Hangsúlyozom, nincsenek kőbe vésve a receptem összetevői. Ez egy alap, amit mindenki izlése szerint variál. Csupán azt szeretném, hogy ne dőljön be senki városi legendáknak, ami az erjesztést illeti.
Recipém:
- 1 db 5l-es "uborkás" üveg (én ugyan egy fedeles 5l-es müa.edényt használok)
- Uborka. No ez már sarkalatos kérdés. Én 9-12 cm-es nagyon szőrös, szinte szurós uborkát válogatok. Sok meló van a letisztitásával, de megéri. Az üvegbe 25-32 db fog beférni .
Ilyen:
Előkészités:
A többször mosott uborkákat (erre általában rámegy egy dörzsi) "lefejezem". Értsd: mindkét végét levágom. Következik a "mütét", amikoris az uborkákat egyszer hosszában, majd megforditva ugyancsak hosszában, az előző vágásra merőlegesen megvágom.
(Ez szépen fog kinézni, ha a cucc megérik, szépen lehet kézzel is tépkedni)
A kész portékát elkezdem az üvegbe rakni, körkörösen, szorosan.
Nálam (alaprecept) csak kapor megy hozzá, meg majd a felöntőlébe a só.
Kaprot szárast választok, a finom leveles erre nem jó:
Közben vizet forralok, és ha felforrt, beleteszek sót. (Semmi cicó, közönséges konyhasó)
Nomármost: azt tudni kell, hogy egy tejsavas erjedés fog végbemenni: ami só nem alakul át savvá, az sós marad. (Türelmetlenebbek már kezdhetik lopkodni)
Én piritott barna(rozs)kenyérrel szoktam lezárni, nem morzsálódik.
Lé:
- 2 l vizhez 6-7 dkg só. (Marad lé, semmi pánik, ha kivesszük a kenyeret, majd kell a pótláshoz)
Végül néhány urban legend:
Napra kell tenni.
- Nem igaz. Ha megvan a 15-17 c fokos maghőmérséklet, a legsötétebb pincében is elkészül.
Legalább 40 c fok kell az erjesztéshez.
- Nem igaz, lehet hamarabb kész lesz melegben, de korántsem lesz olyan finom.
Tárolása lehetőleg hűtőben, jól záródó edényben:
Ez egy alaprecept, senkit nem akarok rábeszélni, viszont cserébe nem is fog csalódni.
Lehet variálni, én is teszek bele néhány gerezd fokhagymát, ha nagyúri kedvem úgy tartja.
Süllőcske biztosan tesz bele csombort, meg fenyőmagot, meg stb.-t, ahogy bárki bármit beletehet.
Én csak az alapokat adom:))
(A blogkocsma meg a képeket)
Az utolsó 100 komment: