Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @Andrass9: Kérlek ne írj valótlanságot. A botulizmust csak úgy lehet megelőzni, ha minden tiszta a... (2021.11.27. 22:56) Hidegfüstölés kicsiben
  • Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: @valkür: Nyilván, bár az tényleg nem látszik. gondolom a kocsonyához hasonlóan a hőkezelés során... (2021.11.27. 22:25) Zsírjában sült kacsamáj
  • Andrass9: @szivar: Igyekszik az ember :) Kíváncsi vagyok sok dolog készítésére, amit tudok, ki is próbálom. ... (2021.11.26. 13:41) Shrimp scampi és csirke scampi tésztával
  • látjátok feleim szümtükkel: @valkür: www.google.com/search?q=birsalmasajt+%C3%A1ra+2021&oq=b%C3%ADesalmasajt+&aqs=ch... (2021.11.20. 18:25) Birskörtesajt
  • valkür: rossz a cím. ez a húsleves nem nagy, ez hatalmas. Azok a nyersanyagok az első képen, hát azok csod... (2021.11.19. 21:21) Egy NAGY húsleves az ünnepeltnek
  • valkür: @látjátok feleim szümtükkel: tulajdonképpen igazad van :-) De már csak a jövő héten, mert ma az il... (2021.11.19. 21:19) Pulutyka avagy kelkáposztafőzelék

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babér (41) babérlevél (57) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (14) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (468) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (14) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (18) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (6) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (5) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (24) jalapeño (25) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (39) kakukkfü (97) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (24) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (85) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (82) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (141) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (95) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (54) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (84) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (180) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (23) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (224) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (245) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (49) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Hamár lúd, legyen kövér: Libaleves és Ludaskása egy füst alatt

2012.11.13. 07:00 Andrass9

Nem lehet Márton napon nem libát enni, mert egész évben éhezni fogunk. Erről persze nem tudtam feleségemet meggyőzni - nem egy libaevő fajta, így azután lesétáltam a hárombetűsbe megnézni, milyen a felhozatal két nappal az ünnep előtt.

A kedvenc hentesem volt, akitől kaptam már egész rendes húst is. Megvitattuk, hogy ludaskása a menü, mit tud adni hozzá.

Az alábbiakkal hagyam el a boltot:

  • 1 kg libaszárnytő
  • 0,45 kg libazúza (3 darab)
  • 0,198 kg libanyak (1 darab, mert rémlett, hogy van a mélyhűtőben is valamennyi - 0,6 kg-ot találtam!)
  • 0,23 kg pecsenye libamáj (2 darab)

10.jpg

Ez így önmagában nem rossz. Kell még:

  • 4 szép szál sárgarépa
  • 2 méretes petrezselyemgyökér
  • kis darab zeller
  • 3 db pici vereshagyma
  • 1 db öklömnyi vereshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • Zellerzöld, petrezselyemlevél, majoranna, csöpp kakukkfű (mert fogytán van) és egy ág zsálya a kertből,
  • só,bors,szekfübors,szerecsendióvirág
  • 0,5 kg rizs (sokan az Arboriora esküsznek, de nekem arra nem tellik. Maradt az "A" rizs.)
  • 0,5 kg fagyasztot zöldborsó (naná majd frisset Márton napkor)

11.jpg

Ezt az ételpárost előző nap érdemes elkezdeni, mert az éjszaka folyamán szépen lehül a lé, le lehet emelni a zsírját, és hidegen könnyebb felkockázni a zöldséget is.

Megtisztítottam a zöldségeket, és félretettem. A mélyhűtőben megtaláltam a libanyakat, amit kiolvasztottam langyos vízben. Amíg ez olvadozott, levágtam a zúzáról az inakat (amúgy szép tiszta volt), félretettem a májat és átvizsgáltam a szárnytöveket. Semmi toll vagy tok sem volt és meglepő módon igencsak sovány szárnytőhöz jutottam.

A húsokat hidegvízbe, amennyi éppen ellepte, feltettem a gázra nagy lángra. Amikor jó habosra felforrt, és a zúza is kifehéredett, a levét leöntöttem egy edénybe (jó lesz a kutyának zöldséget főzni benne), a húsokat hidegvízzel leöblítettem és a fazekat kimostam.

12.jpg

Visszatettem a húst a fazékba és felöntöttem 3 l vízzel. Beledobáltam a hagymákat, fokhagymákat, a zellert és a fehérgyökeret. Egy teatojásba 15 szem borsot, 3 szem szekfűborsot, 4 borókabogyót és kis darab szerecsendióvirágot tettem és meg is sóztam a levest 36 g sóval.

Míg a lé felforrt, összekötöztem a petrezselyem és zeller leveleket cérnával, megmostam a zsályát is. Ezeket a fűszereket is a léhez adtam, és kicsire vettem a lángot. Bejöttem a géphez, és beírtam, hol tartok éppen.

13.jpg

Hosszas töprengés után döntöttem úgy, hogy ez a hús és lémennyiség csak kásának túl sok lenne, ezért a kettős étel.  :)  Mindenképpen jó, mert így tudok a gyerekeknek húslevest is adni (amit nagyon szeretnek) a rizs elé (amit nem tudom, hogy szeretnek-e).

Gondolom észrevettétek, hogy nagyon sok étel úgy készül, hogy abból jusson az ifjúságnak is. Még csak kezdők a konyhában meg nem is mindig tellik kajára - jónéven veszik a szülői támogatást!

A levesnek bő két órán át kell csendben gyöngyöznie, hogy az összes íz kifőjön a csontokból és a zúza is megpuhuljon. Persze ezalatt a zeller, a fehérgyökér és a zöldfűszerek ronggyá főnek, de nálunk azt nem eszi senki (anyósom megette, meg néha én is).

Ha a húst kellően puhának ítéljük, adjuk a leveshez a felébe vágott sárgarépákat is (kisebbre majd akkor vágjuk, ha kihült).

Megfőtt a hús, megfőtt a zöldség is.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Elsőnek a forró húst szedtem le a csontokról. Két nyakat megtartottam a két adag leveshez, de a többi kisebb darabokban végezte. Nagyon puha - egyszerűen leesett a csontról.

17.jpg 18.jpg 19.jpg
20.jpg 21.jpg

Kiszedtem a zöldséget is, majd átszűrtem a levest, mert a szárnytőből sok szilánk jött ki.

Megraktam két kisebb dobozt nyakkal, zöldséggel és nyakonöntöttem a levessel. Ha kihült, megy a hűtőbe és utána a gyerekekhez.

23.jpg

A lefejtett húst és a felkockázott zöldséget összekevertem. Persze ekkor fedeztem fel, hogy a májat nem főztem meg! Jellemző! Gyorsan a kisebbik fazékban kis levesben megfőztem a 2 májacskát, mert a gyerekek azt imádják! Ment is belőle a dobozkákba, de azért a nagyját a hús/zöldség keverékhez adtam, amit majd belekeverek a kásába.

22.jpg

Addig is kiraktam a hidegre a levet és a húst, hogy a pirinyó zsírt is lehalásszam róla (minek? annyi kell!).

Azután rájöttem, hogy szombaton reggel viszi el a feleségem az elemózsiás kosarat, tehát még ma be kell fejezni az étket.

Első dolgunk egy-egy tányér leves megevése volt, és igazán tartalmas leves lett! A többi lére viszont szükségem van a rizottóhoz, merthogy a kásám valójában egy ludas rizottó.

Apróra kockáztam hát a vereshagymát és mivel az aprólék teljesen zsírmentes volt, egy negyed vajon pároltam meg. Amikor megpirult, beleöntöttem a rizst. Engy nagy csipet sáfránnyal színeztem, majd addig kevergettem, amíg kifehéredett a rizs. Ekkor annyi levest öntöttem rá, hogy majdnem ellepje.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

A rizottó készítés szabályai szerint lassan főztem és kavargattam, ha a rizs felszívta a levest, adtam hozzá újabb merőkanállal. Ezt mindaddig folytattam, amig a rizs megpuhult. Érdekes módon a félretett másfél liternyi leves pontosan elég volt ennek az állapotnak az eléréséhez.

Ekkor egy serpenyőben csöpp vajra feltettem a zöldborsót párolódni, belekevertem a rizsbe a húscafatokat, majd a zöldborsót is.

28.jpg 29.jpg

Estére öten be is laktunk belőle:

30.jpg

Ez egy nagyon kiadós mennyiség lett - a gyerekeknek 6 adag, ötöt már megettünk és maradt még 2 adag Márton napra is :)

A képeken látható foltért elnézést kérek, összekoszoltam a lencsét, és nem vettem észre fotózáskor.

56 komment

Címkék: ludaskása libaaprólék Márton nap

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr704900471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2012.11.13. 09:40:09

de jó, hogy már reggeliztem! :D:D:D
azt mondjuk még mindig fel nem foghatom, hogy hogy nem lehet szeretni a libát...

medvedr 2012.11.13. 10:28:45

Hogy lesz ez ennyi adag?:) Biztos a dupláját bevágnám, ha ide lehetne fénypostázni! Nagyanyám is így csinálta. Szerintem ezt az ételt nem lehet arborio rizsből csinálni, ez így autentikus. Az arborio az másra való, nekem.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.13. 11:28:25

Lassan már jóedébhez szól a nóta, de azért pálinkás jónapot még lehet kívánni? No, pálinkás jónapot!

Felénk a kását ( rizst ) úgy főzték hússal, ( légyen az csirke, kacsa, sertés ), hogy a darabokra vágott húst hagymákkal, borssal feltették párolódni. Persze vigyáztak, hogy le ne égjen, és néha fehérbort is használtak az elfőtt lé pótlásához. Volt aki a hús mellé zöldségeket is tett ( nyáron zöldpaprikát, paradicsomot is ), ez ízléstől függött. Amikor a hús már megfelelően puha volt, rátették a megmosott rizst ( árpakását, burizst ) és a víz folyamatos pótlásával készre főzték. Ezt ugyan egyszerűen csak rizses húsnak hívták, de ha zöldségekkel készült, nagyon jó tudott lenni. Libahússal is.

Boar. 2012.11.13. 12:13:43

Szerintetek mit lehet csinálni egy kiló ehetetlenre sózott vaddisznófasírtal-azon kívül, hogy életem párjának átrendezem vele a hajviseletét?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 12:23:39

@Boar.: Életed párját ne bántsd - ő is hibázhat az életben egyszer!
1, Én olyan főzelékkel enném meg, ami meg sótlan.
2, Vennék két rekesz sört és meghívnám a haverokat. Remek sörkorcsolya!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 12:24:57

@látjátok feleim szümtükkel: Pálinkásat neked is!
A kásás hús recepted jól hangzik, érdemes volna megpróbálnom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 12:26:44

@medvedr: Attól lett ennyi, hogy csak a hús leszedve a csontról majdnem egy kiló volt. A rizs meg kicsit több volt fél kilónál (ami amúgy is rengeteg!). A rizs meg megivott másfél liter levest is. Ez súlyban 3 kiló összesen.

Boar. 2012.11.13. 12:29:39

@Andrass9:
nem először csinálja...
Ez az "egybefasírt" dolog nem megy neki, nincs benn a kezében a sózás. A házisertést mondjuk megkóstolom nyersen de a vaddisznót nem szívesen.
Sörkorcsolyának biztos jó lenne de csődbe mennék(kiinnának a vagyonomból), két kis szelethez megittam egy fél palack jegesteát...egyszerűen borzasztó...

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.13. 12:35:05

@Boar.:
Pároljatok valamilyen zöldséget ( pl. kelt ) de só nélkül, azt rétegezzétek sűtőedénybe, lehet hozzá tejfölt is tenni, szeletelve rakjátok rá az elsózott fasirtot, a tetejére menjen zöldség, tejföl, és a sütőben süssétek össze. Ha a fasírt szárazabb, lehet némi zsiradékkal is dúsítani a rakományt.

Boar. 2012.11.13. 12:39:43

Közben már rendeltem egy krumplifőzeléket-só nélkül.
Az apróra morzsolt fasírttal fogom sózni...
:-(((

Boar. 2012.11.13. 12:40:24

Ja, egyébként amilyen prosztó ízlésem van, imádom a krumplifőzeléket, hidegen-melegen egyaránt...

süllőcske 2012.11.13. 13:40:15

@Boar.: Nem azért mondom, de még fentebb olvasva, egyből a kruplifőzelék jutott eszembe. A krumpli ugyanis rengeteg só elnyelésére képes.
Szerintem finom lesz az úgy.

süllőcske 2012.11.13. 13:44:59

@Andrass9: Ó, nagyon szuper! Így kell ezt!
Mint mondtam, egy tanyán főztem ugyanilyet, de bográcsban. Szabolcsnak, aki juhokat tart és sajtkészítésből él, akadt olyan sárgára érett sajtja, csípős, mély ízű.
A legvégén ebből reszeltünk a kásába. Nagyon nem bántuk meg.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 14:24:16

@Boar.: Az nekem is kedvenc! - akkor megvan a megoldásod :)
Ha meg nincs a kezében a sózás, miért nem vállalod magadra?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 14:25:10

@süllőcske: mmmm - az finom lehet! Én valami alpesi keménysajtot reszeltem rá.

medvedr 2012.11.13. 15:02:41

@Andrass9: Gúnykacajt hallattam. A karácsonyi flódnim sülve 4,5 kg volt, tudod meddig se tartott?

medvedr 2012.11.13. 15:07:05

@Andrass9: Azért elhiszem, no-de ebből nagyon sokat lehet enni. (Mindenféle kásából)

medvedr 2012.11.13. 15:09:23

@Boar.: Ez a krumplifőzelék sózás jó megoldás. Nekem a rakott zöldbab só nélkül villant be, ami rokona @látjátok feleim szümtükkel: megoldásának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 15:32:19

@medvedr: Gondolom azt is többen termelték be :)

Pinka-Panka 2012.11.13. 16:33:37

@Andrass9: Azt nézem, hogy így rizzsel jobban megenném, mint ahogy ithon láttam, tarhonyával. A leves szép lett, a kelbimbót én se hagytam volna ki, az a sava benne, s mondom a rizses változatot megenném.
Köszi a részletes leírást és a képeket is.:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.11.13. 16:38:04

Felénk a juhhúsból, kacsaaprólékból, libaaprólékból készített kásás-zöldséges étel rendszerint kölessel készül, ez nyilván a rizs eljövetele előtti időket idézi fel.
Tegyetek egy időutazást és próbáljátok meg az Andrass receptje szerint. Arra ügyeljetek, hogy a köles főzőleve 3szorosa legyen a kásának.

Mi egyébként úgy csináljuk, hogy a hagymás-borsos lében párolt húshoz tesszük a felkockázott zöldséget, majd hozzáadjuk a kölest. Ezzel csak akkor érdemes kínlódni, ha az előbbi, kockázatmentesebb módszerrel kipróbáltátok és bejött a köles íze.

Pinka-Panka 2012.11.13. 16:38:52

@Andrass9: Küldheted, kint voltam csipkebogyónézőben sétálni, s meg is éheztem:)

süllőcske 2012.11.13. 16:57:14

@PO: A kölessel könnyű ezt megtenni, mert gyorsan puhul.
Én híve vagyok a kölesnek, de az árpakását is kedvelem és jó tapasztalatokat szereztem búza és zabkása ügyben is. És hogy még teljesebb legyen a kép, Észak-Afrika bulgurjai is nagyon bejönnek, az előfőzött kisszemű különösen alkalmatos ilyen húsos kásakészítésre.
Ajánlom szeretettel ezeket az egyéb gabonákat is.
A csáktornyai Zrínyi udvarban egyébként kölessel készítik a lúdfiakat.

Pinka-Panka 2012.11.13. 17:44:46

kérhetnék most egy pohár villányi vörörsbort, most testesebbre vágynék:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 18:04:33

@Pinka-Panka: Én is pont azt iszom - csatolom a kásához :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 18:06:27

@PO: A kockázatban, kölesben vagy hajdinakásában igazad van. Elsőre azért nem mertem bevállalni a te módszeredet, hiszen még a posztolt módon sem főztem eleddig ezt az ételt.

Pinka-Panka 2012.11.13. 18:10:05

@Andrass9: nyitva az ablak:)

amúgy nem korai, hogy a karácsonyi kaktuszom teljesen kivirágzott? gyönyörű!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.13. 18:10:50

Szép napot! Egy pohár vöröset én is kérek.
A ludaskása valami csuda, én is enném...
Nem pont így készíteném, de az árukapcsolás is tetszik. Én biza', csontostul főzném össze, de leginkább sütném a lerben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.13. 18:12:39

@Pinka-Panka: Idén korán jönnek az Ünnepek. Tovább tart!

Pinka-Panka 2012.11.13. 19:22:53

Ma olyan csendes ez a kocsma, mindenki otthon maradt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 19:34:53

@Pinka-Panka: én nyakig a melóban, de azért idekacsingatok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 19:35:38

@Waka: Neked is töltök egy kis villányi vöröset. Jó napokat!

Pinka-Panka 2012.11.13. 20:10:37

@Waka: na ezt jól megmondtad:)
tényleg nem szokott, bár a nagy kaktuszok még nem nyílnak, de a kicsi az ablakban, az valami csoda, mindennap csodálom!

susztertangó 2012.11.13. 20:13:32

Ki tudja miért van az mostanában, hogy evés után alig bírok ébren maradni? Kezemben a feketés pohárral képes vagyok elbóbiskolni. Jó, hogy az ölembe nem öntöttem-bár lehet, hogy az ébresztőbb hatású lett volna.Tisztára Bilbó vagyok.

süllőcske 2012.11.13. 20:53:41

Beállék a pulthoz, üres. Hátranézek, ketten háttal, egy éppen az esőkabátjával zörög.
A főnök harmincnyolcadjára dugja be fejecskéjét,s húzza vissza enyhe csalódottsággal.
Nincs is lelkesedésem a betűvetéshez.

Pinka-Panka 2012.11.13. 20:57:43

@süllőcske: én is ezen kesergek.Senki se szomjas:(

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.13. 21:34:46

@Pinka-Panka: Én szomjas vagyok. A szóda elfogyott, kölyök nem ment el újért. Marad a pilseni.

Benikuty 2012.11.13. 21:47:50

@Pinka-Panka: a zember már csak ilyen gyarló. Oda szédül be fáradtan, kissé depisen, ahol kap valamit, ami feldobja. Mondjuk nem taposó aknára gondoltam:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 22:07:46

@süllőcske: Fel a fejjel druszám! Lesz ez még így se!

süllőcske 2012.11.13. 22:32:36

@Benikuty: Igen az imbre gyarló. Még képes odaszédülni, ahol adhatna valamit. De ezt persze, hogy úgy értelmezik, hogy önző érdekből teszi, azt lesik, mire is ácsingózhat ez?

medvedr 2012.11.13. 22:39:59

Nahát bejöttem. Sosem ülök le háttal a bejáratnak, ebben hasonlítok James Butler Hickokra, remélem másban nem. Ha már így leültem, mit lehetne inni ludaskásához, rose és kadarka vonalon gondolkodom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 22:46:40

@medvedr: Ha értenék a borokhoz, biztos tudnék valamit ajánlani, de én csak iszom őket.
Ez esetben legyen egy Gróf Nagyrédei Cabernet Sauvignon Rozé - az van :)

süllőcske 2012.11.13. 22:49:41

@medvedr: Jó a vonal. De alföldi, vékonyabb kadarka sillert javaslok, no, próbáljuk ki. Én ugyan túrós csuszát vacsiztam, de jó lesz ez. Egészség.

süllőcske 2012.11.13. 22:56:02

De még éhes maradtam. És mit találtam a hűtőben?
Kocsonyát! Anyám küldte, a libasülttért cserébe.
Nagyon finom, ajaj!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.13. 23:15:50

Vasárnapra kacsasültet rendelt az ifjú ünnepelt. 5 emberre ugye elég lesz két kacsa? Mondjuk a fiam meg én megeszünk ketten egyet, de a lányoknak csak elég lesz a másik?
Nem állítom, hogy sok kacsát sütöttem életemben. Jótanácsot szívesen olvasnék :)

Pinka-Panka 2012.11.14. 07:18:01

@Andrass9: elfelejtettem, hogy ezt a mondást a kedvenceim között van:)
"Hamár lúd...:)
A másikat nem merem leírni:)

Pinka-Panka 2012.11.14. 07:21:18

@hajdulaszlo (volt hajdul):a sörödet behűttettük, mire visszaérsz a kocsmába, gondoltuk megint országjáráson voltál...

Pinka-Panka 2012.11.14. 07:23:13

@Benikuty: a jót vedd észre, s adj is érte többet!

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.14. 18:31:42

@Andrass9:
Kérdés, hogy egészben, vagy darabolva akarod-é sütni a kácsukat.
Én darabolva szoktam a saját kapirgálós ( néha több éves ) kaxsáimat megsütni. Nagy lábosba berakom a besózott húsdarabokat, szemes borsot dobok rá, meg kacsánként legalább egy nagy vöröshagymát negyedelve. A hús alá kevés vizet öntök, és fedő alatt szépen lassan párolom. A viz ne legyen sok, csak a hús alatt egy-két ujjnyi. Amikor már majdnem puha a hús, akkor tepsibe rakom, ráöntöm a húslevet ( ha sok és elég puha a hús, akkor nem mindet, de a zsírt leszedem róla ), ha nem elég zsíros akkor még zsírt is teszek a húsra, és foró sütőben szép pirosra sütöm. Kívül ropogós, belül puha, omlós lesz a hús. Ehhez hagymás törtkrumpli dukál, a kockára vágott krumplit puhára főzöm, leszűröm, és kacsazsíron megpárolt, némileg rózsaszínre sütött ( nem megégetni ) vöröshagymára borítom . A krumpli levéből savanykás tojáslevest szokunk főzni, az jó alap a kacsahúsnak.

A kacsahús mellé a sütőben lehet rakni cikkekre vágott birsalma szeleteket is, és azzal megsütni, úgy se rossz, de ez már egy másik étel lesz.
süti beállítások módosítása