Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @valkür: youtu.be/YVLUfl1ENx4?list=PLEv1oV92srMLPkcZnUwA4whxPqVo5AbBD&t=1433 (2021.10.23. 23:07) Sertéshúsos egytálétel
  • Andrass9: @Andrass9: @valkür: Most viszont rágugliztam és bordírozott is előfordul - több is, mint bardírozo... (2021.10.23. 13:25) Könnyű, ízes aprólékleves
  • Andrass9: @szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Valóban az idő a kulcsfaktor a juglon lebontásához. Ezt már ... (2021.10.19. 09:31) "Biovegeta" avagy leves lelke
  • látjátok feleim szümtükkel: @bouquet: Jó étvágyat hozzá! Gyerekkoromban a vadnyulat fürdették olyan pácban, mint amit írtál... (2021.10.18. 11:11) Egy nagyobb adag vadas marha zsemlegombóccal
  • Andrass9: @kariapa: Csak nem a solti híd előtt lévő halászcsárdára gondolsz? Mert akkor ne bánkódj, hogy nem... (2021.10.17. 11:12) Káposztás cvekedli
  • látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Front van? Nem vitáztam, csak elmondtam, hogy én miként szoktam. (2021.10.12. 15:18) Szárnyas káposzta

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (56) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (342) borsikafü (6) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (37) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (16) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (11) cukor (149) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (463) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (13) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (352) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (4) kacsazsír (56) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (96) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (84) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (163) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (25) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (130) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (81) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (135) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (35) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (12) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (39) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (52) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (178) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (348) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (40) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (68) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (23) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (223) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (243) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (48) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (12) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (75) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Törökmogyoró II.

2012.11.15. 07:00 Waka

Ha sikeresen vettük a begyűjtéssel és töréssel járó akadályokat, van egy tálka mogyorónk, és elkezdhetjük törni a fejünket, hogy mit a csudát kezdjünk vele?

A törökmogyoró ugyebár nem nagyon finom. Nem rossz, de a termesztett európai fajtákhoz képest elég jellegtelen íze van, hogy az erdőn-mezőn szedhető vad termésről ne is beszéljünk.

Szétnéztem az Interneten, és egy mogyorós kekszre esett a választásom.

Hozzávalók:

20 dkg mogyoró

20 dkg liszt

10 dkg vaj

7 dkg barnacukor

1 tojás

1 citrom reszelt héja és egy kevés a levéből

késhegynyi fahéj

A mogyorót kissé megpirítom és ledörzsölöm a nagyja hártyát róla. Mikor kihűlt, ledarálom.

7_1.jpg8.jpg9.jpg

Összegyúrom az összes hozzávalót, hengert formálok a tésztából, és folpackba csavarva 1-2 órára a hűtőbe teszem. A „henger formálás” korántsem egyszerű feladat, mivel a tészta folyton szétesik, elég nagyjából kinyújtogatni, aztán a fóliába csavarva már megadja magát.

10.jpg11.jpg12.jpg

A tepsit kibélelem zsírpapírral, a tésztát felkarikázom, és a tepsin sorba rendezem. A tészta iszonyú morzsálós, kézzel kicsit össze kell nyomkodni. Próbáltam egy homorú aljú bögrével valami formát adni neki, de folyton ráragadt, hiába vajaztam be vastagon, lefeszegetni róla meg már csak darabokban lehetett.

13.jpg14.jpg

Közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 perc alatt világosbarnára sütöm. A második adag előtt alaposan kihűtöm a tepsit, mert ha megmelegszik a tészta, szétesik a cicába. Türelmes, ügyes kezű háziasszonyok cirádázhatják zacskó sarkából kinyomott cukros tojáshabbal. A türelmetlenebbek meg elmenthetik a receptet az „ilyet soha többé” mappába.

15.jpg

A sütemény meglehetősen kemény lett, bár ez várható volt, viszont nem lett olyan omlós, mint szerettem volna. Lehetséges, hogy az arányokon kellene változtatni, ugyanis mindenképpen sok mogyoróval akartam, és az sem kizárt, hogy jobb lett volna, ha sikerül finomabbra darálni a mogyorót. Kidobni azért talán nem kell.

47 komment

Címkék: keksz mogyoró

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr504900611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2012.11.15. 08:26:16

Jó reggelt kívánok mindenkinek!

Waka, köszi a süti receptet, dióból szoktunk hasonlót csinálni. Írod, hogy kemény lett a tésztája, lehet, hogy a liszt picit több, a másik, tapasztalatom, hogy érdemes csak a tojás sárgáját tenni a tésztába, mert az omlósabbá teszi. A fehérje mindig keményít, szerintem.
Amúgy ez a puszedli finom rágnivaló, tea mellé, meg csak úgy...

Maya-- 2012.11.15. 08:36:19

s akkor végül csak megettétek?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.15. 09:13:26

Barátom! Már a darálóért érdemes volt benézni. Most őszinte leszek! A sütemény kurvára nem érdekel, a képek jók, a társaságért jöttem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.15. 09:14:16

Jó reggelt!
Az én kérdésem is, amit @Maya--: kérdezett. Ilyen omlós sütikben nem vagyok járatos - minden tiszteletem a tied, hogy megpróbáltad :)
Lehet, hogy jóval több vajat igényelt volna? @Pinka-Panka: tojás gondolata is megfontolandó.
Szerintem nagyon jó felhasználása a törökmogyorónak!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.15. 09:14:28

@Pinka-Panka: Azt hiszem tészta kapcsán láttam, hogy abba sem kell minden tojás fehérjére, mert túlzottan áztatja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.15. 09:16:45

@hajdulaszlo (volt hajdul): Az még a békebeli diódaráló! Valahol nekem is kéne lennie, mert mindig azzal daráltattuk a gyerekekkel a diót (hogy mennyire nem szerették). Most már a robotgép darálja, mert itthon kilóban mérjük a megdarálandó mennyiséget :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.15. 09:22:52

Pálinkásat!

Van egy százezer éves pogácsa receptem, ahhoz 25 dkg liszthez kell 25 dkg margarin, és mégsem lesz zsíros a pogácsa, ezért gondolom, hogy ennyi liszthez, és ennyi mogyoróhoz kevés a 10 dkg vaj.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.15. 09:28:42

Megnéztem egy zabpelyhes keksz receptet, abban is egy-egy arányban van a zsiradék, liszt, meg a zabpehely, és egész tojás van benne, meg egy kevéske sütőpor is. Ez a recept viszont nem zsíros, ezért diétázók is jobban megehetik. Én megenném, mert a cukor sem sok benne.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.15. 09:29:45

@Andrass9: Sokán áttértünk már a praktikusabb modern eszközök használatára, de az ilyan régi cuccokat jó eltenni, s akár baráti körben is elővenni, s beszélgetni róluk.
Húgom nagyobbik fia nagy mákostészta bajnok. Mikor darálnom kellett volna a mákot a kis "kávédarálóban" az bizony bemondta az unalmast. Valami régi, a szekrény tetején lévő kenyérgőzzel működő kávédarálót vettünk elő, viszont az sem darálta a mákot..

Most fokozom az izgalmakat! kalapácsos darálóval daráltuk meg, azaz, deszkán, kalapáccsal törtük meg a mákot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.15. 09:39:33

@hajdulaszlo (volt hajdul): A poént tényleg nem vártam :) Bár ezek szerint egy jó mozsárban ios meg lehetett volna törni.
Mákhoz továbbra is a kenyérgőzös mákdarálót használjuk (emiatt kevés a mákos étel mifelénk). Egy darabig a szomszédtól kértük el, majd valahol mi is lőttünk egy olyan kékre festett súlyos vasmasinát.

süllőcske 2012.11.15. 09:57:21

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Mi még mindig ugyanezt a nagyanyai darálót használjuk, kenyérmorzsához is.
Úgy örülök, hogy Wakánál is van ilyen.
Robotgépem nincs. Van egy edényes nagy turmixom, a botmixerem lányomnak adtam. De azért minden elképzelhető textúra megjelenik a konyhámon.
Régen is így volt.

Boar. 2012.11.15. 10:22:57

Valahogy értelmezhetetlen számomra a "mogyoró" és a "daráló" így együtt...
A mogyoró élvezetéhez hozzátartozik, ahogy szétharapom. A daráltmogyorós csokit sem szeretem...gyermekkoromban a "mogyoróscsoki" evése úgy nézett ki, hogy a mogyorókat kitördeltem a csokoládéból, a csokimaradékot leolvasztottam róla a nyelvemmel és a mogyorót "tisztán" ropogtattam el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.15. 11:29:16

@süllőcske: Igaz - régen viszont pont emiatt sokkal többet kellett dolgozni a konyhában.
Az alapgépek nem helyettesítik az embert, de sok munkát megkönnyítenek - ha arra használod, amire megfelel (például diót darálni robotgéppel egyszerűbb, ha van jó daráló feltéted).
Nagyon jó robotgépünk van KM32 www.youtube.com/watch?v=d7QkZt-Ri-w . Elég régi darab, talán a korai 60's évekből. $20-ért vettük 22 évvel ezelőtt, majd 150 euróért egy másodikat már itthon, hogy legyen tartalék.
Ennek például első osztályú a darálo/szeletelő része a finom parmezántól a vastagra szelt káposztáig mindenfélére jó.
Akartam egy mákdaráló feltétet venni hozzá, de a feleségem nem engedte (170 euró a mákdaráló, kerámia hengerrel és házzal). Máig verem a fejem a falba, hgoy halgattam rá - azóta nem látom sehol.
Szóval egy JÓ gép az nagy segítség!

Boar. 2012.11.15. 11:46:48

@Andrass9:
"Szóval egy JÓ gép az nagy segítség! "
...egyben egy újabb ellenérv a nősüléssel kapcsolatban...
:-)))

süllőcske 2012.11.15. 11:48:32

@Andrass9: Nagyon is igazad van, nem is vitatkozom.
Azonban én mégis jobban szeretem magamat próbára tenni, ügyességemet fejleszteni. Nem csak azért főzök, hogy együnk, hanem, hogy kreativitásomat, kézügyességemet fejlesszem, ami szoros összefüggésben van a szakmaiságommal.
Mert ki a gölöncsér? Aki gipszformába gyári masszát öntöget, vagy aki saját keverésű agyaglapból bármit megcsinál, amit csak el tud képzelni?
Mindkettő az, s az előbbi sokkal többet csinál. De nem ő fejlődik, hanem a szilikátszakember, ki tudja, helyes irányba-e?

Boar. 2012.11.15. 11:59:54

@Andrass9:
Nekem is...dehát ha az ember olyan okos lenne előre, mint a felesége utólag... :-)

süllőcske 2012.11.15. 12:19:01

@Boar.: Bölcs beszéd. Utólag.

Pinka-Panka 2012.11.15. 12:29:07

Szép napot!

Nekem kicsit újabb a diódarálóm, de nem műanyag.
A mákdarálóm, nagyon ősi, két ember kell, hogy a mákot megdaráljuk, mert olyan nehéz vele:)

Pinka-Panka 2012.11.15. 12:30:11

@Boar.: pedig egy pörkölt mogyoró fagyi, vagy torta nagyon élvezetes. csokiban persze az egész mogyoró a legjobb.

Maya-- 2012.11.15. 14:33:13

@Pinka-Panka: ja..a csokiban legyen egész :)

susztertangó 2012.11.15. 15:36:33

@Pinka-Panka: Nem lehet, hogy túl szorosra van állítva? Akkor szokott ez a sacc/kb 90 éves daráló nagyon nehezen menni. Ilyenkor a mák "lapokban" jön ki belőle és látható az olaj is.Kissé kiengedem a tengelyt, könnyebben jár -persze előfordult, hogy egészben jött ki, de az látszik és vissza lehet tekerni, hogy finomabbra darálja. A mák és a hús darálót Füleken gyártották a diódarálón SFINX felirat van és a "lábában" is van pár betű, de egymásba folynak: T F S G talán.

Pinka-Panka 2012.11.15. 16:21:56

@susztertangó: megnézem, de szoros ahogy mondod, nagyon nehezen tudtunk vele darálni, bár nem sok mák van az étrendben, néha azért csinálunk...
hú, s még a beigli, azzal nem tudom, hogy fogok megbírkózni, sosem csináltam, a Nagyi csinálta...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.15. 16:58:02

@Pinka-Panka: Majd kisegítünk! Megpróbálok még az esedékesség előtt sütni egyet, hogy legyen fotója is.

Pinka-Panka 2012.11.15. 17:02:23

@Andrass9: köszönöm, azt is meg kell tanulnom majd!

susztertangó 2012.11.15. 17:35:47

@Pinka-Panka: Pedig csontritkulásra kiváló.

Pinka-Panka 2012.11.15. 17:49:15

@susztertangó: nem tudtam ezt, pedig milyen könnyű egy mákos tésztát megcsinálni, s még finom is.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.15. 19:39:10

Jó estét! Valamit innék, ez a kertészpecsenye kissé fojtós.
@Maya--: Hibátlanul elfogyott, az utolsó darabokért folyt némi harc.
@Andrass9: A mogyorót dúsításnak szántam ebbe a kekszbe, de biztosan túladagoltam.
@hajdulaszlo (volt hajdul): Az a bizonyos öntöttvas, a tekerő felől balmenetes csavarral ellátott mákdaráló hajdan része volt a készletnek, még a színe is hasonló kék volt. Kistesóm jó pár éve kölcsönkérte, aztán tavalyelőtt jött, hogy ismét kéne neki. Mondtam neki, hozd vissza, aztán lehet, hogy megint megkapod. Hát B+ kölcsönadta, a jó Ég tudja, kinek, és azóta nincs meg. Hozott helyette valami hitvány lemez-műanyag kombó szutykot, azt sem tudom hova tettem mérgemben.
@Boar.: Egyfajta lisztpótléknak szerettem volna, ez nem zárja ki, hogy az ember gyermeke egész mogyorókkal tunningolja a süteményt. Mentségemre legyen mondva, most debütáltam ezen a téren.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.15. 19:41:58

@Waka: Jó estét! Főztem egy kis forralt bort. Kérsz?
A mogyoró mennyiségével nincs baj, inkább a vaj volt túl kevés. A mogyoróban lévő zsiradék benne is marad.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.15. 20:01:00

@Andrass9: Hogy csinálod a forralt bort? Régen a pályaudvarokon lehetett a legjobbakat kapni. Mifelénk kis bors is kerül bele, és csakis fehérborból, mint a misebort.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.15. 20:03:28

@Andrass9: Jöhet. Így pár nap állás után már nem volt annyira vészes, de az omlósság nem volt tökéletes.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.15. 20:10:59

@hajdulaszlo (volt hajdul): Fahéjdarab, 10 szegfüszeg, 4 szegfűbors, 6 feketebors, fél citromhéj, kis cukor, ha száraz a bor, kis citromlé, ha édes a bor.
Ezeket 1/4 rész vízben felfőzöm pár percig, majd a bort utánaöntve azt már csak forrásig hevítem. Ez a fűszeradag kb egy literhez elég.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.15. 20:13:27

@Waka: Az ilyen omlós tésztát a feleségem egyszerűen csak "rántástésztának" nevezi :)
Annyi zsiradék, mint amennyi a liszt. Az eredeti keksz recepted nem egy omlós süti akart lenni, hanem valami, amit viszel magaddal az útra - tehát inkább keksz. Keményebb állag.
Ha kettő lapot összeragasztasz egy kis lekvárral, megpuhul rendesen.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.15. 20:37:09

@Andrass9: az a lekvárral összeragasztott háztartási keksz, az a gyerekkori bulik alap kajája

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.15. 20:43:20

@Andrass9: Ez volt az első, még finomítok rajta. A lekvár szóba sem jöhetett, én a mogyoró ízére mentem.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.16. 07:15:05

Kár lenne elhatároznom egy ilyen süteményt. Ha a kezembe kerülne egy ilyen zacsek mogyoró, pláne pörkölés után, hamar a végére járnék :D
Vagy 20 éve voltam egy bécsi kiállításon, odafelé vettem néhány sört és egy kiló mogyorót. Szóval, jól éltem...

muz 2013.01.15. 13:45:16

Tudom,hogy ízlések és pofonok................de azt leírni,hogy "A törökmogyoró ugyebár nem nagyon finom. Nem rossz, de a termesztett európai fajtákhoz képest elég jellegtelen íze van, hogy az erdőn-mezőn szedhető vad termésről ne is beszéljünk."!!!

Komoly gond lehet az ízlelő bimbóiddal:-)!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.15. 14:40:38

@muz: Akkor lehet, hogy az enyéim sem működnek, mert nekem sem egy nagy durranás.
De jól mondod - izlések és pofonok :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.01.15. 21:47:21

@Andrass9:
Kb. két hete meóztam, négy nemes fajtát, és az utcán szedett törökmogyorót hasonlítottam össze. Az utóbbinak volt a legfinomabb aromája.

Fenchurch68 2013.01.16. 10:31:31

@Andrass9: Pöstiek - méginkább budaiak - tudjátok, hogy a Horváth-kert tele van hatalmas mogyorófákkal, és a kutya se szedi össze? Mi minden ősszel kimegyünk a kölykökkel, és játszóterezés ürügyén kilószámra szedjük a mogyorót. Apróbb fajta, de sütikbe tökéletes.
Mákdarálásra én egyszer vettem a madaras boltban valami noname kis elektromos kávédarálót, ha jól emlékszem, 1990,- forintért. Gondoltam, ha egy évig kitart, már megérte... Tíz éve darálok vele kávét, mákot, diót, zabpehelyből zablisztet stb., lekopogom, még semmi baja. Persze egyszerre csak kétmaréknyi fér bele, ipari mennyiséghez sokat ott kell állni mellette, és nyomni a gombot :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.01.16. 17:48:23

@Kató néni: Mi a Szt Margit kórház kertjében szedtünk sokat. Volt pár darabka aszfalt, azzal törtük.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.01.16. 18:14:18

@látjátok feleim szümtükkel: Termesztett mogyoróval nincs igazán tapasztalatom. Az erdőszélen viszont sokat szedtem, és véleményem szerint sokkal finomabb, mint a lakótelepi törökmogyoró.
süti beállítások módosítása