Jönnek estebédre a gyerekeink, főzni kell valami finomat!
Tegnap a szentendrei piacon találtam szép vargányát, vettem is fél kilót, hogy majd megosztom anyámmal. Ő csak pár kisebb darabot vett ki, hogy annyi elég neki.
Maradt hát vagy 35 deka, ami sokmindenre jó, de önmagában nem elég 4 embernek. Keresgéltem a neten, mit lehetne belőle készíteni, míg végül pár recept alapján készítettem valamit.
Mivel nem vagyok híve a schmittelésnek, ezért elárulom, hogy meghatározó recept a Szellem a fazékban blogról származik, a nokkedli ötlete is! Én már csak apróságokat tettem hozzá, illetve módosítottam rajta.
Hozzávalók (4-6 személyre):
- 35 dkg (vagy amennyi van) vargánya vagy jófajta illatos erdei gomba
- 30 dkg csiperke/laska/portobello gomba a roppanósabb halmazállapotért, meg a mennyiségért
- 5-6 dkg ghi vagy 3 dkg vaj + 3 ek olivaolaj
- 6 kis gerezd fokhagyma (nekem kis gerezdjeim termettek, de könnyü pucolni)
- 1 pici fej hagyma (az is kicsire nőtt csak nálam) - de el is maradhat. Nem kell mindenbe hagymát tenni :)
- egy tubus Boci tejszínes ömlesztett sajt (hogy Poczok2 úrnak is igaza legyen) - az a Camping féle.
- 2 dl tejszín
- 1,5 dl félédes fehérbor (itt Badacsonörsi Szürkebarát, Groma pincészet volt az üvegben)
- 1 kk citromhéj
- 1 tk citromlé (ha pikánsabban szereted, tehetsz bele többet is - így utólag én nem tennék bele, de a többség szerint nem ártott)
- 1 kk cukor (igen, cukor! - kiemeli az ízeket és kompenzálja a citromot. Persze akkor meg minek bele a citrom már indulásnál? Csak.)
- 1 kis ág zsálya (7-8 levél)
- 6-8 cm hosszú rozmaring ág
- 2-3 kis kakukkfü ágacska
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis marék bazsalikomlevél
- frissen darált bors
- reszelt szerecsendió
- só
Figyelmes és minden kákán csomót keresők felfedezhették, hogy a tejszín szavatossági ideje már lejárt. Ez viszont az ízén nem változtatott! Gyakorlatilag minden alapanyag (a bort kivéve) megtalálható a deszkán.
Első nekifutásra 4 evőkanál ghí-ben (vagy olaj/vaj keverékben) megpirítottam az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amíg pirult, felszeleteltem a gombákokat 5 mm vastag (+-5 mm) szeletekre:
Amínt hallottam, hogy már serceg a hagyma, gyorsan belezúdítottam a gombaszeleteket, megsóztam, citromhéjat reszeltem bele és borsot daráltam rá:
Kis idő elteltével a serpenyő fedelét is rátettem, párolódjon a gomba! Most már volt időm a fűszereket szétválogatni és felszecskázni:
A kakukkfű, rozmaring ágacskák maradtak egyben (ki jön rá, mi a harmadik fűszer a baloldali csoportban???).
A zsályát leveleire bontottam, és hosszúkás laskára szeltem. A szurokfü, petrezselyem és a bazsalikom alaposabb felvágásra került. A szálas füszert hozzáadtam a párolódó gombához egy csavarásnyi citromlével és kis szerecsendióval:
Hagytam tovább párolódni fedő alatt, hogy átvegye a füszer ízét. Közben nekiálltam a nokedlinek is.
Hozzávalók:
- 70 dkg egyfogós rétesliszt (BF55) - hogy jó kemény legyen a tészta. Ilyen liszthez ritkán jutok hozzá, de nagyon szeretem palacsintának és nokedlinek. A helyi piacra időnként kijön a Szabó malom, és ők hoznak.
- 5 tojás
- 1 pohár langyos víz
- 1 kk só
- 1 ek olvasztott vaj
- robotgép, ami kikeveri.
Életemben először megpróbáltam késsel kiszaggatni - ezt is meg kell egyszer tanulni, nem? Úgy olvastam, hogy hosszúkás tészták lesznek jó társai a ragunak (vagy szolgáld fel egyszerűen szélesmetélttel - úgy is finom).
Leginkább egy nagy köteg kihipózott piócára, vagy pacalra emlékeztet :)
Két adag után - biztos, ami biztos - hagyományos nokedlit is szaggattam immáron segédeszközzel. Ezt a szaggatót 1973 óta használom nokedlikészítéshez - még működik, csak vigyázni kell vele, könnyen rozsdásodik!
Nokedli kész, vissza a figyelmet a raguhoz, ami csendesen forrt. Beleöntöttem a tejszínt, alaposan összekevertem. Minden egyéb galád gondolataim helyett beleöntöttem a fehérbort is - rottyanjon egyet! Utána küldtem a sajtot, ami hamar felolvadt és fantasztikus selymes állagot adott a ragunak. Poczok2 úr, igazad van a krémsajttal!:
Az estebéd egy klasszikus húslevessel indult (csontos marhanyakból, sok zöldséggel). Ennek posztja egyelőre elmarad PO kolléga hasonló témájú aktuális bejegyzése miatt.
Már csak a ragu tálalása volt hátra:
Jó lett, el is vitték a gyerekek a maradékot :)