Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Zellerkrémleves újra

2012.11.18. 07:00 Andrass9

Itt az ősz, felhúzásra érett a zeller. Ilyenkor már az illata is elkábít, kénytelen vagyok egy krémlevest főzni. Persze volt már ilyen recept, de mint ott is megjegyeztem, ez minden alkalommal más - ahogy az összetevők diktálják!

Szóval felhúztam az utolsó előtti zellert a veteményesből! Vagyis reszkessetek, van még egy utolsó, amiből szintén lehet posztot készíteni :)

Ez a darab kb 70 dekagramm volt, ami felhatalmazott egy nagyobb, többszemélyes adag készítésére. Elsődleges szempont volt, hogy ne legyen benne liszt (glutén), mert rajtam kívül csak olyan kedves barátunk eszi, aki viszont lisztet nem ehet.

Ez nem túl nagy gond. Ha már azt is figyelembe kell venni, hogy nem ehet tejterméket, úgy már nehezített a pálya. Mindegy, meg kell kísérelni a főzést! Szerencsére a gyümölcsökkel nincs túl nagy gond, hát begyűjtöttem a kertből, amit úgy éreztem, ő is megehet:

  • Egy méretes zellergumó (kb 70 deka)
  • 2 szép zöld téli körte
  • 2 érett birskörte  (tudom, ezek furcsa alapanyagok, de hidd el, nagyon jól passzolnak a zellerhez!)
  • 1 kisebb vereshagyma
  • 1 méretes gyökér (fehérrépa)
  • 3 kicsi krumpli sürítőnek
  • Majoranna, kakukkfű, zsálya, petrezselyem és darált dió.
  • vaj/ghí/oliva olaj - ahogy kedveled.
  • Most nem használtam erőszakos fűszereket - csak gyengéden módosítottam az alapízt.

10.jpg

A zöldségeket meghámoztam, feldaraboltam kicsire. A hagymát apróra vágtam és egy kanál vajon feltettem párolódni fedővel letakarva.

Egy szép nagy serpenyőben vajat hevítettem, majd beleszórtam először a körtét és a birskörtét, amit apróra vágtam hámozás után. Megszórtam egy kávéskanál cukorral és csipet sóval, majd addíg hevítettem, amíg megpirult.

11.jpg

Ami így elkészült, ment a hagyma után a fazékba. Felkarikáztam a gyökeret, és kicsiny cukron, sóval alaposan pirítottam. Ez is a fazékba ment.

12.jpg

Utolsó fázisban a zellerdarabokat sóztam és cukroztam, majd a forró vajon megpirítottam.

13.jpg 14.jpg

Végül minden zöldség a fazékban végezte és felöntöttem két liter vízzel (kifogytam a húsleves alapléből, kockát meg nem akartam beletenni. En meg csak vártam, hogy mind megpuhuljon. A krumplit nem pirítottam, csak beledobáltam a zeller mellé a fazékba.

15.jpg

Menet közben felaprítottam egy kis csokor petrezselymet kis oregánóval, zsályával, kakukkfűvel és majorannával a kertből. Ezt a keveréket már csak akkor adtam a krémleveshez, amikor minden puhára főtt és botmixerrel igazi püré lett belőle.

Mielőtt idáig jutottam, a marék diót is megdaráltam, és beleborítottam a levesbe. Ez is segít süríteni a levest, meg ad egy kis extra ízt is.

Ekkor persze szokás szerint elfeldkeztem a levesről - különösen, hogy befutott 2 kacsacomb, amivel valamit csinálnom kell. Ez majd egy másik poszt tárgya lesz.

Kb 2 óra múlva a levest késznek nyilvánítottam. Belemerítettem a botmixert, és pürésítettem, ahogy csak bírtam. Amikor úgy ítéltem, kész, beleszórtam a felaprított petrezselymet, mert azt nem akartam főzni.

16.jpg

A fazekat hideg vízbe állítottam, kevergettem, amíg a leves meghült, majd műanyag dobozokba porcióztam.

Azért stikában megettem egy tányérral a teraszon, amit csöpp vajon megsütött apróra vágott bacon szalonnával dekoráltam.

17.jpg 18.jpg 19.jpg

20.jpg

Remek lett! A birsalma és a bacon adott egy új dimenziót a levesnek - érdemes volt kipróbálnom!

21.jpg

52 komment

Címkék: zeller krémleves

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr24896936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 08:13:01

@hajdulaszlo (volt hajdul): Jó reggelt! Kérek szépen :)
Most nézem az alánlott blogokat, és nem is volt igaz az év utolsó lecsója, mert a napokban is főzött a feleségem még bogyiszlóiból egyet.

Topy 2012.11.18. 08:23:07

@Andrass9: én meg épp most főzöm :D

Pinka-Panka 2012.11.18. 09:05:14

@Andrass9: én még ilyen változatot sosem olvastam, mi nagyon szeretjük ezt a levest, kipróbálom így is. A szalonna, vagy sonka pirítva nagyon szükséges.
A körte, dió nagyon jól passzol hozzá, a birs gondolom pikánsabbá teszi.
Klassz és finom lehet.
Mindig tanulunk, köszönjük.

Szép reggelt mindenkinek, én most frissen préselt gyümölcslére vágytam.

Pinka-Panka 2012.11.18. 09:06:18

@Andrass9: amíg két darab paprika lesz a piacon, addig főzzük a lecsót, a jó benne, hogy mindig másképpen:)

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.18. 09:26:06

Napsütéses jóreggelt mindenkinek!
Ez a leves nagyon csábító, én azonban a zöldségeket kevés oliván pirítottam volna, nagy lángon enyhe barnulásig, de cukor nélkül, hogy a természetes cukrot karamellizáljam ki belőlük ( nagyon kevés cukrot eszek ).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 09:32:11

@Pinka-Panka: Most facsartam (na jó - tegnap este) almalevet vagy 8 litert. Küldök belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 09:52:31

@látjátok feleim szümtükkel: Cukorfogyasztásomat illusztrálva: amikor Amerikában éltem, 3 év alatt fogyott el egy 5 poundos zacsko cukor :)
Sajnos sem a zeller, sem a fehérrépa nem tartalmaz számottevő cukrot, ami karamellizálódhatna - ezért a csipetnyi plusz.

medvedr 2012.11.18. 10:17:00

Ezt biztos kipróbálom! Klassz! Dió likőr ügyben tud valaki tanácsot adni, hogy hol kapható ilyen. Diólikőrős cukrmáz kell majd a szülinapi eszterházi torta tetejére.

süllőcske 2012.11.18. 10:33:43

Nagyon jó leves.
A birs meglepett, bár almával csináltam már.
A krumplit viszont teljesen feleslegesnek tartom bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 11:06:02

@süllőcske: Valamiből a kalóriát is be kell vinni :)
Tréfát félretéve, sürítési célokat szolgál, amit eredetileg tojássárgájás tejszínnel adtam meg. Mivel tejszín nem jöhetett, jött a krumpli. A leves viszont meglehetősen sűrű lett - akár ki is hagyhattam volna az a 3 pici krumplicskát!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 11:08:23

@medvedr: Mikor esedékes az a torta?
Ha jól emlékszem, PO készített diólikőrt, meg én is. Az enyémet anyámnak adtam - ha a házában járok, esetleg megtalálom. PO messzebb lakik, mint én :)

medvedr 2012.11.18. 11:40:50

@Andrass9: Dec.2.-án.
Köszönöm a szíves felajánlást, inkább vennék. m
eredetileg is boltira gondoltam, de nem a győri likőripari vállalat nagyszerűségére. Nagyon nehéz időbeosztás szerint élek, számomra nehéz egy találkozót megszervezni, illetve félek attól, hogy állandóan módosítgatni kell az időpontot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 12:32:45

@medvedr: Megértelek.
www.argep.hu/trend/DIOL/Diolikoer.html - ez nem hiszem, hogy a győri lenne, ahhoz túl drága (bár a tortához is :)
Van még ez is www.drink.hu/marton-es-lanyai-nocino-mezes-agyas-zolddio-0-5-40.html , de ennek az ára már botrányos!

medvedr 2012.11.18. 13:11:26

@Andrass9: Köszi, inkább arra lettem volna kiváncsi, hogy a kocsmázók közül valakinek van-e közvetlen tapasztalata valamelyik diólikőrrel, illetve hol lehet kapni vmelyik elterjedt láncban vagy ilyesmi helyen.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.18. 13:23:07

@medvedr: Ebben a kocsmában mi rendes italokat fogyasztunk :-)
Egyszer réges régen, túl a messszi galaxisban volt egy üveg diólikőrünk. A faluban az volt a szokás, hogy szüretkor besegítettünk egymásnak. Én szerettem szüretelni, úgyogy sok családnál voltam. Mikor nálunk volt a szüret, a falu "megmondójától" az asszony jött, egy nagymamakorú hölgy. Érdekes minket, gyüttmenteket valamiért elviseltek. Na most a mami szerintem még vizet sem ivott, nemhogy alkoholt, de nálunk a szüreten a fél liter diólikört bepuszilta.
A férjével volt egy érdekes komlószüretünk is.

Boar... 2012.11.18. 13:36:26

@medvedr:
Szerintem zaklasd egy kicsit PO-t, meglepne, ha nem lenne némi zölddió pálinkája, nagyon rajta volt a projekten...

Daró 2012.11.18. 14:07:46

@hajdulaszlo (volt hajdul): komlót szüreteltél? Ez meg engem érdekel. Hogy is van ez?

A körte-birs a kacsával nekem lényegesen elviselhetőbbnek tűnik mint zellerrel... de leveses vagyok, megkóstolnám.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.18. 14:59:26

@Daró: Gondolom a komló termesztéstechnológiájával mindenki tisztában van. Szedéskor két ember a sor két oldalán egy jó nagy jövényvágó ollóval, oldalazva jár, s vágja el alul a drótot, amire fel van csavarodva a komló. Én az említett öreggel voltam párban, aki pökhendien jött, hogy majd az "öltönyös alföldi" hamar kidől. Úgy terveztük, soronként cserélünk oldalt, hogy ne fáradjunk a féloldalazástól. Mikor megpróbáltunk cserélni, nem sikerült vágni, mert úgy megszoktuk a másik oldalt. Végül az öreg mondta, Lacikám igyunk egy kis bort. Olyan szépen meghajtottuk egymást, hogy eltávolodtunk a traktortól, amin egy nagy állványon két ember áll, s felül vágja el a drótot, ami a haladó traktor pótkocsijára fekszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 15:05:19

@hajdulaszlo (volt hajdul): Hogy őszinte legyek: abszolute nem vagyok tisztában a komlótermesztéssel (nem főzök sört itthon).
Szóval hogy is volt ez a drótvágás?
Feltételezem nem a drót a cél (ha acél), de akkor a traktorról most ezt így hogy?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 15:09:30

@medvedr: Soha nem kerestem, így boltot sem tudnék mondani. Gondoltam rákeresek online ...
Az a fél liter, amit anyámnak csináltam az is csak PO felindulására/ötletére született - éppen tökéletes volt a dió és apám annó minden évben készített. Érett itthon vagy 3 hónapot, amikor odaadtam anyámnak, aki likőrösítette.
Amúgy a net szerint nagyon népszerű Olaszországban!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 15:10:17

@Andrass9: Ja - a sztorinak viszont klassz a hangulata :)

medvedr 2012.11.18. 15:19:58

@BoarMegpróbálom, bár nincs közel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.18. 15:48:09

Szép napot!
Van valami hörpölni való? Ez a leves számomra kissé szokatlan ízvilágú, de rossz nem lehet. A se liszt, se tej azért engem is elgondolkodtatott volna. Most még nagyjából ez kéne, hogy fényevő legyek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 15:51:42

@Waka: Ahhoz képest, hogy notórius húsevő vagyok, nekem nagyon izlett!
Hörpölni frissen facsart almalé van még csak. Messze még az este ...

süllőcske 2012.11.18. 16:14:27

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Szóval, az alföldi különítmény megállta a sarat, jelenthette a borra invitálás.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.18. 16:20:38

@Andrass9: A birsalma-zeller kombót tudom nehezen elképzelni. Tea nincs?

süllőcske 2012.11.18. 16:24:37

@Andrass9: A krumplikácska dolga levesed jóságából nem sokat von le.
Azért okoskodtam, mert szoktam krémleveseket készíteni és úgy vettem észre, hogy az ilyenek klassz teltségét, krémességét a vaj tudja legvonzóbban kialakítani.
Krumpli, liszt a főmotívum ízének elevenségét el tudja halványítani. Igaz, némely esetben ez kívánatos is lehet. pl, karcos, túl földes ízű gyökérféle, túl aromás gomba esetében(szürke tölcsérperszke).

süllőcske 2012.11.18. 16:37:25

Ma csodás idő volt, fiam itthon lévén, kimentünk a Maros-partra szalonnát sütni. Pecát nem vittünk, ellenben gombát mint mindig, ezúttal is találtunk.
Szép mennyiség barna porhanyósgomba lett a zsákmány.
És még arra csodálkoztam rá, hogy a vastag póréhagyma micsoda finomra tud sülni a faparázson.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.18. 16:37:43

@süllőcske: onnantól az öregúr nagy barát lett. Én is nagyra tartottam őt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.18. 17:01:49

Elmegyek a Kanyar-ba, iszom egy pohár vöröset.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 17:30:43

@süllőcske: Hát a zellernél erőteljesebb ízű gyökeret keveset tudnék elképzelni :) (Csak csipkelődöm!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 17:32:04

@süllőcske: A gombát is megsütöttétek a nyárson? Olyant még soha nem ettem. Grillezve készítettem már, de csak úgy, a szalonna mellé/helyett még nem próbáltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 17:32:38

@Waka: Ne felejts el visszakanyarodni - hátha főz Pinka-Panka teát!

süllőcske 2012.11.18. 18:01:40

@Andrass9: A téli zeller erősebb ízű, pont erre gondoltam, cékla is tud földes lenni.
Csakhogy a gömbölyítés már megvalósult a birssel, így én feleslegesnek gondoltam a krumplit, bár nem értek hozzá, az igaz.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.18. 18:03:02

@Pinka-Panka:
Igazad van, az a jó minden ételben, hogy teljesen mindegy hányszor főzzük, soha nem egyforma, mindig más.
Kerestem neked egy más töklevest: azotthonizei.blogspot.hu/2012/10/halloweeni-chilis-gyomberes-narancsos.html

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.18. 18:06:11

@Andrass9:
Légyszíves írd meg röviden, hogy mitől lett 70 dekás gumója a zellerednek, nekem soha nem sikerül. Venni szoktam, mert nagyon szeretem nyersen rágcsálni, de sajnos nem mindig kapok zsengét.

süllőcske 2012.11.18. 18:07:32

@Andrass9: Ezt a gombát nem tűztük nyársra, mert, mint a neve is mutatja, porhanyós.
Amúgy szoktam eképpen is gombát sütni, finom, egy kis fokhagymás, petrezselymes, sós vajjal megkenve.
A csúcs viszont a kövön sült gomba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.18. 18:47:34

@süllőcske: Nem csak a "szakértők" véleménye számít. A következő készítésénél biztosan leszűri a tapasztalatokat. Magam is osztottam meg olyan receptet, amely első próbálkozás volt, nem volt igazán tökéletes. Azt, a kövön sült gombát bővebben is kifejthetnéd.
@látjátok feleim szümtükkel: Ez a része engem is érdekel. Vettem palántát, de olyan elágazó lett, mint a festőpamacs. Állítólag vissza kell vágni a karógyökeret, de nem mernék érdemben nyilatkozni.

youlopukku 2012.11.18. 18:54:59

@látjátok feleim szümtükkel: az most nagyon gyenge poén ,tudom,hogy nekem azért nagyok mert olyanokat hozok el a piacról.a sajátok nekem is satnyák.már amikor vannak.

Pinka-Panka 2012.11.18. 20:04:48

Szép estét!:)

@látjátok feleim szümtükkel: nagyon köszönöm, elég jól hangzik, válogathatunk kedvünkre bőven, holnapra az lesz!

Pinka-Panka 2012.11.18. 20:06:17

@Andrass9: még egy tea belefér a mai napba, mert főztem ma eleget a családnak...de mindenkinek küldöm szeretettel:)

Pinka-Panka 2012.11.18. 20:18:57

@Andrass9: és majd elfelejtem, hogy megsütöttem a pogácsát is, ami remek lett, a keresztfiam, nagyon nagy örömére, mivel a kedvence...finom ropogós lett, olyan bedobálós!

süllőcske 2012.11.18. 21:18:37

@Waka: Erdélyben tárcsán sütöttük a gombát, a lemezeit juhtúróval megkenve. Nagyon szuper volt.
Viszont, egy helyi góbé a tüzet körülvevő, átforrósodott kövekre tett néhány galambgombát, gyengén sózva, semmi más. Ott süldögélt, ízesedett a gomba, s mikor kicsit meg is pirult, készen is volt.
No hát, olyan őszinte, letisztult gombaételt addig még sosem ettem.
Hasonlóan készültek el pisztrángjaink, lapos, vadköményes kenyereink.
Legjobb mód, ha egy nagy lapos kőre tüzelünk, ha leég, lesöpörjük. Szalonnabőrrel megkenjük, s mehet rá az anyag. Leégni nem tud, annyira sosem lesz tüzes a kő, csak gyengéden megpirul a cucc.
Viszonylag hosszan kell sütni a dolgokat és nagyon jó állagot, ízt kapnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 22:51:13

@látjátok feleim szümtükkel: Biztos, mert énekelek is a veteményemnek :) Komolyra: homokos humuszos az az ágyás, ahol a zellert növesztem. (Csak az az egy ilyen.) Saját magam neveltem a palántát, csak 3 lett, de egészséges. Ezeket elég közel ültettem (kb 40 cm) és kapták a csepegtetős locsolást. Úgy szeptember tájt körbevágtam körülöttük a földet egy 15 cm hosszú éles késsel, mert anyósom erre tanított. Akkoriban már vagy 15 cm volt a gumó.
Most húztam fel a másodikat. Az első 80 deka volt, a harmadikat még nem tudom, de az sem kicsi.
Valószínű a rendszeres locsolás, félárnyékos hely és homokos komposztos talaj, ami segít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 22:53:15

@süllőcske: Gömbölyítésben nem vett már részt a krumpli. Elég sűrű lett volna anélkül is.
Legközelebb megpróbálom krumpli nélkül! Ígérem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.18. 22:56:12

@Pinka-Panka: Köszönöm a fiúk teával való ellátását :)
Most nagyon dolgos voltam, mert kettő kacsát sütöttem millió zöldség, krumpli és rizskörettel. Főztem vagy 8 órát!
Megérte :)
süti beállítások módosítása