Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből." Nem ... (2021.09.21. 23:25) Minek nevezzelek?
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Zakuszka házilag

2012.09.07. 07:00 Andrass9

A padlizsánszezon végefelé, amikor a paradicsompaprika éppen teljében van, készíti ezt a remek eledelt a feleségem. Télire üvegbe zárt ízbomba - a nyár összes illatával és a tábortűz füstjével.

Tényleg érdemes kivárni, amikor kisebb padlizsánok megjelennek a piacon olcsón. Ezek ritkán keserűek - még az idei hőség sem ártott meg nekik. Ez alkalommal paradicsompaprika helyett kápiát vettünk. Egyszerűen lehetetlen volt ellenállni a piacon a csillogó csodáknak.

Hozzávalók (elég sok adaghoz):

  • 5 kg padlizsán
  • 2 kg kápia paprika (eredetileg paradicsompaprika)
  • 1 kg síma lecsónak való paprika (ha már pirosodik, akkor a legjobb)
  • 1 kg hagyma
  • 1 l olaj
  • 1 l paradicsomlé vagy megfelelő mennyiségű paradicsompüré vagy egy bő kiló friss paradicsom
  • 3-4 nagy babérlevél
  • só, bors, esetleg cukor
10.jpg 16.jpg 15.jpg

Ez a mennyiség már igazolta, hogy a grillt begyújthatom. Állítom, hogy a padlizsán és a kápia sokkal fínomabb, ha faszénen szenesítjük, mintha a platnin/sütőben tesszük. Felpakoltam a kápiát a grillre és rendszeresen forgatva megpróbáltam egyenletesen feketére sütni a héját.

11.jpg 12.jpg

A sült paprikákat szorosan egymásra pakoltam egy lefedhető lábasban, hogy a saját gőze fellazítsa a héját.

A parázsra ekkor már ment is a padlizsán hasonló feladattal:

13.jpg 14.jpg

Elő a húsdarálógépet, mert lustaság félegészség. Ledaráltam a hagymát és a lecsópaprika egy részét, ami ment a forró olajba párolódni.

19.jpg 20.jpg

Közben feleségem héjatlanította (héjtalanította) a kápiát és a padlizsánt, és még csak szitkozódni sem hallottam (lehet, hogy hangos a robotgép?)

17.jpg 18.jpg



Én sem lazsáltam, a kápiát, a padlizsánt megdaráltam, majd a maradék lecsópaprikával áttisztítottam a darálót.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Ez a keverék is beköltözött a hagyma mellé párolódni, forrni, főni a paradicsomlével együtt fél órára:

24.jpgCélszerű folyton kevergetni, mert pöfög mint a Vezúv! Ha a paradicsomlé túl savanyú lenne, adhatsz hozzá egy kanál cukrot is.

A kész zakuszkát kicsi (2-3 decis) kupakos üvegekbe mertük, a szokásos mikrós módszerrel sterilizáltuk, és eltettük a kamrába télire.

25.jpgNem az összes ment a kamrába, mert frissen is szeretjük.

Az eredeti kérírásos recept szerint az egyes összetevőket külön-külön edényekben kell megpárolni, mielőtt összefőzzük a paradicsomlével. Hááááát ... no comment.

Másnap kóstoltuk: remekül érzik rajta, hogy parázson sült a padlizsán, kápia paprika! Mondaná is anyósom, hogy olyan purdé íze lett ...RIP :(

94 komment

Címkék: füst padlizsán zakuszka kápia paradicsom paprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr894739632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.09.07. 07:36:16

eltettétek a füstízt télire. okos gondolat! a külön párolásnak egyébként lenne valami értelme?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 07:41:57

@1kutya: Az a gyanúm, hogy nem - de lehet, hogy valaki okosabb meg tudja indokolni, hogy az egyes összetevők kémiai tulajdonságai különböznek és ezért célszerü a feldolgozás folyamán külön kezelni őket.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.07. 07:47:37

Mi is szoktunk, más arányokkal. Mivel nem szoktam mérni, a 2009-es hagymás karakterű lett, a 2010-es paprikásabb... :))

Fájó tapasztalat, h nem szabad 3/4 literes üvegbe tenni, mert felbontás után hamar el kell fogyasztani. Tényleg jobb a 2 decis, kis kiszerelés.

Én az egyes összetevőket külön szoktam megpárolni, majd aprítógépben aprítom.
Amikor összeöntöm, akkor szoktam nagy, 28 literes bográcsban együtt befejezni, de így is kell hozzá vagy 3 óra.
Nemcsak a pöfögés miatt kell állandóan kevergetni, hanem azért is, mert nagyon hamar leég.

Különlegesen finom étel, megéri a fáradságot.
Egyszer nagyon szívesen kipróbálnám a gombás (vargánya!) változatot is, esetleg a babosat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 08:28:33

@PO: A babosról mostanában olvastam először - én is megpróbálnám. Vargánya nekem viszont eluralkodna a harmonikus lágy ízek felett.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.07. 09:18:54

No még ilyet, grillsütöt begyújtani, s nem enni semmit? Azért a maradék hőn pár szelet császárhús megsülhetett volna, hogy ne legyünk ennyire frusztráltak.
A ratatuille recept is külön-külön előkészítést ír elő az összetevőknek, tényleg más, mint amikor összezutyulunk mindent egy edénybe.
Azt hiszem mi a 3/4-es üveget is be tudnánk falni egyszerre. Télen: sültkrumpli+zakuszka.
Mi a különbség az ajvar és a zakuszka között? Az oroszok ecetes vegyes zöldségeket hívnak zakuszkának. (Étvágygerjesztő, az étvágyért a szó szerinti fordítása)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.07. 09:20:32

Pontosítok: Az oroszok zakuszkának hívták a fagytól megmentett még zöld paradicsompaprika és más hulladék zöldség felhasználásával zömében Nagyatádon és Debrecenben gyártott, itthon eladhatatlan készítményt.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.07. 09:24:58

@hajdulaszlo (volt hajdul): egyszer a régi kollégáktól megkérdeztem a Db-ben készített zakuszka receptjét. Semmi köze nincs ehhez, valóban. Amikor én ott dolgoztam (87től), már csak emlék volt.

Az ajvar - ahogy én tudom - sült paprikából készített krém, mindenféle érdekes fűszerezéssel.

Topy 2012.09.07. 09:51:10

@hajdulaszlo (volt hajdul): pontosítsunk :)
az oroszoknak zakuszka/zakuszki minden olyan kaja, apró falatka, ami előétel - és jól lehet vele vodkázni :D

1kutya 2012.09.07. 10:01:47

@hajdulaszlo (volt hajdul): nem az oroszok hívták így, hanem ezen a néven mi állítottunk elő nekik ilyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 11:07:44

@hajdulaszlo (volt hajdul): Azért ekkora ordas hibár nem követek el! A grillezett spagettiszósz a maradék parázson készült :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 11:55:48

Megyek ebédelni: csülökpörköltet!!
Jók legyetek!

susztertangó 2012.09.07. 13:27:14

@Andrass9: Össze vagyok zavarva, ezek szerint a 1 500 000 lépés Magyarországon 32 év múlva sorozatban valamit külön-külön edényben főzött ez a Bayer Zsolt, hogy ő is No comment????? (DDDDDD)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 13:42:15

@susztertangó: Mondjuk úgy, hogy nem a legkedveltebb szakácsom?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 13:49:50

@1kutya: Most mit csináljak? Ezt főzte mára a kifőzdés asszony :) Fenomenális volt, mozogni alig tudok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 13:52:40

@susztertangó: Ezek szerint viszont @PO: Bayer Zsolt fan?
Ő külön párolt minden egyes összetevőt :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 14:07:43

bármi, ami padlizsánból készül, az nálam nyerő :)

1kutya 2012.09.07. 14:12:38

@susztertangó: @Andrass9: hát ha a Bayer Zsóti úgy főz, ahogy újságot ír... no comment.

süllőcske 2012.09.07. 14:14:34

@Andrass9: Affenébe! Csukapörköltnek olvastam!
Persze, már mindenütt ilyesmiket képzelek..
A csülök is finom, de senkialfonz kardpengetestű víziakrobata színpompázatosság az igazi arisztokrata , kit csak a szexepiles, királynői süllőfenség előz be.

Daró 2012.09.07. 14:18:25

@hajdulaszlo (volt hajdul): ajvár az, amit én gyártok kápiából és padlizsánból, olívából és hagymából, majd nagy része megromlik :-(
Egyébként nagyjából ez az ajvár is, csak olivaolajjal. CSevap mellé mártogatósnak adják, vagy sültkrumplihoz :-)

susztertangó 2012.09.07. 14:34:53

@Andrass9: @1kutya: :-))) Pap, papné, paplan....virágozzék 101 kiskutya!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.07. 15:04:39

@süllőcske: Ha már hal, zöldborsós amúr ragu,saját kreálmány, jó lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 16:26:20

@süllőcske: A süllő szerintem is jobb - nincs benne annyi szálka :). Amúgy olyan fenséges volt a CSÜLÖK (nehogy ismét megzavarja a fantáziádat) pörkölt, hogy csuda (finom bird eye csilivel megbolondítva).
Köszönöm a dícséretet is a feleségem nevében.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 16:28:46

@Daró: Amennyire a webes recepteken el lehet igazodni, a két kutyulmány nagyon hasonlít. Az ajvárban van ecet is, ami nincs a zakuszkában. Még az alapanyagok aránya is hasonló, szóval a fene érti ezt. Majd jön egy orosz, és megmagyarázza :)

medvedr 2012.09.07. 16:30:13

Ezt mihez kell enni, vagy mártogatós vagy mi ez? Biztosan finom, csak nem nagyon tudom elképzelni.

Benikuty 2012.09.07. 16:37:06

Ajvár is ott néz évek óta a speizban. Nem szeretjük, amúgy több pancsolás van vele, mint amennyit ér.

Hurri Kán 2012.09.07. 17:20:59

Jó reggelt!
Egy fröccsöt kérek, addig lemosom magamról a halszagot. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 17:33:00

@medvedr: vékony kenyérre vagy pirítósra vastagon bármikor :)

Hurri Kán 2012.09.07. 17:35:57

@Andrass9:
Szép dévéreket, meg egy szem kárászt.

Hurri Kán 2012.09.07. 17:44:32

@Andrass9:
Igen. Pár éve inkább ezüstkárász jött, most meg már hálistennek alig. Dévért telepítettek is, meg szaporodik is szépen a tóban szerencsére.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 19:47:42

Szép jó estét itthonról! Még sosem kóstoltam ezt a zakuszkát, én is a@Topy: félét ismertem. De amiben padlizsán van, az nem lehet rossz, ahogy@anica inkognitóban: írta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 20:09:16

@Mitzi von Küche: Csakhogy megjöttél. Már csorgó nyállal várom (nem , nem kell az elszívót betenni :), hogy készítesz valami jó tengeri herkentyűt és megosztod velünk!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 20:16:02

@Andrass9: ezen a kommenteden nagyon röhögtem..:D
@Mitzi von Küche: hétfőn élőben élménybeszámolhatsz, én meg megígérem, hallgatom.:D

Pinka-Panka 2012.09.07. 20:28:42

Szép jó estét kívánok!
Nekem a hűtőben van most a zakuszka, kaptam a körmös kislánytól - tegnap azt reggeliztem és holnap is azt szeretnék:)
Semmit nem tudok róla, csak azt, hogy finom és azt, hogy András is remekül megcsinálta:)

Pinka-Panka 2012.09.07. 20:38:14

@anica inkognitóban: jó estét! tölts egy pezsgőt édeset légy szíves:) Koccintok!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 20:41:29

@Pinka-Panka: jó pultos hamar kiismeri a vendégek ízlését :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 20:42:09

@anica inkognitóban: Fogadok,hogy tátott szájjal fogod hallgatni a beszámolómat...
Tinto con limon-t kérek.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 20:43:06

@Mitzi von Küche: hát, az tuti! :D és elszívóval..:DD
Mitzikém, rámutatnál, melyik sorban, melyik polcon??:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 20:46:24

@Pinka-Panka: egy pohártól már ??:P:)) na, lehet, az kéne néha :)

Pinka-Panka 2012.09.07. 20:49:32

@anica inkognitóban: nekem elég egy pohár...:)
Jók legyetek, jó éjt!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 20:59:18

@anica inkognitóban: Eddig még csak pohárban rendeltem, most láttam, hogy készül.
Tinto de verano con limon (nyári vörösbor citrommal):
nem túl karakteres ízű vörösbor és ugyanannyi szénsavas citromos üdítő, jégkocka, citromkarika - vedd fel a repertoárba, nagggyon finom...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 21:06:18

@Mitzi von Küche: a fiúk eldugdossák a vörösbort...:D de megmentek a koktélodhoz :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 21:10:17

@anica inkognitóban: Jó. Próbáld ki Te is (én egyszer egri pincéből kapott bikavérből kevertem, de az nem volt az igazi). A spanyol, egyébként nagyon jó minőségű vörösborok kiválóak erre, nem tudom, magyar vörösbort milyent válasszak hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 21:10:39

@anica inkognitóban: Ahogy várható volt, nem nyerunk csak tapasztalatot, de nem is az volt a cél. Örülök viszont Fűszeres Eszter 3. helyének nagyon!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 21:26:06

@Andrass9: De hogy a közönségszavazáson miért az lett az első, amely blog enyhén szólva is gyermeteg színvonalú, az érthetetlen számomra.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.07. 21:37:15

@Mitzi von Küche: "öbb dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek. Álmodni képes. "

na, a'sszem, én is elájulok lassan....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 21:39:21

@Mitzi von Küche: Felteszem, nekik volt a legnagyobb facebook táboruk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.07. 21:51:20

Áll a székely juhász a réten a botjára támaszkodva. Arra megy a másik juhász, kérdi:
- Hát maga meg mit csinál?
- Gondolkodom.
- És hol a fenébe van a nyája?
- Azon gondolkodom.

1kutya 2012.09.07. 21:58:22

@Mitzi von Küche: örülünk hazatérésednek!

@Andrass9: ez jó és még nem hallottam (kevés olyan vicc van:)

elmentem szunyálni, holnap siófokon vagyok, vásárnap jelentkezem, ha hazaértem...

váj mí 2012.09.08. 16:17:07

Ööööö, lenne egy kérdésem, némileg kapcsolódó. Kinek, mi a tapasztalata a fehér padlizsánnal? És a lila csíkos fehérrel? Mennyivel másabbak, mint a normál sötét lila?

susztertangó 2012.09.08. 16:27:29

@váj mí: Csak a fehérről van tapasznyaltom. Fehér.Ehető.Mivel lecsószerűen készült, nem tudok ennél többet mondani, ízre semmi különös.Talán, ha kirántom és mellette a lilát is eszem.

váj mí 2012.09.08. 16:55:18

Hm, valami 3 napja szemezek az albínó padlizsánnal meg a lila csíkossal .... lehet beszerzek 2-2 darabot belőlük, és megsütöm lerben őket, majd megcsinálom szimpla salátának. Aztán majd kiderül ....
Azt tudod esetleg, hogy vinetta-vágó fakés helyett mit lehet használni?

susztertangó 2012.09.08. 18:27:12

@váj mí: Persze. rozsdamentes kést, az nem feketíti meg. De, ha nagyon trendi akarsz lenni, használj kerámia kést.De a rozsdamentes tökéletesen elég.

váj mí 2012.09.08. 19:31:17

@susztertangó: Ahham... sima kés kiesett, he?

susztertangó 2012.09.08. 19:59:43

@váj mí: Na ja. A simán rozsdásodó.

váj mí 2012.09.08. 20:22:16

@susztertangó: Ok, akkor hagyjuk a szemezést ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.08. 21:08:00

@váj mí: Ha a késedet 1990 után vetted, akkor az már rozsdamentes.

váj mí 2012.09.08. 21:44:21

@Andrass9: Egy hónapja, sima vágókés. De ha én azzal nekiesek az albínó meg csíkos vinettének, azzal aztán, mi lesz?
Ok, holnapra lesz töltött paprika, azzal a római-lucullus parival, vagy mivel .... de az az albínó vinette nagyon izgat ....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.08. 22:52:58

@váj mí: Nyugodtan használd azt a kést. Gondolom, nem rozsdásodott meg még mosogatás után. Ez a hype csak a régi, rozsdásodó kések miatt van - az valóban megkeserítette a padlizsánt.

váj mí 2012.09.09. 18:21:20

@Andrass9: Ahham, értem, akkor legközelebb az albínó és lila-csíkos vinettét fogom kipróbálni. Nem fakéssel ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.09. 23:01:33

@váj mí: Légy szíves számolj be a tapasztalataidról. Milyen különbséget és hasonlóságot találtál a 3 fajta tojásgyümölcsnél.

váj mí 2012.09.11. 11:02:46

@Andrass9: Kipróbáltam tegnap (paprika ugyanis nem maradt ;) ). Krémet akartam készíteni eredetileg, de végül sütve lett. A fehérek nagyobbak voltak, azokat felszeleteltem, a csíkosak kisebbek, azokat egyben toltam be a lerbe. A csíkosak, attól eltekintve, hogy mivel egyben lettek megsütve, és így picit másabbak voltak kinézetre, szerintem, nem igazán különböznek a hagyományos sötét lilától. Talán kissé "padlizsánosabb" volt az ízük. (Ja, nem feketére sütöttem a héját, mint a krémhez kellene, csak éppen megsütöttem. A vinették kicsik voltak, mint egy cukkini). A fehéreken annyit vettem észre, hogy nem szívják magukba annyira az olajat, mint a sötét lila, és mintha édeskésebb lett volna az ízük, meg picit tömörebb a húsuk. Paradicsomszószt csináltam mellé meg főtt-sós krumplit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.11. 18:46:59

@váj mí: Köszi az információt!
Ami a méretnek a cukkínihez való hasonlítását illeti, errefelé rémtörténetek keringenek a kertekben termett cukkínik méretéről :)
A megsütés után fűszerezted valamivel, vagy csak a la natur etted a szósszal?
Paradicsomszósz meg sóba vízbe krumpli .. mmmmm .. hogy leszidtak engem érte a töltött paprika receptnél :)

váj mí 2012.09.12. 11:01:17

@Andrass9: Hm, oké, normál, kis méretű cukkinire gondoltam, nem óriástökre ;).
Különösebben nem fűszereztem, csak sóztam, a paradicsomszósz elég fűszeres volt. Nagyon finom volt, krémes lett a húsa belül.
Hm, a főtt-sós krumpli nekem is fura a töltött paprikához, mivel az nekem levesként funkcionál. Így kenyérrel. De hát paradicsomlében fő, akkor a szósz miért fura? Ha nem levesnek készül, hanem lefőzöd a levet róla, akkor szósz lesz belőle, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.12. 14:51:43

@váj mí: Akkor már értem. Nekem a töltött paprika nem leves, ez a félreértés alapja :)

váj mí 2012.09.12. 15:07:23

@Andrass9: Amíg Magyarországra nem költöztem, nem is hallottam arról, hogy a töltött paprika az második fogás is lehet, az nekem mindig is leves volt. Aztán úgy is megkóstoltam, krumplival, minimális lével. Nem rossz, persze nekem szokatlan volt.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.05. 07:34:07

Ezt kellcsinálnom, anyám kérésére. Tök jó, hogy csak az ivóig kell menni receptért.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.10.05. 08:26:41

@hajdulaszlo (volt hajdul): és látod, itt csatolnék vissza egy korábbi kommentedre a receptek, szakácskönyvek, internet összefüggésében. A neten az van, amit valaki feltöltött. Az itt szereplő receptek ugyanúgy receptek, mint egy papíron kinyomtatott szakácskönyvben. Ott is előfordul, hogy elírják, nem jól adják meg az adagokat, nem oké a kaja stb.(van pár olyan étel, aminek a leírásához oda is kellett már körmölnöm a kis megjegyzéseket) Számomra a blogon leírt recipék azért is szimpatikusak, mert a kommentekben rögtön jönnek kiegészítések, variációk, egyszóval az interaktivitás emeli az alaprecept értékét.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.05. 09:30:04

@anica inkognitóban: Igazad van, meg nem is. Ez nem véletlenszerűen guglizott recept, hanem ahogy mondod, a kōsség által tökéletesítet, megbízható forrásból származó elkészítési mód.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.05. 10:05:59

@anica inkognitóban:@hajdulaszlo (volt hajdul): Az interneten fellelhető recepteket sokszor egymásról másolják - szó szerint (bár nem tudom, igazából ennek mi értelme van.) A Blogkocsma receptjei hitelesek, kipróbáltak és a hozzászólások által kiegészítve, tökéletesítve mindenki által használhatók - ez nagy érték.

szivárványszagú csótány 2016.05.20. 11:33:47

@PO: Sziasztok!
Mi mindig babosat készítünk - az előre főzött babota legvégén keverem bele és már csak egyet rottyantom, a hőkezelés miatt. A család nagy szemű babbal kedveli, én inkább apróbb tarkababot szoktam belefőzni, hogy statisztikailag jobb legyen az eloszlás az üvegekben :-)

Szemes bors és sok sok tárkony is kell a zakuszkába, hiszen ez eredetileg egy örmény étel és az ő fűszerük a tárkony .

szivárványszagú csótány 2016.05.20. 11:35:51

Csak azért pontosítom ezt az - egyébként tökéletes receptet - mert ahogy a Churutnál írtam: anyósom és a férjem nagymamája örmények, tőlük tanultam ezeket.
(Én egyébként nem vagyok erdélyi származású)
SzCs.
süti beállítások módosítása