Említettem már, hogy termett 3 kiló zöldbabom, amiből csak fél kilót használtam fel. Azok számára, akik hozzájutnak olcsó és szép zöldbabhoz, leírom, hogyan tudják télire eltenni a roppanós babot.
Ha a blansírozás fogalmával tisztában vagy, elég csak a fagyasztási tanácsokat elolvasnod :)
Készülj fel két nagy edénnyel a feldolgozáshoz. Az egyik egy legalább 6 literes fazék legyen, a másik lehet nagy vájdling, vagy akár a kisikált mosogató is.
Tégy fel a fazékban kb 1 literrel kevesebb vizet, mint amennyi belefér és tedd fel forrni. Szórj bele egy kávéskanál szódabikarbónát - ez segít megőrizni a bab színét.
Tisztitsd meg a babot, ha szálkás, azt okvetlenül húzd le róla, majd vágd a számodra kedves méretre/formára.
Töltsd fel a második edényedet jéghideg vízzel. Ha van jégkockád, az az utolsó pillanatban szintén tedd a vízhez.
Ha a fazékban már forr a szódabikarbónás víz, dobj bele kb 1 kilónyit (de legfeljebb 1/5-ét az össz vízmennyiségnek) és várj 3 percet.
Ezalatt a víz újra felforr a fazékban, de a bab nem puhul meg, csak átforrósodik. Ekkor egy szűrővel kiszedve tedd a forró babot a jéghideg vízbe, hogy hirtelen jól lehüljön.
Közben a fazékban újra felforr a víz, tedd takarékra, míg a hűtött babbal dolgozol. Érdekes módon sokkal lassabban hül le, mint felforrt a fazékban, de ez ne vegye el a kedvedet. Fontos, hogy teljesen kihüljön.
Ekkor szedd ki szűrőbe és hagy lecsepegni. Ezt a módszer hívják blansírozásnak, amivel gyakorlatilag csírátlanítjuk a zöldséget, de nem főzzük meg. Valószínűleg langyos lett a hűtővíz, érdemes frisset engedni helyébe.
Ezt csináld meg az összes babbal és kisebb adagokban tedd műanyag zacskóba. nem érdemes egy nagy csomagot csinálni, hacsak nem iskolai menzára főzöl!
Én 25 dekás csomagokat készítettem - ez pont jó méret egy kisebb leveshez vagy egy thai körítéshez, esetleg wokban készült ételhez. A fagyasztáshoz egy második zacskóba tettem az adagokat, cimkével ellátva (ezt soha ne felejtsd el - egy év múlva nem tudod mi az és mikori). A zacskóból kiszivom a levegőt, amennyire tudom, lezárom és megy a fagyasztó gyorsfagyasztó részébe. Egyszerre 2 kilónál többet ne nagyon zúdíts a fagyasztóba - túl lassan fog átfagyni, és megpuhul a bab. A többit egy-két napig a hütőben is tárolhatod.