Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tejszínkrémes vargánya ragu nokedlivel

2012.07.31. 07:00 Andrass9

Jönnek estebédre a gyerekeink, főzni kell valami finomat!
Tegnap a szentendrei piacon találtam szép vargányát, vettem is fél kilót, hogy majd megosztom anyámmal. Ő csak pár kisebb darabot vett ki, hogy annyi elég neki.
Maradt hát vagy 35 deka, ami sokmindenre jó, de önmagában nem elég 4 embernek. Keresgéltem a neten, mit lehetne belőle készíteni, míg végül pár recept alapján készítettem valamit.
Mivel nem vagyok híve a schmittelésnek, ezért elárulom, hogy meghatározó recept a Szellem a fazékban blogról származik, a nokkedli ötlete is! Én már csak apróságokat tettem hozzá, illetve módosítottam rajta.


Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 35 dkg (vagy amennyi van) vargánya vagy jófajta illatos erdei gomba
  • 30 dkg csiperke/laska/portobello gomba a roppanósabb halmazállapotért, meg a mennyiségért
  • 5-6 dkg ghi vagy 3 dkg vaj + 3 ek olivaolaj
  • 6 kis gerezd fokhagyma (nekem kis gerezdjeim termettek, de könnyü pucolni)
  • 1 pici fej hagyma (az is kicsire nőtt csak nálam) - de el is maradhat. Nem kell mindenbe hagymát tenni :)
  • egy tubus Boci tejszínes ömlesztett sajt (hogy Poczok2 úrnak is igaza legyen) - az a Camping féle.
  • 2 dl tejszín
  • 1,5 dl félédes fehérbor (itt Badacsonörsi Szürkebarát, Groma pincészet volt az üvegben)
  • 1 kk citromhéj
  • 1 tk citromlé (ha pikánsabban szereted, tehetsz bele többet is - így utólag én nem tennék bele, de a többség szerint nem ártott)
  • 1 kk cukor (igen, cukor! - kiemeli az ízeket és kompenzálja a citromot. Persze akkor meg minek bele a citrom már indulásnál? Csak.)
  • 1 kis ág zsálya (7-8 levél)
  • 6-8 cm hosszú rozmaring ág
  • 2-3 kis kakukkfü ágacska
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis marék bazsalikomlevél
  • frissen darált bors
  • reszelt szerecsendió

1.jpg

Figyelmes és minden kákán csomót keresők felfedezhették, hogy a tejszín szavatossági ideje már lejárt. Ez viszont az ízén nem változtatott! Gyakorlatilag minden alapanyag (a bort kivéve) megtalálható a deszkán.
Első nekifutásra 4 evőkanál ghí-ben (vagy olaj/vaj keverékben) megpirítottam az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Amíg pirult, felszeleteltem a gombákokat 5 mm vastag (+-5 mm) szeletekre:
2.jpg
Amínt hallottam, hogy már serceg a hagyma, gyorsan belezúdítottam a gombaszeleteket, megsóztam, citromhéjat reszeltem bele és borsot daráltam rá:
3.jpg
Kis idő elteltével a serpenyő fedelét is rátettem, párolódjon a gomba! Most már volt időm a fűszereket szétválogatni és felszecskázni:
4.jpg
A kakukkfű, rozmaring ágacskák maradtak egyben (ki jön rá, mi a harmadik fűszer a baloldali csoportban???).
A zsályát leveleire bontottam, és hosszúkás laskára szeltem. A szurokfü, petrezselyem és a bazsalikom alaposabb felvágásra került. A szálas füszert hozzáadtam a párolódó gombához egy csavarásnyi citromlével és kis szerecsendióval:
5.jpg
Hagytam tovább párolódni fedő alatt, hogy átvegye a füszer ízét. Közben nekiálltam a nokedlinek is.
Hozzávalók:

  • 70 dkg egyfogós rétesliszt (BF55) - hogy jó kemény legyen a tészta. Ilyen liszthez ritkán jutok hozzá, de nagyon szeretem palacsintának és nokedlinek. A helyi piacra időnként kijön a Szabó malom, és ők hoznak.
  • 5 tojás
  • 1 pohár langyos víz
  • 1 kk só
  • 1 ek olvasztott vaj
  • robotgép, ami kikeveri.

Életemben először megpróbáltam késsel kiszaggatni - ezt is meg kell egyszer tanulni, nem? Úgy olvastam, hogy hosszúkás tészták lesznek jó társai a ragunak (vagy szolgáld fel egyszerűen szélesmetélttel - úgy is finom). 
6.jpgLeginkább egy nagy köteg kihipózott piócára, vagy pacalra emlékeztet :)

7.jpg 8.jpg


Két adag után - biztos, ami biztos - hagyományos nokedlit is szaggattam immáron segédeszközzel. Ezt a szaggatót 1973 óta használom nokedlikészítéshez - még működik, csak vigyázni kell vele, könnyen rozsdásodik!

9.jpg 9a.jpg


Nokedli kész, vissza a figyelmet a raguhoz, ami csendesen forrt. Beleöntöttem a tejszínt, alaposan összekevertem. Minden egyéb galád gondolataim helyett beleöntöttem a fehérbort is - rottyanjon egyet! Utána küldtem a sajtot, ami hamar felolvadt és fantasztikus selymes állagot adott a ragunak. Poczok2 úr, igazad van a krémsajttal!:
9b.jpg
Az estebéd egy klasszikus húslevessel indult (csontos marhanyakból, sok zöldséggel). Ennek posztja egyelőre elmarad PO kolléga hasonló témájú aktuális bejegyzése miatt.

Már csak a ragu tálalása volt hátra:
9kesz.jpg

Jó lett, el is vitték a gyerekek a maradékot :)

90 komment

Címkék: gomba ragu vargánya nokedli ömlesztett sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr494685578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.31. 07:47:32

Jó reggelt! :)
Csöpög a nyálam, gyönyörűek a zsenge vargányák, a tejszínes-zöldfűszeres szószban igazán otthon vannak. Tavaly nem készítettem ilyesmit, de most meghoztad a kedvem, ki kéne kukkantani a piacra, hogy van-e erdei gombácska. Amennyi eső esett mostanában, nőniük kellene...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.31. 07:53:09

Jó reggelt!
Megyek Soltra és a Szelidi tóra, jók legyetek!
Gombaadományokat szívesen veszek , úgy hallottam, Babette_-nek van vagy 15 kg már a mélyhűtőjében :)

1kutya 2012.07.31. 07:55:16

dicsak! ebben sincs hús!:-DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 08:09:21

jó reggelt!:)
fincsi, a tejfölös cucc+nokedli kombó simán bármikor, a gomba meg az egyik legjobb fehérjeforrás, úgyhogy @1kutya: hús helyett simán:)

spájdernecc 2012.07.31. 08:21:37

a vargánya pont annyira gomba, mint amennyire belsőség a libamáj:)

Boar. 2012.07.31. 08:23:01

@1kutya:
Dehogynincs...a vargányában..."potyáhús", ahogy a cigány mondja...
Ebben a melegben ritka a kukacmentes vargánya.

Boar. 2012.07.31. 08:24:19

@spájdernecc: Sokhelyütt a vargánya "A gomba". Van, ahol "igazi"-nak nevezik.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 08:44:41

@Andrass9: Ajj, ez nagyon jó! És tegnapi bejegyzésedre reagálva tényleg túl sok hagymát használ a magyar konyha, én igyekszem csökkenteni a hagyma mennyiségét (persze önös okból) - és így is jó ízűek lesznek az ételek.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.31. 08:47:33

Hali!
@Andrass9: Babette vas megyében lakik, ott most rengeteg a vargánya. Nekem van ilyen specli csinálóm, gyönyörű hosszú tészta jön ki belőle, pillanatok alatt. A májas kakukkfüvest szeretem a legjobban, ha már muszáj ennem belőle.
@Boar.: Egy darab se kukacos amit kaptunk, sőt amit szárítottak az között se volt.
@anica inkognitóban: Nálunk kell a hús, mert ha nem, másik szolgálót keresnek helyettem.

spájdernecc 2012.07.31. 08:49:11

@Boar.:
tudom :)
vas, zala
zalai csekmettipró ifjú jáger koromban a helyiek felrugdakták az őzlábat, mondván " bagógomba, még az is lehet, hogy mérgező "
teljesen megrökönyödtek, amikor nyersen majszoltam a gallérját.
mág a sárgagomba / rókagomba / játszik, de a vargánya A gomba.
mint a francúzoknál a sampinyon

1kutya 2012.07.31. 08:58:01

@spájdernecc: csekmettipró...

de régen hallottam.

susztertangó 2012.07.31. 09:09:11

Persze kényelmes a galuska szaggató, de vágódeszkáról is lehet aranyos piciket és nagy vizilovakat kaparni a vízbe. Ahogy a zsülienre vágást is meg lehet tanulni.

Öreg Sam 2012.07.31. 10:25:29

Jó irányba haladunk,a gomba már majdnem hus! :D
A gombán és tengeri herkentyükön legalább egy hónapig ellennék minden hus nélkül.

1kutya 2012.07.31. 11:23:10

egész Debrecenben nincs áram?

süllőcske 2012.07.31. 11:42:49

Gombaragu, csípem!
Érdekes, Erdélyben a rendszerváltás előtt alig szedték a vargányát, aki akkor jött át, azt mondta nekem, hogy az nem minőségi gomba, puha , kukacos, stb.
Ez az étel biztosan igen jó lett, nekem viszont vannak olyan tapasztalataim, hogy a gomba nagy hőn, röviden elkészítve az igazi. Csak addig készíteném, amíg átforrósodik a wokban, tejszín rá. Még nagyobbra vágnám a gombát, a nagy galuska kiváló megoldás. Másodsorban számításba jöhet a pirított dödöle és a puliszkából szagatott galuska, akár az is pirítva.
Ha játékos kedvemben volnék, a tejszín és a krémsajt a gnocchira menne, mellé a szaftos ragu.
Én szeretem, ha a tejszin nem bugyolálja be a gomba ízét, és azt is, ha csak egy-két féle zöldfűszer ad díszkiséretet a gomba úrnak, azaz az úrigombának, aki a vargánya.
@dömbi: Még egyszer jelentem: A teféle módon eltett macihajma még mindig ugyanolyan jó, ma is kentem Anahita lepénykenyerére.

süllőcske 2012.07.31. 11:57:14

@Andrass9: Nagyon nem jól látszanak a füvek a bal oldalon, de mintha látnék valamit, aha! Viszont most nem írom le, vajon ki találja el?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 13:16:14

@süllőcske: Ez a puliszka-galuska csábítóan hangzik, hogy készíted?@Öreg Sam: Csatlakozom a gomba/herkentyű diétádhoz.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 13:19:51

@Mitzi von Küche: pont azt akartam írni, hogy közösen kellene kosztolnotok :D

Pinka-Panka 2012.07.31. 14:31:25

András a ma nekem kedveztél a legjobban ezzel a recepttel. Ha tudnád, hogy mennyire szeretem, ami tejszínes, ami gombás, ami sajtos és szaftos és nokedlis..:) Nagyon jót főztél, kár, hogy nem én mentem hozzátok:)A nokedli szuper, csöpög a nyálam:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.31. 14:46:51

@süllőcske: Persze hogy jó, mondtam én hogy nem romlik így meg, és benne marad majdnem minden.
@anica inkognitóban: Tudom persze, de nekem muszáj húst prezentálnom, - 10 kiló az -10 kiló, meg pogácsától nem megy előre. Még most is emlegeti a csirke hónalját...

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.31. 15:15:01

@süllőcske: "Gomba úr"... elképzeltem, amint udvariasan kalapot billent, majd előzékenyen bemászik a gyűjtőkosárba... szép világ is volna. :) Jövő tavasszal pedig kérlek, emlékeztess a macihajma-szezonra, a kertben kaszálni lehet, de idén rosszkedvű voltam, meg sem próbáltam tartósítani. Ha ítéleted szerint a tartósított allium ursinum finom, akkor finom, und punktum. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 15:36:06

@dömbi: meg a madáreledeltől ;):DDD
@Pinka-Panka: +fehérbor :) patent :)
és nem rontja el egy kis kókuszreszelék, meg a @LepkeReloaded: által emlegetett medvehagyma sem :)

süllőcske 2012.07.31. 15:39:27

@Mitzi von Küche:
Erdélyben már megszoktam, hogyha gombatokány, puliszkakörettel jön elibénk.
No, az úgy készül, hogy a kissé keményebbre főtt, összeállt puliszkát még melegen, vizes kanállal kiszaggatjuk. Vagy a tokány mellé egyenesen, vagy kicsi olajba, s pirosra sütjük, úgy körítjük a gombát. A puliszka lehet felőlem parmezános, vajas is, juhtúrós is, stb, én mindenhogyan szeretem, csak sok ne legyen, a gombát ölelje körül illatos, aranysárga karocskáival.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.31. 16:02:54

@süllőcske: 17 évvel ezelőtt saját szememmel láttam, felrúgták a vargányát, mondván ez nem jó semmire. Férjem csak pislogott.

Kész a krumplilevesem vargányával, kéksajttal, kakukkfűvel, citromlével, tetejére sütök még bacont.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 17:47:04

@süllőcske: Köszi. Remek ízpárosítás, ki lészen próbálva.
@dömbi: Luxus krumplilevest csináltál...

süllőcske 2012.07.31. 18:50:47

@dömbi: Hallod, ez betyár jó lehet!

Öreg Sam 2012.07.31. 19:01:57

@süllőcske:
Méltatlanul lebecsült étel nálunk a puliszka,nagyon változatosan lehet elkésziteni.
Az is igaz,hogy nálunk nem lehet valódi "kövön őrölt" kukoricalisztet/darát kapni .

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.31. 19:06:44

@Öreg Sam: "Méltatlanul" lebecsült, mert még élnek azok a világháborút/56-ot megért öregek, akiknek szó szerint a túlélést jelentette a puliszka, és akik pont emiatt gyűlölik még a gondolatát is. Tudom, nem volna szabad általánosítanom, de nem tudom elfelejteni azt a pillanatot, amikor huszonévesként repkedve jöttem azzal, hogy milyen csodás az itáliai polenta (= puliszka), apám pedig erre ordítva közölte, hogy eleget ette azt a szemetet a háború alatt, és ne merészeljek kuoricalisztet hozni a házba addig, amíg él.

süllőcske 2012.07.31. 19:07:57

@Öreg Sam: Odakint nagyon jókat kaptam, hoztam is haza, bőven. Meg mindenféle más jó minőségű cuccot.

süllőcske 2012.07.31. 19:21:31

@LepkeReloaded: Jól ismerem ezt az emlékek lélekháborgást hozó jelenését, családom idősb tagjaitól. A rozskenyértől kezdve számos ínség étel, Hamvas nyomán "éhségétel" emlékezete húzta ráncokba sok könnyet látott arcukat.

Pinka-Panka 2012.07.31. 19:26:32

Szép estét mindenkinek:)
Füvet nyírtam, élveztem a jó időt kint az udvaron, no meg sepertük a sok tujáról leszaggatott ágakat, amit viharúr diaboloszi módon vetett szét.

Én is krumpli levest főztem, mezeit, zellereset, magyarosat, kicsi hagyma, fokhagyma...
és meleg szendviics volt ma, ledaráltam mindent bele oszt jónapot.

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.31. 19:26:38

@süllőcske: Így van, kedves és bölcs Lucioperca barátom.

Pinka-Panka 2012.07.31. 19:32:24

Szerintetek már lehet elrakni uborkát az üvegbe télire? tanácstalan lettem, azt hittem én ezt tudom, de sajnos mégsem:(

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 19:38:03

végre csend! :) gyerekem unokatesói itt tobzódnak kétnaponta, aminek örülnék, ha nem két elkényeztetett hisztérika lenne a két kölyök. Ordításnál halkabban nem tudnak beszélni és megpróbálják magukat kiszolgáltatni, csak mondjuk, én nem az anyjuk vagyok.imádom őket, de imádom ezt a csendet utánuk! :)
5 köbméter melegszendvicset gyártottam le nekik :D

Pinka-Panka 2012.07.31. 19:48:12

@anica inkognitóban: na hali, de rég láttalak! én is melegszenyót rittyentettem

Benikuty 2012.07.31. 19:50:27

@Pinka-Panka: kovászosat mindenképp, szorosan üvegbe, miután gondosan lemostad, levet rászűrted csurig, aztán be a hűtőbe. Karácsonyig biztosan eláll, vagy még tovább...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 19:50:42

@Pinka-Panka: igen, az előbb láttam, mikor visszanéztem pár kommentet:)
bocs, de meg kellett hajtanom a melót, mert amit itt elmarháskodom, azt hétvégén, éjszaka bizony pótolni kell, ügyfélnek sem mondhatom, hogy nem érek rá..:S

Pinka-Panka 2012.07.31. 19:51:47

@Benikuty: és csemegét? mármint ecetes ubit?

Benikuty 2012.07.31. 19:53:01

@anica inkognitóban: Beni kolbászt lopott, nem győz vedelni rá, nem lesz nyugalmas éjszakánk, pedig holnap is macerás nap...

Benikuty 2012.07.31. 19:53:49

@Pinka-Panka: olyat nem szoktam, mert béna vagyok hozzá.

Pinka-Panka 2012.07.31. 19:53:55

@Benikuty: mit csináltál?:) nem vagy a piacon holnap?

Öreg Sam 2012.07.31. 20:03:31

@Pinka-Panka:
Ha megfelelő uborkát találsz,akkor nyugodtan elrakhatod az ecetest is.Én a nagybanira mennék,mrt ott egyformára vannak osztályozva,a 6-9 cm-es a legjobb,cserébe ezért legalább 1 egész rekesszel meg kell venned :)

Pinka-Panka 2012.07.31. 20:06:46

@Öreg Sam: köszi, megnézem a terepet holnap... sajnos a nagybani tőlünk messze van, de van a piacon termelő, aki tuti friss ubit ad, azt tudom, hogy nagyon frrisnek kell lennie, mert különben szottyadt lesz a belseje .- aztán azt meg nem szeretjük. Augusztusban észnél kell lenni, hogy mikor mit tegyek el.

süllőcske 2012.07.31. 20:07:32

@Pinka-Panka: Azt gondolom, jól jársz, ha akkor kezded el, ha már biztos nem jön nagy hőség. Ez régebben hagyományosan az augusztus 20. körüli markáns hidegfrontok idején dőlt el, de ma már szeptemberben is figyelni kell, nehogy meginduljon a savanyúság.

Pinka-Panka 2012.07.31. 20:11:08

@süllőcske: a meleg az nem jü neki az tuti...meg kell néznem a naptárt, volt olyan emlékszem, hogy nagyban vártunk, hogy még ráérünk elrakni, aztán elvitte valami kórság az uborkát és nem volt.

Pinka-Panka 2012.07.31. 20:16:30

@süllőcske: stelázsi és nem hideg sajnos:(
Láttatok már olyan családi házat, ahol nincs hideg hely???

süllőcske 2012.07.31. 20:20:07

@Pinka-Panka: Tedd el esetleg két részletben, mindig a legszebbeket. Úgy biztos nem lesz nagy károd.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 20:23:48

@süllőcske: most esküszöm, a vicc jutott eszembe, amikor leég a putri, a cigány jajveszékel, kérdezi a másik: mekkora a károd? mire a cigány: nekem leégett a házam, téged meg a pöcsöm érdekel??:DDDDD

Pinka-Panka 2012.07.31. 20:24:10

@süllőcske: várok még vele, és vasfüvet is előbb be kell szereznem hozzá

Pinka-Panka 2012.07.31. 20:25:26

@anica inkognitóban: jajj, de csuda jól néznek ki:) az ilyen töltött csípős paprikákat nagyon szeretem..

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 20:27:27

@Pinka-Panka: nálam a gyöngyhagyma, a fokhagymával töltött kis paprika és a cukkini vitték a pálmát!
de a töltött kovászos uborka sem volt rossz.
most hétvégi menün töröm a kobakom, anyósékat várjuk, valami posztnakvalót kéne főzni. csak az a baj, hogy a húst lenyúlt a férj, hogy azt ő grillezi..de vannak ötleteim..:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.31. 20:39:13

@anica inkognitóban: Jaaa, így könnyű! Nekem csak 2 kiló uborka jutott 480/kg. Fél üveg kovászos lett belőle, kicsi fiam fél nap alatt megette.
@Mitzi von Küche: Nem luxus ez, régen is csináltam otthon, persze ott jobbára márványsajttal. Erdei gomba csak akkor volt benne, ha apósomtól kaptunk, de azért jó kaja.
@süllőcske: Tényleg finom, és kész van 15 perc alatt.

Benikuty 2012.07.31. 20:39:35

@Pinka-Panka: @anica inkognitóban: nem figyeltem eléggé, kilopta a kis hülye a ládából, miközben hordtam le a szuterénbe. Elbújt vele, mit ahogy a gyümölcsökkel szokott:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 20:41:33

@dömbi: Szoboszlói tesco kínai kajáldájában törzsvendégek vagyunk, oda igyekeztünk valamelyik este, amikor a férjem tekintete elhomályosodott és csak annyit mondott: savanyúság....:D nyílt egy ilyen házi savanyúságokat áruló kis üzlet, kimérős, ebből-abból összeválogattuk, amit megkívántunk, két üveg savanyú uborka áráért :) faxoljak belőle?:DD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 20:42:19

@Benikuty: különben meg nincs mit csodálkozni: ragadozó.

Daró 2012.07.31. 20:51:28

Holnap meló, kb ilyen a kedvem 10 nap pihi után:
www.youtube.com/watch?v=UylZ_e2mAFk

Ezt a kaját pedig elkészítem, el én. Majd ha ledolgoztam a tíz nap alatt felszedett kilókat:-)

és most elolvasom a kommenteket.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 20:53:00

@Daró: ez jó száma ennek a zózdihősnek :) még a végén beérik a tökfilkó :)
amúgy ezzel a 10 nap pihenés, holnap meló dologgal dicsekszel, vagy panaszkodsz?:P:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 20:57:57

@Daró: hát, evvan :)

átadom kicsit a gépem a kiskorúnak, nem árt vele jóbanlennünk, elvégre ő fog egyszer szociális otthont keresni nekünk...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 21:19:41

@Benikuty: Jó dolga van a Beninek (a mi kutyánk a hullott sárgabarackot legelte a fa alól).
@anica inkognitóban: Jól látom, ecetes szilva?.. Szoboszlón van a savanyúságüzlet? (A sz. tescoban jó a kínai?)

1kutya 2012.07.31. 21:31:22

@Mitzi von Küche: 'stét! a mikepércsi útiban is van! a minap még csak a szemünket legeltettük Edittel, de legközelebbi alkalommal bevásárolunk:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 21:34:30

@Mitzi von Küche: igen, ott, a tecsóban van a savanyúságos, a kínai mellett és savanyú szilva, nekem az is bejött, de én savanyúságban mindenevő vagyok. Az ottani kínaiban szerintem viszonylag kevésféle kaja van, viszont finom, az illatos-omlós csirkét még a gyerek is szereti.:)
@1kutya: jaja, ott is szoktunk azelőtt felvásárolni (nekünk nincs önuralmunk :DD):)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 21:49:33

@1kutya: Az nekem messze, a hozzánk közeli másikban meg nincs kínai (az ex-corai nem túl jó, a Fórumban jobb.)
@anica inkognitóban: Még sosem voltam a szoboszlóiban, inkább szemben az Aldiba megyek (oda is csak akkor, ha Db.-ben elfogyott valami kurrens cikk.) De egy jó illatos-omlósért majd benézek...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.31. 21:56:05

@Mitzi von Küche: körvonalazódik a fejemben egy menü neked :)

szégyellem, hogy este 10 előtt ezt kell mondanom, de én most hasravágom magam és megnézem belülről a szemhéjamat, úgy reggel 6-ig.

Jó éjszakát mindenkinek, @1kutya: ésszel taposd, @Benikuty: te meg az én adagomat dugd már el a Benikutya elől, ha kérhetem! :D nem szeretném, ha nyomoznom kellene, ki harapta le a sarkát: az ebed, vagy a sofőr..:D;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.31. 22:01:10

Jó estét! Megjöttem, mint egy darab ...
Látom, a gombát nem értékeltétek és ha nem vagyok itt a kommentszámot emelni, hozzá se nagyon szóltok :)
Halászlé próba túra volt:
Tegnap kaptam a szomszédasszonyom öccsétől egy nagy adag tiszai típusú halászlevet frissen fogott pontyokból (Velencei tó) - felséges volt! 10/8-ra itéltem.
Ma ebédre a dunaföldvári halászcsárdában ettem egy dunai harcsahalászlevet. Valahogy a nem gyere be kategória. Úgy tűnik 5 ek pirospaprika van minden adag halászlében, hagyma nincs benne, és még rendes csípőspaprikájuk sincs. 10/5 az értékelés
Vacsorára is halászlé a Baracsi Halászcsárdában, akik azzal hirdetik magukat, hogy 1968 óta ők A HALÁSZLÉ vendéglője. Stílusban mint a dunaföldvári, ízben kellemesebb. Kb csak fele annyi paprika volt benne, mint a foldváriban (még mindig túl sok) és hallevesben kifőzött cseresznyepaprikát adtak hozzá - na az legalább csípett :) 10/6 az értékelés.
Feleségem érdeklődött, hogy mikor főzöm meg a saját 10/9-es halászlémet (ő nem eszik semmilyen vizi lényből készült ételt) ...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.07.31. 22:14:10

@anica inkognitóban: A szociális otthonhoz jól kell ám viselkedni, csak szólok, mert aztán ha kitol a napra, és ott felejt...
Savanyúság helyett inkább valami húst ha kérhetnék. Holnap ünnep ezért ma szombati nyitvatartás, amit persze elfelejtettünk, alig van kaja itthon. De van 2 napig tüzijáték, a mait csak nekem rendezi a kanton. Nappaliból kanapén ülve gyönyörűen látom.
@Andrass9: Jogtalan reklamálás. Mai posztban ennyi volt, én megfőztem a vargányás levesemet.

Boar. 2012.07.31. 23:18:12

@Andrass9:
Eddig a baracsi volt a legjobb halászlé amit vendéglőben ettem.
Dunakömlőd és Paks erősen felejtős.

susztertangó 2012.08.01. 05:52:35

@Benikuty: Jó reggelt Nagy Beni! :-))Nehogy össze keverjünk a blökivel. Tudtad, hogy péntekenként a Kossuth téren a VFM árkádjai alatt árúlhatnál?

Benikuty 2012.08.01. 07:58:31

@susztertangó: nem árulhatok, nem vagyok kistermelő. Elutasítottak:(

susztertangó 2012.08.02. 09:16:50

@Benikuty: A Szimpla piacról hallottál már? Nagyon hercíg.

Pinka-Panka 2012.08.02. 11:17:22

@Andrass9: kiderült az a fűszer, ami nem ott balra van Süllőcske szerint alig láthatóan??? mert én nem tudtam...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.02. 11:30:01

@Pinka-Panka: Süllőcske valószínűleg felismerte, de akkor most elárulom: csombor (borsikafü). Véletlenül abból is levágtam egy ágat.

Pinka-Panka 2012.08.02. 11:33:18

@Andrass9: azt tudod, hogy én ezt szoktam a savanyúság alá tenni az üvegbe. bevallom nem tudtam, hogy balról ez lenne...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.08.02. 13:40:02

@Pinka-Panka: Az nem az. Balról egy hosszúlevelű kakukkfű van, aminek az eredete egy botanikuskerti elcsenés, és hajtatás. Sokkal könnyebb kezelni, mint az aprólevelűt, remekül elvan ez is a sziklakertben és az íze is ugyanolyan.
A kakukkfű és a zsálya között alul van egy kis ágacska kis kék (?) virágocskával a 4. képen.
süti beállítások módosítása