Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Birkaságok

2012.10.12. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt - gyvy

Biztosan mindenkinek van valami gyengéje, kinek a tengeri herkentyűk, kinek mindenféle zöldségek, nekem a nagy kedvencem a birka. (A négylábúak, nem a kétlábúak, bár ez utóbbiból lényegesen több van.) Érdekes, nem nagyon találkoztam még négylábúval, ami ennyire megosztaná az embereket. Aki szereti, az nagyon, aki nem szereti, az teljes szívből utálja. Az is érdekes, aki szereti, az is ritkán merészkedik túl a birkapörkölt – birkaraguleves – rizses(birka)hús szentháromságon. Ezért bátorkodtam összegondolni pár receptet. Ezek közül nem főztem meg mindet, nagy részük még csak elképzelés szintjén van, kéretik így kezelni őket.

1. Birkapörkölt 

Nem tudom, a leírásra kerülő változat ortodoxnak, vagy unortodoxnak minősül –e, ezt majd 1kutya eldönti.:) Többféleképpen is szoktam csinálni, más tűzhelyen, más bográcsban, és leginkább a társaság finnyája dönti el, kerül-e bele csontosa is, és belsőség. Ez most a legutóbb, nembográcsban készült változat.

Kellékek: 

  • 1 üveg száraz vörösbor
  • 1 üveg rozé
  • 1 üveg ásványvíz (szóda híján)
  • 1 kiló 30 deka birka, ezúttal színhús
  • kb. fél kiló vöröshagyma
  • fokhagyma
  • só, bors, erőspaprika, édespaprika

A vörösbort kibontom, hadd szellőzzön, félreteszem. Csinálok egy főzőfröccsöt (rozéból). A húst felvágom, nem túl kicsire, nem szoktam colstokkal méregetni, olyan 4X4 centi körüli darabokra. Nagyobb tojásnyi zsírba beledobok egy kis köménymagot, mikor nagyjából kipattogott, megy a hagyma is utána. A hagymát megsózom, egy darabig fedő alatt hőkezelődik, majd anélkül. Mikor kezd barnulni, akkor beledobom a húst, néha megkeverve a hús odakap. Ellenőrzöm, hogy a vörösbor megfelelően kiszelőzött –e már. Ezt követően, ha a hús levet engedett, kicsire veszem a lábos alatt a lángot, és csak most fűszerezem, borssal, és paprikával és egy löttyintésnyi vörösborral. Kb. egy-másfél óra fővés után megnézem, mennyit puhult a hús, és megkóstolom a szaftot. Ha a jószág jó úton jár, véglegesítem a fűszerezést, csak ilyenkor sózom és rakom bele a fokhagymát. Mikor már majdnem kész, még megitatom egy kis vörösborral.

2. Korianderes-borókabogyós birkasült 

Az elhatározás, hogy jóféle birkasültet kéne enni, már régóta megvolt, jómúltkorjában igen szép birkagerincet láttam a piacon, kis híján el is gyengültem, de mivel arra a hétvégére más volt előirányozva, és már megvoltak a hozzávalók, így a birkagerinc a hentesnél maradt. Ámde eljött ennek is az ideje, hogy elkészüljön.

Az alkotóelemek:

  • Kb. 70 deka birkalapocka
  • Só, koriander, borókabogyó, rozmaring
  • Pácoláshoz olaj

A Lehelen sikerült lőni szép birkalapockát. Megkértem a hentest, volt neki alkalmas kis fűrésze, felvágta kb. másfél hentesujjnyi szeletekre. 

beerka1.jpg

A szeleteket bedörzsöltem sóval, hagytam állni kb. egy órát. Mivel nekem nincs olyan klassz kis mozsaram, mint amilyet PO kapott Süllőcskétől, így a koriandert és a borókabogyót egy műanyag pohárban összetörtem egy kalapács nyelével. A hússzeleteket leraktam egy tálba, bedörzsöltem az összetört fűszerkeverékkel és megszórtam rozmaringgal is.

beeerka2.jpg

Mikor valamennyi szelet a tálban volt, felöntöttem annyi olajjal, hogy ellepje.

beerka3.jpg

Kb. egy nap pácolódás után elővettem, egy jénaiba pakoltam két szeletet, nyakonöntve némi páclével (nem kell sok), inkább a páclében lévő fűszerekből tettem rá. Köretként –kísérleti jelleggel- dobáltam mellé pár megsikált, félbevágott újkrumplit, minden fűszerezés nélkül, még sózni sem sóztam.

beerka4.jpg

A kísérlet sikerült. Hideg sütőbe pakoltam a jószágot, kb. 30 percet max. fokozaton ment a sütő, utána szűk egy órát olyan 150 fokon, majd levettem a jénai tetejét, megdobáltam a húst egy kis plussz rozmaringgal, és még kb. 20 percet sült. A végére a krumpli is tökéletesen megpuhult, és átvette a páclé kellemes, fűszeres ízét. A hús viszont egy kicsit, hogy is mondjam, medium lett. A pác miatt puhának ugyan puha lett, de azért kellett egy kicsit rágni.

A következő adagot másnap sütötem meg, tehát két nap pácolás után. Kb. fél órával tovább sütöttem, mint előző nap, ki ugyan nem száradt, de mégis kicsit túlsütnek éreztem. A megoldás ezek szerint 2 nap pácolás, és az első adag sütési ideje lehet, de ez nyilván a hústól is függ. Ha lesz lehetőségem, sütök majd ilyet grillen is.

 

A következő receptek még csak ötlet szintjén léteznek, alkalomadtán mindre sort kerítek majd.

3. Birkapörkölt sztrapacskával

Ha marhapörköltes változat létezik (és nem is rossz), miért ne lehetne birkából is? Az elképzelés a következő: a birkapörkölt ezúttal egész kevés hagymán, rövid lével készül, a húst a szokásosnál kisebbre vágom. Amíg fő, megcsinálom a sztrapacskát is. Tepsi / jénai / kemence méretétől függő mennyiségű krumplit pucolok, lereszelek, hozzá illő mennyiségű tojást, lisztet, sót teszek hozzá. Mivel se a birka, se a sztrapacska a füstölt íznek nem ellensége, ezért megpirítok kb. 15-20 deka füstölt szalonnát is apróra vágva, a tésztába szükséges zsiradék gyanánt ennek zsírjából löttyintek. Összekeverek fele-fele arányban tehéntúrót és juhtúrót. A sztrapacska tésztáját lobogó vízbe szaggatom, megfőzöm. Ha kész van ez is, a birka is, szépen az alkalmas edénybe rendezem őket. Sztrapacska, közé a túró, kis tejföl, kis löttyintés szalonnazsír (nehogy túl száraz legyen a végén), adag hús, szalonna, ismét tészta, hús, maradék túró és tejföl. Az egészet betolom a sütőbe, olyan háromnegyed-egész órára, hogy jól összesüljön. Ha sikerült, üljünk le, és falatozzunk. Igazi könnyű, diétás fogás. :)

4. Zsírban sült birka

Eddig ezt csak disznócombbal követtem el, valószínűleg birkából sem rossz. Egy szép birkacombot jól megtűzdelek fokhagymával, bedörzsölöm sóval és borssal. Egyik fűszert sem kell sajnálni a jószágtól. Kerítek egy akkora lábost, amibe kényelmesen elfér, mellé rakok annyi zsírt, hogy ha majd megolvad, kb. a hús kétharmadáig érjen. Érdemes beletenni egy zöldpaprikát csíkokra vágva, esetleg egy fej hagymát, akár félbe, akár negyedbe vágva. Így néz ki, sütés előtt:

Disznófő.jpg

(a kép illusztráció, disznóhúst tartalmaz)

Az előkészített jószágot fedő alatt feltesszük fedő alatt, a lehető legkisebb lángon, majd magára hagyjuk. Amíg sül, olvasunk, zenét hallgatunk, iszunk, vagy mindkettőt / mindhármat. Ha kezd megsülni, úgyis illatjelzést ad majd, akkor ellenőrizzük. Disznónál kb. két és fél, 3 óra, mire megsül. Ha kész, vegyük ki a zsírból, hagyjuk kihűlni, melegen nem lehet szépen vágni. A hideg sült akár kenyérre téve, akár valamilyen kompóttal (körte, de az se baj, ha birsalma) kiváló csemege, korty vörösbor, vagy sör el ne maradjon mellőle. 

5. Birkaburger

Az ötletet a tavasszal, Norvégiában dolgozó, kiküldött tudósítómtól kapott jávor-burger adta.

Kellékek:

  • 70-80 deka birkahús, ledarálva, esetleg apróra összevágva
  • 10-15 deka sima, vagy füstölt szalonna, szintén apróra vágva
  • 1 tojás
  • Worchester szósz

A kellékeket összekutyulom (a tojás héjára nincs szükség), húspogácsákat formázok belőlük. Az alap fűszerezés csak só és bors, esetleg egy kis fokhagyma. Ki lehet egészíteni majorannával, vagy kis csípőspaprikával is. A kész húspogácsákat először forró zsíron (nem kell sok) megforgatom, aztán mindkét oldalát kb. 4-5 percig sütöm. Ha nem lennék lusta, sütnék mellé rendes zsemlét is, így marad a bolti. Azt kettévágom, megpirítom vagy sütőben, vagy lapon. A hús mellé a zsemlyébe mehet vöröshagyma, lilahagyma, friss saláta, paradicsom, igazából bármi finomság. Aki akarja, rongálhatja mustárral, ketchuppal, én nem tenném.

6. Birkapástétom

Valószínűleg ez is egy rendkívül nehezen elkészíthető étel. Néhány recept tanulmányozása után, így fogom csinálni (majd egyszer):

Szükségeltetnek az alábbiak:

  • Kb. 1 kiló birkahusi, egészen felaprítva
  • 10-15 deka szalonna, akár füstölt is lehet, szintén aprítva
  • 15-20 deka máj, meglepő módon szintén aprítva
  • 2 fej vereshagyma
  • 1 tojás
  • 1 deci konyak (opcionális, az sem baj, ha több, nem kell mind az ételbe)
  • Fűszerek ízlés szerint

A hagymát megdinsztelem, a hozzávalókat jó alaposan összekutyulom. Sózom, borsozom. Innentől több lehetőség is van: lehet „sima”, mindössze kis majorannával, füstölt szalonnával, pirospaprikával ízesített masszát előállítani. A másik vonal: majoranna helyett valami zöldfűszer, tárkony, esetleg kakukkfű. Ezek mellé / helyett el tudok képzelni a pástétomba mazsolát, aszalt szilvát, de akár a sima szőlő, vagy aszalatlan szilva sem hinném, hogy nagy kárt tenne benne. Ezután nincs más hátra, mint előre, őzgerinc formát kibélelek sütőpapírral, elrendezem bele a masszát, és kb. egy órát sütöm. A másik lehetőség, az őzgerincet letakarni, és megfelelő méretű lábasba tenni, forró vízbe ugyanúgy kb. 1 órára, avagy a lobogó víz felett gőzölni.

+1: Får-i-kål (Forikol)

A Forikol norvég nemzeti eledel, magyarul birka-és káposztát jelent. A recept szintén Norvégiában szolgálatot teljesítő Morzsi barátnémtól származik. Elkészítése kizárólag minimum haladó, de inkább jobban képzett szakácsok / háziasszonyok számára ajánlott.

4-5 személyre:

  • 2 kg birkahús (6-10 cm-es darabokban)
  • 2 kg káposzta
  • 1 ek só
  • 1/2 ek egész feketebors
  • 3/4 l víz
  • 75 g búzaliszt


A hús legyen lapocka, mellkasi vagy borda felszolgálni való darabokra osztva
Ezeket rétegezzük több rétegben egy edényben úgy hogy az aljára kerüljön majd a káposztát kb. ugyanakkora darabokra vagdosva mint a hús.
A hús és a káposzta rétegeket megszórjuk sóval és borssal.
Végül hozzáadjuk a forró vizet.  Forraljuk fel, és főzzük, amíg a hús megpuhul, ez kb másfél óra.
Keverjük össze a liszttel óvatosan. Tálaljuk egészben főtt burgonyával.

 

 

74 komment

Címkék: birka pörkölt burger sztrapacska pástétom oldalas forikol

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr924831715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.12. 08:17:37

Gyvy, a feketeöves birkafőző.:) a 3 utolsó verzió nálam nyerő, pedig nem vagyok odáig a birkáért.

1kutya 2012.10.12. 08:28:04

ezt a forikol-t kipróbálom, de ezt a mondatot már akkor sem értettem, mikor kiraktam: "Ezeket rétegezzük több rétegben egy edényben úgy hogy az aljára kerüljön majd a káposztát kb. ugyanakkora darabokra vagdosva mint a hús."

mi is kerül akkor alulra?

Hurri Kán 2012.10.12. 09:05:34

@1kutya:
'reggelt!
Pontosítok majd a szerzővel, és értesítelek az eredményről. :)

süllőcske 2012.10.12. 09:17:00

Ilyeneket Wakával szolidaritást vállalva még nem ehetek. Tíz nap múlva a hivatalos diétaidőm lejár, akkor viszont a forikolt, a zsírban 8 órát konfitált fokhagymás combot és a pástétomot el fogom készíteni, köszönettel a posztírónak.

tartetatin 2012.10.12. 09:21:13

Épp a napokban hallottam csirkés "forikol" receptet. Már vettem is dobozos fehérboros savanyúkápsztát (állítólag azzal a legjobb). Alulra bacon, rá káposzta, csirkecombik, zöldfűszer, fokhagyma befedni káposztával, baconnal.

tartetatin 2012.10.12. 09:22:21

a zsírban sült illusztrácuóról elsőre azt hittem humuszágyon spenót gyerekdekorral :)

Hurri Kán 2012.10.12. 09:25:59

@tartetatin:
Senki nem figyelmeztetett még a túlzott reggeli alkoholfogyasztás veszélyeire? :D

1kutya 2012.10.12. 09:32:11

@gyvy: @tartetatin: tatin receptje alapján lejön, hogy a képoszta kerül alulra. köszi!

Boar. 2012.10.12. 09:39:11

Asszem a köményt azt szárazon illik kipattogtatni...

BariKarika 2012.10.12. 09:49:20

@gyvy: rokongyilkos! en viszont kannibal vagyok :P megennem oket!!!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.12. 09:58:59

Bátor, hiánypótló, útkereső poszt.

Én eddig 4féleképpen készítettem juhot: paprikásnak, gulyáslevesnek, tárkonyos levesnek és juhhúsos kásának (kölessel). Barika adott egy jó Irish Stew receptet, azt szeretném legközelebb kipróbálni. Ez az írás viszont remek új tippeket adott!
Végre felpezsdül a kulináris életem! :D

Gyuri, külön hálás vagyok, amiért nem szenteltél egy külön fejezetet a "birkaíz" eltüntetése fortélyainak. Abálás... pffffff :DDD

@Boar.: a köményt én is zsírban. Az indiai séfek szárazon. De majd jön Hajdú Laci és megmondja a frankót.

Hurri Kán 2012.10.12. 10:04:35

@Boar.:
Ritkán vagyok vizes főzés közben. ;-)

@PO:
Miért akarnám eltüntetni az ízét? Ha nem akarok birkaízt, akkor eszem tejbegrízt, ha meg igen, birkát eszem. Pont. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.12. 10:53:46

Gratulálok, Gyvy! Igaz, egyszerre vagy négy posztot írtál (ínséges időkben részletekben is adagolhattad volna, mint a folytatásost).
Nekem legjobban a fazékban zsírban készülő comb tetszik.

süllőcske 2012.10.12. 11:24:21

Megkísérlem újragépelni, amit benyelt ez galád motor:
@PO: Nem. Indiában is kétféle köménypattogtatás folyik, attól is függetlenül, hogy római, vagy barbaricumi kömény. És adok én neked holnap olyan birkaízt, hogy arrúl kódúlsz!(mélben)
@gyvy:
Az ember, aki beerkácskát főz, nem magának, a vendégeinek tüntetgeti a birkaízt, már , aki hajlandó rá. Én nem.
Erdélyben járván egy igen tapasztalt, egész életében tömegeknek főző néni elárult több módszert is a birkaíz letompítására.
De ezt én nem adom tovább, nem és nem!
Még a végén a csukának pangasius íze lesz, a gyöngyösnek pulykamell "zamata". És az ízetlenség szürke birodalma jő el.
Harcoljatok, színpompás képzeletű bajtársak.
Gauguin: " A tiszta szín, mi önmagával azonos! Mindent áldozni érte!"

Hurri Kán 2012.10.12. 11:44:52

@Mitzi von Küche:
Ez így egyben kerek. :)

@süllőcske:
A vendégek kedvéért sem vagyok hajlandó eltüntetni. Nem szoktam senkit becsapni, hogy miből készül az étel, ha nem szereti, nem eszi, kap helyette mást. Egyébként készül egy következő poszt, pont ez a témája, hogyan lehet pár ételt minél kevesebb fűszerrel elkészíteni, hogy ne a fűszerek, hanem a benne lévő alapanyagok ízét érezzük.

Hurri Kán 2012.10.12. 11:57:38

@1kutya:
Alulra húst javasol tenni a recept.

Hurri Kán 2012.10.12. 12:21:44

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Kiváló írások!
Különösen a 2., és a 3. tetszik.

1kutya 2012.10.12. 12:42:40

@gyvy: kösz! ki lészen próbálva következő beerkagyilkolás után.

Hurri Kán 2012.10.12. 12:45:34

@1kutya:
Nem tudnál valahol beerkát füstöltetni? Érdekelne a dolog, de egyelőre semmi ötlet a közelben.

1kutya 2012.10.12. 12:55:09

@gyvy: apósomnál a hátsó udvaron a füstölőben:) de szerintem letörné a kezem, ha elkezdenék egy birkacombot megfüstölni:-DDD

Hurri Kán 2012.10.12. 12:56:41

@1kutya:
Ha megmondod, másnak lesz? Ne kelljen már azt is Norvégiából hozatnom. ;-)

1kutya 2012.10.12. 13:14:03

@gyvy: majd megbeszélem vele:)

spájdernecc 2012.10.12. 14:45:42

kedvelem ezt a fajta kreatív nagyvonalúságot, van némi AEÚP szabvány bukéja a dolognak:)
a száraz vörösbort feltétel nélkül támogatom
jó napot, jó étvágyat!

Hurri Kán 2012.10.12. 15:02:01

@spájdernecc:
AEÚP, ez jó. :) Ezt megjegyzem. :)

Wakka 2012.10.12. 15:12:41

sok zsírral, sok hagymával készítve, forrón tálalva nagyszerű étel.

spájdernecc 2012.10.12. 15:30:26

@gyvy:
aha
az AS finomított verzsönje :)

Hurri Kán 2012.10.12. 15:33:16

@spájdernecc:
Ugyanennek a német megfelelője a GWSH. ;)

spájdernecc 2012.10.12. 15:39:08

@gyvy:
az ki van zárva
a germányoknál a káosz is vonalasan és elvágólag szabályozva van :)

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.12. 15:43:14

Délelőtt már megírtam, de megette a sötétség.
Most ismét megpróbálom.

Szóval, a szüleim anno régen, a savanyú káposztába a disznó hús mellé gyakran ( ha lehetett kapni ) tettek birka húst is ( sőt volt, hogy vadnyúlat ), egyébként a főzés módja a szokásos volt, rizskása is főtt benne. Én már nem rántom be a káposztát, de hasonlóan fő benne disznó és birka, néha árpakása megy mellé. Főztünk már káposztát tisztán birkából is.

Évente két-három alkalommal sütünk birkát. Húsvét előtt a tescoban lehet kapni tálcás nyakat, karajt, és általában az ünnep előtti utolsó napon szoktam csökkentett árom beszerezni. Ez fűszerezés után serpenyőben sül.

Nagyobb részek olyankor, amikor veszünk egy fél bárányt, egészben sülnek ( főleg a comb ), minden féle friss zöldfűszer, hagymák, bors, zöldségek társaságában a saját zsirján, fólia alatt a sütőben, fehérborral nyakon löttyintve, a végén pirítással. A mellette sült zöldséget nagyon szeretjük.

Előfordul tárkonyos leves is a konyhánkon, főleg akkor, amikor paprikásnak veszünk nagyobb mennyiségű birka húst.

Paprikáshoz télen vaslábost, nyáron bográcsot használunk, nyáron megy rá vörösbor is, télen csak maga a hús, hagyma és frissen tört bors, meg persze só. Ami nem mellékes, nagyon lassú tüzön sokáig fő, nincs lefaggyúzva, és elejétől a végéig van benne alkatrész ( olyan helyről vásároljuk a húst, ahol ilyet is lehet kapni ).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.12. 17:20:04

Ínycsiklandón néz ki illetve hangzik mind. Dobok is egy karéj margarinos-mézes kenyeret.

1kutya 2012.10.12. 17:21:46

@látjátok feleim szümtükkel: paprikáshoz paprikát nem is használtok?

Benikuty 2012.10.12. 17:52:31

@Waka: inkább vajasat, margarin méreg.

Benikuty 2012.10.12. 17:54:35

én fájdalom,- és lázcsillapítót vacsorázom

Wakka 2012.10.12. 18:14:40

azt, hogy csak forrón tálalva, arra értettem, hogy nem bírnám megenni hidegen, másnap.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.12. 18:54:56

Szép munka, megérte rá ennyit várni!
@Benikuty: Gyógyulj meg, pont elég ha a Beni beteg!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.12. 19:43:26

@Benikuty: Sajna az állati zsiradéktól el vagyok tiltva, marad a Flóra.
@gyvy: Igyexem.

süllőcske 2012.10.12. 19:54:28

@1kutya: Ha ezt olvasod, mást is nézz meg, mert beszélnivalónk van.

_Remy_ 2012.10.12. 20:28:52

Jó kis receptek, szívesen végigkóstolnám. Az a káposztás nagyon megmozgatta a fantáziámat! :)

_Remy_ 2012.10.12. 21:40:18

Nem arra gondoltam, hogy mit lehet még csinálni hússütés alatt olvasáson, meg zenehallgatáson kívül! :D

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.12. 22:22:04

@1kutya:
Ha paprikás, akkor nekem magától értetődő a paprika használata, de valóban azt is rakok a paprikásba, akkor, amikor már feladja a zsírját a hús.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.12. 22:23:05

@látjátok feleim szümtükkel: de ha meg nem raknál is, mi van? az ágyaspálinkában sincs ágy..

Daró 2012.10.12. 22:27:28

Alulra a csont kerül. Mert csontos minden ételbe kellhet.

süllőcske 2012.10.12. 22:28:54

@Waka: Pedig a tejtermékek, a tojás, kicsi purintartalmúak. A halak helyett ikrát, haltejet is lehet enni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.12. 23:12:01

@Waka: nem szoktam osztani az eszet, de a margarin egy ehető gépzsír. Az ehetőt úgy értem, hogy egységnyi adag még nem öl meg azonnal. De én tudom, mert megírta az internet, hogy az nem jó, a hangyák se választják aztat.
Én néha szoktam olyat reggelizni, hogy saját kenyerem mellé olajbogyót rágcsálok. Nem vagy te olyan válogatós, egyszer próbáld ki ezt is. Ha kell, adok saját kenyeret, attól önmagában helyrejönnél.

@gyvy: ezzel a vörösborral vigyázz. Ne tedd bele túl korán, (csekély) savtartalma miatt lassítja a hús fővését. Én legfeljebb a végefelé szoktam.
Van egy régesrégi posztom:
pasztortuz.blogspot.hu/2011/03/ez-nekem-is-bejott.html
Próbáld ki azt a köménymag pattogtatós, csontpirítós, vörösbort titráló megoldást. Kíváncsi vok a véleményedre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.13. 00:15:32

@PO: A kenyered valóban csodákat képes művelni! @Waka: A margarint még akkor sem javasolnám kenyérre, ha semmi más zsiradék nem létezne :(
A vaj purintartalma nagyon alacsony - valahol a margarin szintjén van, szóval inkább vajat egyél! Lásd @süllőcske: megjegyzését is e témában!

Boar. 2012.10.13. 01:04:11

@Waka:
Egyszer már bátorkodtam megjegyezni, hogy köszvényre nyúlhúst nyugodtan ehetsz.
Dolgoztam egyszer egy cégnek ahol a vezető rettentően szenvedett a köszvénytől, neki kellett hardcore diétát folytatni. Húst csak nyulat ehetett, meg bizonyos fajta(erre sajnos már nem emlékszem) halakat.
@PO:
Arab konyha szárazon, indiai is-is, én meg sehogy mert ha használok akkor az őrölt verziót.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.13. 01:05:52

@gyvy: leette birkapörivel az asztalt, @Andrass9: elfelejtette elutalni a fizumat, @1kutya: a pultban cigizik, @PO: széttudományizéli a vendégek vörösborozgatását,@Waka: Flórával kokettál, hát szép egy csapat! :D

Benikuty 2012.10.13. 01:31:39

@gyvy: @dömbi: @süllőcske: köszönöm, igyekszem.
Beni kutya krva jól héderel a párnámon, épp horkol:)
@Waka: sajnálom:(

Pinka-Panka 2012.10.13. 08:40:44

@Waka: OFF!

Ne vedd okoskodásnak, csak megosztom a köszvényről megélt ismereteimet. A férjemnek is volt, mikor s vendéglátóban dolgozott, rohamai is voltak. Mivel állandóan sok húslevest evett ott az étteremben, amiben minden belefőtt, ez volt az első, amiről lemondani kellett és a húsról is. Elkezdtem neki, zöldségeket főzni, zöldbab, szárazbab, borsó, svéd gomba (állandóan, imádja), szójával néhány húskészitmény helyettesítőnek és egyre szarabbul volt. Míg egy másik orvoshoz elmentünk és azt mondta, hogy minden belsőség!!!, a fehér húsok(magasabb fehérje tartalmuk miatt), a növényi fehérjék - ezek mind tiltólistára kerültek. Szóval a növényi fehérjék is mellőzésre kerültek, gyakorlailag nem sok választék maradt, de az alapos diétázás után kigyógyult, s azt is mondta az orvos, hogy a sört is felejtse el, ellenség, a röviddel együtt, ekkor tért át a laza fehérboros fröccsre. Sajnos a köszvény gyógyszernek is köszönhető a máj elégtelen működése, nagy lökésterápia a szteroid ebben a formában is!

Bocs, hogy leírtam, hátha hasznát veheted és mi ezen túl vagyunk, csak a véleményemet írtam le.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.13. 09:35:38

@süllőcske: @PO: @Andrass9: @Boar.: @Benikuty: @Pinka-Panka: Összeolvastam mindenfélét a kérdésben, de nem lettem sokkal okosabb. Nagyjából tudom, mit ehetek, de a részletek tekintetében eléggé ellentmondóak az információk. Az orvosomtól kapott lista szerint tejtermékből is csak soványat ehetek, a vaj nem annyira az. Élesztős dolgot egyáltalán nem, tehát kenyér kilőve, élesztő nélkülit eszem. Hús nuku, még a nyúl sem (azért jövő hét végén egy vadast összedobok belőle). Hal csak tengeri, bőre nélkül. Az ikra talán jó lenne, de a tej biztosan nem. A sejtmagok tartalmazzák a purint, ebben az agyvelő a listavezető, és a halhere szerintem funkcióját tekintve hasonlóan gazdag lehet sejtekben.
Egy posztban már készülök bővebben kifejteni a dilemmát.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.13. 09:37:05

@Waka: ha bármilyen műtét kellene, szólj! én amatőr sebész leszek mától, a szabad pályaválasztás jegyében! :DD
na, nem nyugdíjasklub ez, itt a nagyfröccsöd :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.13. 12:26:09

@Waka: @Pinka-Panka: Reumatológus professzor ismerősünk szerint fehérbor nyugodtan fogyasztható magában is, fröccsben pláne.
@PO: A kenyered engem is meggyógyított, azóta - lekopogom, semmi baj, bár most Rómában sem diétáztam:).

1kutya 2012.10.13. 13:10:56

@Waka: én meg úgy tudom, hogy fehér hús lehet (a vörös a tiltott).

csak mielőtt: faterom kb. 10 éve köszvényes.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.13. 13:14:28

@Mitzi von Küche: @1kutya: Mondom, nagy a káosz. Az ital köszvényes rohamot válthat ki. Nincs túl sok kedvem magamon kísérletezni.

Pinka-Panka 2012.10.13. 16:53:15

@Waka: ahogy mondod, nagy a káosz. Csak azért írtam le a mi esetünket, hátha lehet segíteni, mi nyugdíjasok, sok mindenen mentünk már keresztül:)

Pinka-Panka 2012.10.13. 16:58:47

@Mitzi von Küche: azt mondják mindennap kéne 1-2 dl-t meginni. Még megfogadom:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.13. 18:17:29

@susztertangó: Ez nekem magas, mint malacnak a zsiráfvályú. Azért érdekes, hogy kétszer írja le konzekvensen: "a húgysav vérszintje", a vér húgysavszintje helyett.

Pinka-Panka 2012.10.13. 19:12:18

@Waka: még annyit, hogy vigasztaljon, gyógyítható és kívánjuk is, hogy mihamarább gyógyulj!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.13. 20:53:36

@Waka: Az egyik hajdúsági falu idős polgármesterének mondták egyszer egy rendezvényen, hogy "Józsi bácsi, kevés gyerek születik nálatok!" Az öreg zsivány mosollyal csak ennyit mondott:kevés, kevés, de dolgozunk rajta! :DD
ez a rajta vagyok kifejezés kapcsán jutott eszembe..:D

látjátok feleim szümtükkel 2012.10.13. 21:07:49

@anica inkognitóban:
Arról nem is beszélve, hpogy amikor még erre felé nem ismerték a paprikát, akkor is megfőzték a bürgét, csak nem paprikásnak hívták.

Hurri Kán 2012.10.14. 11:34:40

@PO:
Ez nagyon jól hangzik, okvetlen kipróbálom. Érdekel a dolog, mennyire kapok így más ízt, mint mikor kicsit felöntöm borral az elején, és a végén is. ;-)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.10.14. 13:20:08

@gyvy: azok ott, a fájndájningba' nem használnak egyenesbe' vörösbort. Csak redukciót. Ennél a megoldásnál egyszerre oldották meg a pörzsanyag képzés és a vörösbor redukálásának problematikáját. Fantasztikus aromát ad, de nem bortakarékos. És hosszabb általa az előjáték. A fővési idő viszont nek növekszik általa.

Hurri Kán 2012.10.14. 13:25:07

@PO:
Sem a hosszabb előjáték, sem a hosszabb főzési idő nincs ellenemre. ;-)