Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Solymári Csili Fesztivál 2012 - Beszámoló

2012.09.05. 07:00 Andrass9

10 logo.jpg

Solymári barátunk szólt, hogy fesztivál van szombaton a művházban, okvetlenül menjünk. Szívesen látogatok helyi kis fesztiválokat, és ez egy hagyományteremtő eseménynek igérkezett.
Keresgéltem az interneten, mi a program és témája, de csak a facebookon volt részletes információ. Az Apáczai Csere János Művelődési Ház honlapján nem találtam, pedig a helyszín ott van.
Az internet változik, oldalak és képek eltűnnek az idő sűlyesztőjében, így a megörökítés biztosítása miatt ide másoltam az FB-ről a hirdetésük képét.

10 fblogo.jpg

Néhány mondat idézet a fesztiválszervezők leírásából:    
"Napjainkban egyre népszerűbb a házi kertészkedés, a biokertészet. Solymári fiatalok a maguk módján Solymári Chili Fesztivállal próbálnak kedvet csinálni másoknak a növénytermesztéshez.
Ha Magyarország híres a piros paprikáról, akkor Solymár miért ne lehetne híres a különleges chili paprikáról?
Tudta ön, hogy Magyarországon mindössze kb. 200 ember foglalkozik hobbi chili paprikatermesztéssel? Ebből 10 ember Solymáron!

A program célja:

Összehozza azokat az embereket, akik foglalkoznak vagy szeretnének foglalkozni hobbi növénytermesztéssel. Emellett egy kortalan, könnyed, szórakoztató programot kínáljon a helyi és az idelátogató közönségnek. Nem utolsó sorban reklámot csináljon a chili paprikának, az abból készült ételkülönlegességeknek és Solymárnak."

A 200 fős csilitermesző számot kicsit nagyon kétlem, de ez így szerepelt a felhívásban.

Csak 6-ra mentünk, mondván azoknak az ételeknek meg is kell főniük. Én is termesztek csilit, de igencsak hobbi szinten, és csak saját fogyasztásra, így bemutatóra/szépségversenyre legfeljebb a feleségemet nevezhettem volna.
A művház udvara zsúfolásig tele fiatalokkal, családokkal és még néhány velünk egyező korosztálybeli idősebb ember is akadt.

10 pontysator.jpg 17 versenytarsak.jpg

 

Csodálatos paprikabokrok voltak kiállítva! Igazán illő lett volna, hogy lejegyezzem mindnek a nevét, de tollat és papírt nem vittem. Azért álljon itt néhány a sok közül mindannyiunk gyönyörére.

22a papajoe_scotch_bonnet.jpg 25 tizes csipos.jpg 21a chilhuacle negro.jpg
26 jalapeno.jpg 27 salsa orange.jpg 29 fekete.jpg
28 tarkabarka.jpg 20a habanero devil.jpg 20.jpg



Végigolvastuk az étlapot, mit válasszunk:


Csicsói zöldséges kukoricaleves csilivel durvítva, bográcsban.
Thai zöldség curry bográcsban.

  • Vegetariánusok számára is fogyasztható ételkülönlegesség.


Mexikói marhabendő leves:

  • Enyhén balkános gulyás jellegű csípős pacal leves. Csak ínyenceknek!


Chilis ponty túrós csuszával:

  • Paprikás alap megfejelve a csilivel és pontykockákkal tejfölösen habarva, csuszatésztával, amit füstölt szalonnában megpirítva, túróval keverve és egy csöpp tejföllel tálalunk.


Pusztapörkölt chilivel bolondítva:

  • A klasszikus magyar sertéspörkölt lecsós alapra helyezve. Bográcsos mivoltából fakadóan víz helyett vörösborban puhítjuk a húst. A végén csavarunk rajta egyet és csilivel odafricskázunk az ízlelőbimbóknak.


Mexikói Chilis Pulyka:

  • Kevéske zsenge pulykahús, sok és sokféle zöldséggel, tüzes ragu formájában.


Solymári Csilisbab:

  • Nem az eredeti chili con carne, hanem annak egyik változata, amit a solymári bográcsozások során tökéletesítettünk. Sok hagyma, darált disznó és marha fele-fele arányban, vörösbor, 2 fajta bab és kukorica. Mi így szeretjük!


A választás nehéz volt, ezért 3 ételjegyet is vettünk kettőnknek. 500 Ft-ért egy müanyag tányért, kanalat, karéj kenyeret és szalvétát is kaptunk, igazán baráti az ár!
A hangulat remek volt, a szakácsok versenyt kínálták termékeiket. Mindenkit megpróbáltak meggyőzni, hogy az övék a legjobb mű.
Én egy csilis pontyot választottam. Talán nem kellett volna, mert a csuszatészta egy nagy tömbben landolt a tányéromon. A ponty jóízű volt, a hozzáadott 3 kis karika csili igazán felpörgette az izlelőbimbóimat!

12 csilisponty.jpg 23 habanero es chili.jpg

 


Sokan kóstolgattak apró falatokat (azok ingyen voltak), a csilimártás például kítűnő volt, kétszer is ettünk belőle.

13 olajok csatnik.jpg 32 csili martas.jpg

Sajnos az igazán erős csili nem az esetem, ezért nem tudtam követni a fiatalember példáját, aki egy habanero/olajbogyó feltétet választott a kenyérkatonájára. Le a kalappal előtte, nem szaladt el sírva!
11 kostolo.jpg
A csilimániások persze kirakták termésüket próbára, vagy ha valaki szeretne egy érdekesebbet hazavinni.

31 szabad a vasar.jpg 30 csereljunk.jpg


Szerettünk volna egy jó chili con carne-t enni, de az még akkorra sem készült el :( Kacérkodtam a pörkölttel, de ami igazán megkapott, az a thai curry. Nagyon szeretem a thai konyhát, nehéz is elrontani, hisz a mi ismereteink nagyon szűkösek annak autentikusságáról.
Feleségem türelmetlen volt, nem tudta kivárni a Csilisbabot, és a Mexikói Csilis Pulyka mellett tette le az ételjegyét.

14 csilis bab pulykaval.jpg 15 thai zoldseg curry.jpg


Bár a pulykával nem vagyok igazán nagy barátságban, azért meg kell vallanom, hogy ez a csilis pulyka nagyon jóízű volt, ám nem tántorított el a thai currytől.
Curryt főzni bográcsban nem kis kihívás! Az elengedhetetlen curry paszta/por pirítása, mely igencsak csípi az orrot még tűzhelyen is, nagy önuralmat kíván.

16 thai zoldseg bogracs.jpg
Kifaggattuk a szakácsokat, akik igencsak vonakodva álltak kötélnek, míg fel nem fedezték, hogy én is főztem már curry. Ekkor viszont megnyíltak, és roppant kedvesen évődve magyarázták, mit hogyan csináltak. Bevallották, hogy ez a második alkalom, hogy bográcsban főzik, valamint, hogy nem szakácsok - szigorúan hobbiból vetemedtek főzésre a fesztiválon.
A recept egy klasszikus zöldséges curry leves volt:
Zöld curry paszta, kókusztej zsíros részében némi csilis olajjal megpirítva. Zukkini, patisszon, sárga kaliforniai paprika, piros kaliforniai paprika, sárgarépa, zöldbab és zöldborsóhüvely beleaprítva, vízzel és kókusztejjel felöntve. Fűszernek került még bele lime héja lereszelve, kaffir lime levél, citromfü (az a thai fajta!), galangal vagy gyömbér gyökér. Sózáshoz halszószt kell használni. (Én facsartam volna bele lime levet is, de nem én főztem.)
A paprika és a zöldborsóhüvely kicsit elfőtt, de ez nem rontott az összhatáson.
Sikerült az alkotók nevét is megtudni:

Gratulálok Korom&Sperg-nek az igen finom leveshez!


Még egy kicsit kószáltunk, de sürgős vásárolnivalónk volt az Auchanban, ahol hozzájutottam 4 liter Naszálytej tejszínhez 300 Ft-liter áron (2 nappal a szavatossági idő lejárata előtt). Most rázom az utolsókat az ásványvizes flakkonon, hogy ismét legyen saját készítésű vajam!

Megigérem, jövőre felkészültebben megyek ki erre a fesztre - nagyon jól éreztük magunkat. Csak javasolni tudom azoknak, akik számára ez elérhető távolságban van!



130 komment

Címkék: thai csili

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr504754376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.09.05. 13:20:54

@anica inkognitóban: konzervnyitóval próbáltad már? sokkal egyszerűbb...:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 13:23:11

@1kutya: persze, ma reggel is bepakoltam a retikülbe a legfontosabbakat: papírzsepi, rúzs, pénztárca, iratok, parfüm, cigi, telefon, csavarhúzó, konzervnyitó...:P:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.05. 13:25:23

@anica inkognitóban: Most tényleg. A nők miért nem hordanak magukkal bicskát? A svájci bicskák között van kifejezetten női is.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 13:28:10

@hajdulaszlo (volt hajdul): egyrészt úrinő nem bicskázik, hanem szavakkal, tekintettel és néhanapján hideg, távolságtartó közlésmóddal gyilkol (van, aki méreggel, vagy kispárnával, de azok túl gyors halált eredményeznek szerintem). másrészt azért, hogy a naaaagy, erőőőőős és hihetetlenül találékony férfiak segítségét kérhesse.
na, ezért.:)

Topy 2012.09.05. 13:42:56

@anica inkognitóban: azért legalább még egy kombinált fogót bedobhattál volna... bár egy zégergyűrű még úgyis kifogna rajtad! :D:D:D

1kutya 2012.09.05. 13:47:55

@anica inkognitóban: egy rendes női ridikűlben halott orosz katona is van:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 13:50:57

@Topy: ne fogadj rá, szerelő férjem van! :P:D
@1kutya: jó, megnéztem: kettő darab az is...

1kutya 2012.09.05. 13:53:08

@anica inkognitóban: csak pont konzervanyitó nincs? affenébe...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 14:01:55

@1kutya: én sosem szégyellem beismerni, ha hülye vagyok , úgyhogy jó, bevallom, ez az egy hatalmas jellemhibám tényleg megvan, nem hordok konzervbontót :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.05. 14:10:23

@anica inkognitóban: Nem is a bicskarészt javallottam használni. Hogyan fogod a kantásbort kibontani, ha összefutunk egy pszichedelikus rendezvényen?

Hurri Kán 2012.09.05. 14:12:16

@hajdulaszlo (volt hajdul):
"egy idő után a franciakrémes is sörnyitó"
ismeretlen szerző

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 14:33:46

@hajdulaszlo (volt hajdul): majd kerítek egy pasit, aki kibontja :P:D ha meg nem megy a kantával, játszom kalányon :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 14:36:15

@anica inkognitóban: A kalányról már a Madár óta tudjuk, hogy szintén bármire használható (kultúrált étkezésen kívül)

Benikuty 2012.09.05. 14:37:33

@hajdulaszlo (volt hajdul): svájci bicska semmire nem jó, a női verzióról már nem is szólva:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 14:38:56

@Benikuty: Sörök kinyitására még az is jó!!!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 14:39:51

@Andrass9: ezt vitatom: hegyeket lehet vele elhordani! :)
@Benikuty: én is inkább órát választanék, ha már svájci.:) vagy csokit. vagy egy széfet a nemzeti bankjukban. vagy pár óra röhögést Dömbivel..:D

Hurri Kán 2012.09.05. 15:11:52

@Benikuty:
Dehogynem jó. Műszaki alaptörvény, csak az van igazán elromolva, amit svájci bicskával már nem lehet megjavítani. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 15:31:54

Egyetemen azt tanították, hogy a legjobb sörnyitó az ajtózár.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.05. 15:47:19

@Benikuty: Dehogynem jó, csak tudni kell mire való. én még nem jöttem rá, mire jó a bicska része.
Pontosabban addig míg egy késes meg nem mutatta hogyan kell az alapfenés megcsinálni, utána használható.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 15:50:25

@hajdulaszlo (volt hajdul): én nem élek vele, de ha már meg kell halni, előtte tessék:
www.epicurus.com/beverages/wp-content/uploads/2011/06/whiskey-2.jpg

@Mitzi von Küche: jaja, azzal megy :)
ma még nem is jelentkeztél..:O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 15:59:16

@anica inkognitóban: Én meg úgy olvastam Mitzinek szóló válaszod, hogy "ma még nem is vétkeztél" :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 16:07:36

@Andrass9: speciel nem szoktunk értekezni a lányokkal a témában :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 16:16:28

@Andrass9: Rossz az, aki rosszra gondol...
@anica inkognitóban: Pedig jártam már itt reggel.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 16:25:00

@Mitzi von Küche: .. de hülye, aki nem :DDD ez a mondás vége :DD
bocs, úgy látszik, ma van valami... már 4 határozatot postáztam el kiadmányozás helye és ideje nélkül..

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.05. 17:04:06

@anica inkognitóban: Leslie L. Lawrance óta a viszkinek trágyaszaga van, vagy íze?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.05. 18:02:12

Szép estét mindenkinek, borsodi Borostyán sört hörpölök, építjük a csapatot ezerrel. Van net, kértem kölcsön egy laptopot, hogy tudjak írni kicsit.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.05. 18:05:22

@Topy: Én meg mennyi trágyát végig szaglásztam, s kiderült tévúton jártam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.05. 18:07:34

A scotch bonnet a képen nagyon olyan, mint az én habanerom, csak az nagyobb kicsit.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.05. 18:09:38

Borzasan lassú a gép, meg a net is, nem vesződöm tovább, majd holnap csapódunk.

vörösbor(de)minőségi 2012.09.05. 19:02:59

komolytalan barátaim szoktak azzal idegelni,hogy nem tudják elhinni az erőset hogyan és miért lehet szeretni hiszen minden ízt elnyom és nem enged érzékelni.nos nekem idestova huszonévem ment rá,hogy kiverjem fejekből ezt a bődületes butaságot.lassan haladok sajnos.a leginkább az a meglepő,hogy olyan emberek mondanak véleményt akik ha ránéznek egy bogyiszlóira már csuklanak-egy szóval nem szeretik az erőset és a karamell fagyi is már a pikáns kategoria nekik:))szóval az elképesztő,hogy miként véleményeznek emberek az erősről amikor sosem próbálták?mintha én dumálnék egy halételről...kb annyira lenne hiteles.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 19:07:15

@Waka: A Borostyánért irigyellek! Érezd jól magad!

Daró 2012.09.05. 19:30:05

@Mitzi von Küche: nekem is ilyesmiket tanítottak az első nekifutáskor... :-)
@PO: Ha jövök haza valamelyik nap (majd minden nap az utcátok előtt jövök el) megnézhetem a füstölményt? meg a füstölőt? rettenetesen kíváncsi természetem van, ez sokakat idegesít...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 19:44:30

@hajdulaszlo (volt hajdul): még nem kóstoltam. a viszkit igen, de azt sem szeretem.
@Mitzi von Küche: köszönjük, egs! :)
@vörösbor: nehéz lehet úgy élni, hogy az ember nem nyitott új dolgokra, pont a játék öröme hiányozhat az egészből...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 20:22:12

találtam egy oldalt, nézegessétek,én sok olyan étel leírását megtaláltam itt, amiről még nem is hallottam, pl.Petyeg, tepertős-szilvás fülecske, fordított köleskása, meg ilyenek.
ugyanakkor megtaláltam (a hajdúhadházi receptek között azt a levesbetétet, amit annakidején anyu csinált néha, és most már a nevét is tudom:tésztahurka):)
www.mo-ka.hu/izorzok.html

Pinka-Panka 2012.09.05. 20:35:41

Sziasztok! megnézegettem a chili paprikáimat, nagyon szépek.
meginnék most valamit:) csak ne viszki legyen, meg rövid se

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 20:36:36

@Pinka-Panka: Waka finom ale-t iszik, kérünk tőle neked is!

Pinka-Panka 2012.09.05. 20:41:18

@Andrass9: oké, ha ad neked, akkor én is kérnék:)
Mit főztetek? Ötlet miatt olyan jó ezt tudni:) meg érdekel is...

Topy 2012.09.05. 20:48:04

a négy és fél éves(!) habanerom még igen lelkes, új virágokat hoz; egy adag már cérnára fűzve szárad, lassan beérik még pár darab...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 20:50:28

@Pinka-Panka: engem azért nem, mert már nemegyszer volt, hogy elterveztem valamit, hogy megfőzöm posztnak, aztán egy órán keresztül megtárgyaltátok, mert valaki épp azt főzte.. akkor meg már minek....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 20:51:40

@Topy: Én is felfűztem ma 40 thai chilit, már pirosak. Le kellene szednem még vagy egy kilót belőle, és ledarálni csípős pasztának - lehet, hogy így sárgán teszem el. Általában paradicsompaprika adja a színt amúgyis :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 20:57:29

@Pinka-Panka: Wakában bízhatunk.
Kaja ügyben: első osztályú töltött dagadót ebédeltem petrezselymes krumplival és almapaprikával. Péntekre meg csülökpörköltet igért a szakács. A helybéli kifőzdét szoktam néha látogatni, ahonnan a körömpörkölt szerelem is származik. Nagyon jól főz a nő és gyakran van valami extra étele a bableves-pörkölt-főttcsülök trióból összeállítható ételeken (pl. csülkös bableves vagy babgulyás) felül.
Mivel nem én főztem, nem is fotóztam - szabad a gazda megfőzni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 20:59:17

@Topy: A fiam a munkahelyén pátyolgatja a habaneroját. Az is van vagy 4 éves, és állandó gond, kinek ajándékozzák a termést, annyit terem.

Topy 2012.09.05. 21:03:27

@Andrass9: habanero nehéz eset, annyira jellegzetes és erős íze van, hogy szvsz kevés étel viseli el, markénsan kikandikál a legtöbből
csilisbab elviszi, de ki bír annyit megenni? :)

Pinka-Panka 2012.09.05. 21:06:08

@anica inkognitóban: csak főzd meg és mi van ha már főzte valaki?? Gondolod, hogy van itt valaki aki nem sütött még oldalast?? Csak mindenki máshogyan és ez a lényeg...én állandóan tanulok a nőktől az üzletbe - bár nem sokan főznek, de aki igen, azzal legalább nem nyavalygunk és nem sopánkodunk...

Pinka-Panka 2012.09.05. 21:07:04

üzletben - már este van:) megyek feküdni:)
Jó éjt:)

1kutya 2012.09.05. 21:11:22

@Pinka-Panka: csípős csirkeszárny sült a törpe kedvéért (be is tolt belőle vagy fél kilót). hozzá csilis (csak hogy a poszt trágyánál maradjunk:), borsos, oreganós, bazsalikomos szósz, nomeg két korsó Kozel:-DDD

Pinka-Panka 2012.09.05. 21:11:45

@Andrass9: Budán?? - nagyon ismerős ez a dolog nekem - a sógornőm apukája is mindig ilyeneket mond.
Töltött húst és finom főzeléket jövő hétre tervezek, mikor a leányunk nincs itthon - nem kedveli, így nem riogatom vele...

Pinka-Panka 2012.09.05. 21:14:02

@1kutya: köszönöm, finom:) a szósz is érdekelne:)

1kutya 2012.09.05. 21:15:43

@Pinka-Panka: majd megkérdezem Editet, ő kutyulta (most altat:)

Pinka-Panka 2012.09.05. 21:18:36

@1kutya: előre is köszi, sziasztok:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.05. 21:36:07

@Mitzi von Küche: nálunk a koleszban olyan volt az íróasztalok fiókjának fogantyúja, h azzal a koronazárat azonnal le lehetett pattintani. Tehát, még az ajtóig se kellett elmenni! :D

@Waka: hamár Borsodi, akkor Búza!

@Daró: Holnap este alkalmas lesz. Just in time!

@vörösbor: könnyű nekem! A fiam, meg a nagylányom bármilyen csípős ételt könnyedén. A nagy feladvány az, h hogyan fűszerezzek (újabban), h a fiam barátnője is jól lakhasson. Olyan kompromisszumot nem szoktam kötni, h semmilyen csípőset nem használok. (Egyszer egy barátom csinált egy nagyon becsületes juhpörköltet. Mondom: pörköltet. Egyetlen baja volt, a sokszínű társaság miatt egy molekula kapszaicint sem mert beletenni. Na, azóta, ha azzal álmodok, felsírok!)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 21:41:34

@gyvy: Veled valami nem stimmel: egy jó ideje napszaknak megfelelően köszönsz! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.05. 21:43:58

@anica inkognitóban: ez a link nekem megér 3 Túró Rudit! Ez Csuda! :))) Nagyon örülök neki! Na, szevasztok, egy hét, mire lementegetem őket.

1kutya 2012.09.05. 21:45:04

@anica inkognitóban: nem kérlekallásan! mivel mindkét szülém él, én még teljesen gyerek vagyok:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 21:45:42

@PO: elég, ha elrakod könyvjelzőkbe/kedvencekbe..
örülök, ha tetszik, gondoltam, hogy neked bejön..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 21:47:05

@1kutya: igen, ez igaz :) először ezt akartam írni, csak..

1kutya 2012.09.05. 21:48:34

@PO: nem elég, ha az oldalt elteszed a könyvjelzők közé?

Hurri Kán 2012.09.05. 21:56:43

@anica inkognitóban:
Mostanában az ivás rovására megy a munka, az a baj. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 21:57:45

@gyvy: tudom, tudom... mi is egyre gyakrabban nézegetünk a kollegákkal irathalomról öngyújtóra és vissza :D

1kutya 2012.09.05. 22:08:18

@anica inkognitóban: süssetek szalonnát.

@gyvy: gyorsan fel kell hagyni az i... akarom mondani munkával!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 22:11:34

@1kutya: mint a cigány, akitől azt kérdezik, melegedni akar, vagy enni? :DD erre a cigány: szalonnát sütni!!!:)
(dzsímélen válaszoltam meg.)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 22:21:16

@PO: jóhogy kézzel le nem körmölöd..:P:DD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.05. 22:38:54

@anica inkognitóban: ne szívózzál velem, Angyalka, mert legközelebb sót, meg jakvajat teszek a tejádba!!! :-O

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 22:39:26

@anica inkognitóban: PO-nak igaza van. Ami fontos, azt le kell menteni, mielőtt az eredeti eltűnik az internet fekete lyukába (pl server crash)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 22:40:49

@Andrass9: de Apu, szóljál rá, hogy akkor se csúfoljon!!!!!! :DDDDD

@PO: nem vagy te ahhoz elég bátor, gyors és erős! :P:DDDDDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 22:52:22

@anica inkognitóban: Ő már szólt anyunak, hogy ne szívózz vele :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 22:54:56

Raktam ki számlálót a számok szeretőinek :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.05. 22:55:37

@anica inkognitóban: ezzel a hárommal nincs gondom, a jakvajat viszont már a negyedik ábécében sem találom! Mi legyen veled, Anica?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.05. 22:59:00

Elhúzok aludni. Holnap kovászos uborkát kell eltennem és befejezni a vaj projektet (lesz vagy egy kiló).
Jóccakát!
@PO: @anica inkognitóban: ti meg ne piszkáljátok egymást, mert hátrakötöm a sarkatokat!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 23:00:36

@Andrass9: remélem, nem @PO: -nak gyártasz jakvajat! :DDDDDD

én is megyek ráncotvasalni, hasonfekve :D
jó éjszakát mindegy,kinek :)

Hurri Kán 2012.09.05. 23:02:13

@anica inkognitóban:
Meg akarjátok inni az öngyújtót? :D

@1kutya:
Sürgősen kell találjak valami megoldást :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.05. 23:03:59

@gyvy: az ötlet lehet, hogy nem rossz, szippantással állítólag működik..:DD

vót' még benne! :DDDD

Hurri Kán 2012.09.05. 23:10:39

@anica inkognitóban:
Csak ne benzines legyen, annak nincs jó íze. :D

Pinka-Panka 2012.09.06. 05:34:19

Jó reggelt nektek:)
A kávé gőzölög...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.06. 10:15:42

@gyvy: én kiskorom óta szeretem a festékek, lakkok, benzin stb. illatát.. lehet, hogy látens drogos vagyok????:D

Daró 2012.09.06. 15:11:53

@PO: a héten ez az egy este az amikor nem Böszörmény felől közelítek :-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.09.06. 19:16:56

@PO: Szegény ember azt iszik, ami a kocsmában van. Búza speciel nem volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.06. 22:12:31

@Waka: Speciel én a Borostyánt preferálom a búzával szemben :)
süti beállítások módosítása