A padlizsánszezon végefelé, amikor a paradicsompaprika éppen teljében van, készíti ezt a remek eledelt a feleségem. Télire üvegbe zárt ízbomba - a nyár összes illatával és a tábortűz füstjével.
Tényleg érdemes kivárni, amikor kisebb padlizsánok megjelennek a piacon olcsón. Ezek ritkán keserűek - még az idei hőség sem ártott meg nekik. Ez alkalommal paradicsompaprika helyett kápiát vettünk. Egyszerűen lehetetlen volt ellenállni a piacon a csillogó csodáknak.
Hozzávalók (elég sok adaghoz):
- 5 kg padlizsán
- 2 kg kápia paprika (eredetileg paradicsompaprika)
- 1 kg síma lecsónak való paprika (ha már pirosodik, akkor a legjobb)
- 1 kg hagyma
- 1 l olaj
- 1 l paradicsomlé vagy megfelelő mennyiségű paradicsompüré vagy egy bő kiló friss paradicsom
- 3-4 nagy babérlevél
- só, bors, esetleg cukor
Ez a mennyiség már igazolta, hogy a grillt begyújthatom. Állítom, hogy a padlizsán és a kápia sokkal fínomabb, ha faszénen szenesítjük, mintha a platnin/sütőben tesszük. Felpakoltam a kápiát a grillre és rendszeresen forgatva megpróbáltam egyenletesen feketére sütni a héját.
A sült paprikákat szorosan egymásra pakoltam egy lefedhető lábasban, hogy a saját gőze fellazítsa a héját.
A parázsra ekkor már ment is a padlizsán hasonló feladattal:
Elő a húsdarálógépet, mert lustaság félegészség. Ledaráltam a hagymát és a lecsópaprika egy részét, ami ment a forró olajba párolódni.
Közben feleségem héjatlanította (héjtalanította) a kápiát és a padlizsánt, és még csak szitkozódni sem hallottam (lehet, hogy hangos a robotgép?)
Én sem lazsáltam, a kápiát, a padlizsánt megdaráltam, majd a maradék lecsópaprikával áttisztítottam a darálót.
Ez a keverék is beköltözött a hagyma mellé párolódni, forrni, főni a paradicsomlével együtt fél órára:
Célszerű folyton kevergetni, mert pöfög mint a Vezúv! Ha a paradicsomlé túl savanyú lenne, adhatsz hozzá egy kanál cukrot is.
A kész zakuszkát kicsi (2-3 decis) kupakos üvegekbe mertük, a szokásos mikrós módszerrel sterilizáltuk, és eltettük a kamrába télire.
Nem az összes ment a kamrába, mert frissen is szeretjük.
Az eredeti kérírásos recept szerint az egyes összetevőket külön-külön edényekben kell megpárolni, mielőtt összefőzzük a paradicsomlével. Hááááát ... no comment.
Másnap kóstoltuk: remekül érzik rajta, hogy parázson sült a padlizsán, kápia paprika! Mondaná is anyósom, hogy olyan purdé íze lett ...RIP :(