Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sajtos vagy túrós pogácsa

2012.11.16. 07:00 Andrass9

Nehéz eldönteni, hogy sajtosnak vagy túrósnak nevezzük, mert mindkettő van benne rendesen. A mi családunk csak a "Mami pogácsája" néven ismeri, amit feleségem sok-sok éve süt soha meg nem szűnő vagy csökkenő sikerrel. Ha valami gyorsat akar sütni, mindig ez a választás (ahogy anyósom rétest készített).

Összetevők:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg tehéntúró
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • Mindenféle maradék sajtok a hűtőből
  • 1 + 1 tojás
  • sok só (ha a sajt nem sós)

Ez a világ legjobb sör/bor korcsolyája és nem lehet abbahagyni az evését.

Kell egy erős robotgép, vagy erős izmok a tészta kikeveréséhez, mert nagyon kemény tészta lesz belőle. A lisztet és a vajat keverjük először össze, majd a túrót is beledolgozzuk egy tojással. A sajtokat (ha lehet) lereszeljük, de a brie vagy camembert megelégszik egy kis összevágással is. Amikor már csak kicsi marad egy sajtból, vagy éppen nem akarjuk azt a fajtát enni, akkor az megy a mélyhűtőbe, ahonnan ilyen alkalmakkor elő lehet ráncigálni. Gyakran a túrót is onnan szerezzük be, mert előfordul, hogy mégsem esszük meg a túrót így azt is lefagyasszuk.

A lereszelt sajtokat is beledolgozzuk a tésztába. Kóstoljuk, hogy elég sós-e, ha kell utánasózzuk, majd letakarva fél órára a hűtőbe tesszük.

Ezalatt lereszelünk valamilyen sajtot, amit a tetejére szánunk. Nagyon jó az edami, ementáli típusú, vagy akár kicsi parmezán is!

Kilisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük a másik tojás sárgájával (vagy akár az egész tojást is felverhetjük erre) és rászórjuk a reszelt sajtot. 3-4 cm átmérőjű szaggatóval kiböködjük, sütőpapírral letakart sütőlapra vagy tepsibe tesszük.

10.jpg
11.jpg

Az sem baj, ha összeérnek, csak felfele növekszik sütés közben.

12.jpg

200+ fokon sütjük pirosbarnára.

13.jpg

Kiszaggatás helyett késsel vagy pizzavágóval készíthetünk belőle sajtos rudat is. Ugyanez a recept sajtos szórás helyett lenmaggal, köménnyel vagy szezámmaggal megszórva is fejedelmi.

69 komment

Címkék: túró sajt pogácsa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr494884167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.16. 08:58:52

Jó reggelt! Kávé van?
Jó kis sörkorcsolya. Azon viszont csodálkozom, hogy nincs benne sem sütőpor, sem élesztő. Nem lesz nagyon kemény?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 09:27:01

@Waka: Jó reggelt!
Kávé még nekem sem jutott, mindjárt felteszek egyet.
Meglepő módon feljön anélkül is szépen és nem kemény.

Topy 2012.11.16. 10:00:52

egyik gyengém a pogácsa! :)
egy kávét én is kérnék mellé :) de csak ha full arabica! :D

Pinka-Panka 2012.11.16. 10:10:32

Sziasztok!:)

Az egyik legjobb pogácsa, nagyon okat csinálom én is. Már úgy, hogy este begyúrom és másnap szaggatom csak, a keresztfiam kedvence. Volt olyan, hogy nem akartam szaggatni és kinyújtottam az elharmadolt tésztára vékonyan, tojás kenés, ráreszelni a sajtot és összetekertem, utána vágni és az tepsibe tenni. Csigák lesznek és ropogósak.
Abbahagyni nem lehet...
András szépek lettek nagyon.

Pinka-Panka 2012.11.16. 10:12:35

@Waka: nem lesz kemény, hanem ropogós, mert zsiradék azért van bőven benne. Efgy hagyományos pogácsánál, a liszt fele mennyiségének megfelelő zsiradékot teszünk, itt meg ugyanannyi, mint a liszt és még a túró is...
próbáld ki, jó szívvel ajánlom, mert ez bevált recept, nem marad belőle semmi...meglátod:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.16. 10:23:47

A gép dolgozik az alkotó kommentel. Urban legend-e, hogy az élesztő nem is kelne meg jól a sótól?

Mielőtt más is belekötne: Edam annak a holland városkának a neve, melyről az edami a nevét kapta.

A tótoknál, mily meglepő, egyébként a hivatalos írásmód az eidam.

Ez olyan zsebpogácsának is elmenne. Jársz kelsz, teszel-veszel, s néha bekapsz egyet-egyet.

Vaczak2 2012.11.16. 10:50:47

Nálunk juhtúró van benne, vagy füstölt sajt, rúd alakú és fröccshöz isszuk
Egyébként teljessen ugyanaz.

süllőcske 2012.11.16. 11:06:52

@Andrass9: @Pinka-Panka:
Finom, délelőtt is el lehetne kezdeni mellette borozni. Ha van egy szívbéli vendéged, a hajnali vacogós ködben már megfogtátok a két-két csukát.
Forralt borral is jó.
Estig kitart, a csukapaprikás, fokhagymás csukasült elkészüléséig.

Pinka-Panka 2012.11.16. 11:11:34

@hajdulaszlo (volt hajdul): köszönöm, még nem is ettél belőle:)

Pinka-Panka 2012.11.16. 11:13:13

@süllőcske: ahogy mondod:) tényleg olyan beszélgetős déltánra való...

Finomat főzöl megint:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.16. 11:22:50

@süllőcske: Most lehet, hogy megint be kell néznem a Csuka csárdába, csukát enni? Ma úgyis olyan napom van, hogy minden kommentcsokromat máshonnan írom. Belefér a nap végére még egy csárdalátogatás is.

Sokáig azt hittem a pogácsa hungarikum. Aztán láttam a Harrod's ban, egy darabot 5 fontért. Egyszer élünk, de még egy dolog amiért az angolokat sajnálni lehet. Ami kaját el lehet b.ni (nehogy a véreb cenzor itt lessen) azt el is.

Boar. 2012.11.16. 11:38:49

@süllőcske:
Egyet most daraboltam fel a paprikás lisztben való sütéshez, a másikat csak beirdaltam, az megy a sütőbe fokhagymás, tejfölös csukának...
Nem nagy legények de ketten esszük, arra elég lesz.

süllőcske 2012.11.16. 11:45:44

@Boar.: Isteni lesz! Főleg így sztereóban. Szinkronban, párhuzamban.

Boar. 2012.11.16. 11:57:50

@süllőcske:
Normális esetben ezeket külön-külön kellene elkészíteni, de nálunk komplementer étkek mert a zasszony a fokhagymást-tejfeles verziót szereti jobban, én meg az olajban sültet...
Egy jó csukapörköltet is megennék de nem érek rá molyolni vele, annak az elkészítését viszont nem bízom másra.

süllőcske 2012.11.16. 12:07:38

@Boar.: No és, a fejet ki választja?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 12:27:32

@hajdulaszlo (volt hajdul): Edami javítva, köszönöm. A só pedig nem bántja az élesztőt, csak legyen neki szénhidrát, amit ehet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 12:29:50

@süllőcske: Miért ne tehetnéd?
Éppen a konyhát boldogítom többféle eledel készítésével. Kihasználom, hogy dolgozóban van az asszony :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 12:30:37

@süllőcske: Ha én már délelőtt elkezdem, akkor délutánra el is alszom :( Pedig tényleg jó hozzá bármikor!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 12:32:08

@Boar.: Még nem ettem csukát. Azzal riogattak, hogy nagyon szálkás. Így vénkoromra végre megtanultam szálkás halat enni, de most meg nem ajánlgat senki sem csukát.

süllőcske 2012.11.16. 12:41:19

@Andrass9: Szólnom kell, hogy sajnálom ezt a helyzetet.
Én mindenkit kedvelek, és nem szeretnék belemenni különféle értelmezgetésekbe. És nem változom át.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 13:19:00

@süllőcske: Nem hiszem, hogy csukává kéne változnod :)
Kösz - én sem megyek bele semmibe. A kocsma tovább dolgozik kicsit megváltozott közönséggel.
Alaptézisem nem változott:
"Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz."

susztertangó 2012.11.16. 14:36:47

Na, én is beadom az ellenkezést.Bár csak 50%-os. Ilyen pogit nem ettem, de az újpesti Kakukk vendéglőben a 70-es években pisai torony ferdeségű tepertős pogácsák voltak kitéve. Kitéve a felfalásnak. Lemezes volt, borsos, puha, mi meg fiatalok és ment rá a sör. Most meg a haverok...:-((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 14:41:51

@susztertangó: Na olyan tepertőspogácsát én is tudok sütni. Egyetlen gond van vele: nagyon kevesen szeretik a környezetemben :(
Pedig sütnék gyakran!
Macerás az istenadta a sok hajtogatással/hűtéssel, de az eredmény mindent megér! Amikor megroppan a fogad alatt egy kisebb darab tepertő ...

susztertangó 2012.11.16. 14:54:25

Nem szeretik?! Sebaj, több marad neked.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 15:00:53

@susztertangó: Én meg szénhidrátszegény diétára lettem itélve a doki által :(

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.16. 15:27:45

Én csak kétféle pogácsát tudok, ez a cukrász tudományom jelentős része.

Vagy csülkös pogácsát, azt elég sok juhtúróval gazdagítva. Ez afféle hósepréshez való étek.

A másik a tökmagos. Szeretem, ha van kéznél egy fél kupica tökmag olaj, az nagyon rémísztő módon elszínezi a tésztát. Ezt néhányan már kóstolhattátok a nyáron.

Ja, és mind a kettőt élesztővel, kelesztve.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.16. 15:36:04

Ezt a pogit szoktam úgy készíteni, hogy kisebbre szaggatom ( kb. kétcentis átmérőre ), és kisülés után kettőt összeragasztok sajtkrémmel, majd a krémes részt reszelt sajtba forgatom.
A sajtkrém lisztből, tejből, tojásból, reszelt sajtból és némi margarinból, vagy vajból készül, de a són kívül mehet még bele szerecsendió is.

Van ezen kívül egy olyan változatta is, amikor a túró helyett azonos súlyú tejfölt kell a tésztába, tenni, sajt ekkor nem megy bele. Ezt lehet hajtogatni, és kinyújtás után melegített élű késsel kockásra beirdalva, apró ( kb. két centis ) pogácsának szaggatni, majd tojással megkenve kell sütni. Ez szétnyílik és ha jól sikerült, akkor a kis pogácsák oldalra is eldőlnek.

susztertangó 2012.11.16. 15:38:53

@Andrass9: Lehet, hogy neked való a Paleolit szakácskönyv?

Topy 2012.11.16. 16:06:21

@Andrass9: akkor marad a tepertő! :D

Topy 2012.11.16. 16:08:43

@látjátok feleim szümtükkel: olyan sajtkrémes-ragasztós-reszeltsajtosat anyám szokott csinálni, de ő valami nagyon könnyű tésztából csinálja olyankor a pogácsákat (majd mint egy leveles tészta)

Pinka-Panka 2012.11.16. 17:00:14

Szép estét, kcsit kimászkáltam a szabadba, a levegőváltozás mindig jót tesz. Már megvettem a túrót az imént a boltban, vasárnapi asztalra teszek belőle a bővebb családnak is. Ők kedvelik igazán, én most sós helyett finom édességet ettem. Azt hiszem most ez sem ártott meg így hat óra előtt még:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 17:30:23

@PO: A csülkösödet nem kóstoltam, de a tökmagost igazolom, hogy finom!!!
Tényleg borzasztó a szine :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 17:34:36

@látjátok feleim szümtükkel: Az eldőlést én is aláírom. Hiába magyarázom, hogy kicsit nagyobb szaggatót kellene használni ...
A picire szaggatott, majd összeragasztott érdekesen hangzik. Szerettem régen azt a hájas tészta csövet, ami sajtkrémmel volt töltve és sajtba mártva a vége.
A te fajtád leginkább úgy nézhet ki, mint az az angol játék (talán diabolo a neve?), ahol két kúpból összerakott valamit repítenek egy madzagon megpörgetve. Ha értitek, amit próbálok leírni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 17:36:16

@Topy: Bingó!!! Azt imádom akár kenyér nélkül is, bár valamennyi kenyeret azért eszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 17:39:04

@Pinka-Panka: Jó hogy mondod - van még 20 percem valamit enni :)
Sokat főztem ma, lesz is belőle pár poszt. Megint elkészítettem az a "házibuli pástétomot" lett vagy bő két kiló, de sok fiatalnak kell.
Szabadba csak addig voltam, míg a kukát és 9 zsák falevelet kicipeltem az utcára. Annyi szerintem elég is volt mára!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 17:41:26

@susztertangó: Sajnos engem nem tudtak még bepalizni rá.
Bár én húst ennék hússal, de azért kell a köret is (krumpli, rizs, kenyér, stb. Persze a zöldség is ide tartozik .. néha).
Olyan nokedlit főztem, hogy a füled is kettéállna tőle (nekem kettéáll)

Pinka-Panka 2012.11.16. 17:58:07

@Andrass9: Te jó ég, az nem kis adag,várjuk mi is az, gondolom posztolod:)

Pinka-Panka 2012.11.16. 18:01:23

@PO: azt a csülköset megenném én is:) még a káposztás is finom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 18:34:25

@Pinka-Panka: A pástétom már szerepelt régen a blogon :)

Pinka-Panka 2012.11.16. 18:36:50

@Andrass9: na majd rákeresek, bár most a Hajdú Laci blogján kerestem a sütőtök levest, mert Ő azt remekül csinálja, de nem találtam meg még. Holnap azt főznék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 18:58:39

@Pinka-Panka: Ha Laci előkerül, biztosan eligazít.
A pástétom pedig:
blogkocsma.blog.hu/2012/08/06/hazibuli_pastetom

Most több, mint egy kiló párizsi és 16 tojás esett áldozatul!

Pinka-Panka 2012.11.16. 19:01:39

@Andrass9: emlékszem már:) örülni fognak a fiatalok neki:) Valami szülinapi lesz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 19:04:02

@Pinka-Panka: Az is, de az oka, hogy a kislányom új albérletét festi ki az összes barát és üzeletfél :)
Valamivel etetni kell őket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 19:04:28

@Pinka-Panka: Laci blogján semmi sütőtököt nem találtam :(

Pinka-Panka 2012.11.16. 19:05:30

@Andrass9: de kedves tőletek ez. Inkább, mint 10 pizza megrendelése...

Pinka-Panka 2012.11.16. 19:06:44

@Andrass9: én sem:) pedig őtőle olvastam, hogy csinált nem oly rég..
mindig turnézik, reméljük beesek egy sörre:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 19:14:19

@Pinka-Panka: Hagymával ellentétben - mi támogatjuk a gyerekeinket.

Boar. 2012.11.16. 19:15:23

@süllőcske:
Fej az enyém. Általában minden halból. Annyi, hogy mióta picurkám is ehet konkrét dolgokat, a lefosztom neki a az ízes, szálkamentes darabokat az állkapocs tövéről.
@Andrass9: gyermekkorunkban bennünket is a szálkákkal riogattak. No nem a szüleink, Ők tudták, hogy nem zavar bennünket a dolog de pl. volt olyan pincér szegeden valami halászcsárdában aki nem volt hajlandó csukát hozni nekünk, mondván, az túl szálkás a gyerekeknek. Rábeszélt bennünket a kecsegére ami viszont valószínűleg romlott volt...
Most már kapni is lehet de biztosabb, ha maga fogja az ember.

medvedr 2012.11.16. 19:47:15

Szép szép, de jó bor nélkül ez nem ér semmit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 19:59:48

@Boar.: 6 éves lehettem, amikor egy hajóúton Budapestről Bajára, még az út elején beakadt egy Y szálka a torkomba. Csak Baján tudta kivenni a gyerekorvosunk. Innen ered a félelmem a szálkától - de mint mondtam, többé-kevésbé megtanultam szálkás halat is enni :)
A kecsege meg egy szuper finom hal!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 20:00:44

@medvedr: Azt nem reklámozhatom, mert megbüntetnek érte! Minden esetre most egy Villányi cuvé-t iszom hozzá :)

Maya-- 2012.11.16. 20:34:41

én még sohasem csináltam ilyet. de egyszer ettem valakinél melegen, s úgy valami iszonyat fincsi volt. :) hidegen már nem ettem. bár lehet, hogy úgyis jó.

@PO: létezik csülkös pogácsa? ilyenről még nem hallottam :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.16. 20:37:10

@Andrass9: "Sokat főztem ma,"

Hajaskrumpli volt benne?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.16. 20:42:31

@Pinka-Panka:
Panka tudsz te levest csinálni magad is. Párolsz egy kis hagymát, rá a tököt, kevéske fehér bort, osztán vagy cukrozod vagy nem, ha van húsalaplé azzal , ha nincs akkor vízzel felöntöd, turmixolod, meg közben kóstolgatod, és fűszerezed, tejszínnel, tejföllel dúsítod. Én a citromot is szeretem benne. Egy a lényeg, a gyömbér ne maradjon ki belőle.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.16. 20:45:37

@Andrass9:
Régen amikor a szülő azt mondta támogatja a gyerekét, az öregek azt mondták, a gyerek meg majd egy bottal támogatja a szülőt. Ha érted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 21:04:22

@látjátok feleim szümtükkel: Értem - bár ne érteném. Minden esetre a családunkban eddig csak pozitív hagyomány fordult elő.

Hajaskrumpli most nem volt - főleg nokedlik , de rengeteg :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 21:06:42

@látjátok feleim szümtükkel: Csirkepörkölt, disznópörkölt, pástétom, tojássaláta, nokedli, tojásos nokedli. A levest még el sem kezdtem :)
Erre lehet azt mondani, hogy sokat főztem?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.16. 21:36:33

@Andrass9:
A disznópörkölt galuskával a legjobb étel volt valaha, főleg ha volt hozzá finom káposztasaláta is. Nekem a paprikás sertésszelet galuskával volt a kedvencem, Szegeden a Béke tanszéken nagyon jól főzték. Ez gyakorlatilag paprikásnak volt főzve, csak a hús szeletben volt, nem darabolva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.16. 22:09:38

@látjátok feleim szümtükkel: Sokat ettem a Béke tanszéken - még a múlt században, de nem emlékszem erre a paprikás szeletre. Lehet, hogy akkor még nem is volt?

medvedr 2012.11.16. 22:11:29

@Andrass9: Tudtam, hogy bízhatok benned.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.17. 07:14:57

@látjátok feleim szümtükkel: persze hogy tudna, s végül is jól leírtad a lényegét.
Mégis van az, hogy az ember egyvalakinek a receptjét akarja. Biztos össze tudnék én is egy mindenféle frinc-franccal 'megbolondított" zakuszkáthozni, de a a család, a fiam osztálytársai, barátai csókoltassák Andráss-t a receptért. Valaha élje meg egy konyhásnéni lelkű, hogy egy nem kimondottan a serdülők étkezési kultúrájába tartozó ételt úgy hordjanak el, mint mi annak idején a posztinort.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.17. 08:00:26

@Pinka-Panka: Sajnos én sem találom a blogomon. Valószínűleg el van rejtve valami más irásban. Pedig most így reggel elolvastam mind a 222 bejegyzést.

Pinka-Panka 2012.11.17. 13:22:55

@látjátok feleim szümtükkel: köszönöm szépen, igazság az, hogy én nem csináltam még, de itt az ideje, hétfőn csinálom, mert mást kértek ma végül:)
süti beállítások módosítása