Nehéz eldönteni, hogy sajtosnak vagy túrósnak nevezzük, mert mindkettő van benne rendesen. A mi családunk csak a "Mami pogácsája" néven ismeri, amit feleségem sok-sok éve süt soha meg nem szűnő vagy csökkenő sikerrel. Ha valami gyorsat akar sütni, mindig ez a választás (ahogy anyósom rétest készített).
Összetevők:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg tehéntúró
- 25 dkg vaj vagy margarin
- Mindenféle maradék sajtok a hűtőből
- 1 + 1 tojás
- sok só (ha a sajt nem sós)
Ez a világ legjobb sör/bor korcsolyája és nem lehet abbahagyni az evését.
Kell egy erős robotgép, vagy erős izmok a tészta kikeveréséhez, mert nagyon kemény tészta lesz belőle. A lisztet és a vajat keverjük először össze, majd a túrót is beledolgozzuk egy tojással. A sajtokat (ha lehet) lereszeljük, de a brie vagy camembert megelégszik egy kis összevágással is. Amikor már csak kicsi marad egy sajtból, vagy éppen nem akarjuk azt a fajtát enni, akkor az megy a mélyhűtőbe, ahonnan ilyen alkalmakkor elő lehet ráncigálni. Gyakran a túrót is onnan szerezzük be, mert előfordul, hogy mégsem esszük meg a túrót így azt is lefagyasszuk.
A lereszelt sajtokat is beledolgozzuk a tésztába. Kóstoljuk, hogy elég sós-e, ha kell utánasózzuk, majd letakarva fél órára a hűtőbe tesszük.
Ezalatt lereszelünk valamilyen sajtot, amit a tetejére szánunk. Nagyon jó az edami, ementáli típusú, vagy akár kicsi parmezán is!
Kilisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Megkenjük a másik tojás sárgájával (vagy akár az egész tojást is felverhetjük erre) és rászórjuk a reszelt sajtot. 3-4 cm átmérőjű szaggatóval kiböködjük, sütőpapírral letakart sütőlapra vagy tepsibe tesszük.
Az sem baj, ha összeérnek, csak felfele növekszik sütés közben.
200+ fokon sütjük pirosbarnára.
Kiszaggatás helyett késsel vagy pizzavágóval készíthetünk belőle sajtos rudat is. Ugyanez a recept sajtos szórás helyett lenmaggal, köménnyel vagy szezámmaggal megszórva is fejedelmi.