Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Kumari aki Nilüfer: @valkür: Köszönöm, ha nem lenne járvány, kiutaznám a MÁV-ot a gatyájából!!Sok évig:) (2021.02.25. 08:53) Egy csodásra sült pecsenyekacsa
  • Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Én oltásellenes cikket nem olvastam, kínai és orosz oltást kérdőjelezőt igen, az meg... (2021.02.25. 08:50) Mézes-fokhagymás csirkeszárny
  • látjátok feleim szümtükkel: Szuper. (2021.02.25. 08:06) Szűzérmék kapris mártásban
  • valkür: @kocsmagomba: Ezek meg is fognak halni, ha máshogy nem, egyenként fogdosom össze őket. hörr, görr... (2021.02.24. 22:20) Amarillisz ismét
  • valkür: No, akkor a likőröket meg pancsokat kedvelőknek egy tipp: feketeribizli. A nagyon érett, amikor má... (2021.02.24. 20:18) A NAGY csilipaprikakrém készítés 2020-ban
  • kocsmagomba: @old forester: Bányakánya, ki lehet próbálni. Ám nyár helyett inkább az őszi őzlábat javaslom. Arr... (2021.02.24. 17:11) Őzlábgomba palacsintában

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (32) almaecet (18) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (12) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (47) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (31) bőrősháj (2) bors (302) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) Chipotle (2) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (60) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (39) fánk (3) farhát (4) Farkas András (26) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (26) fehérbors (50) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (431) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (91) gyömbér (115) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) hagyma (322) hagymakarika (2) hagymalevespor (7) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (88) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (16) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (77) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (29) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (153) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (118) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (91) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (73) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (128) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (11) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (34) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (82) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (43) rizsbor (4) rizsecet (5) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (47) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (76) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (164) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (307) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (6) szegfübors (35) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (49) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (36) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (87) tejfel (61) tejföl (84) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (219) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (25) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (74) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Őszibarack befőzés télire

2012.07.26. 07:00 Andrass9

Szezon van, roskadoznak az őszibarackfáim. A fajtáját nem ismerem (bár 20 éve a kertemben van), én csak "fürdőkádas" baracknak hívom. Aki netán nem értené: csak kádban fogyasztható, annyi a leve! Ez a kedvenc fám! Fehér húsú a barack, kicsi cián ízzel, és korán - talán elsőnek - terem.

Persze mind le kell szedni (vagy fölszedni a földről, amint elkezd érni, különben a kutya, a hangyák és darazsak martaléka lesz). Hát a mai nap pont egy ilyen nap volt. Szerettem volna sziesztázni, de feleségem másként határozott a rekesznyi őszibarackkal. Na jó, legyen belőle kompót, azt mindig megesszük (különösen én). Felcipelem a rekeszt, bele a mosogatóba sok friss vízbe, had ázzon.

mosva.jpg

Ahhoz, hogy a barack szép szőke maradjon bizony citromsav kell. A citromot aranyárban mérik mostanság, hát ellopok 4 jégkockát a feleségem adagjából, hátha nem veszi észre!

citrom.jpg

Amikor olcsó volt a citrom, akkor több kilót kifacsartunk, és jégkockacsináló fóliában lefagyasztottuk. Mint látható, 4 kockát loptam csak el (a nylon zacskó bevonatot azért kidobtam róla), szóval egy szavatok sem lehet! Erre ráöntöttem 1 dl vizet is, hogy majd ebben forgatom a barackot.

Kezdetét vette a világ legunalmasabb munkája: barack magozás/hámozás. Nem kívánom senkinek, de a kompót KELL!

Két óra múlva befut feleségem is egy további rekesz barackkal (ráadásul egy másik fajta is van benne), amit nem kértem, dehát itt van - be kell főzni! Bizisten, kivágom ezeket a fákat jövőre!!! Szerencsére beszáll a hámozásba, gyorsíthatunk.

citromos.jpg

Ennyire szép szőke lett a barack a citrom használatával. Egyetlen szem nem barnult meg az oxigén hatására!

Kész a hámozás, már látni sem bírom a barackot. Bele is passzírozom sterilizált üvegekbe az egész bagázst:

uvegbe.jpg

A citromos lét további 2 liter vízzel felöntöttük és cukorral édesítve sziruppá föztük. Ekkor persze a szokásos csata: mennyi cukrot tegyünk bele. Ha rá hallgatnék, nemhogy nem tennénk bele cukrot, de ki kellene találnom valami szuper cukorkivonó módszert is! A gugli szerint 5kg gyümölcshöz 1 kg cukor kell. Ez még nekem is soknak tűnt, hát kiegyeztünk 75 dkg cukorral 10 kg barackhoz. Aztán persze majd a természet eldönti, elég lett-e a tartósításhoz, mivel se szalicil, se nátrium benzoát, se semmi nem került bele. Rotyog a szirup, megy is tölcséren az üvegekbe:

szirup.jpg errejon.jpg

Ennyi üveg várja a szirupot, hát töltsük bele:

fotolcser.jpg

Most ezt a rengeteg üveget ki kellene dunsztolni. Klasszikus módszer kompóthoz a vizes dunszt volna, de arra már nem is emlékszem, hogy működik. Van viszont mikróm (amit pont egy ilyen befőzés eredményeképpen cserélnem kellett), ahol remekül elkészíthető bármilyen lekvár, kompót, savanyúság. Csak egy dologra ügyeljünk: nem szabad a mikrót túlterhelni! Maximum 15 perc mehet egy huzamban, azután kell vagy 5-10 perc pihenő neki is!

mikrobavele.jpg

Ez nem az összes üveg, még 2 megy be, hogy a szép arányos 7 üveg/mikró összejöjjön. Gondolom néhányotok rosszul lett a fémkupakok láttán ... Én mindig ráteszem az üvegre, így lesz igazán steril a befőtt! Nem akarom részletezni a tudományt a dolog megett, csak annyit, hogy a kupak nem rövidrezárt hurok, így nem is égeti le a mikrót!

Mivel a barack hideg volt, elég sok idő kellett, míg felforrt a szirup. Ez a 7 darab 0,75-ös üvegre 15 perc volt most. Persze ki fog futni. Olyan nincs, hogy a kompót ne fusson ki, és ne kelljen az üveget lemosni, mikrót takarítani, ha kész! Node aludt Murphy valaha is?

felforditjuk.jpg

Mikor már felforr a mikróban (buborék emelkednek és a tálcán megjelenik a kompótlé), akkor a kupakot rászorítjuk, majd az üvegeket fejreállítjuk. Ez egy relatíve új dolog: a forró lén keresztülbuborékoló levegő sterilizálódik, nincs vele több dolog (pedig ezt már száz évvel ezelőtt is tudtuk, csak nem volt fémkupak, a celofán meg átázott volna:)!

mehetakamraba.jpg

Én teljesen leszoktam a dunsztolásról, ezért az üvegek egy alapos öblítés után mehetnek a kamrába. (Felcimkézni ne felejtsük el, fél év múlva halvány segéd dunsztunk nem lesz, mikor mit tettünk az üvegbe!)

 

147 komment

Címkék: befőzés őszibarack citromlé mikró

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr394671935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.26. 17:13:38

@Babette_: Csak átmozgattam: myownminds.wordpress.com/. De ez az itteni user profilomban is látszik. Blogkocsmabútorok welcomed.

_Remy_ 2012.07.26. 17:34:07

Szerintem meg nagyon jó dolog a mikro... kaját melegíteni. Meg popkornt készíteni:) Szerintem az értékeli igazán, akinek gyereke van. Meg nem szeret kis lábaskában melegíteni és mosogatni.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 17:37:36

@"Remy": meg 3 perces csokisütit csinálni hajnali fél 1-kor :DDDD
(minden vizsgaidőszakban kikerekedtem az éjszakai evésektől..:D)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 17:41:41

@"Remy": majd előkeresem a receptet, sajna az elmúlt években "nem volt kedvem" újabb tandíjra, úgyhogy nem csokismikrósoztam :(
viszont remélem, januártól kötelező 2 féléves ! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 17:41:55

@Öreg Sam: @"Remy": Nagykorú, anno Bécsből hozott mikrónkat lecseréltem egy modern mindentudóra: remekül lehet pizzát sütni, rizset párolni, grillezni benne. Hőlégbefúvásos süti-sütő funkciója is van (de azt még nem mertem próbálni). Ha régebben emlegetett sütőm végleg beadja a kulcsot, esküszöm, kipróbálom.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 17:44:36

@Mitzi von Küche: végülis a technikai dolgok azért vannak, hogy használjuk őket.:)
anyám vagy 26 éve használ automata mosógépet, anyósomat csak pár éve tudtuk rábeszélni. azóta veri a fejét a falba, hogy előtte nem hagyta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.26. 17:48:50

Szép napot!
Egy gyors kisfröccsöt kérek, aztán robogok is tovább, vinni kell egy kis vizet a habaneroknak a kertbe. A kollégám most telefonált a szomszéd faluból, két órája szakad az eső, elmarad a holnapi szalonnasütés a nagy sár miatt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.26. 17:52:29

A "Cég"-nél van pár szuper mikró, 1600 watt, 36 l, inox kívül-belül. Na abba nyugodtan beleteheted a kávét kanalastul. Az egyik helyi mérnök magyarázta, nem nagyon értettem, de elhittem.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.26. 17:52:58

@Waka: Ezt nem értem. Én nem szoktam sarat sütni a szalonnához. Baráti körünkben mindig azok a bulik a legsikerültebbek, amikor "épeszű" ember ki sem tenné a lábát.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 17:54:51

@Waka: mondjuk, ha kávét melegítesz, nem árt megmozgatni a folyadékot, mielőtt az arcodba tolod, ezt tudom, elég durván tud "robbanni", de ez nem kanálfüggő :)

Öreg Sam 2012.07.26. 17:56:11

@Mitzi von Küche:
Az enyém is valami hasonló nagytudásu szörny.Sőőőt,ha nem vigyázok,meg is eszi helyettem.A Háboru és Béke csak néhány oldallal marad le a használati utmutatója mögött :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 18:02:34

@hajdulaszlo (volt hajdul): nem ilyen durván gondoltam, eskü! :D csak úgy, hogy nem vagytok épeszűek :)) de az néha kell.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.26. 18:07:11

@hajdulaszlo (volt hajdul): A házigazda kérését igyekszem tiszteletben tartani, már pedig ő a sár miatt lefújta.
@anica inkognitóban: A cukor mindig melegítés után kerül bele, az meg kavarva jobb hatásfokú.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 18:09:58

@Waka: élj veszélyesen! igyál cukros kávét! :D

_Remy_ 2012.07.26. 18:10:22

@anica inkognitóban: De bizony ez kanálfüggő! Ez fizika. Mi rendszeresen kanállal melegítünk.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 18:13:22

@"Remy": ez komoly?:O:)) jó, gondolom, fém, hővezetés stb., csak tudtam, tudtam, csak nem sejtettem..:D

Imre apó 2012.07.26. 18:54:37

Most jövök kicsit dumcsizni---, és mit kell látni?.-veszekednek a hintáért a jáccótéren? ejnye.

Na mindegy legalább nem a mikróban pörkölődtök, igaz a város majdnem olyan.

Igyatok valamit az egészségünkre, "Kocsmárosné, 100 szál gyertyát...............la la la:):)

Imre apó 2012.07.26. 18:56:24

@anica inkognitóban: Minden fémtárgy, ha benne van valamilyen folyékony közegben az soha nem fog szikrázni, nem úgy mint most itt a levegő:):)

Ez az Avatár jÓÓÓÓ:):)

Imre apó 2012.07.26. 19:06:57

Na megyünk kicsit fagyizni:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 19:38:20

@Imre apó: úgyis laposnak tartottad a hangulatot...:P:D

Pinka-Panka 2012.07.26. 20:13:53

Ma főztem zöldborsó levest, csurgatott nokedlivel, paradicsom mártást, főtt krumplit, szűzet hirtelenében - tegnap vettem céklát, ezt megfőztem, tormával áll most a levében és rakom üvegeb a hűttttőbe....
És még holnapra megint beraktam a tököt a tepsbe, darált hússal hagyományosan - szegedi tököt kaptam, kíváló volt...:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 20:19:13

@Pinka-Panka: az a paradicsommártás meg a cékla...ahh...:))

Pinka-Panka 2012.07.26. 20:20:52

@anica inkognitóban: ja, az nem passzol, de nem is ettük hozzá:)
csak a tökhöz fogjuk holnap
csak leírtam, hogy beragadtam a konyhába:)

1kutya 2012.07.26. 20:21:56

@Pinka-Panka: te napi 24-ben a konyhában laksz?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 20:22:07

@Pinka-Panka: én mindkettőt imádom, úgyhogy simán bevinném a szervezetembe :D

Pinka-Panka 2012.07.26. 20:23:48

@1kutya: dehogy, igyekszem gyors lenni:) Holnap délelőtt dolgozom, ma jobban ráértem és akkor többet készitek, így lazithatok is - vár nagyon a spájz takaritás:(

Pinka-Panka 2012.07.26. 20:24:28

@anica inkognitóban: akkor ez lesz a menü, ha erre jársz:)

Pinka-Panka 2012.07.26. 20:27:51

@anica inkognitóban: most nem reszeltem bele nyersen is céklát a levébe, mindig szoktam, hogy talán akkor egészségesebb és tormát is teszek bele...

Pinka-Panka 2012.07.26. 20:30:55

@anica inkognitóban: a bajom az - ilyenkor szoktam csinálni ilyen nyári csalamádét, de a férjemnek a káposztát száműzni kellett, így maradt a cékla...

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.26. 20:31:46

hogyan csináljátok a túrókrémet, hogy ne érezzen ki belőle a zselatin íze?

Pinka-Panka 2012.07.26. 20:34:46

@Babette_: reszelt citrom és narancs héja...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 20:35:00

@Babette_: nem tudom, ezerben egyszer, de akkor sem érződik.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.26. 20:36:08

@Pinka-Panka: anélkül nem megy, akkor ne is veszkődjek rajta? ez életem rejtélye.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.26. 20:37:14

@anica inkognitóban: nekem mindig. nem tudom legyőzni. most csináltam őszibarakos túrőkrémes sütit, és utálom a zselatin ízét.

Pinka-Panka 2012.07.26. 20:37:21

@Babette_: én nem szoktam kiérezni annyira, de én telerakom mondjuk még gyümolccsel is:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 20:44:17

@Babette_: egyébként Beni a túrókészítésben otthon van, szerintem ha megkéred, segít, biztosan ezt is tudja.

Pinka-Panka 2012.07.26. 20:45:29

@Babette_: most jut eszembe, hogy András kedves feleségének van erre egy nagyon jó receptje ha jól emlékszem, de szerintem még Beni is tudhatja - talán mondnak valami jobbat:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 20:49:40

@Pinka-Panka: ezt mondom én is.:)és tényleg, Marcsi is tudja a titkot, de Andráss most nem netezik.

1kutya 2012.07.26. 20:51:11

@Babette_: ne tegyél bele zselatint:-DDD

süllőcske 2012.07.26. 21:13:18

Jók vagytok, leányok.
Egyébként az enyv, az enyv. Még mindig jobb a zselatin nevű cucc, mint Zilahy Ágnes tanácsa a halhólyag kifőzéséről.
Az enyvet egyébként gyengíti a sav, a só. Hírös volt az asztalosenyv kocsonyásodás elleni módszere a szüzek teliholdas pisijével.
A túrókrém állaga sérül a savas gimilc jelenlététől.
Egy határig, persze, bevethető.
Sajnálom, hogy olyan kevés üdőm akad ide jönni, annyi munkám van, hogy nocsak. De úgy látom, mások is szobrot mintáznak, vagy mifene.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 21:23:43

@anica inkognitóban: Beni túrókészítési tanácsait (amit reklamált, hogy nem követtem) most találtam meg a saját galíciai posztomban, miután 1 hétig kerestem... Talán jó lenne már berakni a blogra egy szavakra kereső funkciót. Nehéz fejben tartani, hogy kinek mikor volt nagyon tanulságos kommentje.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 21:26:06

@Mitzi von Küche: hú, hát ezt a fiúknak kell címezni, én egyrészt technikai antitálentum vagyok, másrészt nekem nem mernek admin jogot adni, mert szerintem félnek, hogy kaszálnék..:DDDDDDD

Benikuty 2012.07.26. 21:29:13

@Mitzi von Küche: nekem a gmail fiókomra jön válasz, ha valaki arra érdemesít.

1kutya 2012.07.26. 21:31:47

@Benikuty: érdemesíttettelek:)

@Mitzi von Küche: én már ajánlottam Andrásnak, hogy valami privát boxot kéne ide oldalra kirakni, de eddig süket fülekre találtam.

süllőcske 2012.07.26. 21:34:13

@anica inkognitóban:
+a receptkatalógus, amit már jeleztem, egyre inkább szükségessé válik.
Mifene az, ami gyérít?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 21:36:45

@süllőcske: hosszú... és ne rakjunk a tűzre...
(mindig elfelejtem, milyen fa nem ég meg?@1kutya: ? valamelyik nap a rossz pénzről majdnem eszembejutott, de mégsem és ez annyira bosszant.hülyülök. )

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.26. 21:37:22

@Mitzi von Küche: egyrészt ott van jobbra fönn:)
másrészt meg a gugli tud ilyet, ha ezt írod bele:

"keresőszó" site:blogkocsma.blog.hu/

1kutya 2012.07.26. 21:40:39

@süllőcske: címkékre is lehet keresni (bár az elején nem nagyon voltak, de azóta igyekszünk:)

süllőcske 2012.07.26. 21:40:55

@anica inkognitóban: Nem tudtam, hogy sérülékeny pontot kérdezek. De szerinted maradjak képtelenségben?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 21:41:59

@süllőcske: majd átolvasod, ha lesz egy kis időd.Úgyis mindenkinek a maga igazsága..

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.26. 21:43:21

@Pinka-Panka: Szerintem többen egyetértünk, hogy lassan tőled is elvárunk néhány receptet, mint külön poszt vagy blog.

1kutya 2012.07.26. 21:43:47

@süllőcske: erdélyi posztok mikorra lesznek?

1kutya 2012.07.26. 21:48:46

@hajdulaszlo (volt hajdul): te sem viszed tulzásba, még a sajátodat se!

süllőcske 2012.07.26. 21:51:49

@1kutya: Ne haragudjatok rám, de visszaérkezésem után fokozott teendő-rohamokkal szembesültem. Most kissé sikerült elrendeznem a következő másfél hónap ütemeit, papiruszokat, pénzügyeket, feladatokat.
Jövő héttől küldözgetem majd a posztokat.

1kutya 2012.07.26. 21:56:53

@süllőcske: nem sürgetni akartalak, csak poszthiány van (nyár, haverok, buli, fanta...:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.26. 21:57:16

@süllőcske: jézusom, én még a holnapomat sem tudom előre tervezni...
no, írjál, meg ne felejtsd el, még egy S+S szobor is van!!!! :DDDD

jó éjszakát, én mára el....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.26. 22:12:36

Összedobtam valamit szombatra, a formázással van kis gondom, ha valaki esetleg megnézné...

1kutya 2012.07.26. 22:24:52

@Waka: arial és 10-es betűméret (bent már nem tudom szerkeszteni, az eredetit kellene változtatni). egyébként jó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.26. 22:32:00

Az eredeti Liberation Serif betűtípussal íródott, amikor a felsoroláson próbáltam változtatni egyszerűen kisebb betűméretre váltott.

1kutya 2012.07.26. 22:34:07

@Waka: küldd át az eredeti szöveget és külön a képet, majd megnézem mit tudok csinálni.

1kutya 2012.07.26. 22:40:00

@Andrass9: no! milyen volt a pocsolya?

1kutya 2012.07.26. 22:41:37

@Andrass9: @Waka: a betűtípus viszont még mindíg nem jó:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.26. 22:43:14

@Waka: Hááát - HTML 1-es! Leülhetsz. Mi a csudát csinál az a szegény 6 <div> tag, hogy elmossa az eredeti hibát?
Mindegy, működik - marad :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.26. 22:44:38

@1kutya: Fogalmam sincs. Feleségem próbálta, neki tetszett. Én meg jókat ettem és főztem. Lesz belőle poszt is tán.

Ne melegíts hekket a sütőben, mert kiszárad!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.26. 22:45:47

@1kutya: Van reá tökéletes megoldás is. A hiba egy "p" és egy "ul" tag hiánya volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.26. 22:49:49

@Andrass9: Halvány dunsztom sincs. CTRL C, CTRL V. Ez az alapértelmezett betűtípus a Libre Office-ban, ezt használom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.26. 22:50:09

@Andrass9: Mindegy - nem törekszünk tökéletességre. Most jó a betűtípus is, nem kell vele semmit sem csinálni. Ámbár egy html validátor vért izzad rajta :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.26. 22:53:05

@Andrass9: Oda se neki, borogasd vizes ruhával, ha sajnálod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.26. 22:53:48

@Waka: Jó is az, csak - mint minden szövegszerkesztő - , a Libre Office sem tökéletes, amikor html-re kell fordítani a dolgokat, illetve ahogy belül interpretálja a formátumokat.
A hibás bulletnél a "western" osztályt rosszul alkalmazza a "li" tagre és elfelejti az "ul" taget és a "p" taget betenni. Ha érdekel, megírhatom a helyes változatot, de ez rajtad nem segít...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.26. 23:03:37

@Andrass9: Ne fáradj vele, lefekvés előtt majd töröm még rajta a fejem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.26. 23:06:53

@spájdernecc: Őszibarackkonzerv poszt. Nem akartak benneteket poszt nélkül hagyni, míg én Gárdonyban tivornyázok!
@skylla: Régen azt tanították a mikróról, hogy "semmi fém" nem mehet bele. Nos ez így nem igaz, manapság már megengedőbbek a mikró gyártók.
Semmi olyan fémet nem szabad a mikróba tenni, amelyik hurkot képez!
A kupak csak egy korong, de ha fúrsz rajta egy lukat akkor már hurok! Ezért tehetsz kanalat a melegítendő kávéba, mert az nem hurok - a kanál két vége nincs elektromosan összekötve.
A hurok pedig azért ártalmas, mert az elektromágneses térrel reakcióba lép, és mivel rövidrezárt tekercsként működik, túlterheli a mikrohullámot előállító elektroncsövet, a magnetront.
Remélem ez a konyhamagyarázat kielégítő. Ha nem, akkor persze szakszavak használatával is leírhatom a fentieket :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.26. 23:16:26

@Waka: Jó éjt! emailben elküldtem a magyarázatot, ne törd a fejed :)

Lynk 2012.07.27. 01:36:21

Sziasztok,

Kifejezetten Mitzi-nek és amúgy mindenki másnak, aki félreértette amit írtam: úgy általában beszéltem az értéktelen és érdektelen blogokról és posztokról, amiket az életgörbe elején megtölt ugyan a szenvedély, de aztán meg már nem. :)

Kifejezetten Mitzinek: ha valakit nem szerettem volna megbántani az ti vagytok. A kommentem pont arról szólt, hogy a blogkocsma számomra forradalom. Hogy meddig tart, nyáron pang vajon, agyonvágják e apróbb vagy nagyobb nézetkülönbségek, izgalmas lesz e kb 10 ember egymás számára 3/6/9 hónap múlva is, azt nem tudom.

Arra viszont visszatérnék, hogy igenis nehéz ide megérkezni idegenként. Pont amiatt amit talán Panka írt egy félmondatban és Babette néhány másikban. Ismeritek egymást, találkoztatok, belterjes a társaság, körülbelül a huszadik hozzászólástól már nem a napi posztról beszéltek, ésígytovább. Lehet persze mondani, hogy ettől még nyugodtan beleszólhat bárki, szívesen fogadjátok, de ez egyszerűen nem így működik. Ami miatt létrejött ez a blog, pont az volt Malackaraj Annának a baja. (Az más kérdés, hogy ezt a székhely váltás nem hogy nem oldotta meg, de elidegenedést is hozott, ez az ő dolga.) A malackarajon is ugyanígy belső beszélgetés folyt, és ahogyan egy étteremben nem ülök oda egy idegen asztalhoz (még akkor sem, ha szimpatikus idegenek ülnek ott), úgy a blogokban sem kommentelek bele két hozzászólás közé egy nem odavalót.

Ez nem azt jelenti, hogy nektek bármin is változtatni kell. Ez a ti saját teretek, és csak sejtem, hogy közös vágyunk, hogy többen legyenek azok akik használják. Mindenkit ismerek itt, amennyire ezek a szűkös online keretek engedik, és minden este amikor elalvás előtt olvaslak benneteket, számba veszem, hogy ki nem kommentelt éppen. Csak az aggasztott, és az vett rá hogy a tegnap esti hozzászólást megírjam, hogy egyre hosszabb a hiányzók listája (nem a kommentszám, hanem konkrétan a hozzászólók száma az, ami számít ebben az esetben).

Szeretet és béke,
Lynk

susztertangó 2012.07.27. 05:47:29

@1kutya: Fura. A reggeli kávéhoz szoktam jénai kávés pohárban vizet forralni, ha nem vigyázok, eldobom a poharat, pedig csak a szélét fogom. Honnét tudja a kanál, hogy míg az üveg olyan forró mint a víz, addig neki
csak langyibangyinak kell lenni???

susztertangó 2012.07.27. 05:50:12

@gyvy: A darabolós gyilkos visszatért....

susztertangó 2012.07.27. 05:54:35

@anica inkognitóban: Miért akartátok a fejét a falba verni, nem szép!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 07:30:10

@Lynk: Igaz! Remélem, visszatérnek az elcsatangoltak és Te és a többi "néma" olvasó is bekapcsolóditok (mindenki volt kezdő). Kíváncsiak vagyunk Rátok és a gondolataitokra.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 08:19:53

@susztertangó: mondjuk, most hogy mondod... ez a verzió akkor eszünkbe sem jutott..:D
szeretem az öreglányt, nem bántanám. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.27. 10:27:08

@jadebulgari a.k.a. Simon's cat: figyelj, nem köptél a pultra, nem ásványvizet kértél (egy kocsmában? brr...:DD), nem szóltál be a törzsvendégeknek, mi bajod/bajunk lehetett volna?:DDDD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.27. 11:34:24

@Andrass9: Köszönöm, bár az igazat megvallva egy pillanatig nem jutott eszembe, hogy ezen töprengjek. Magas ez nekem, mint malacnak a zsiráfvályú, és nincs is olyan ambícióm, hogy megértsem, nekem elég ha működik, ha meg nem, segítségért sikítok.

Pinka-Panka 2012.07.27. 12:16:33

@Mitzi von Küche: én is reszelem a fokhagymát, de a keresztanyám is megroppantotta és kicsit lesózta (picit csak) - majd ezután zúzta a késsel, szint pép lesz belőle...én is alkalmazom ha ráérek, igazad mert az ujja az embernek szagos utána...ami nem előnyös egy nőnél, pláne aki emberekkel foglalkozik.
süti beállítások módosítása