Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Monstre csirkeaprólék- és thai leves egy füst alatt

2012.12.04. 07:00 Andrass9

Valahogy ezekben a párás napokban megnőtt a levesfogyasztásunk. Ismét kiürült az aktuális levesesfazék, valami kellene bele. Karfiol most volt kétszer is, hát mi legyen?

Szokásos expedíció a csodahüttőbe: "Óriás csirkeaprólék kapirgálósból" mondja egy felirat, és ezzel el is dőlt a sorsa.

Kivételesen engedélyt kaptam feleségemtől, hogy nagy adagot főzzek, ami azóta, hogy kettesben vagyunk csak, ritka alkalom. Elő is varázsoltam egy nagyfazekat, amibe 8 liter fér, ha teli van, hogy majd ebben készítem. Természetesen ekkora leves egy családban nem minősül monstrénak, dehát nekem már ez is akkora volt :)

Gyors fejszámolás, mit akarok belefőzni:

  • 1,5 kg csirkeaprólék (nyak, hát, szárny, zuza, mája)
  • 1 kis csirkemellfilé (mert akad, aki nem eszi az aprólékot és különben is - találtam a hűtőben)
  • 3 db méretes sárgarépa
  • 2 nagyobb fehérgyökér
  • 2 kétöklömnyi karfiol
  • kis darab karaláb és zeller
  • 1 nagy hüvelyknyi gyömbér
  • 1 zöldpaprika meg egy csuma és egy kis kényszerérett paradicsom
  • 2 kis vöröshagyma és egy gerezd fokhagyma
  • kb 8 dkg mirelit zöldborsó és az utolsó szál zöldbab
  • 1 nagy szál zellerzöld
  • nagy csomó petrezselyemzöld
  • Fűszerek: Só, bors, borókabogyó, szegfübors és egy darab szerecsendióvirág, amit Dömbi most is csirkelábnak nézne :)

10.jpg

Az aprólékot szépen tisztítva tettem el a fagyasztóba, ezért nem kellett vele vacakolni - ment egy kevés vízbe, ami épp ellepte. Nagy lángon hirtelen forraltam (tán még jobb lett volna, ha a vizet előbb felforralom). Ekkor jutott eszembe, hogy láttam az expedíció során még egy darabka kapirgálós csirkemellet is, hát azt is gyorsan betettem a forralóvízbe.

Amikor a hús kezdett kifehéredni, leöntöttem egy edénybe az előfőző vizet (jó lesz a kutyának kajapótlásra), leöblítettem a darabokról a fehérjéket és 4 liter tiszta hideg vízben újra feltettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Ezt az egész macerát csak azért csináltam, hogy szép, átlátszó legyen a leves. Sajnos a zavarossággal együtt kiveszi az íz egy részét is, dehát valamit valamiért. Egyeseknek sikerül leszűrni, vagy hagyják az aljára leülepedni a zavarosságot. Nekem ez nem megy.

Megtisztítottam a zöldségeket és félretettem a csirke máját is - azt csak a végén akarom hozzátenni a karfiollal együtt. Beletettem a levesbe a zöldpaprikát, zellert, karalábot, a gyökeret és a fűszereket, amik így főddögélhetnek együtt. A gyökeret csak én eszem, és szeretem, ha puhára főtt.

14.jpg 15.jpg

Két órai lassú gyönygyözés után beletettem a hínárt is (családi neve a leveles zöldségnek), a sárgarépát és az egy szem zöldbabot.

16.jpg 17.jpg

Kiloptam viszont a gyömbért belőle - a család úgysem szereti, nekem meg kedvem támadt egy kis távolkeleti csípős levesre.

Volt még a fagyasztóban egy thai citromfüvem, amiből levágtam 10 centit, kicsit megzúztam a kés fokával, kettévágtam és bétettem a kis piros fazekamba. Finomra szeleteltem a gyömbért, levágtam két darabka citromhéjat (lime nem volt itthon) és kihalásztam a keleti füszerdobozomból egy lime levelet. Felöntöttem egy bő merőkanál húslável és volt egy pohárnyi karfiol főzőlé, amiben a rakott kaarfiolhoz főtt a zöldség. Adtam hozzá egy fél evőkanálnyi thay curry pasztát, egy kis citromlét és összeforraltam pár percig. Loptam a levesből pár darab répát is, hogy tartalmasabb legyen. Remek gyors csípős meg savanyú levesem lett - akár most is megenném!

18.jpg

Végül, amikor már a sárgarépa is megfőtt, beleszórtam a zöldborsót és a rózsákra szedett karfiolt. Ezt már csak éppen megforraltam, és kész is volt a leves:

19.jpg

Kitettem két befőttesüvegbe a gyerekeknek, a többit bedobozoltam saját magunknak, mert dobozban jobban elfér. Két nap alatt elfogyott az utolsó cseppig!

49 komment

Címkék: csirke gyömbér citromfű aprólék hínár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr824933045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 07:43:01

technikai trükkök:
-hideg vízbe teszed fel, jobban kifő az íze- forró vízbe téve bezáródnak az akármik(ld pörkölt)
-szűrés helyett: amikor forrás előtt feldobja a habját, kis szűrővel leszeded. ekkor ugyan a fazék belsejére tapad egy kis része, azt nem tudod kiszedni. (az én emberem megtiltotta a szűrést, pont az íz bennemaradása miatt)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 08:32:32

@Babette_: Csirkénél először alkalmaztam ezt a dupla vizes technikai trükköt - pláne, hogy sok volt benne a háta, amiből igencsak kifő habnakvaló.
Amíg csak tányérba teszem, nem is szoktam szűrni, de mostanság nagy befőttes üvegben utazik a gyerekekhez (a műanyagot nem adnák vissza), és az bizony átlátszó!

süllőcske 2012.12.04. 08:57:08

@Babette_: Nos, e jelenség miatt finomabb a szegedi technika esetén a halszelet a halászlében. Ott ugyanis a forró, lobogó alaplébe merítjük a szépen vágott, lehetőség szerint szálkátlan haldarabokat.
Feszesre, ízesre lehet így főzni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.04. 09:03:41

@süllőcske: már csak azért is, mert ha a halat hideg lébe tennéd, szétfőne, míg felforr a leves.

süllőcske 2012.12.04. 09:14:55

@Andrass9: Szeretjük a madárleveseket. Ezt is.
Én minden zöldséget szeretek, ami belefő, mindig kevés, ami benne van.
A hagymát be szoktam irdalni, a gyömbérdarabot is, sűrűn. Fokhagymát többet teszek, félbevágott fejet.

süllőcske 2012.12.04. 09:28:19

@süllőcske: Erről nagyon megoszlanak a vélemények, mármint, hogy milyen egy jó főtt hal.
A kékre főzésnél felforraljuk a sósvizet, beletesszük a halat, mikor gyöngyözni kezd a víz, elzárjuk, kihűtjük. Tökéletes, egyszerűen káprázatos finom.
Baján viszont hidegen tűzre teszik az egészet, felforralják, onnantól számítva 40 percig erőből lobogtatják, zubogtatják. Hát, a lé tényleg akkor van a csúcson, de a hal...
Ismerek egy dunai gátőrt, aki a halat ki is dobja a léből, csak a tészta, meg a lé kerül asztalra.

tartetatin 2012.12.04. 09:30:02

Húslevest szigorúan hideg vízben indítunk ! Minden dédi, nagyi, paul bocuse stb. :) Nyitva maradnak a rostok és ízes lesz maga a leves.

tartetatin 2012.12.04. 09:32:09

Én is rákattantam a gyömbérre, már úgy használom, mint a répát.

tartetatin 2012.12.04. 09:37:03

buvosszakacs.blog.hu/2007/08/03/marhahusleves

Így csinálom, csak a csontot pirítom

tartetatin 2012.12.04. 09:46:43

Gyerekkoromban imádtam nagyimnál a csirke tenyerét meg a fejét (belül...)
Ma haza sem viszem a lábat/fejet... Kislányom tuti besokkalna

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.04. 10:19:20

@Babette_: Nagy igazsága van a te emberednek! :)

@tartetatin: aztán majd csodálkozol, ha a kislányod 10 év múlva a fejedhez vágja, hogy "Anya, te olyan modorosan főzöl"
:))))

Egyszer régen, még a Karajon valaki egy kommentjében írt egy csodálatos fűszerezést a marhahúsleveshez. Na, abban is van - többek között - gyömbér. Azóta mindig így készítem. Remek zuppa pavese alapanyag ezzel a pikánsabb fűszerezéssel.
A szerecsendió virágja nagyon morbid kinézetű, én a diót használom bele.

medvedr 2012.12.04. 10:19:54

A thai/keleti levesekben mindig van tészta. Mi ilyen arab pirított tésztát rakunk bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 10:38:28

@medvedr: Fogalmazzunk úgy, hogy sokszor van benne tészta. Például thai Tom Yum leves családban nincs tészta. Sőt - nagyon sok levest ettem thai éttermekben, és nem emlékszem, hogy tészta lett volna benne, ellentétben a vietnámi és a kínai levesekkel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 10:40:11

@süllőcske: Legjobb, ha bajai módon készíted, és az utolsó 5 percre beleteszed az evésre szánt patkót.

Persze akkor ez már a szegedi mód :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 10:42:18

@PO: A szerecsendió virága más ízű és illatú, mint a dió. Nálunk nincs húsleves anélkül.
Megosztanád velünk a húslevesed fűszerezését, vagy posztot készítesz belőle valahova?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 10:46:05

@süllőcske: Gyömbér szinte tiltólistán van a lányoknál - hát ezért loptam vissza a levesből :)
Zöldség pedig sok kell - egyetértek. Viszont a feleségem meg a lére utazik - melyik ujjamat harapjam?
Nekem olyan kicsi hagymáim termettek az idén (nem is ültettem az őszön), hogy azt fel sem kell vágni, de például a vietnámi levesbe a hagymát félbevágják, és serpenyőben majdnem feketére pirítják a vágott felét.

Topy 2012.12.04. 11:15:26

@Andrass9: "...beletettem a hínárt is..." :)
én szeretem a zöldjét főtten, mikor egy ismerősöm látta, hogy épp birkózok a levesestányéromon a zöld csomóval, megkérdezte: mocsarat eszel? hát, mondom, ha Shreknek jó volt... :D

süllőcske 2012.12.04. 11:42:16

@Topy: A levesből ki kell venni a gyömbért, a fogkhagymát, a hínárt,kis levessel püríteni, és ezzel a mártással enni a főtt húst. Finom.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.04. 11:45:14

@@Andrass9: itt lebbentem fe a fátylat:
pasztortuz.blogspot.hu/2012/07/a-vasarnapi-husleves.html

Akkor nálatok a gyömbérteát is egyedül iszogatod?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 11:45:38

@süllőcske: Tányérhúst mindenféle szószokkal finom enni! Én legjobban a piszkeszószt szeretem, de jó az sóskával, kaporral, meggyel vagy akármivel :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 11:47:11

@PO: Gyömbért sokféle formátumban. Teát gyakorlatilag semennyit. Nem tea teát meg abszolute semennyit, igy a kérdésre a válasz, hogy azt még egyedül sem iszogatom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 11:54:15

@PO: Azt pedig, hogy nem emlékeztem a posztodra, tudd be öregkori szenilitásomnak és elnézést kérek érte!
Most így utólag visszaolvasva: Szerintem már akkor is zavart, hogy egyszerre tetted fel a húst a zöldséggel. Abból a sárgarépából püré lesz, mire a az oldalasod puhára fő :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.12.04. 12:48:09

Általában a zöldségeket folyamatosan mentem ki belőle, gondosan tálra rendezem. Aztán, mire a hús megfő, addigra eltűnik :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 13:14:56

@PO: És pont ez az a pillanat, amikor a friss zöldségeket (amit eddig gondosan rejtegettél!) 10 perce beleteszed :)

Vaczak2 2012.12.04. 13:44:22

Fokhagymát kevesellem, egyébként rendben van.
nekem jár bele még gomba szárított, vagy friss, meg sáfrány, ha van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.04. 13:53:47

A gazdag húslevesek nagy barátja vagyok, kár, hogy azok ellenségesen viszonyulnak hozzám. Én azért még egy kis fej kelkáposzta negyedrészét még beletenném, és Vaczak kollégával is egyetértek a gomba kérdésében.
Számomra a legkedvesebb a kettécsapott sertés combcsontból főtt leves, daragaluskával. A zavarosság ellen én is hableszedéssel küzdöm, először a húsnemű kerül fel hideg vízben, kevés só segít kicsapatni a habot, és csak egy órányi csendes főzés után kerül bele a zöldség.

medvedr 2012.12.04. 14:30:29

@Andrass9: Lehet, amikor kint voltam, minden levesben volt tészta, csak innen jött a dolog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 15:48:08

@Vaczak2: Sáfrány van, gomba tiltott termék feleségemnél. Valóban régen használtam sáfrányt a húslevesbe - kössz, hogy felhoztad!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 15:49:27

@medvedr: Ez bizony abszolute lehetsége. Én is csak a saját tapasztalataimra tudok hivatkozni, autentikus kutatásokat nem végeztem e témakörben :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 15:52:45

@Waka: Került bele 8 db kelbimbó, csak lemaradt a listáról és a képről. Valamilyen káposztafélét igyekszem azért belevarázsolni.
Amúgy főztem többször is húsleveset lehabozás nélkül. Ha kiraktam a hidegre tíz perce, gyönyörűen letiszult, de a merőkanállal felkavarják, akik a májat keresik benne :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.04. 18:47:36

@Andrass9: Az anyjuk köcsögit! Csapj a kezükre, vagy tálalj levesestálban.

süllőcske 2012.12.04. 19:08:24

@Andrass9: Ezt nem teljesen értem. Nálunk külön tálalandó a hús, és a zöldfélék, szép tálban.
Külön a tészta, és külön a tiszta lé. Mindenki magának szed, választ. Nálatok nem így vagyon?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.12.04. 19:22:54

@süllőcske: Talán már nem fér hozzá, mert amint kész, lecsap rá a siserehad. Lehet, neki is csak úgy jut, ha előre félretesz egy kicsit magának. :)

Pinka-Panka 2012.12.04. 19:56:15

Szép estét, elmaradtam a vásárba, finom tea mellett.

Csakis hideg vízbe a levesnek valót, én is leforralom, a fehérje miatt, második hideg vízbe teszem fel főni a húsokat.
András azokra a zöldségekre jó reá nézni, olyan guszták és szép a levesed is.
Mint Sűllöcske, én is több fokhagymát teszek bele, meg nekem kérnek bele 1-1 kis kolompért is.

Pinka-Panka 2012.12.04. 20:08:05

Tejfölös krumpli főzelék volt ma nálunk és maradt még pörkölt is, de üresen ettük nagyjából.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 20:23:49

@Pinka-Panka: Krumplifőzelék!!!! Szólok is feleségemnek, hogy holnap azt fózök!
Köszönöm az ötletet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 20:25:20

@süllőcske: Ilyen luxus nálunk nincs - mindenki halászik és @Waka: -nak igencsak igaza van, én már nem férek hozzá.
Ezért is ma gyorsan kivettem egy zuppa pavese-hez, mielőtt az asztalra tettem a fazekat :)

süllőcske 2012.12.04. 20:50:07

@Andrass9: Igazad van, a levet én is mindig gyanúsan kevésnek találom, ált. kiderül, hogy Anahita visszatartja, mert bölcs...
Aztán kerül mindig valami a köv. ételbe, hipp- popp, én észre sem veszem néha.

süllőcske 2012.12.04. 20:55:20

@Pinka-Panka: Csak nem lett túl szegedipaprikáss?

Pinka-Panka 2012.12.04. 20:58:33

@süllőcske: jajj dehogy, olyan finom lett, s csak már szaft maradt, azzal locsolgattuk a főzeléket. így értjük, hogy üresen, nem nagy fasírtokkal:)

süllőcske 2012.12.04. 21:21:31

@Pinka-Panka: Aranyos vagy. Tudod, azokat a paprikákat nagyon rendes, becsületes emberek készítették. Egyikük pl egyéves maradék készletének eladását tervezte, mikor a vevő különféle gyanúsításokkal traktálta. Egy ideig hallgatta, aztán ajtót mutatott a nagybani kuncsaftnak.
Nem hiányzott neki az olyan szellemiség, amit ő nem képviselt, nem ismert.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.12.04. 21:53:46

@Pinka-Panka: tudtok élni! szegedi paprikás szaft. Én meg, egy szendvicsen voltam el egész nap. Arra is másnak volt gondja. Aztán meg nyelem a nyálam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.12.04. 23:57:53

@Andrass9: Puff! Le lettem szavazva :( Feleségem közölte, hogy először is holnapra van még egy adag rakott kel, azt kell enni. Másodszor pedig a főzeléket Ő akarja főzni!
És Daró még védte :)

Topy 2012.12.05. 07:08:56

@Andrass9: ne hagyd magad! a rakott kel emberi fogyasztásra alkalmatlan :D:D:D

Pinka-Panka 2012.12.05. 09:11:22

@hajdulaszlo (volt hajdul): tudok is, köszönöm! A teára is másnak volt gondja, s most dicsekedtem!
Tejjel ittam és nagyon finom volt, meleg és finom volt, most is nyelek, megyek is főzök egyet!

susztertangó 2012.12.05. 14:36:54

@Topy: Ebben az esetben kiiratkozom az emberiségből...D
süti beállítások módosítása