Na végre egy húsos recept, kérném a reklamációkat félretenni!
Feleségemnek maradt egy szép fél csirkemell filéje kapirgálós tanyasiból. Mielőtt befagyasztotta, azért megkérdezte, akarok-e curryt csinálni.
Érti az ember a célzást:
- igen, megfőzöm.
- de ugye nem csinálsz valami nagy zöldségest, mint szoktál?
- nem, nem csinálok....
Hát igy született ez az étel, melynek receptje itt sorakozik.
Hozzávalók:
- 1/2 kg filézett csirkemell (vagyis se csont, se bőr - csak a tiszta hús. Ha rám hallgatsz, filézett csirkecombból csinálod, az szaftosabb hús, és a curry úgyis eltünteti az ízét:)
- 2 ek olaj
- 2 ek ghí vagy vaj
- 3-4 kis csilipaprika
- 3 kis gerezd fokhagyma
- 3 ek thai piros curry paszta (ez ma már sok helyen kapható, sokáig eláll kinyitva is és elég jó az ára)
- 2 dl kókusztej
- 25 dkg zöldbab vagy zöldborsó. A bab roppanósabb marad!
- 3 ek halszósz (finnyásak sima sót használjanak)
- 1 ek cukor (hacsak a kókusztej nem igazán édes)
Legutóbb ilyen kókusztej sürítményt kaptam, ami valójában kókuszkrém és nem is kellett higítani! A 3 szál zöldbab az összes, ami a tavaszi vetésból lett (valamiért az egész ágyásban 13 szem bab kelt csak ki :( A zöldborsó viszont már a mélyhűtőböl jött, ahova tavasszal eltettem. Ez egy cukorborsó, aminek gyakorlatilag nincs borsója, csak a hüvelye, az viszont ehető és finom!
Elővettem egy vegyes előkészített wok zöldséget is, de végül visszatettem a frigóba. A csilit a kertben szedtem, a nagy szárított példány pedig fekete importból származik :)
Tegyük fel a vaj-olaj keverékét egy mélyebb serpenyőbe és hevítsük igen forróra
Míg ez melegszik, gyorsan magozzuk ki a csilit és aprítsuk picire a fokhagymával együtt.
Dobjuk a forró zsiradékba a csilit, pirítsuk alaposan, majd a curry pasztát is adjuk hozzá. Ezzel a magas hőfokon való pirítással a csili ízét és illatát emeljük ki.
A legvégén adjuk hozzá a fokhagymát, kissé futtassuk meg és máris tegyük bele a kis kocskákra vágott csirkemellet. A képen ugyan ez nem látszik, de FORRÓ zsiradékra tegyük a csirkét, és alaposan kevergessük, mig egyenletesen kifehéredik és bevonja a csilis zsiradék. Neked természetesen ennél több hús lesz benne, mivel a recept fél kilót kér, itthon viszont csak egy fél csirkemell volt - de mint látható, így is műkodik.
Ekkor adjuk hozzá a kókusztejet, a halszószt (vagy sót) és a cukrot is. Jól keverjük össze, fedjük le fedővel és főzzük vagy 5-7 percet a csirkét a curryszószban.
Közben vágjuk apróra a babot/borsóhüvelyt, amit a félig megfőtt csirkéhez adunk.
Tegyük vissza a fedőt és főzzük még mintegy 2-3 percet.
Addig amíg ez forr, készíthetünk mellé rizst vagy tésztát kinek kinek izlése szerint.
Tálaláskor megszórhatjuk petrezselyemmel, bazsalikommal vagy korianderlevéllel (ez utóbbi nekem nem a kedvencem). Mindenképpen locsoljuk meg egy kis maradék kókusztejjel!
Bónusz kép a tóról (klikk a nagyításhoz). Csak hogy értékeld a méreteket, egyetlen levél kb akkor, mint egy kisebb sütő tárcsa!