Andrass9:
Jó reggelt! Ijedségre kapható valami jó kis itóka? Rosszat álmondtam, ballagásra akartam virágcsokrot venni, és 150.000 forintot kértek érte. A csokorban 3 szál virág volt, és a zöld körítés. Ez kész rémálom, nem?

Végül is igazad van a zöldség szárításával, mert a különböző ételízesítő porokban is szárított zöldségek vannak.
Én a zöldséget, karalábot, zöld leveleket, sárgarépát ( utóbbit nem mindig ) megpucolva, nyersen rakom a fagyasztóba, és akkor teszem az ételbe, amikor már az majdnem kész, mivel a fagyasztott zöldség gyorsan megfő.
Ez az aszaló berendezés viszon nekem is jól jönne gyümölcsök aszalásához. Jövő évi ajándékkeretbe betervezve.

tartetatin 2012.12.07. 10:31:43

András, hol lehet ilyen szupi kompakt aszalót kapni? Almát mennyi idő alatt szárítja ki?

tartetatin 2012.12.07. 10:33:14

Bocsi már látom, csak telefonon bénázok, nem nyitottam hsz-okat.

tartetatin 2012.12.07. 10:35:14

A 10 emeletest hol lehet kapni.....?

süllőcske 2012.12.07. 10:54:08

Nagy híve vagyok az aszalva eltevésnek.
Ősszel nálunk mindig szárad valami, többnyire gombák, gyümölcsök.
Igaz, a gyökerekkel kapcsolatban inkább az ősi vermelési szokást tartjuk.
Aszalóm is van, de mégis inkább Helios mester és a Szelek Ura segítségével szárítunk.
Szép látvány a ritka kenderszövetre kiterített gyümölcs,gomba, gyógy és fűszernövényarzenál.
Utóérlelés után elő szoktam szárítani pl a paprikákat, amelyeket sóban, darálva teszek el.
Sokkal intenzívebb így az íze, víztartalma kevesebb, egyátalán nincs leve, sokkal kevesebb sóval is eláll, csak olyan ételsósságot igényel.
Az utóérlelés és félig szárítás egy fokkal magasabb terméket ad így.(ez eddig kis titkunk volt)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.07. 11:19:31

@süllőcske: Nagyon tetszik az előszárítós ötleted!!!! Köszönöm, hogy a titkot elárultad nekünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.07. 11:20:03

@tartetatin: Frissítettem a posztot, hogy a típust és a beszerzési lehetőségeket is megadjam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.07. 11:27:26

@süllőcske: Találtam valahol egy aszalóberendezést, amit sörfogyasztók tudnának a legkönnyebben előállítani: aeco.hu/sorkollektor-keszitese-hazilag/
Igazán jó elkészítési leírás kifejezetten aszalóhoz: www.essrg.hu/sites/default/files/Napenergias_aszalo.pdf
Nagyon komolyan gondolkodtam, hogy elkészítem, csak nem ittam elég sört :)

süllőcske 2012.12.07. 11:39:03

@Andrass9: Igen, ezek az aszalógépecskék nagyon hasznosak azoknak, akik nem kertes, melléképületes házban laknak, alkalmi terményvételük van, nem maguk termesztik. Mi,ugye, el tudjuk tenni homokba a sajátot, azért nem szárítunk gyökeret. Minden másra ott a mesteraszaló.
Peruban egyébként van egy krumpliszárítási módszer is, bár ezt mi nem követhetjük. Csak érdekességképpen: A krompét jeges patakvízbe helyezik, hetekre magára hagyják. Utána szélben kiszárítják. Van hogy őrlik, van, hogy csak beáztatják.

süllőcske 2012.12.07. 11:42:34

@Andrass9: Ej, de kár, hogy boros vagyok! Köszi, tök jó.

1kutya 2012.12.07. 12:40:37

egyik ismerős csináltatott aszalót, mikor az udvari kemecét építette. tudtommal régen is alkalmazták ezt a kombinációt...

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.07. 14:23:17

@Andrass9:
nekünk van.
jó, de csak 30 fokos időben működik jól.
jól=nem tart egy hétig az aszalás, hanem csak kettő napig. ez elég fontos tulajdonság, amikor mázsányi paradicsomja van az embernek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.07. 16:37:31

@1kutya: Milyen jó, hogy még olvasni is elfelejtek :)
Udvari medencét olvastam mert régen tervezgettem egy házi napkollektort a medence melegítésére, és a csövek drágák lettek volna. Aztán megszüntettük a medencét - az egyszerűbb volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.07. 16:40:08

@Babette_: Lehet, hogy meg kéne duplázni a kollektor felületét?
Egy mázsához az a 800-1200 W max napsütéses teljesítmény nem túl sok, amit a másfél négyzetméter kollektorból ki lehet hozni.

medvedr 2012.12.07. 20:41:19

Ez jó, de sütőben is lehet szárítani.

Pinka-Panka 2012.12.08. 07:08:57

Látom, nem csak én kódorogtam tegnap el. Én eléggé.
Aszalt mindent szeretünk, sajnos csinálni is illene. Enni meg nagyon szeretjük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.08. 07:12:16

@Pinka-Panka: Az aszaló ilyentájt az évben szinte folyton megy. Rengeteg almát és körtét szárítunk! A cseresznye- és meggyszezon is aktív, de az eléggé macerás a magozás miatt. Szilvafánk nincs, barackot meg még nem sikerült ehetőre szárítani:(
Ja és jó reggelt!

Pinka-Panka 2012.12.08. 07:16:39

@Andrass9: Jó reggelt András neked is! becsüllek érte, de jó lehet esténként tea mellett ilyen aszaltságokat falatozni meghitt társasággal és jó beszélgetés mellett!

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.08. 07:18:17

@Andrass9: most akkor milyet nézegessek? mire figyeljek?

Pinka-Panka 2012.12.08. 07:18:51

@Andrass9: ma többet kocsmázok, mert bejövök melegedni. Csipketeát főzhetnél sokat:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.08. 09:04:36

@Babette_: A nap fűtőteljesítménye 100%-os hatásfok esetén kb 1000W négyzetméterenként - a nap ennyi hőt tud max leadni nyáron, ha merőlegesen süt a felületre. Ezt a teljesítményt viszed be a szárítóba, ami elhasználja ezt a viz elpárologtatására, illetve a levegő mozgatására. Mázsányi paradicsomhoz bizony sok energia kell, tehát nagyobb kollektort kell készíteni, ami nagyobb mennyiségű energiát képes begyűjteni a napsugárzásból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.08. 09:10:32

@Babette_: Komoly használatra (nem csak gyümölcs, hanem fűszer vagy akár gyümölcssajt késztítésére olyat keress, ami több hőfokkal dolgozik (állítható). Ha nagyobb mennyiségekkel is dolgozol, akkor olyat kell keresni, amelyik sok tálcát képes egyszerre használni. Ez utóbbiak nem csak nagyobb teljesítményűek, de a szellőztető ventillátoruk is több levegőt mozgat meg.
Mivel csak az EziDri márkaneveket nézegettem, abból neked az Ultra 1000 kellene 20-30 tálcával, ami megfelel kb 2-3 négyzetméter szárítófelületnek, és az 1000 watt is rendes teljesítmény.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.08. 09:12:22

@Andrass9: nem, nem a kollektort akarom kiváltani vele. elég lenne egy 4-5 tálcás.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.08. 09:17:20

@Andrass9: ezt a mennyiséget nem egyszerre szárítja...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.08. 09:57:11

@Babette_: Akkor olyat nézz, aminek relative magas a tálcája (min 2 cm) és van hőfokbeállítási lehetősége. A napokban láttam a madarasban legalább háromfélét, de nem néztem meg közelről.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.08. 09:59:38

@Babette_: Akkor sem ártana magasabbra emelni, és meghosszabbítani a kollektort - már csak a nagyobb levegőmennyiség miatt. Sajnos kéménnyel sokat kellene vacakolni, hogy azzal huzasd ki a párás levegőt (hőszigetelt kémény kellene)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.08. 10:00:19

@Andrass9: Akkor a következő kommentem nem "akkor"-ral fog kezdődni :) Elnézést!

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.08. 10:33:43

@Andrass9: van kémény, szakszerű terv alapján készült.
a probléma, hogy magyarországon nincs elég napsütés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.08. 12:35:47

@Babette_: Ne haragudj, de ez tévedés. A terv nem szakszerű, mert nem a magyarországi viszonyokra lett méretezve, különben nem panaszkodnál.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.08. 12:46:35

@Andrass9:
nos a magyarországi viszonyok = változó napsütéses nyár.
2010ben annyi eső és hideg volt, mint sose, idén meg aszály.

na erre méretezzél te egy bármit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.08. 13:19:03

@Babette_: Az oroszok már megtanulták - tízszer annyi anyagot kell belerakni :)

vörösbor(de)minőségi 2012.12.08. 14:40:13

@Andrass9: usában levő szived csücskének minden finomságot oly módon lehet becsempészni,hogy 2 ember kell hozzá.aki fogja a kolbászt az nem nyúlhat a fóliához vagy a zacsihoz vagy a bármihez!igy mindig szagmentes marad maga a csomagolóanyag.aminek akaratunkon kivül is szagot adunk azzal,hogy a kincs belehelyezése után ügyesen tovább dolgozunk-és itt a bukfenc lényege.természetesen több réteg fólia alu és nem alu nylon és bármi-egy a lényeg a kolbászt tartó kéz sose nyuljon a csomagoláshoz.kipróbálva!működtetve!azért irtam kolbászt mert markáns illatú a drága de természetesen mindenre alkalmazható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.08. 17:43:06

@vörösbor: Köszönöm az ötletet - kipróbáljuk tavasszal. Már csak a röntgent kell valahogy megtéveszteni. Három éve Maggi leveskockát vittem neki (mit csináljak, azt szereti) és az Agriculture lecsapott rá, hogy beviszem a kergemarhakórt (mert marhafej volt a dobozon). Azóta átteszem csirkehúsleves dobozba :)

vörösbor(de)minőségi 2012.12.09. 13:51:02

@Andrass9: jelezz majd-miként sikerült a modern haditechnikát kicselezni:)
süti beállítások módosítása