Kedvenc szomszédaink meghívtak minket Gárdonyba, töltsünk velük pár napot. Minden évben nagy örömmel megyünk hozzájuk, és sohasem csalódunk.
Régebben többször főztem lecsót, de most a háziasszony valami mást kért. Persze felkészültünk a világ legegyszerűbb ebédjével - bolonyai spagetti :) Miért olyan egyszerű ez? Hát mert mindig van a kamrában jónéhány üveg szósz elkészítve és csak spagetti kell hozzá, meg egy kis alap paradicsomszósz fokhagymával, olajjal. Dehát a poszt nem erről szól.
Beszálltam kuktáskodni, hogy nyomon követhessem az akciót fényképezőgéppel is.
Az ebédünk "Zöldséges csirkemáj rizottó" névre hallgatott bár én inkább "Zöldséges csirkemájragu petrezselymes rizzsel" nevet adnám neki. Így lett szimplán ragu :)
Alapanyagok:
- sárgarépa
- gyökér
- padlizsán
- karalábé
- hagyma
- citrom
- rozmaring, bazsalikom, oregánó, só, feketebors
- csirkemáj
A fűszereket lefelejtettem a képről, képzeljétek oda. Látható viszont egy fél citrom, ami a listából maradt ki, de úgyis csak egy mokkáskanálnyi levet használtunk belőle. A karalábé nálam termett - ez volt a legkisebb példány! Ha van zöldborsó, azt is lehet bele tenni.
A hagymát apróra vágta és feltette oliván párolódni, míg a nagyobb darabos zöldségeket meghámoztuk és felaprítottuk kicsi kockákra/karikákra. Az aprított zöldségek is a lábasban végezték a kanálka citromlével,
és egy jó adag morzsolt fűszerrel (lásd a listán). Kapott egy fedőt és jó egy órányi időt, amig egészen összepárolódott. A rizst eközben olajon megfuttattuk és Ő is kuktában párolta készre.
A zöldséges alaphoz hozzáadta a darabokra vágott csirkemájat és lepirította zsírjára (olajára? ...) A máj nagyon hamar elkészül, kellemes krémes marad.
Nagy adag petrezselymet vágott és szórt a kész rizsre.
Dupla adagot ettem belőle!