Tavasz táján már nagyon sok a maradék alma a pincében, kellett belőle valamit sütni.
Kis kutakodás a receptgyűjteményben két receptet is előhozott, melyek kísértetiesen hasonlítottak egymáshoz. Csupán egy-két szófordulatban különböztek. Schmittelésről valószínűleg nincs szó, mert ugyanazon újság két számából származnak a receptek. Feleségem el is készítette kis módosítással, amit most közreadok.
Összetevők:
Tészta:
- 40 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 20 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 tojás sárgája vagy egész tojás a kenéshez
- csipetnyi só
- 3-4 dkg prézli a szóráshoz
Töltelék:
- 2 kg alma
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg darabolt dió
- 1 citrom leve
- 4+2 dl fehérbor (utóbbit a cukrászba kell tölteni félúton)
- 2 zacskó vanilia ízű pudingpor (főzős)
- kis őrölt fahéj (opcionális)
Szükségünk van még egy 26cm átmérőjű kapcsos tortaformára, amiben elkészítjük.
Kavarjuk össze a lisztet, sütőport, cukrot, sót. Aprítsuk bele a vajat és adjuk hozzá a 2 tojást is. Jól dolgozzuk el, majd tegyük letakarva a hűtőbe 30-40 percre.
Amíg a tészta hűl, hámozzuk meg és aprítsuk fel az almát, amit ahogy készül, a citromlével locsolgassunk - igy szép világos marad. Tegyük egy minimum 3 literes fazékba/lábosba a cukorral és a borral. Forraljuk fel, és pároljuk mintegy 5 percig. Oldjuk fel a pudingporokat 3-4 ek vízben és keverjük az almához a mazsolával, a durvára vágott dióval és rotyogtassuk még egy percet. A pudingpor besüríti a tölteléket.
Vegyük elő a tésztát és nyújtsunk belőle egy kb 36cm (2/3 tészta) és egy 26cm (1/3 tészta) átmérőjű korongot. Kenjük ki a tortaformát kis vajjal és a nagyobbik korongot nyomkodjuk bele úgy, hogy a széleit felhúzzuk a forma oldalán, amennyire lehet. Szórjuk a tésztára a prézlit és már önthetjük is bele az almatölteléket. Vigyázzunk, csak annyit öntsünk bele, hogy a tészta peremén ne csoduljon túl! Terítsük a tetejére a másik tésztakorongot, óvatosan nyomkodjuk le, majd a szélén túlnyúló tésztát hajtogassuk rá a korongra, teljesen lezárva a tölteléket.
Az így elkészült remekművet kenjük meg a tojással, hogy szép kérget kapjunk. Egyesek szerint meg kell szurkálni, hogy a gőz távozni tudjon, de én nem látom a lyukakat a képeken. Előmelegített 180 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Tetejét dekorálhatjuk citromos cukormázzal, vagy csokibevonattal (ez utóbbi remek kontrasztot képez az édes/savanyú almával), de mi egyiket sem tettük:
A tortát lehetőség szerint már csak kihült állapotban vágjuk fel, a töltelék nagyon forró! töltelékben lévő puding segít azt megszilárdítani, hogy ne csurogjon mindenfelé:
Ha jól belelesünk a kivágásba, ott mosolyognak a mazsolák és a diót is felleheti a kutakodó olvasó:
Vigyázat, nehéz az evését abbahagyni!
UPDATE!
Most (7/23) készült el a harmadik megvalósítása a tortának, immáron apró nyári almából. Nem örült a feleségem a hámozásának ...