Feleségem befutott két miniatűr kacsacombbal, amiről ráadásul sejtem, hogy nem igazán kedveli - csak nekem hozta. Viszont akartam valamit birsalmával készíteni, hát gugliztam kacsacomb + birsalma feltételekkel. Az első ajánlat Fűszeres Eszter receptje volt.
Mivel Eszter nagy becsben áll nálam, hát gyorsan bele is néztem. Pont ez a recept, amit meg akarok főzni! Ő valahogy mindig eltalálja, mi a vágyam!
Szóval mit is főztem?
Hozzávalók:
- 2 kacsacomb
- 2 zöld téli körte
- 2 birskörte, kemény ám érett
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek méz
- 1 csipet őrölt fahéj, szegfűszeg és szegfűbors
- 3 dl (rendben van, egy egész üveg) Gróf Nagyrédei Cabernet Sauvignon Rozé
- friss majoranna és oregano a kertből
- só, bors, tárkony (ezt kihagytam, hátha mégis eszik belőle a feleségem)
A birsalmát összeturmixoltam (hámozás, magház eltávolítás után persze) a borral, fahéjjal, mézzel és egy pirinyó lábosba tettem, hogy puhára főjön. Persze pöfögött ami belefért, alig győztem a födőt rátenni!
A kacsacombokat besóztam durva sóval, és a megvagdosott bőrükkel lefelé öntöttvas serpenyőbe tettem egy kanálka vaj társaságában (hogy ne süljön le a bőr).
Amikor már saját zsírja is lett, abból elloptam egy evőkanálnyit, amivel egy másik serpenyőt kentem meg, hogy legyen hol elkészíteni a körtét. Öntöttem alá egy deci vizet is, mert ez a körte még nem volt érett - saját levet nem eresztett. Megszórtam egy kicsi apróra vágott oregánóval is.
A combokat gyakorta mozgattam, mert nem akart igazán megpirulni. Végül is csak megszíneződött, így meg lehetett fordítani.
Ráöntöttem a birspempőt, megszórtam a fokhagymaszeletkékkel, adtam hozzá vagy 2 dl rozét (meg a saját poharamba is), majd újra lefedtem és türelmesen vártam, mi lesz.
Arra azért figyeltem, hogy ne párologjon el az összes bor - azt pótolgattam féldecinként (meg magamba is öntögettem). A körte is szépen megpirult.
Végül mindent késznek nyilvánítottam. Már csak egy dolog hiányzott - a feleségem ebédre. Azt igérte, 2-re jön. Most háromnegyed négy.
Ötre már meg is ehettük.
Hogy őszinte legyek, nekem kicsit csalódás volt. A birsalma túlságosan savanyúvá tette a húst, és a körte sem érett még. Viszont a feleségemnek nagyon izlett - hát ezért megérte elkészíteni!