A gesztenyetortás születésnapon a vacsora kacsasült volt. Nem is csak úgy, hanem az ünnepelt kifejezetten ezt kérte. Ünnep az ünnep - szótfogadtam, és vettem két méretes pecsenyekacsát (nem, nem métereset:).
Miért kettőt? Nem voltunk rá túl sokan, mindössze öten. Annyi embernek egy kacsa szűkösen, de elég lett volna. Csak gondoltam, meglepem az ünnepeltet egy saját egész sült madárral!
Még az esemény előtt két nappal elindultam beszerző körútra - biztos ami biztos! Akciós volt a fagyasztott pecsenyekacsa a 3 betűsben, de nem nagyon tetszett, hogy nem átlátszó a csomagolás, a csuda tudja mi van benne! Kértem hát a hentestől friss kacsát. Ezek már nagyobbak voltak, olyan 2,3 kg körüliek és láthatóan zsír is volt rajtuk, de még nem minősültek hízott kacsának. Kicsit aggasztott, hogy csak kettő volt neki, de elhoztam őket.
Hazatérve kiszedtem a kacsákat a zacskóból, megmostam és letisztítottam a bőrét. Meglepően toll- és tokmentes volt mindkettő. Ami nem volt világos, hogy az egyikre miért "B" , a másikra miért "A" osztály volt írva. Ráadásul a "B" osztályú még tisztább is volt kicsit. Ez a rejtély nem oldódott meg azóta sem.
A kacsákat megszórtam majorannával, és a hasukba tettem egy-egy szép rozmaring ágat, majd bepaszíroztam egy jénai edénybe, és ment a hűtő hideg sarkába.
A nagy napon, délben kivettem a kacsákat, előkészítettem sok vöröshagymát, almát, fokhagymát és még egy rakat rozmaringot és majorannát.
Egy háztartásban általában van edény egy kacsa megsütésére. Node KETTŐRE? Nagyon sokat keresgéltem, mire megleltem a pulykasütő lábost, amiben a szilvát sütöttem a nyáron. Ebbe éppen belefért a két kacsa átlósan!
Felszeleteltem a hagymát vastag karikákra, hogy arra tegyem a madarakat - akkor nem égnek le. Be is fedtem a lábas alját vele. Meghámoztam és felvágtam az almákat, amiket a kacsák hasába szántam.
Alaposan megsóztam, majorannáztam a kacsa belsejét, levágtam a szárnyvégét a macskának. Beleraktam egy újabb szép ág rozmaringot és telitömtem almával. Utánaküldtem még két fokhagymagerezdet is. Amikor megtelt, egy hústűvel összetűztem a börét, hogy ne potyogjon ki. Mint látható, a hústű szépen kiáll a tetejét. Ezzel csak háromszor szúrtam meg a kezem, míg kívülről fűszereztem és kötöztem a madarat! Merthogy a lábait összekötöztem és a szárnyánál is körbemadzagoltam - ne kóvályogjanak a végtagok.
A következő madarat - okulva a szurkálásokból - fordítva tűztem meg. Mondanom sem kell, ezzel is háromszor böktem meg a tenyeremet :( Legközelebb bevarrom a hasát!!!
Szurkálás és tüzködés ide vagy oda, a kacsákat betettem a lábasba. Ahol a combok a lábas széléhez érnek, oda betűztem egy-egy hagymaszeletet a bőr és az edény fala közé. Ezzel mindig megúszom, hogy odasüljön. A tetejére tettem a testhájat, hogy kenje a bőrét, míg sül.
Öntöttem alá egy decinyi vizet és beküldtem a sütőbe az óriás lábast tetejével lefedve és 160 fokra téve magárahagytam 4 órára. Időnként ránéztem és a saját levével kicsit meglocsoltam.
Mivel ezalatt más dolgom nem volt, nekiláttam valami köretet készíteni. A kacsa önmagában nem egy sovány étel, hát sok párolt zöldet (kelbimbó, sárgarépa, zöldbab, zöldborsó) készítettem elő. Főztem még rizst is, mert lányom nem eszik krumplit, és megfőztem 4 nagyobb krumplit hajában.
Közel négy óra lassú sütés után megforgattam még a lábasban a kacsákat, hogy a mellük is ázzon a saját és az alma levében kicsinyt.
Fél óra múlva kiemeltem a madarakat, és egy nagy tepsire tettem mellével lefelé, hogy már ne a lében álljanak, hanem a bőrét pirítsam. A tepsi alját kibéleltem alufóliával, hogy ne kelljen tepsit sikálna, majd az első mozdulattal fel is szakitottam :( Bekapcsoltam a grillt a sütőben, és mintegy 10 percig pirítottam a hátát:
Ezalatt a lábasból kiöntöttem a szaftot, amiből kivettem a zsírját (ment két üvegbe későbbi felhasználásra), és a levét összeturmixoltam a hagymával, besürítettem pici keményítővel. Ezt a gravyt/szószt az asztalra tettem a hús mellé, aki locsolgatni akarja vele.
A megfőtt krumplikat félbevágtam, és amikor a kacsát a hátára fordítottam, betettem mellé a tepsibe. Meglocsoltam egy kis szaftal a tepsiből és együtt ment vissza a sütőbe pirulni a kacsákkal.
A madarak megsültek, azokat kitettem a tálaló edényekre pihenni (dolgoztak eleget a sütőben). A krumplikat megforgattam a szaftban és még visszatoltam, hogy piruljanak. Kérdezed, mitől lett ilyen szép sötét a bőre? Nos, összekevertem egy evőkanál mézet 3 evőkanál borral, és azzal locsolgattam a grill alatt.
A vacsora közel 9 órával a főzés kezdete után készült el. Kicsit több volt vele a pepecselés, mint gondoltam volna.
Íme az ünnepelt "tányérja":
És a másik madár szétszedve a család többi tagjának:
Egy szép kacsamell szósszal leöntve:
A kacsahús omlós és szaftos volt - egyszerűen leesett a csontokról. A 2,3 kg-os méret bőven elegendő volt 4 felnőtt számára, az ünnepeltéből a fele megmaradt, amit haza is vitt magával: