Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Nyúl vadasan

2012.09.21. 07:00 Blogkocsma

Mitzi von Küche

Kaptam egy nyulat a testvéremtől. Úgy megörültem neki, hogy még érte is mentem, vezettem a nyúlért jó pár kilométert. Aztán később nem örültem annyira, mert noha darabokban volt, de a lehártyázással és a kicsontozással elég sok időm ment el. Hiába, nem vagyok igazán gyakorlott ebben a témában. Tulajdonképpen a nyúlból csak a gerince és a hátsó combjai használhatók, meg még pár apró darabka.

Nyúl 1.JPG

Ha már megvolt a neheze, az előkészítés, készíteni kellett egy nyúlhoz való páclevet. Ehhez vizet forraltam egy edényben, amelybe egy szál vékony csíkokra vágott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy felkarikázott hagymát, három gerezd fokhagymát, fél deci ecetet, sót, kb. 15 szem borsot, két babérlevelet és némi koriandermagot tettem.

Nyúl 2..JPG

Forraltam a levet tíz percig, megvártam, míg kihűl és a jénai tálba rakott húsdarabokra öntöttem, majd lefedve a hűtőbe tettem. A legfinomabb részt, a gerincnél, két-két darabra vágtam. Az igazat megvallva, attól félve, hogy egy nyúl kevés lesz a húskedvelő férfiaknak, két szelet marhacombot is hozzáadtam. Két napig pácolódott, közben egyszer-egyszer megfordítottam a húsdarabokat.

Nyúl 3..JPG

Eljött a napja a vadas elkészítésének, anyukámat és lányomékat vártuk vasárnapi ebédre. A vadast én mindig kuktában készítem már sok éve, kidolgozott technikám van rá és az eredmény igencsak ízletes.

Nyúl 4..JPG

Némi olajon kissé megpirítottam három szép szál, kisebb darabokra vágott sárgarépát, majd kiszedtem. Most beleraktam a hússzeleteket, kissé körbepirítani. Ezután visszament az edénybe a répa, hozzákerült még két vastagabb petrezselyemgyökér kisebb darabokra vágva, a zöldje is, egy fél zeller a zöldjével, fél karalábé, egy paradicsom negyedelve, két pici darabka citromhéj, két babérlevél, egész bors, koriander, némi rozmaring és só. Közben a hús már némi levet eresztett, úgyhogy csak kevés vizet kellett utána öntenem (lehetne persze fehérbort is), hogy majdnem elfedje a nagy kuktában lévő húst és zöldségeket.

Nyúl 5..JPG

Ezután lezártam a kuktát és a jelzés után 45 percig pároltam. (Ez idő alatt összedobtam a desszertet, ami saját baracklekváros piskótatekercs lett.)

A készítési idő letelte után kiengedtem a gőzt, majd a fedél kinyitása után óvatosan kiemeltem a puha hússzeleteket és lefedve félretettem.

Nyúl 6..JPG

Ezután következett a kényes művelet, a vadas mártás elkészítése és ízesítése. Amióta létezik botturmix, nagyon egyszerű a dolgunk, a fazékban maradt levet, amelyből kiszedtem a levélzöldségeket és próbáltam a borsszemek nagyját kihalászni, összeturmixoltam a darabos répával és petrezselyemgyökérrel. Nem szoktam rántani, a sok zöldségtől így is megfelelően sűrű lett a mártás (egyébként sem vagyok a rántás híve).  Általában egy evőkanálnál nem teszek több tejfölt bele, ennyi elég az íz selymesítéséhez, majd következett a mártás lelke: egy jó evőkanál mustár. Kardinális kérdés a finomhangolás: némi cukor (az igazi az lenne, ha karamellizálnánk a cukrot, de a nyúl esetében ezt túlzásnak éreztem), kis utánasózás, pici citromlé és egy-két löttyintés Worcestershire szósz. Összeforraltam egy-két percig, majd a húsra öntöttem és melegen tartottam tálalásig.  A mártást egyéni ízlés szerint készíti mindenki, nekem sem sikerült  még kétszer teljesen egyformán, mindenesetre erre időt kell szánni, hogy megkapjuk azt az ízt, amit elképzeltünk.

Nyúl 7..JPG

Knédlivel (azaz magyar nevén szalvétagombóccal) tálaltam – finom lett és elegendő is, még a fiamék is kaptak egy szép adag kóstolót a vadas nyúlból.

88 komment

Címkék: nyúl vadas knédli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr504784513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.21. 07:55:57

'reggelt!

A vadast imádom, de a nyúl az én konyhámba nem jöhet be.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.21. 08:02:54

Jó cucc! Hiába no az esős idő meghozza a kedvet a tartalmasabb ételek iránt. A karalábé furcsa összetevő.

Hurri Kán 2012.09.21. 08:12:41

Nagyon finomat főztél, Mitzi. :)

@dömbi:
Mi a baj a nyúllal?

Hurri Kán 2012.09.21. 08:21:09

@dömbi:
Csak mert azt írtad, a Te konyhádba nem mehet be. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 08:21:46

Kösz, Mitzi, a fincsiséget!:)
@dömbi: megeszem az adagodat :)

1kutya 2012.09.21. 08:23:21

klafa cucc, már akkor csorgott a nyálam, mikor minap a posztot pakolgattam!

@dömbi: az enyémbe se! én először levetetem vele odakint a bekecset, jól megfürdetem, aztán egy vájdlingba beviszem magam. a fene sem szeretné, ha az a dög összepiszkítaná/szőrözné a szép új konyhát:-DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.21. 08:29:07

@anica inkognitóban: Jó étvágyat hozzá, ha meg tudtál küzdeni az adagomért kedvenc kisfiammal. hihi
@gyvy: Élve szőrösen semmi keresni valója nincs a konyhában 1 állatnak sem! Mondjuk a szakácsok is igen rusnyán szőrösek tudnak lenni, és a hajukon az ételben kívül ez senkit nem szokott zavarni. Konyhakészen meg az én edényemben végképp nem és nem és nem, és kész.

Hurri Kán 2012.09.21. 08:36:24

@1kutya:
Minek bevinni? Meg lehet bográcsban is főzni. ;-)
(Igaz, nem vadasnak).

@dömbi:
Ok., értem. Nem szereted, és kész.

1kutya 2012.09.21. 08:51:20

@Boar.: véletlenül elütötte egy csapat sörét...

érted?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 09:05:19

Hiányzik a posztból, hogy vadnyúllal történt a vadas eset. Az íze alapján gondoltam, hogy nem házi (úgyhogy @dömbi: megnyugodhat). Nem találtam viszont sörétet benne. A cikket vasárnap este írtam és a hétfő ebédem során -kopp- ráakadtam 1-2 sörétre. Úgyhogy biztos, hogy vadnyúl volt őkelme.

Boar. 2012.09.21. 09:14:25

@Mitzi von Küche:
Ne fokozd...
A hús színéből egyértelmű volt, hogy vadnyúl, de mint mondtam, arra tilalom van...
Most már azt a menekülési utat is lezártad, hogy elütötték szegényt...marad a szabálytalan vadászat vagy a fagyasztó...bár ami kilenc hónapja áll a fagyasztóban, az nem az igazi...
Sajnos arra felétek mást is lőnek "tilalmi időbe"...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 09:23:58

@Boar.: Fagyasztva volt a nyúl és én bevallom, bizony nemigen tudok a színéből ítélni: ritka jószág mindkettő nálunk.

_Remy_ 2012.09.21. 09:26:29

Bár én magam még nem csináltam, szeretem és eszek nyulat(és lovat, de nagymamát nem) és ez nagyon finomnak tűnik.:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 09:27:00

@Boar.: Most néztem meg: szeptember 1-től lehet vadászni mezei nyúlra.

Boar. 2012.09.21. 09:35:15

@Mitzi von Küche:
Nézd meg mégegyszer...október 1. lesz az...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 09:49:04

@Boar.
Utoljára frissítve:
2012. September 10. 21:04:43
CMSimple Legal Notices
Vadászati lehetőség > Vadászati idények
Vadászati idények

Nagyvadfajok

Gímszarvasbika, golyóra érett szeptember 1.-október 31.

- bika selejt, tehén szeptember 1.-január 31.

- ünő, borjú szeptember 1.-február 28.

Dámbika, golyóra érett október 1.-december 31.

- bika selejt október 1.-január 31.

- tehén, ünő, borjú október 1.-február 28.

Őzbak április 15.-szeptember 30.

suta, gida október 1.-február 28.

Muflonkos, muflonjuh, -jerke, -bárány szeptember 1.-február 28.

Vaddisznó kan, süldő, malac, (*6) egész évben

- koca május 1.-január 31.

Szika szarvasbika,

- tehén, -ünő, -borjú szeptember 1.-december 31.

Apróvadfajok

Mezei nyúl szeptember 1.-december 31.

Fácánkakas október 1.-február 28.

- fácántyúk (*1) vadászati idény nélkül

Idemásoltam, amit olvastam: Vadnyúl vadászat - Vadászati lehetőség
www.vadaszatilehetoseg.hu

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.21. 09:49:10

Bár én magam még nem csináltam, szeretem és eszek nyulat (és lovat, de nagymamát nem) és ez nagyon finomnak tűnik. :)
Toma fordulatával élve: a vendégek érkezése előtt 54 órával lássunk neki!

Nálam is tervbe van véve, de nem biztos, hogy nyuszi lesz az áldozat. A projekttervben az "alapanyag" cellában látok még olyat beírva, hogy szürke, meg bivaly.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.21. 09:50:09

@Benikuty: igen, a projektterv "Method" cellájában ez a link szerepel ;-)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 09:55:17

@Benikuty: Köszi, Beni! Rémlett a Te változatod is. (És nagyon sajnálom, hogy nem posztolsz ide, a különböző stílusok jót tesznek a blognak!)
@hajdulaszlo (volt hajdul): Milyen jó valakinek a memóriája... De ez nem is vadas marha! (És nem is zsemlegombóccal.)

1kutya 2012.09.21. 09:56:21

@Boar.: @Mitzi von Küche: na, hazaérek megnézem nektek az aktuális évkönyvet. addig össze ne vesszetek!:-DDD

Hurri Kán 2012.09.21. 09:59:58

@PO:
Hmmm... szép halál. :)

Hurri Kán 2012.09.21. 10:00:23

@1kutya:
Ezt a tapsifülest már nem támasztja fel. :D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.21. 10:35:44

@Mitzi von Küche: Semmilyen nyúl, ló, egyebek nem jöhetnek, de javaslom körbeudvarlásra Medvedokit, szuper a vadas receptje.

@1kutya: Itt 2 hét a vadász szezon, de akkor csak a lövések hangját hallani. Csapódik egyik hegyoldalról a másikra, meg vissza.

Hurri Kán 2012.09.21. 10:40:30

@dömbi:
Zergét sem eszed meg? ;-)

Na, én piacra eltotyog, utána hőkezelem a néhai négylábúak különféle alkatrészeit. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.21. 11:12:42

@gyvy: De, azt igen. A 4 lábúakat általában igen, a ló, a nyúl, a murmi, a kenguru nem, a ványadt kecskehúsért sem ugrálok, és a faggyús birkáért sem, de ha nincs más megeszem.

1kutya 2012.09.21. 11:28:11

@dömbi: azért a desznyó meg a marha kivételével jól felsoroltad az összes többit:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.21. 11:53:53

@1kutya: Ááá dehogy, sündisznóról, ürgéről és a többiről szót sem ejtettem.

Pinka-Panka 2012.09.21. 12:18:23

Mitzi nagyon finomat főztél, bevallom az ugó állatok nem a kedvenceim, még szerencse a vadast másból is lehet főzni. Szeretjük nagyon, csinálnom is kellene...
Gratulálok a képekhez, az íráshoz, köszönjük:)

Mindenkinek szép napot!

susztertangó 2012.09.21. 13:36:26

SAZDBA! SAZDBA!Volt 2 pohárnyi vörösbor a palack alján, egyet kitöltöttem,feltettem a Kolor Tívi mellé a komódra, majd bekapcsoltam a PCt.Kinéztem az ablakon s láttam Gaál úr hazafelé húzza a banyatankját a túloldali járdán. Akartam neki köszönni, most, hogy megözvegyült biztos jól esik neki pár szó. A függönyt félre rántottam ablak nyitandó, de nem lett belőle semmi. A pohár cserepeit össze szedtem a bor majd felszárad és akkor látom az apróbb szilánkokat... Nagyitól ez volt az utolsó előtti pohár.------------------------------------------
No, mi is van ezzel a szerencsétlen nyuszival??

Hurri Kán 2012.09.21. 13:36:55

@1kutya:
A gyümölcsevő denevér is kimaradt: :)

1kutya 2012.09.21. 14:02:16

@susztertangó: lelőtték, meghalt, majd hamvaiból vadasként feltámadott.

@gyvy: annak csak két lába van, azért!

Hurri Kán 2012.09.21. 14:04:33

@1kutya:
Dehogyis. Négy van neki.
m.cdn.blog.hu/le/leiterjakab/image/fruitbat.jpg

Nyelek egy főzőfröccsöt, aztán nekilátok. :)

susztertangó 2012.09.21. 14:09:23

@1kutya: Érdekes, hazafelé jövet a piacon a savanyúságosnál láttam szárított kenyérkockákat, mondta, hogy vadashoz való és tessék, alig hogy leverem a poharat, máris vadasról olvasok- egyébként a mártás a lényeg, meg a gombóc.:-))Persze a húst se piszkálom ki a tányér szélére..

1kutya 2012.09.21. 14:15:49

@susztertangó: jobb is! kitiltanálak:)

@gyvy: az nálam szárny (tudom, láb volt, de akkoris).

egyébként egészségetekre!

Hurri Kán 2012.09.21. 14:25:02

@1kutya:
???
Mind a hatunknak? :D

1kutya 2012.09.21. 14:27:05

@gyvy: nem, csak neked meg tangónak:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.21. 14:36:24

Úgy érzem, ez a nyúl vadasan az ország északi részein lehet kedvelt étel. (Szlovákia déli része is az ország északi része). A legjobban ízlő vadast, ami nem is biztos, hogy vadasnak való húsból volt, Párkányban ettem. Vagy sertés, vagy pulyka volt. Ingem feltépem, keblem az őrjöngő gasztrosznoboknak feltárom: Ímhol! Kövezzetek meg.

Akkoriban vették át magyar próbálkozók azt a kis éttermet, ahol még megvolt a régi szellem (no nem a kommunizmusé), de pár hónap alatt tönkre vágták. csak egy pálda: az ottani vállalkozó aki előtte üzemeltette Skoda Favorittal járt, a magyarországi próbálkozó pár nap után már Mercedes ML-lel.

skylla 2012.09.21. 15:01:35

nagyon finom lehetett, ezt en is ki fogom probalni

süllőcske 2012.09.21. 15:20:25

@Mitzi von Küche: Kénytelen leszek Anicával birkózni Dömbi adagjáért. Ügyes elkészítés, finom lehetett a vadnyulad.
Én bort, vagy borecetet szoktam használni a páclében és készítek karamellt. De így is lehet, jó is.
A tilalmi időt furcsállom, valami változtatás lehetett, majd Boar remélem elmondja.
Én is kaptam a minap egy nevelt nyulat és azt gondoltam, hogy egy sáfrányos paellát készítenék belőle. Szerinted jó lenne-e?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 15:26:51

@süllőcske: Valencia környékén kedvelt a paella nyúlhússal, sőt a tenger gyümölcseivel vegyítve is. Feltétlen próbáld ki.

süllőcske 2012.09.21. 15:35:54

@Mitzi von Küche: Ki lesz. Még azt kérdezném, hogy gomba, az mehet-e, ha nem tenger gyümölcseit alkalmaznék?

süllőcske 2012.09.21. 15:52:28

Mentem pergetni, este mesélek, lett-e csuka, vagy harcsa, netán süllő.

Pinka-Panka 2012.09.21. 16:02:29

Én kicsit másképpen csinálom a vadast. Előbb pác, majd főzöm a húst, utána szeletekre szelem a marhahúst és én kevés szalonnazsíron kapatom meg tálalás előtt... a szósz stimmel, kevés cukrot karamellizálok, babér, mustár, citromlé...
azt nem mondom, hogy mindig zsemlegombóccal, azzal a makarónival, ha jól mondom, ha nem, Hajdú Laci majd kiigazit...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 16:05:47

@süllőcske: Még nem volt szerencsém gombához paellában, de biztosan jót tesz neki. (Zöldségek közül kevés zöldborsó és paradicsompaprika szerepel legtöbbször.) Lelövöm a poénjaimat, mert hamarosan jelentkeznék paellás poszttal...

Wakka 2012.09.21. 16:12:16

@Mitzi von Küche: nagyon várom, de a klasszikust pls. ohne nyuszi

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.21. 16:24:58

@hajdulaszlo (volt hajdul): @Pinka-Panka: Már annyiféle receptet írtál a kommentjeidben, hogy a végén bejelentkezem kosztosnak.

Pinka-Panka 2012.09.21. 16:51:44

@hajdulaszlo (volt hajdul): örömmel, ne viccelj, ahol háromra főznek jut bőven a negyediknek is...
ma amúgy letörölgettem a sok szakácskönyvet, bele is lapoztam némelyikbe...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.21. 18:00:58

@süllőcske: Állj össze Anicával,ha ír 1 határozatot...., talán-talán ad belőle, de birkózni ne akarjatok vele, főleg ne a kajájáért.
@Mitzi von Küche: Arra várok régóta én is, a paellás posztodra.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 18:10:09

@Pinka-Panka: Én is ma vettem elő az Österreichische Küche - Regionale Küche mit Tradition c. kötetet, de sajnos igen rövidek a leírások, fénykép egy sincs benne. (Amúgy a Salzburger Nockerl érdekelt volna.)

Boar. 2012.09.21. 18:14:19

@Mitzi von Küche:
Annyiban igazad van, hogy ebben az átkozott kuplerájban ami a mai magyar vadászatot jellemzi, valóban sokhelyütt szerepel tévesen a vadászati idény kezdete...többek között egynémely kamarai honlapokon is...
A hiteles verzió legyen az, ami a Magyar Közlönyben megjelent...
www.oee.hu/upload/html/2012-08/MR_2012_072_%28VII_24%29_VM_rendelet.pdf

Pinka-Panka 2012.09.21. 18:46:24

Mitzi ezt találtam amin kép is van és küldök egy magyar változatot kép nélkül.

www.austria.info/se/mat-o-dryck-i-osterrike/rezept-salzburger-nockerl-1447980.html

Megnyitás külön ablakban (nyomtatáshoz, emilhez, mentéshez)

Salzburger Nockerln (salzburgi galuska)

Hozzávalók:
6 evőkanálnyi tejszín
3 dkg cukor
1 rúd vanília
9 dkg porcukor
4 tojássárga
6 tojásfehérje
csipetnyi só
1 dkg vaníliáscukor
1 evőkanálnyi liszt
reszelt citromhéj

A tejszínt a cukorral és a vaníliával felfőzzük, félretesszük. A tojássárgát 3 dkg porcukorral habosra keverjük. A maradék porcukorral és egy csipet sóval a tojásfehérjét nagyon kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojássárgáját és a vaníliáscukrot, majd egy evőkanálnyi liszttel bestauboljuk. Egy tűzálló formába három nagy galuskát szaggatunk, melléöntjük a vaníliás tejszínt és forró sütőben (200-225 °C) 15 percig sütjük. (A sütő ajtaját közben nem szabad kinyitni, mert akkor összeesik!)

Köszönetünket fejezzük ki Benkö Gábornak (Sankt Augustin) az itt közölt receptért.

Hurri Kán 2012.09.21. 18:52:49

@Pinka-Panka:
Nálad is a konyhában állomásoznak? :)

Pinka-Panka 2012.09.21. 18:56:57

@gyvy: Nem hanem a polcokon a szobában, de nem egy helyen, elég sok könyvünk van. Már a méret szerint sem lehet egy helyen, de a Horváth Ilona az a konyhában van a kosárban:)

Hurri Kán 2012.09.21. 19:02:05

@Pinka-Panka:
Csak van a konyhában is egy kis könyvespolc? ;)

Pinka-Panka 2012.09.21. 19:33:10

@hajdulaszlo (volt hajdul): a Mitzinél jelentkezzél, ő akarja mindenáron megcsinálni.:)

Pinka-Panka 2012.09.21. 19:35:01

@gyvy: dehogy van, nincs:) van egy gyékény félköríves kosár és abban minden van. Néha jó belenézni, mert kincset érőm dolgokra lelek olykor:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.21. 19:50:42

@Mitzi von Küche: Mitzikém, melyik recept kellene, a hagyományos elkészítésű vagy a modern, esetleg a kettő keveréke?

süllőcske 2012.09.21. 20:01:21

@dömbi: Köszönöm, nem vagyok éhes, csupán Mitzi vadasát találtam szépen, jól elkészítettnek.
Anicát pedig minden matériánál sokkal jobban szeretem.

süllőcske 2012.09.21. 20:14:16

@Mitzi von Küche: A paella posztod hiánypótló lesz, nagyon várom.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 21:26:37

@dömbi: Nagyon szeretném mindkét receptet, ha megtisztelnél a leírásával vagy linkkel. Egyszer az eredeti helyszínen ettem, Salzburgban és azóta szeretném elkészíteni.
@Pinka-Panka: Kösz, Panka, ez a kép ínycsiklandó.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 21:29:07

@Boar.: Tulajdonképpen mindegy is, nem vadászom (és manapság már nagyon ritkán kapunk vadhúst, sajna).

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.21. 21:47:58

@Mitzi von Küche: Holnapra előkeresem a receptet, igazában véve csak abban tér el egymástól, hogy serpenyőben, vagy sütőben sütöd. Nagymamám szerint gyakorlat kell hozzá, és a liszt fele keményítő legyen. Aztán a legfinomabb előtte csipkebogyóleves, utána a galuska rüdesheimi kávéval, a speciális finom porceláncsészéből.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.21. 21:52:56

@dömbi: Köszönöm! (A csipkebogyóleves is új nekem.)

süllőcske 2012.09.21. 22:00:29

@dömbi: Csipkebogyóleves! Az milyen?

tartetatin 2012.09.21. 23:28:28

- Nyuszika, te szereted a sárgarépát? - kérdi Mitzi.
- Igeen, imádom!
- Na, akkor, hogy a kedvedben járjak, sok-sok sárgarépat teszek a vadasba, amit belõled csinálok!

(szegény nyufik táborából)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 08:12:51

@süllőcske: azért egy nemgyenge túlzás az utolsó mondat, valljuk be :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.22. 09:08:55

@Mitzi von Küche: A csipkebogyólevessel "ej ráérünk arra még", mert a tavalyiból már nincs, idei meg még nincs.
A salzburgi galuska meg,
6 fehérje, 4 sárgája, 1 citrom reszelt héja, csipet só, 10 dkg cukor, 2 csomag vaniliás cukor, ha van házi abból 1 ek, 3 dkg liszt, a fele ha lehet keményítő legyen, 5 dkg vaj, porcukor a szóráshoz.
Kemény habbá verni a fehérjéket, közben bele a cukrot, sót, óvatosan belekeverni a sárgáját, majd beleszitálni a lisztet keményítőt. Serpenyőben a vajat megolvasztani, a masszából 5 db gombócot formálni, óvatosan sütni pár percig, majd még óvatosabban megfordítani a gombócokat, azt a felét is pár percig, és serpenyőstől együtt berakni a 180 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső láng, és nincs légkeverés. 6-8 perc alatt kész, belül kissé krémes kell hogy maradjon. Kivesszük, megszórjuk porcukorral, azonnal tálalni, mert összeesik. Lehet rá vanília, vagy csoki, esetleg gyümölcsöntet.
Az autentikus recept szerint állítólag serpenyőben sütötték, és már 1718-ban szerepelt a főhercegek, és egyéb udvari méltóságok számára készült szakácskönyvben.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 09:17:25

@dömbi: Köszönöm szépen, Dömbi, ez nem is nehéz. A keményítő közönséges vagy kukorica? (Aztán már csak a légkeverés problémáját kell megoldanom, mert az én sütőm most csak légkeverni tud.)

süllőcske 2012.09.22. 10:53:22

@anica inkognitóban:
Mármint az a túlzás, hogy az embert jobban szeretni, mint táplálékot?
Miért bántasz?

süllőcske 2012.09.22. 11:12:47

Emberek, lemondom egyenlőre a blogtalálkozó megrendezését.
Történt ugyanis, hogy a Keresztút befejezése környékén megbetegedtem, kórházba kerültem. A domborművek beszerelése miatt saját felelősségre ki kellett jönnöm, ami nem tett valami jót.
Szörnyen gyenge vagyok, lábadozom. Most nem tudom bizonyosan, milyen állapotban leszek két hét múlva, de biztosan nem tudnálak Benneteket teljes erőmben fogadni.
Ráadásul lesz a kiállításom, amire festenem kéne, de nagyon nehezen megy, mert ki vagyok készülve. Még pergetni se tudok, fél óra után mindenem fáj. Pedig már kezdtem összeszedni a talira a halakat.
Azért nem szóltam eddig, mert reméltem, hogy gyorsan rendbe jövök.
Elnézéseteket kérem.

Imre apó 2012.09.22. 11:20:52

@süllőcske: Ember gyógyulj meg, ne szenvedj. Vigyázz magadra és mielőbbi gyógyulást neked. A talit majd máskor, ne aggódj :):)

Hurri Kán 2012.09.22. 11:26:24

@süllőcske:
Vigyázz magadra, pihenj, ha tudsz és gyógyulj meg minél előbb.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 12:25:58

A művész önmaga energiáit áldozza művei létrehozására.
Gyógyulj meg mielőbb, kedves Süllőcske!
(Majd találkozunk a tavaszi jó időkben, reméljük.)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 19:58:21

@süllőcske: jaj, dehogy! csak matérián én azt hittem, mindenféle anyagot értesz:fémet, stb.:)

gyógyulj, vigyázz magadra, ez a legfontosabb!
süti beállítások módosítása