Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: No. Most hogy ennyit pofáztam: Készítettem egy fantasztikus szuvidált BBQ sertés oldalast 10 ember... (2022.06.25. 20:42) Hamburger a mozdonyban
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Nálam nagyon rég volt ennyi hely utoljára, hogy cukkínit növesszek :) (2022.06.18. 21:29) Húsos lepény
  • Waka: Tálalva! (2022.06.10. 21:26) Parasztebéd
  • Waka: Tálalva! (2022.05.30. 14:55) Délszláv ponty
  • Waka: Kész az ebéd! (2022.05.20. 10:30) Zöldség(es) leves
  • Waka: Tálalva! (2022.05.13. 12:55) Penne szósszal

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (15) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (39) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (101) fekete bors (7) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (478) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (17) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (21) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (9) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (66) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (6) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (57) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (98) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (85) köménymag (28) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (34) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (141) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (7) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (37) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (97) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (86) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (184) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (9) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (90) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (227) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (28) vörösbor (30) vöröshagyma (129) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Rozé kacsamell birsalmakompóttal

2012.10.25. 07:00 Blogkocsma

Mitzi von Küche

A rozé kacsamellel először néhány éve Franciaországban találkoztam. Bordeaux városában a Garonne folyón való hajókázás során francia ismerőseink repesve várták a tálalását, mondván, ez igazi francia specialitás.

Bordeaux.JPG

Nagy volt a csalódásom, mikor kiderült, hogy a kacsamell gyakorlatilag nyers volt, még a bőre sem pirult meg. Azt hittem, ennek ilyennek kell lennie – a franciák már csak értenek a gasztronómiához – és sokáig kerültem ezután. Aztán netes kalandozásaim során csak kedvet kaptam hozzá és elkészítettem magam.  Aztán újra és újra, egyre tökéletesítve, mert láttam, hogy a sütési időtartamok igen változatosan vannak megadva a receptekben. Most, jó pár rozé kacsamellen túl, már le merem jegyezni saját verziómat.

Két szép szatmári hízott kacsamellet vettem, összesen 75 dkg volt a súlyuk.

K 2.JPG

Beirdaltam a bőrét keresztben, meghintettem borssal, szárított rozmaringgal, majd bekentem zúzott fokhagymával és besóztam. Így állt szobahőn 1-2 órácskát. 

K 3.JPG

Amikor eljött a sütés ideje, előmelegítettem a sütőt 180 fokra, majd egy vastagabb talpú serpenyőt szárazon felhevítettem a tűzhelyen és bőrével lefelé beleraktam a kacsamelleket. 10 percig sütöttem, eleinte lefedve és elég sok zsír sült ki belőle. 10 perc után húsfogó csipesszel megfordítottam őket és további 5-6 percig sütöttem a húsos felüket, időnként a széleket is. 

K 4.JPG

Ezután a kisebbik kacsamellet késznek nyilvánítottam és kivettem pihenni. A nagyobbik kacsamell a serpenyőben maradt, amelyről leöntöttem a kacsazsírt és a serpenyő nyelét alufóliával beburkolva uzsgyi, ment az előmelegített sütőbe 8-10 percre (férjem ugyanis kevésbé rozén, inkább mediumon, közepesen átsütve kedveli inkább).

Sütés után néhány percig pihentettem, többször megforgatva, hogy értékes levei ne távozzanak, aztán már csak a szeletelés volt hátra. 

K 5.JPG

A rozé kacsamell mellé rizs készült és birsalmakompót. 

K 6.JPG

A birsalmákat meghámoztam, mosás és feldarabolás után citromos vízbe kerültek, hogy ne barnuljanak meg. A fözövízbe a citromdarabokhoz 1-2 evőkanál cukor, pár szem szegfűszeg, pici szerecsendió és egy csipet őrölt fahéj került és nagyon hamar meg is puhult a birsalma. 

K 7.JPG

A  kacsamell méltó kísérője lett. Diétám óta először készítettem és óvatosságból nem nagyon eszegettem a csodásan megpirult, jóízű bőrét, de egy pohár pezsgőt azért elkortyolgattam a kacsa mellé.

K 8.JPG

94 komment · 1 trackback

Címkék: kacsa birs

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr184864936

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.26. 14:54:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.10.25. 08:03:28

reggelt!

kv, tea, kicsinyke rum.

birsalma minden mennyiségben és minőségben jöhet!

Hurri Kán 2012.10.25. 08:28:51

'reggelt!
Ha még maradt, nyitom az ablakot. :)

süllőcske 2012.10.25. 09:13:20

Mitzi, nagyon jó a mell készítése, és kitűnő kísérő a birskompót. Nagyon finom.
Ha serpenyőzöm, kb majdnem ugyaneddig sütöm, csak kétszer megfordítom közben.
Viszont itt is látom, hogy kőbe kezdik vésni a kacsamell sütési módját. Én nyughatatlan vagyok itt is, felhívom a figyelmet a melegfüstölt, a grillezett, a gyengén előfőzött, majd zsírban zsengélt, végén pirított változatok lehetőségeire.
Legjobban kedvelem a halsütő rostba csíptetést, parázs mellé tűzve, alá zsírfogó tálka, illatos forgáccsal kicsit megfüstölve, a hamuban sült almával, körtével.

Daró 2012.10.25. 09:25:52

Köszi a receptet, bár ezt nekem már (hála az égnek) régebben leírtad.
Anyuék minden évben nevelnek (talán itt helyesebb a növelnek, hisz tömik is) kacsát. A legutóbbi családi összejövetelen azt sütöttem, állandó problémámat, miszerint a melle kiszárad, így próbáltam orvosolni. Filézés, kockázás, sütés...
Szeleteléskor viszont sajnos a rozé állagtól megrémültem és a szeletekre 5-10 másodpercig rápirítottam. Nem kellett volna, ez kóstolás után kiderült. NEm lett persze rossz, de a rozé jobb volt.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 09:58:05

Hű, de nagyon gusztusos! Ja, és Mitzi! Az a birsalmás kép is meseszép! :)
@Daró: ne aggódj, én egyszer gumikacsát sütöttem... és nem, nem úgy, hogy eleve azzal kezdtem, hanem az lett a végeredmény.de hamar kibőgtem magam :D
@1kutya: sajnos, nem kaphatsz rumoskávét, mert dolgozol. de én szabadságon vagyok, úgyhogy én ihatok. egyedül :P:)
/úgyis most keltem fel, indítókávé, cigi előtt vagyok/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 10:00:58

Szorgos-dolgos jó reggelt, kartársak.
Nánási felmenőim az ünnepi kacsasülteket mindig jó szárazra megsütve adták asztalra - kisgyerek koromban azt hittem, úgy kell. (Jó foggal mindent megrág az ember.) Talán régebben az volt a lényeg, mennyi zsír sül ki belőle. Dicsekedtek is vele, hogy "szűk harmadfél liter zsírja lett".
A rozé, levekben gazdag kacsamell-változat egy másik dimenzió.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 10:02:03

@anica inkognitóban: Kipihened a szerdát:)? Jó kávézást, kevés cigizést!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 10:03:01

@Mitzi von Küche: Ja, és a nevem mostantól - Cézanne, a birsalmás kép miatt:))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 10:05:51

@Mitzi von Küche: muszáj, hogy kibírjam a pénteket ;) :D
Akartam még az előbb mondani, hogy ahogy anyám főztjére gondolok, mindig a birsalma és a pároltkáposzta íze társul mellé.:)
Azért a kacsazsírt nem kellett volna emlegetned, most kerítenem kell valahonnan.:D

1kutya 2012.10.25. 10:17:30

@Mitzi von Küche: a mellet is? mert azt, hogy a többi húst zsírján sütik meg ismerem (mi is úgy csináljuk), de a mell többféle módon, de magában sül.

süllőcske 2012.10.25. 10:18:59

@Mitzi von Küche: Bécsben kérdi egy néni a mellette álló úrtól: Aranyoskám, ki föstötte ezt a körtéset?
Nézi az úr az aláírást:Nem tudom, talán valami Gézáné, vagy ki.
Saját fülűleg hallottuk.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.25. 10:20:40

Nagyon jó a poszt! A főszereplőről készült kép fotósoppolva van? Olyan fantasztikus színe van :D

@anica inkognitóban: azér az addiktológusodnak feltétlenül említsd meg, h a BK nálad a kv és a cigi előtt van! :P

Valahol van fotó a Süllőcske által füstölt kacsamellről. Na, előkeresem!

Hurri Kán 2012.10.25. 10:23:59

Ha jól látom, a bőre azért megpirul a végére :)

süllőcske 2012.10.25. 10:30:24

Kollégám szokott neve napján behozni kacsasültet.
Olyankor kicsit rettegek, mert Jenőke hölgyismerőse szokta sütni, zsírban, feketére és olyan keményre, hogy harapni nem is lehet. Masszívabb bicsakkal drótszerű rostokrá lehet trancsírozni. Mondom, még jó, hogy nincs túlsütve! Ugye, hogy nincs!-mondja Jenő. Kemény szobrász-kemény hús...
Azért elmeséltem neki a pemmikán készítését: Jenőkém , fogod ezt a húst, mozsárstb.

Daró 2012.10.25. 10:32:13

@anica inkognitóban: lehet kapni kacsahájat, talánn 500 pénz. Egy titka van, nem szabad nőre hagyni a sütését, mert túlsül, én egyszer így jártam. :_)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 10:36:45

@1kutya: á, akkor később cigiznék..:DDD
@PO: férj szerint csoda, hogy még nem alszik velünk a laptop.:D
@Daró: nagy nyaklevesnek leszel egyszer kisgazdája, te kis hímsoviniszta! :P :D

Hurri Kán 2012.10.25. 10:37:31

@süllőcske:
Van, aki grillezés / rácson sütés előtt is jó cipőtalp-vékonyságúra klopfolja a húst, merthogy "az úgy sül át jól". Szerencsére hosszú évek óta nem járok ilyen társaságba. ;-)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 11:11:26

@gyvy: anyósék az étteremben fél tenyérnyi húsból akkora rántott szeletet varázsolnak, hogy turbánt tudnál belőle tekerni. na, ő mindig valami sajnálkozó arckifejezést vág, mikor az én hússzeleteimre néz :D

elmentem rekreálódni, este jövök :)
addig legyetek LYók! :DD

1kutya 2012.10.25. 11:20:00

@gyvy: van. a feleségem... szeretné, de nem hagyom:)

Hurri Kán 2012.10.25. 11:24:37

@1kutya:
Anyámnak is hiába magyarázom, hogy a felperzselt föld taktikája már a harcászatban is rég idejét múlta. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 11:49:19

@PO: Fotoboltba nem járok. De már régóta kérek egy jó fényképezőgépet, mert azért a régebbi IPh.-nak vannak korlátai. Én a birs képét imádom, a szögben beeső éles reggeli fényben.

1kutya 2012.10.25. 12:30:53

@Mitzi von Küche: ha nem akarnak adni, vegyél magadnak (csesszél ki velük, eggyel kevesebb karácsonyi ajándék ötlet:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 13:04:48

@1kutya: Az lesz a vége (bár a névnapot azért megvárom).
@süllőcske: Hű, ez nagy elismerés, köszönöm - bár tudom, ecsettel az igazi.

Daró 2012.10.25. 13:08:35

@Mitzi von Küche: Nekem is egyik nagy álmom egy jó gép. Van több jelölt is, és mivel csak álmodozásról van szó, nyugodtan gurigázhatok a gyógyszerrel :-)
(van kiszemlt áldozat is több)

1kutya 2012.10.25. 13:37:51

@Mitzi von Küche: olyan 150-200 között már lehet venni ezeket a legújabb fajta, cserélhető objektíves digitális gépeket, a te fotózási szokásaid alapján az egy tökéletes megoldás.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 15:12:58

@Daró: nekem is, csak nincs fölösleges 150-200 ezrem :( A férjem meg nem bírja eltalálni azt a nyomorult 5 számot. illetve ő igen, csak a lottósorsoláson a gép nem :D

1kutya 2012.10.25. 15:17:58

@anica inkognitóban: mindig az a genyó gép a hibás:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 15:21:24

a lottósorsoló géphez nem fűznek érzelmi szálak, férjet meg még nem utálom..:D

1kutya 2012.10.25. 15:26:14

@anica inkognitóban: :-DDD

viccet félretéve, nekem sikerült kifognom egy jobb leárazást, meg egy olyan lehetőséget, ha befizetem egy részét a gépnek, akkor 6 hónap alatt, egyenlő, kamatmentes részletekben utalhatom a többit. ha ez nincs, nekem sincs 135ezres tükörreflexes gépem.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 15:28:49

@1kutya: ja, nekünk most ezzel a módszerrel a laptop játszik.mondjuk, én utálom, annyira más a billentyűzetkiosztása, hogy hiába itt van, én inkább a munkahelyit hurcolom haza. amíg lehet, addig ez, aztán majd megszokom a sajátot is.
(amúgy meg ne röhögjél, manapság nem trendi szeretni a férjet :DDD)

1kutya 2012.10.25. 15:39:30

@anica inkognitóban: a nem utálom, meg a szeretem között csak én érzem a grankanyonnyi szakadékot?:)

1kutya 2012.10.25. 17:51:16

namiva'? mindenki levelet söpör? vagy helovín tököt farag?:)

Hurri Kán 2012.10.25. 17:58:14

@1kutya:
Uzsonnálni készülök :)

1kutya 2012.10.25. 18:02:25

@gyvy: az jó dolog! én meg megyek akkor és elkészítem a gyorsvacsorát:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 18:15:30

@1kutya: új gyógyszer mellékhatása? :P :DD

@gyvy: melegszendvicsem van, cserélünk?:)

Hurri Kán 2012.10.25. 18:16:10

@anica inkognitóban:
Persze. Elfogadom, és nem adok érte semmit. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 18:17:05

@gyvy: megmondalak anyukámnak! :D
hagyjál már vacsit csinálni!!:D

Hurri Kán 2012.10.25. 18:18:01

@anica inkognitóban:
Ha megomndasz, úgy hamarabb kész? :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.25. 18:19:33

Jó estét! Van tea?
Remek a receptúra, bár én még sosem vettem kacsamellet, csak egész kacsát. Egyben sütöm meg, római (pataki) tálban, a pocakjába egy-két almát és egy kis ág rozmaringot szoktam gyömöszölni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.25. 18:20:16

Nem mondom, hogy rozé, de kiszáradni nem szokott.

Pinka-Panka 2012.10.25. 18:34:50

@Mitzi von Küche: Finomat főztél nagyon, csorog a nyálam érte. Ügyes nagyon, szép, ízléses tálalás, guszta étel. Köszönjük Mitzi:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.25. 18:45:20

A birsalmakompóttal én is készültem egy poszt erejéig, de tegnap este lettek készen a fotók, úgyhogy már fújhatom. Azért írok róla pár sort. Az előző hétvégén Z barátommal kimentünk a hegyre. Én leszedtem az almát, utána lenyírtuk nála a füvet. Ő a damilossal nyírta a rézsűt, én meg szépen eltologattam a kerekest a lapályon. Mikor végeztünk, felkerestük M-et, akinek szintén van egy kis birtoka a hegy másik felén. A szomszéd telek tulajdonosa évekkel ezelőtt meghalt, az örökösök pedig messze élnek, a birtok valóságos dzsungel. A hegyomlás diófa tetejéig felfutott a szőlő. Az almafák nagyjának nemes része rég kiszáradt, a birs alany kihajtott mindenütt, de volt néhány ültetett példány is. Nem kis bozótharc árán sikerült vagy 30 kiló birsalmát, meg pár rózsatüskét összeszednünk. Némelyik kicsit ütődött vagy férges. Az erkélyen van még pár főzésre való, és isteni illat van, mikor kimegyek. Sajnos igazán egészséges birsből nem főzhetek kompótot, mert folyton azokat válogatom, amik kezdenek romlani.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 18:48:16

@Waka: a birsalma a nagy Erzsébet-hálós szekrény tetején megvan? :) gyerekkori emlék.:)
Van egy nagy félliteres teáscsuprunk, piros pöttyös, abba kapod :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.25. 18:57:38

@anica inkognitóban: Megvan, volt nekünk is, de idebenn borzasan hamar romlott. A pöttyösben jöhet.

1kutya 2012.10.25. 19:10:52

@Waka: akkor az igazi ártéri dzsungelgyümölcsös, ártér nélkül:)

@anica inkognitóban: átálltunk szintetikus drogra:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 19:12:46

@1kutya: hátha jót tesz :P :DD
@Waka: nekünk nem, de anyu nagybátyjáéknak igen, a "hidegszobában" :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 19:16:07

@1kutya: nálatok. Mi gyerekként hidegszobának hívtuk.:)

1kutya 2012.10.25. 19:17:28

@anica inkognitóban: hát fűtés általában nem volt benne, az igaz.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 19:18:45

@1kutya: nebazz, egyetértesz ? :DDDDD el sem hiszem...:D

Daró 2012.10.25. 19:20:17

@anica inkognitóban: detto :-) az első digit gépünket tíz éve vettük kb, most a másodikat nyűjük. Mire utolérjük a technikát, nyugdíjasok leszünk. Az új gépekbn már wifi is van

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 19:26:34

@Daró: aki igazán tud fényképezni, az a régi, hagyományos géppel is tud.:)

1kutya 2012.10.25. 19:31:19

@anica inkognitóban: sőt, azzal tud igazán! aki tényleg szépet akar, tükörreflexeset vesz. sajnos a kisebb, kompakt házak mára kihaltak:(

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 19:33:12

@1kutya: én olyat akarnék levadászni valahonnan és megtanulni fotózni. érted, nem bohóckodni, hanem tényleg. fekete-fehér szociofotókat, meg természetfotókat.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 19:35:17

Fotózni nagyon szeretek, de a gépekhez analfabéta vagyok. A technika nem izgat, de mindenütt találok érdekeset, szépet, amit jó megörökíteni.
@1kutya: A Te "akciós" géped milyen fajta - hogy mit keressek - vagy kérjek :) ? /Bár lehet, hogy nem fényképezőgép, hanem tűzhelycsere lesz muszájból - holnap kiderül.

Daró 2012.10.25. 19:36:08

@anica inkognitóban: Igen. Sajnos egyetértek de én nem tudok fényképezni. Filmes gépből is kompakt volt, a mostaniak is kompaktok. Záridő, rekesz, ISO érzékenység, alapvető kompozíciós ismeretek nem idegenek, de nagyon sokat kellene gyakorolni. Továbbá olyan gépet ami fényképezni is alkalmas nehéz kapni elérhető áron. A gyártók pedig belementek egy őrült mpixel-optikai zoom versenybe, amire semmi szükség... (hisz egy fix lencse mindíg szebb képet produkál mint egy zoomos)
És most ez a wifi meg android....már a tlfonban sem nagyon értem. Az okostelefont tudod mire használom? Tlefonálásra, néha GPS, meg mikor futok akkor sports-tracker. Marha jó dolgok ezek, de az én 6.000 ft-os telefonom is tudja, minek az 150.000-es, ami nem bír ki egy napot egy töltéssel? Most légy okos, domokos! (apám mond mindíg ilyen bölcsességeket)

1kutya 2012.10.25. 19:36:14

@anica inkognitóban: próbálj meg vaterázni egyet. a baj az, hogy nem nagyon van már film bele, meg nincs aki előhívja (ezért jó a digitális+treflexes).

Daró 2012.10.25. 19:41:12

@anica inkognitóban: jókat ki lehet fogni itt használtan, de 60 alatt ne számíts:pixinfo.com/apro/

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 19:41:41

@Mitzi von Küche: szerintem megtanulnád. Úgy gondolom, az a titka, hogy szépnek lásd, amit fotózol, amit te szépnek látsz, azt az optika is. persze, ez laikus okoskodás is lehet, de van olyan ismerősöm, aki bármit fotóz, kinccsé válik az optikáján keresztül és őt ismerve azt gondolom, emiatt.
@Daró: én apám is :D
@1kutya: vagy megvárom, míg kihal mögüle valaki :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.25. 19:43:01

@1kutya: Abból a szempontból is főnyeremény volt, hogy a szokásos, "senki földjén" lévő birslelőhelyemen elfagyott a termés idén.
@anica inkognitóban: Olyan itt a panelban nemigen van, bár ez erkélyes szobát nem fűtjük, ott van a fagyasztó, meg a vetőmagtár.

Daró 2012.10.25. 19:44:24

@anica inkognitóban: pixmanian találsz hozzá mintaképeket, amin megnézheted milyen képet csinál, meg adatlapot amiből kiderül mikor készült nagyjából, meg hogy milyen a tesztek alapján.

1kutya 2012.10.25. 19:52:06

@Daró: próbálj meg használtan venni valamilyen, max 10x-es digitális tükrös házat (pl. az enyém: olympos e450, kicsi kompakt), nagyon jó vele tanulni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 20:01:05

@Waka: hát, ez is egy kis falusi vályogházban volt anno, nem panelban, szó, ami szó.:)
@Daró: most még nem aktuális, de elmentem az oldal címét.

1kutya 2012.10.25. 20:05:39

mondjuk ez éppen 75k (eredeti ár fele, de állítólag van hozzá to is:
aprod.hu/hirdetes/olympus-e-450-csomag-elado-IDiDLM.html

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 20:22:39

Apám nagyon jól fotózott, 40-50 éves fekete-fehér fotói kinagyítva, bekeretezve ma is a falon vannak anyámnál. Ő értett a gépekhez, én csak a fotótémákhoz egy picit.

Topy 2012.10.25. 20:28:03

@anica inkognitóban: természetfotó? kisebb lottónyereménnyel készülj a felszerelésre... :(

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 20:32:50

@Topy: na jó, nem a NatGeo-nak...:D de készülök, készülök, évek óta csak készülök..:D nem a következő havi fizumból lesz :S

süllőcske 2012.10.25. 21:35:33

@anica inkognitóban: Én ugyan elkérhetném a mindenttudó apparátot a suliból, ami milcsis tétel, de nem értek hozzá. De fogok, rövidesen.
Azonban maga a fotóra érdemes téma az, amire rá szeretnék kattanni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 21:37:56

@süllőcske: a legprímább felhőfotókat telefonnal csináltam, meg kocsiból ment közben, digitális fényképezőgéppel.:) jó, olyan is volt, hogy meg kellett állnunk, de ugyanazon 40 km-es út során harmadjára már én kezdtem sokallni :D

Hurri Kán 2012.10.25. 21:38:53

@anica inkognitóban:
El kell dönteni, hogy utazol, vagy fotózol. És ez nem vicc.

süllőcske 2012.10.25. 21:47:52

@anica inkognitóban: Én is telcsivel csíptem meg a lényeget, sokszor.
Affene tudja, mondá a Doki.

Hurri Kán 2012.10.25. 21:52:16

@anica inkognitóban:
Akkor a vezetővel kell ezt megbeszélni :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 21:57:05

@gyvy: nálunk a férjem van vezető beosztásban :D
@süllőcske: az emberek sokszor nem akarják látni a lényeget. de Dokinak amúgy igaza van :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 22:04:11

@anica inkognitóban: @gyvy: Amikor a hőlégballon vb volt nálunk, vezetés közben fotóztam a telefonnal az autópályán, mert ott nem lehet megállni.

süllőcske 2012.10.25. 22:06:16

Holnap nagyon tiszta hallét kell főznöm, elmék, sziasztok.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.25. 22:19:31

@Mitzi von Küche: hát, nem tanácsos :)
@süllőcske: szombaton meg korán kelsz, ugye? jó pihenést!

én is megyek, jó éjszakát.

susztertangó 2012.10.26. 05:07:10

@anica inkognitóban: Ennél azonban van veszélyesebb. (Ha én vezetek és az utitársnő kezeli az exponálót.)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.26. 19:41:16

Kirakták a posztot a Mandiner blogajánlójába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.01. 18:21:46

@Mitzi von Küche: Nagyon irigyellek ezért a kacsáért. Sajnos feleségem nem nagyon lelkesedik a kacsáért, gyerekeim meg már kirepültek. A birsalmakompót a kedvencem - van is vagy 20 üveg a kamrában. Most szedtük le a maradékot - lett vagy 60 kiló.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.01. 19:54:29

@Andrass9: Köszönöm az utólagos kommentelést (bizony, hiányoltam is). Az a rengeteg birs hány fán termett? (Az én pár éve ültetett birsem egyre inkább bokorszerű - több tő, de nem nő, csak bokrosodik és sajnos, még nem termett...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.01. 20:36:37

@Mitzi von Küche: Ez a fa már vagy 25 éves, és egyetlen fán termett összesen 101 kiló. Virágzott rendesen a fád, vagy még ahhoz is fiatalka?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.11.01. 22:21:10

@Andrass9: sok virág volt rajta, tavaly is, idén is. De a birsalmákat nem bírnák el a vékonyka ágak. Gondolom, lassan fog megnőni és teremni (a sárgabarack 3 évesen már termett).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.01. 22:44:41

@Mitzi von Küche: A birsnek roppan vékony ágacskákon van a termése, ami nagyon erősnek bizonyul. Viszont érzékeny a moníliára, amit kevesen vesznek tudomásul. Virágzás előtt, közben és a végén is permetezni kell monília ellen (legjobb a Score, bár drága). Nekem 3 év munkájába telt, míg elkezdett rendesen teremni. Azóta évről évre növekszik a termés.
Csak, hogy érzékeltessem a termés növekedést: a mucsu (zöld) almám általában 150 200 kg-ot hoz már pár éve, de minden évben kihagyott egy-egy ágat. Igaz, nem is nagyon permeteztem. Idén 450 kilót szedtem az egyetlen fáról! Persze ez volt az első év, amikor ritkítottam is a gyümölcsöt.
Szóval karbantartás és megfelelő szakértői metszés kell a birsnek is, hiába vadalany.
süti beállítások módosítása