Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Fánk csekély szalaggal

2012.10.26. 07:00 Blogkocsma

Anica inkognitóban

Isteni finom zöldbablevest főztem, bár kimaradt belőle a pirospaprika, ami recept szerint benne kellett volna legyen, de sebaj, több is veszett Mohácsnál! Íze jó volt, 98%-a elfogyott, törhetem a fejem, holnapra mi legyen. Lekísértük a fagyasztóból elővarázsolt őzpörkölttel (bibibíííí, nemcsak az Andrássé varázslatos, a miénkben is van egy-két rejtett tartalék!), főtt burgonyával (aminek a leánykori, becsületes anyakönyvezett neve bizony főttkrumpli), Kárpát-kenyérrel, savanyúsággal. Na, ezt követően már ráértem, az eddig éhes férfihad kiköltözött az udvarra tetőkészítés címszóval, úgyhogy nem lábatlankodtak végre. És nekifoghattam fánkot sütni. Csak előbb visszamentem az üzletbe, ahol „letoltam” az eladósrácot, hogy előző körben szólhatott volna, hogy fánkba rum kell, majd törzsalkeszeket megszégyenítő mozdulattal és hanyag eleganciával pakoltam be a felesüveget a retikülbe.

Szóval: fánk.

Fél kiló liszt, 3 deci tejben felfuttatott 3 deka élesztő, pici porcukor, só, 2-3 deka vaj, 2 tojássárgája, és egy kis rum. Olyan kortynyi, na jó: kettő.

Összegyúrás után a tésztának csendespihenő, másfélszeresére kelesztettem. Mikor megkőtt’, elnyújtottam, félbehajtottam, újból elnyújtottam és a legnagyobb pogácsaszaggatóval – milyen meglepő! – kiszaggattam, minden fánkocska közepébe mélyedést nyomtam a mutatóujjammal. A jobb mutatóujjammal, ezt azok kedvéért mondom, akiket az ételtechnológiai problémakör hoz izgalomba.

Nos, bő, forró zsiradékban, a megnyomogatott oldallal lefelé kisütöttem, fedő alatt kezdve, majd megfordítás után már fedő nélkül.

Szalagosra terveztem, most kevéssé lett az, de emiatt már csak nem ugrom a Tiszába. Narancslekvárral toltuk. Kétpofára. Melegen.

És mivel április 11-én nem ünnepeltük meg a Költészet Napját (bár az aznapi poszt az egyik kedvencem volt és megállta volna a helyét úgy is, csakhát próza), pótlólag hadd ismertessem meg veletek fánk témakörben a mai magyar modern irodalom egy kifinomult gyöngyszemét:

"De finom a fánk, tele a pofánk"

(Fekete Sanyi, Daró barátja.)

PS: Gépész lett, nem költő. (Daró)

fotó fánk.JPG

38 komment

Címkék: fánk

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr104865003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 07:15:56

Jó a fánkkészítés leírása, a vers pedig rövid, de ütős...

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.26. 08:19:02

Talán nem kellett volna a tésztát összehajtani, akkor a fánk szalagosra sült volna. Azért a szalag nélkül is finom lehetett.

A levessel szerintem nincs baj, mi szoktunk paprika nélküli zöldbablevest főzni, anyós soha nem tett bele paprikát, csak sápadtan főzte, jó tejfölösen.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 08:24:52

@látjátok feleim szümtükkel: szeretek a saját hibáimból tanulni, nem vagyok elég okos, hogy a máséból.:)
@Mitzi von Küche: a vers viszi a posztot :D

1kutya 2012.10.26. 08:25:09

@látjátok feleim szümtükkel: talán...
de nagyon sokszor van, hogy ha nem hajtod össze, akkor sem lesz szalagos! no, majd jön valami gasztrológus és megmondja mi a valódi oka:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 08:27:09

@1kutya: elvileg attól szalagos, hogy az első felét fedő alatt sütjük, megfordítás után anélkül. Most nem jött össze, azért nem dobtuk ki, pedig a kutyák örültek volna :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 08:37:15

@anica inkognitóban: @1kutya: Szerintem a szalag lényegtelen, ha a fánk jó. Továbbá nálunk is fehér a zöldbableves (nekem mindig furcsa a paprikás).

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.26. 09:52:37

@1kutya:
Anyám soha nem tudta szalagosra sütni a fánkot
( pedig födő alatt sütötte ), mégis mindig megettük. Én különösen szerettem, mert jó sűrű, laktató volt a tésztája. Érdekes módon soha nem szívta magát tele zsirral. Később valószínűsítettem, hogy nem volt elég lágy a tésztája, azért nem "kelt fel" rendesen, bár lehet, hogy más oka is volt.

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.26. 10:05:04

@Mitzi von Küche:
Felénk több féle módon főzik a zöldbabot levesnek, fehéren tejfölösen ( rántással, vagy habarással ) zöldség nélkül, ugyan ezt paprikás rántással; zöldségesen paprikás rántással, de tejföl nélkül, vagy ezt tejfölösen. Variáció még az, hogy bármelyiket tárkonnyal vagy anélkül, illetve savanyítva.

Hurri Kán 2012.10.26. 10:22:36

Ezzel a fánkkal egyetlen baj van...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.26. 10:58:42

Ha a tészta túl kel, nem lesz szalagos, ha megfázik, nem elég lágy, stb., tehát bármitől.
Nagymamám szerint a jól kidagasztott fánk a sütés közben magától megfordul. Emlékszem rá, tényleg megfordult.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 11:33:25

@dömbi: mondjuk, az élesztő vacakolt futás közben (lehet, fáradt volt szegénykém), úgyhogy elképzelhető akár az is. De sírógörcsöt nem kaptunk tőle :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 15:00:31

Jól tudom-e, hogy azt jelenti a fánk szalagja, hogy az oldalán egy világos csík van?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.26. 15:13:25

@Mitzi von Küche: Igen. És most beugrott Anica, 2 centis hajában szalaggal, és az oldalán világos csíkkal..., és nem érti a fiam, miért nyerítek hangosan percek óta.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.26. 15:22:26

@anica inkognitóban: hihihi hahaha, azt csinálok amit akarok...nyeheheee.

Téged sosem csúfolnálak, igen rendes darab vagy! Most miattad fánkot kell sütnöm.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.26. 18:36:04

Jó estét! Tea van?
Szalaggal vagy anélkül, finom. A nagynéném gyakran sütött ilyet fatornyos falumban, házi baracklekvárral ettük kétpofára.

1kutya 2012.10.26. 18:49:32

@Waka: fröccsöt tudnék adni, de azt neked nem lehet, úgyhogy egy pohár szódával tudok szolgálni (cserébe van benne lime:)

1kutya 2012.10.26. 19:13:51

@Waka: ha a kukac eszi, az már elég xar.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 19:22:15

@Waka: kiiszod a kocsma teljes teakészletét :) viszont cserébe jobb leszel mint újkorodban :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.26. 19:24:39

@1kutya: Akkor nem bánom...
@anica inkognitóban: Én már csak jobb lehetek.

medvedr 2012.10.26. 20:37:05

Zöldbableves csak paprika nélkül. Szegény édesanyám fánkja jutott eszembe. Időnként hányásig ettem belőle. Melegen baracklekvárral ÉS porcukorral.
Láttam olyat is hogy egy üres fánk+ egy unikum, ez azért olyan izé.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 21:01:48

@medvedr: utóbbi lekvárral már tényleg sok lenne :D

1kutya 2012.10.26. 21:16:13

na, megyek melegítek egy tegnapi fánkot és eldőlök:)

medvedr 2012.10.26. 22:06:20

@anica inkognitóban: Hát nem tudom miért, ezen én megbotránkoztam. Te egyre jobb posztokat írsz, ezt elfelejtettem megírni, de most pótolom.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 22:12:04

@medvedr: köszönöm, Doki,:) bár nem így látom, igazából nem ez az én világom.Amit szeretek írni, ahhoz még "kislyány vagyok". aztán lehet, hogy az is maradok.

süllőcske 2012.10.27. 00:33:09

Nálunk mindig szalagosra törekvés ment. Működött, és néha magától megfordult, ahogy kinőtt az olajból.
Ez természetes errefelé, míg a lepcsánklapótyaleppencsnek semmi böcsülete, harmadrangú ételnek számít. Éppen ezért előítéletmentesen és kíváncsian várom a mai napot a kockásabroszosban. Persze, hogy nemcsak az étel miatt.

Wakka 2012.10.27. 23:28:20

méltatlanul kevés hozzászólás érkezett ehhez a remek poszthoz, az olvasók emlékeiben nyilván a klasszikus, a közepén levő mélyebb részen baracklekvárt tartalmazó, porcukorral enyhén megszórt fánk képe rémlik fel, de haladnunk kell a korral, ma már a domborúra sütött fánk a menő, hiszen sokkal ragacsosabbak leszünk az oldalán diszkréten lecsorgó narancslekvártól.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.27. 23:35:21

@Wakka: na, hát aki nem szeret nyalakodni, annak nem kínálunk domborút! :D
(jól megbosszultad a Nyuszómuszót! :D)

Wakka 2012.10.27. 23:44:57

sehogy sem sikerül összekötnöm a fánk témával, csak érdekességképpen említem, hogy ma Freiburgban a Dortmund elleni Bundesliga meccset piros színű labdával játszották az intenzív havazás miatt.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.27. 23:50:31

@Wakka: sehogy sem sikerül összekötnöm a piros színű focilabda-témával, csak érdekességképpen megemlítem, hogy ma este Debrecenben emlegettünk.csak jót. :)

na, elvonaglok aludni.jóccak

Nóra ALDI Háziasszony · http://www.facebook.com/noraALDIhaziasszony 2012.10.29. 12:27:45

jó a recept, de felvezető szöveg, na az zseniális.....
az eladósrác, sejtem, köpni-nyelni nem tudott....:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.01. 18:16:46

@anica inkognitóban: Gyakorlatilag meg attól szalagos, hogy - itt most technikai magyarázat következik - lehet ugorni!
A fajsúlya kevesebb, mint az olaj fajsúlyának fele, vagyis (Archimedesz) több emelkedik ki belőle az olajból, mint a fele. Emiatt van egy része ami alig érintkezik a forró olajjal - nem is setétedik meg. Ettől persze magától is megfordul (a tetején még sűrűbb a tészta - súlypontja a közepe fölé kerül).
Konyhatechnikailag nézve: Annyira kell megkelnie a tésztának (legkésőbb az olajban), hogy ilyen könnyű legyen, valamint ne szívja az olajat magába.
Ezt rummal és sok tojás sárgájával lehet elősegíteni. (Rumot belsőleg is alkalmazzuk!)
süti beállítások módosítása