Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (72) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (283) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (15) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (68) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (13) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (8) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (59) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (135) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (11) fahéj (35) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (412) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (3) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (6) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (54) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (85) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (305) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (18) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (22) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (9) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (6) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (84) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (10) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (20) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (27) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (149) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (50) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (39) lime levél (6) liszt (113) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (87) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (52) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (69) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (122) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (55) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (9) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (122) paradicsomlé (26) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (32) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (15) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (142) petrezselyemgyökér (20) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (78) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (43) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (13) rozmaring (72) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (47) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (9) shimeii (2) shimeji (5) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (282) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (45) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (34) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (60) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (5) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (85) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (205) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (42) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (212) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (16) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (23) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (52) zellergumó (39) zellerlevél (33) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (71) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (61) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Kutymuty

2012.08.24. 07:00 Waka

Nem, nem a blöki, kaja. Ígérem, nem írok tökféléről többet. A héten. Csak ha muszáj.

A nyár vége felé kezd beütni a túltermelési válság. Ez az aszályos nyár persze nem erről híres, de szokott lenni olyan is. Lassan minden kajában van egy falatnyi tökféle, és az ember cukkinije lassan tele lesz a patisszonnal. Megkezdődik a nagy helyi tökvándorlás. Aki megy bárhová, tököt cipel a hóna alatt, a vendéglátók csak lesznek annyira udvariasak, hogy nem küldik el a cicába tököstül. Jön a hetedik szomszéd – Nézd csak, micsoda sárga cukkinit hoztam neked, Hollandiából kaptam a magját, igazi különlegesség. - Tudom, lódít, a környéken egyedül nekem van sárga, ezt a példányt éppen tegnap sóztam rá a szomszédjára.

Az ember ilyenkor tudhatja, hogy eljött az évi rendes kutymuty ideje. A kamrában vagy a füstölőben talán akad még egy nagyjából lefaragott sonkacsont vagy maradék füstölt comb húsvétról, netán régebbről, mely már fehér a sótól, és állagában leginkább egy darab OSB lapra hajaz. Az ételben a sonka tulajdonképpen a só szerepét tölti be.

A kutymuty egyféle rakott krumpli, vagy valami hasonló.

Az alap verzióhoz az alábbi anyagok szükségeltetnek:

- Tisztított krumpli és tisztított, 4-5 centiméteres hasábokra vágott cukkini, nagyjából egyenlő arányban

- 1-2 TV paprika

- 1-2 paradicsom

- 1-2 jókora fej vöröshagyma

- 15-20 dekagramm füstölt sonka

- 2-3 gerezd fokhagyma

- 2 dl főzőtejszín

kutymuty_1.jpg

A krumplit és a tököt uborkareszelőn vékonyra szelem, a paprikát, paradicsomot, vöröshagymát laskára, a füstölt sonkát pedig a lehető legapróbbra vágom. A sonkát éppen lehet darálni is, ha elég erős a daráló, no meg a kezünk. (Én egy ilyen alkalommal tudtam meg – de komolyan – hogy a 40 éves húsdaráló csigájában a kést fogó szögletes rész menettel van rögzítve, ugyanis kicsavarodott, mikor visszafelé tekerve próbáltam kiszabadítani a beszorult sonkát.) Összekeverem az egészet, kicsit állni hagyom, hogy a sonkában lévő só kicsit kiolvadjon. Megkóstolom, ha kell, utánasózok.

kutymuty_2.jpg

A fokhagymát belereszelem a tejszínbe, aztán jól félrerakom.

A keveréket tepsibe simítom, fóliával lefedem, és közepes hőmérsékleten nagyjából 1,5 órát sütöm. A nagy tömegű anyagnak kell ennyi idő. Mikor megpuhult, nyakon borítom a fokhagymás tejszínnel, és fólia nélkül még egy negyed órát sütöm.

Magában is fogyasztható, de köretként is megállja a helyét sült húsok mellé.


kutymuty_3.jpg

Mint az a képen is látható, ez egy zóna adag lett, azért nálunk sem szereti mindenki.

Ezzel még nincs vége.

- Az alapanyagok tetszés szerint variálhatók, a tököt éppen kis is lehet hagyni, tehetünk bele sárgarépát, a petrezselyemgyökér vagy a paszternák is igen finom ilyen módon. Mehet bele, ami csak jól esik.

- Pár csirkecombnak megágyazunk egy kis füstölt szalonnával a tepsi alján, fűszerezzük a kedvenc keverékünkkel, ezzel ízesíthetjük a zöldségeket is, és így sütjük meg.

- Tehetünk bele néhány szelet tarját, sőt akár saslik-nyársakat is. (Egyszer így mentettük meg a bulit az eső által szétvert kerti partynál.)

180 komment

Címkék: patisszon bocsesz Cukkini

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr754724871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.24. 15:35:48

@gyvy: Jaja, gondoltam rá én is, de akkor kell szankció is, az igazolatlanul hiányzóknak!
Hádenah!

Topy 2012.08.24. 15:36:45

@gyvy: minden reggel katalógust tartunk? ;)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 15:38:20

@Topy: 3 különböző hangon tudom mondani, hogy jelen!:D

Hurri Kán 2012.08.24. 15:40:18

@dömbi:
Bezony. Utána majd jól átgondolják, hová szökdössenek. :)

@Topy:
Simán ;-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.08.24. 15:50:11

@LepkeReloaded: Egy-egy zacskó magot szoktam venni, eldobni nincs szívem a maradékot, eltenni nem érdemes, inkább elvetem.

Topy 2012.08.24. 16:17:34

@Waka: :) most meséljem el, hogy pár hete Ausztriában láttam olyan hónaposretek vetőmagot, hogy nem csak piros, de sárga, fehér meg lila gombócokat is terem, illetve valóban sárga sárgarépát... bevásároltam vagy két zacsival... de hogy mit fogok velük kezdeni a balkonládáimban... :D:D:D
pláne a répákkal... :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 16:27:13

@Waka: Ebben is sok ráció van. :) Évekig magam is elvetettem az összes cukkinimagot, mert nem akartam eldobni, nálam is sétált körbe a termés, aztán egyszer elraktam a fele zacskó magot, a rá következő tavasszal is kicsírázott. Sok évig őrizgetni persze nem érdemes a holmit, de egy évet kibír. :D Unter uns gesagt, most tavasszal találtam egy 2009-ben lejárt cukkinimag-zacskót, a kb. 9 szemből kettő kihajtott, finom a termés. :)

Pinka-Panka 2012.08.24. 16:34:46

Az olyan tökimádóknak, vagyis cukkini imádóknak ajánlom, hogy a kezembe akadt tegnap a boltban egy RECEPTözön nevű kis újság - csak azért vettem meg, mert kizárólag gyors és ízletes olvasói recepteket tesz közzé.
Jó néhány tökös recept van benne, akit érdekelne, meg jó sütik is aki szereti:)

Daró 2012.08.24. 17:41:30

Cukkínit kb. 14 éves koromban ettem először, s csak most értettem meg, mire jó: nagyjából semmire. Esetleg ballasztnak a lecsóba.
Rántani a padlizsán, patisszon egyaránt jobb, rakott dolgokat nem szeretem. Savanyúnak ubi, paprika.

Öreg Sam valószínűleg kiszökött a világból, nem tökölt.

@dömbi: Paradicsommal én is jártam így. Nem volt pozitív az élmény, kicsit azért jobb szeretem savankásabban... (pont a már valaki által említett paradicsomsali lett túl édes, hála istennek a fehérborecet kicsit ellensúlyozott.)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 17:52:24

@Daró: Hmmm... érdekes, nekem a zsenge cukkini pont az enyhe-friss íze miatt tetszik, pl. olivaolajban gyorsan megpirítva. Bár igaz, ízlések és tökök igencsak különbözhetnek. :)

Daró 2012.08.24. 17:54:32

@LepkeReloaded: s egy klasszikus:

"Mit ér, mit ér két félteke, ha lóg az ember fél töke?"

/Kosztolányi Dezső/

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 17:57:28

@Daró: Hát igen... a férfinép számára a cucurbita témakörű csevej mindig mélyebb, súlyosabb jelentéstartalmat hordoz. :D

Daró 2012.08.24. 18:04:05

@LepkeReloaded: :-)
Sajnálom, de tényleg nem szeretem a cukkinit, az irodalom viszont mindíg vonzott.

Mai kulináris élvezet: munkakörömnél fogva elég sok időt töltök autóban, vagy egyéb olyan helyen ahol az étel hűtése nem megoldható. A mai +35 fokokban így nem szívesen viszek magammal főtt ételt. Helyette viszek konzervet.

Este gondos nőm kérdezte, mit tegyen, babfőzelék-vagy tőtöttkáposzta - konzervet? Válasz: mindegy, mindnek ugyanolyan az íze.

Mondom mindezt úgy hogy alapvetően nem útálom, sőt, némi nosztalgia - ízük van...

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 18:10:49

@Daró: Nyugodt lélekkel nem szeretheted a cukkinit, nem fogunk miatta kupán vágni. Az irodalomszeretetért viszont piros pont jár. :D A konzervételeknek pedig valóban van egyfajta nosztalgiaíze, főleg a fiatalkori "harmincdolláros" nyugati utak miatt. Én is rágtam sertésmájkonzervet abonett-keksszel a bécsi Operaház mögött... :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 18:34:52

@LepkeReloaded: Bakonyi sertésborda-konzerv a firenzei kempingben (fenn a hegyen, ahol a szép kilátás nyílik a városra)... Aperitiv: Cinzano, de csak egy korty, mert gyerekek voltunk...
Cukkini karikázva, liszttel meghintve kisütve jó körítés húsokhoz.

Pinka-Panka 2012.08.24. 18:39:28

@Daró: egyszer dolgozott nálunk egy házaspár, ahol a nő nem volt nagy tündér a konyhában és a férje azt mondta mindig konzerv székely káposzta a kedvence, mert attól még a neje se tud jobbat főzni - hát, nem tudom én ifi asszonyként is csodálkoztam...

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 18:43:54

@Pinka-Panka: Anyukám csodás szakács volt, emellett arisztokratikus megvetéssel nézte a készétel-konzerveket... ne nevessetek ki, de 20 éves koromig nem is ettem ilyesmit. Aztán persze fordult a világ. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.24. 19:28:10

@Topy: Ugye-ugye! Így jár az aki eltünedezik!
Hónapokkal ezelőtt ajánlgattam ezeket a magokat, répa-retek-rebarbara, mogyoró nem !
@Daró: Háhhh, még hiányzott volna a szendvicsükre némi ecet is...! DDD
Persze ha ilyen édes a paradicsom akkor miért nem gyümölcs?

Pinka-Panka 2012.08.24. 19:42:24

@LepkeReloaded: ne vess meg érte én 20 éves korom után sem:)

Pinka-Panka 2012.08.24. 19:46:30

Érdekes, hogy ezt a forróságot az utóbbi időkben a pistike nagyszerűen bírta - aztán most már ez sem, még a vinkáim gyönyörűek, a muskátli megállt a fejlődésben, virág van rajta, de nem omlik sehova se. A petúni akezd ragacsoskodni.A büdöske némelyik kiszáradó félben, a margit virág is kókadtan - hiába öntözöm állott vizzel, táppal - nem vagyok elégedett, sajnálom őket.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 20:08:56

na, lereszeltem kb. két kiló krumplit, a 3 gyerek (saját, kereszt, unokaöccs)lepcsánkot kap vacsorára :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 20:12:02

@Pinka-Panka: Hát én is csak külföldön, végső megszorultság-éhkoppveszély esetén. Azóta van sajátos bukéja a konzervcuccnak. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 20:12:08

@LepkeReloaded: @Pinka-Panka: azért ettem már olyan sóletkonzervet csípőskolbásszal gyorssegélyként, hogy a 10 ujjam megnyaltam utána.
@Daró: apám sem tudott volna a mozdonyra 24 órás szolgálatba készételt vinni, egy-egy ilyet meg meg tudott melegíteni.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 20:13:01

@anica inkognitóban: Örökbefogadnál néhány lapcsánka erejéig, kérlek? Léccilécci, mamiiii... :D :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 20:14:22

@anica inkognitóban: Nevetni fogsz, nekem a sólet a konzerv szinonimája, ha évente egyszer-kétszer ráéhezem, megveszem a konzervet, felbontom, megeszem, szájszélt nyalogatok... pedig egyébként tényleg értékelem a finom ennivalót. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 20:17:51

@LepkeReloaded: én a 90 napos diéta alatt ettem meg jópárat, keményítőnapon.
lepcsánkért sorbanállhatsz, csak engedd magad elé a 3 kiskorút! :))

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 20:19:36

@anica inkognitóban: Háááát... minden erkölcsi érzékemre szükség lesz ahhoz, hogy a kiskorúakat előreengedjem, de valahogy megoldom. Lapcsánkáért sok mindenre hajlandó vagyok... *nyel*

Pinka-Panka 2012.08.24. 20:23:56

@anica inkognitóban: nem vitatom, de tényleg nem ettem, a férjem igen, az anyósom csak hurkát tudott sütni - így neki ez üditő volt...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 20:31:49

@Pinka-Panka: kóstold meg egyszer azért..:) ha nem ízlik, akkor többet soha, veszíteni nem veszítettél vele semmit, a férfiak (férj, vőjelölt) befalják :))
csak ne a hárombetűs üzletlánc saját márkáját, mert az elég vacak.:(

Pinka-Panka 2012.08.24. 20:33:37

@anica inkognitóban: van nekünk itthon ilyen vésztartaléknak, mert a férjem állandóan attóél tart, hogy éhen fog halni - ez gyerekkorból hozott... egyszer megkóstolom:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 20:36:52

@Pinka-Panka: valamelyik nap beleolvastam Hajdú Laci blogjába és ott az egyik bejegyzéséről az jutott eszembe, hogy gyerekkorunkban, háromgyerekes családként mi rengeteget kirándultunk (volt, hogy hajnalban felültünk Püspökladányban a fonyódira, letett a Balatonon, egész nap napoztunk, fürödtünk, aztán este haza), de anyuék mindig odacsomagolták a szendvicset, odarakták a teát. Nekem, amióta felnőtt vagyok, bárhová megyek, ott MUSZÁJ valamit ennem étteremben, kifőzdében, büfében, akárhol, de nem az otthonról vittet.. vannak az embernek ilyen hülyeségei :)

Pinka-Panka 2012.08.24. 20:44:09

@anica inkognitóban: Waka meg ne haragudjon a lélekbúvárkodásért, de én a nagymamámmal lakhattam 24 éves koromig egy házban, majd szüleimmel - Miután a nagyi idősödni kezdett, nekem kellett beállni főzni segíteni. Anyámnak dolgozni kellett, így én gyakorlatilag gimnazsita koromtól gyakoroltam a főzést. Mivel nálunk a férfiakat etetni kellett, nem volt nehezemre, mert Apámat nagyon szerettem és a bátyámat is. És mindig igényelték a főtt ételt, ezért van az, hogy konzervet nem igen ettünk. Étteremben én is számtalanszor ettem. És kaptam egy férjet, aki vendéglátósként is igényelte az én főztömet...ez van Anica:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.08.24. 20:44:49

@Topy: Tiritarka sárgarépám már nekem is van, jövőre azt vetem a kertbe.
@LepkeReloaded: Valamelyik évben úgy jártam, hogy a 10 bokorból három kelt ki. Aztán nyár végén valami kis üres helyre elszórtam másfél zacskó maradék magot, mind kikelt, felét kikapáltam, így is osztogathattam ész nélkül, mondjuk ahhoz időjárás is kellett.
@Daró: Én a tökfőzelék alapanyagot is cukkiniből nyerem.

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 20:47:49

@Waka: Ismerős élethelyzet ez is, a cukkinifőzelék pedig finom. :D A tiritarka répáról majd mutass képeket!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 20:49:18

@Pinka-Panka: na, még szép! igencsak jól főzhetsz, ahogy olvassuk :)) és vendéglátós férjtől nagy dícséret, hogy a tiéd a jobb :)

Pinka-Panka 2012.08.24. 20:52:52

@anica inkognitóban: várjál már csak, tudod milyen egy vendéglátós férj?? Soha nem engedte, hogy bárhol egy hortobágyi palacsintát egyek:( - képzelheted...)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 20:54:39

@Pinka-Panka: na jó, hát állítólag azt nem is nagyon érdemes...mondjuk, én szeretek veszélyesen élni (buborékos vizet iszom!!:DD), de azt csak ott vállalom be, ahol anyósom dolgozik, mert ott tudom, hogyan és miből...máshol nem szívesen..

Pinka-Panka 2012.08.24. 21:01:13

@anica inkognitóban: :) majd főzök magamnak, illetve most inkább diétára fogom magam, a sok fagyi nem tett jót:))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 21:03:05

@Pinka-Panka: én meg mazochista lehetek, mert tegnapelőtt lángos, tegnap valami hasonló, ma lepcsánk... kint meg dögmeleg..:( hülye vagyok, de a gyerkőcök...mondjuk, ha kitalálják, hogy holnap ebéd után palacsintát kérnek, elásom őket a kertben! :DDD

na, megyek, mert így is soká vacsiznak :)

Pinka-Panka 2012.08.24. 21:04:27

@anica inkognitóban: én azt mondom egy angyal vagy, hogy értük ezt megteszed:)

Hurri Kán 2012.08.24. 21:16:46

@anica inkognitóban:
Megcsinálod a palacsintát, majd elásod? Nem értem a dolog logikáját. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 21:23:05

@gyvy: Gyermek palacsintasütést felvet --> gyermek expressz üzemmódban elhuny --> gyermek elásatik --> palacsintasütés megspórolva

Hurri Kán 2012.08.24. 21:28:39

@LepkeReloaded:
Nem is tuttam, ilyen meleg időben a palacsintasütés felvetése ilyen gyakori halálozási ok. :D

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 21:32:13

@gyvy: Ó, rögtön a nílusi amőbás láz és a tibeti hátragyaloglást okozó békaharapás után következik a WHO listáján... :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 21:39:28

@gyvy: @LepkeReloaded: volt egy kutyánk, az is palacsintát akart enni 40 fokban.. mondom: VOLT...:DDD

Pinka-Panka 2012.08.24. 21:42:18

@anica inkognitóban: jó, hogy mondod..talán nem elakadt valamerre? már olyan jól megvan melóhely nélkül, hogy már nem is hiányzik neki:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 21:43:39

@Pinka-Panka: speciel nem Robira gondoltam.. ez felénk egy mondás...

Pinka-Panka 2012.08.24. 21:45:59

@anica inkognitóban: bocs:) Kutya úr reméljük nyaral és jól van, már régen nem árt erre, Ö sem....:)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 21:49:56

@anica inkognitóban: Ugyeugye... mondom, hogy harmadik a WHO-listán a palacsinta általi halál! :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 21:50:43

@LepkeReloaded: tudtam, hogy Ön megért, Doktornő! :DDD akkor most már lehetne enyhébb gyógyszert??:DDD

Pinka-Panka 2012.08.24. 21:51:24

@anica inkognitóban: Gyvy megvan, ő is biztosan...) na megyek lejárt, amit hallgattam...
jó éjt nektek:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 21:52:06

@Pinka-Panka: Bélabácsiért viszont aggódom...:(

mit hallgattál???

Hurri Kán 2012.08.24. 21:53:56

@LepkeReloaded:
Nem túl rózsás kilátások. :D

@anica inkognitóban:
Mi történne, ha 50 fokban kívánnék palacsintát? :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 21:54:36

@anica inkognitóban: Hmmmmm.... mióta nem látja a konyhapadlón a lila táncoló patkányokat? Három-négy nap? Akkor még várjunk két napot, és ha akkor sem jönnek vissza, elhagyhat kettőt a hat zöld tablettából. A kis rózsaszínt viszont folyamatosan szednie kell... hogy megbotránkoztak a múltkor is a helyszínelők a legutóbbi ügyén...jobb az ilyesmit elkerülni... :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 21:55:18

@gyvy: hát... ööö.. lehet, hogy te azt még megúsznád éve, viszont azt, ha smink nélkül látnál.... háááát...:P:DDDDDDD
@Waka: :DD

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 21:56:03

@gyvy: És akkor az Andok-béli negyvennapos burgonyakór lefolyásáról még nem is mondtam semmit...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 21:57:08

@LepkeReloaded: dehát a tömeg azt üvöltötte, vastaps és hatalmas ováció (vagy ovuláció?? ) közepette, hogy oltárian táncoltam! :DDDDDDDDD És a katasztrófavédelem végül nem számolta fel a kiszállási díjat....

Hurri Kán 2012.08.24. 21:59:10

@anica inkognitóban:
Akkor mi lenne? Nem sminkelem magam. :D

@LepkeReloaded:
Amióta a konyhában krétakör közepén 3 hónapos herélt gyümölcsevő denevért áldoztam, és a kifőzött koponyáját az ágyam felett tartom, nem ijedek meg holmi burgonyakórtól.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.24. 22:00:50

@anica inkognitóban: He-he, ez a dolgod, ha van gyereked, hi-hi-hi!!! DDDDDDDD
@Pinka-Panka: Nagy a baj, ha a vendéglátós férj nem a feleség kajáját igényli, szerintem.

Mi van?
Robi kutyát meg az Anica agyonütötte, Panka javaslatára, hogy ne ártson többet?

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 22:03:43

@anica inkognitóban: Nyilvános ovuláció...? És a katasztrófavédelem nem számlázott? Korrupt a rendszer... O.O

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 22:03:59

@gyvy: azért ez megnyugtató..:DDD
@dömbi: szívsz vagy szúrsz??:DDDDD ilyen flash-et csak úgy natúrban egy csendes péntek este..:DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.24. 22:04:46

@Waka: tudom, túl szolidak vagyunk mi neked..:( :DDDDDDDD
@LepkeReloaded: dolgozunk rajta.:D

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.24. 22:06:49

@Waka: Még csak most jöttél, ne húzd ki magad a kocsmázásból minden este.
@gyvy: Nem hiszem el, nem hiszem el, nem hiszem el, hogy 50 fokban lenne erőd palacsintáért kiáltani..., és még meg is ennéd! DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.08.24. 22:09:26

@anica inkognitóban: Az 1 másik állat féleség, én nyelek.DDDDDDDDDDD

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 22:28:16

@Andrass9: Vigyázz, vagy pár perc múlva alulról szagolod az ibolyát! :D :D A pultoskisasszony nagyon formában van, csak szólok!

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 22:43:40

@anica inkognitóban: Akkor csak picit üss a palacsintasütővel.. plezúrral még lehet utalni, a föld alól már nehezebb. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.24. 22:47:09

@LepkeReloaded: Ha még ehetném, akkor se félnék.
Most jöttünk vissza a Pesthidegkúti nyári fesztiválról. Ennek minden évben jó a hangulata, de most megdöbbenve tapasztaltam, hogy nincs kinn senki, aki bort árulna. Kénytelen voltam Staropramen barna söröket (sokat) inni. Nem panaszkodom!
Ettem viszont csavart szilvalekváros lángost (szilvalekvárral töltött fánk, megcsavarva sütés előtt - kicsit túl sok olajat szívott fel), rendes fokhagymás lángost (az profi volt - semmi olaj nem maradt a tésztában).
Nem ettem egy csomó rovásírás nevű ételt (a nevükre sem emlékszem, de volt valami rongyos élet is), és borjúpörköltet sem.
A népdalénekes és zenekara kedves, de túl hangos volt. Az est fénypontja (anyagilag a rendezők számára) a Bokafogó - spanyol táncosok voltak á 3000 Ft/koponya. Maaargiiiit??? Noooormális?

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 23:02:05

@Andrass9: Még írásban is igen vígnak hangzol! :D A fokhagymás lángos gondolatára megindult a nyálelválasztásom, így este 11 körül, a csavart szilvalekváros érdekesen hangzik... a "rovásírás nevű étel" meg háááá... :D És "Bokafogó együttes"... kinyúltam... Bokafogóék egyébként latin táncokat adnak elő, a nevük is brazil...

Hurri Kán 2012.08.24. 23:03:34

@anica inkognitóban:
Persze ez változhat. Ki tuggya? :D

@dömbi:
Pedig de! ;-)

Nyugodalmas és megfázásmentes jó éccakát a jelen és jelen nem lévőknek is!

Hurri Kán 2012.08.24. 23:06:12

@LepkeReloaded:
Az nem bokafogó, hanem Botafogo és asszem argentin focicsapat. Látom, másnak is megártott a meleg. :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 23:08:15

@gyvy: TuuuuÚdom... olvasd el András élménybeszámolóját, megérted, ki fogja kinek a bokáját. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.24. 23:09:10

@gyvy: A meleg nem, de lehet a sör közbeszólt. Az biztos, hogy nem foci, hanem valami latin tánc - láttam hátulról pár percet :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.08.24. 23:11:56

@gyvy: @Andrass9: A Botafogo egy tengerparti rész (öböl) Brazíliában, Rio de Janeiro mellett, és az öbölbeli városkának valóban van focicsapata is. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.24. 23:12:18

Jók ne legyetek! Megyek szundizni.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.08.25. 06:19:29

Jó reggelt!

Ezt a cukkini túltermelési válságot én is ismerem. 88ban, egy év cukkinitapasztalattal a hátam mögött elhatároztam, h ültetek 14 tövet és meg fogok gazdagodni.
A zöldségesek úgy dobtak ki a terméssel, mint macskát szarni :-( "Nem kell", "nem keresik", meg ilyenek. Mondtam nekik, h a bánatba keresnék, ha még nem is ismerik? Az egyik megengedte, h bizományba hagyjak ott cukkinit, oda még adtam fénymásolt recepteket is.
Azon a nyáron bekövetkezett az, h a zöldség minden felhasználási módjával megismerkedtünk, a nejem még kovászolta is, sikerrel. Bár most olvastam Krinsznél egy citromos-őszibarackos cukkinilekvárról, bazsalikom virággal, na, az nem vót :D De már nem is hiányzott :-O

Örülök, h ezt a tejszín kérdést tisztába tettétek. Én mindig a Nagyné és Fiai tejszínét veszem, az meg habtejszín. De ettől kezdve tudom, mit kell tennem.

susztertangó 2012.08.25. 06:51:35

A török paradicsom , patisszon, cukkini rántva majonézzel tök jók.Főleg, ha csak ennem kell és nem csinálni...:-))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 07:19:55

@susztertangó: ha bekékül, először nézd meg, nem fog-e a farmered! :P:DDDD

susztertangó 2012.08.25. 07:53:35

@anica inkognitóban: Avagy patiszonon rúgtak :-(((-----------------------------------------------
Kéretik rákattintani a soktökű kertészeknek!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.08.25. 18:34:38

@susztertangó: jajj!! :D
holnap a maradék fasírthúst fogom valami cukkinis-tepsishúshoz felhasználni, még kitalálom, hogyan is :)