Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Újabb tökrecept - itt a szezon!

2012.07.21. 07:00 Andrass9

Waka említette, ő inkább rakott patisszont készít, mint töltöttet annak jobb tepsibelí térkihasználása miatt. Való igaz, lerakva megtelik a tepsi, viszont az ízek azért másfélék.
Az alábbiakban három alkalommal készített (és így háromféle) töltött padlizsánt és cukkínit mutatok be (persze a recept ugyanígy működik csillagtökkel is, csak arról nincsenek képeim).
Konkrét receptet ritkán követünk, mindíg a hangulat és a hozzávalők határozzák meg az összetevőket. Az alap koncepció minden esetben hasonló:
A tököket (és most a padlizsánt is besoroljuk ideiglenesen a tökök családjába egy poszt erejéig) megmossuk és hosszában kettévágjuk (csillagtököt keresztben). A padlizsán belsejét kivájjuk, hogy csak egy centi maradjon a héja alatt. A már maggal rendelkező cukkíniből, csillagtökből a magot előbb eltávolítjuk, majd abból is kivájunk valamennyit - én szeretek vastagabb húsát meghagyni, mint a padlizsánnak.

  • A kivájt tökhúst összekockázzuk mintegy egy/másfél centis darabokra - ahogy sikerül.
  • 1/2 kg marha, sertés vagy akár vegyes, lehetőleg zsírosabb darált hússal számolva
  • 6 dkg rizst félig/kétharmadig megfőzünk,
  • kis fej hagymát apróra vágunk és olivában megfuttatunk (az olajat ne sajnáljuk, kevésbé lesz száraz a töltelék),
  • felaprítunk egy nagy vagy két kisebb paradicsomot. Kell majd még további paradicsom a takaráshoz.
  • 1 tojást és fűszereket készítünk elő.

Összekeverjük a rizst, hagymát, olajat, az összedarabolt tökbelsőt, a darált húst, az aprított paradicsomot és egy egész tojást. Fűszerezésnek sót, őrölt feketeborsot, majorannát, sok oreganót és bazsalikomot használunk (a mi családunk). Persze itt szabad tere van a fantáziának.
Ha marhából van a darálthús és az nagyon száraz (85% minimum hústartalom), akkor adhatunk még olajat is hozza egy-két kanálnyit.
Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral vagy alufóliával, mert a tökök levet is eresztenek és nehéz lesz kimosni az edényt. Belehelyezünk annyi tökhajócskát a tepsibe, amennyink van, vagy amennyi belefér. Volt már nemegyszer, hogy két tepsi sült egyszerre a sütőben! Megtöltjük őket púposra a keverékkel.

cukkini1.jpg padlizsan1.jpg padlizsan6.jpg


Paradicsomot karikázunk és szépen alaposan beterítjük a csónakokat. Ekkor lehet rászórni bazsalikomot is, bár az ilyen formában meg fog égni.

cukkini2.jpg padlizsan2.jpg toltotttok1.jpg


Az emígyen kidekorált hajónaszádot 180 fokos sütőbe küldjük mintegy 35-45 perce, a tök vastagságától és nagyságától függően.

padlizsan3.jpg toltotttok2.jpg padlizsan7.jpg


Vékonyra szeletelt sajttal le lehet takarni a végén és 3 perc alatt rápirítani, de ez nem szükségszerűen a recept része. Jó az sajt nélkül is!

padlizsan8.jpg padlizsan4a.jpg toltotttok3.jpg


És megesszük.

Köret nélkül.

Van benne kis rizs és sok tök - döntsd el melyik a körítés és mi a főétel.

DSC06102.jpg

91 komment

Címkék: paradicsom sajt padlizsán cukkini tök

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr394667848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.21. 08:08:47

Látom tanulsz: "Köret nélkül". Az asszony tegnapi töltött tökjében nem volt rizs, csak hús.
Egy hozzáfűzni való: mifelénk előszeretettel hívják a padlizsánt lilatöknek. Nos az nem tök, hanem solanaceae azaz burgonyféle. Rokona a paradicsomnak és a paprikának is.

susztertangó 2012.07.21. 08:41:22

Hát persze! Ha megrúgják.Értem ám én a virág nyelvet./Barátnőm szerint ezt nem kéne olvasnom, nem gyerekeknek való..?...Ennyire fiatalnak tart a drága..:-))/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 08:53:44

@hajdulaszlo (volt hajdul): Igazad van, csak gasztrológiai szempontból egyszerűbb volt egy kalap alá venni őket :)
Mi is csináljuk rizs nélkül is, főleg a padlizsánt, mert abból sokat bele tudunk tenni a töltelékbe. Van úgy, hogy fiatalabb cukkínit vagdosunk össze kicsire, és azzal helyettesítjük a rizst. Én szeretem a tököt tökkel enni!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 10:12:19

Én meg a tetejére sajtot, mégpedig parmezánt tevők táborába tartozom. Darált hússal töltött padlizsánt a törököknél ettem, nem tudom, ez volt-e pontosan az "ájult imám" (úgy rémlik, ott még a darált hús fahéjas vagy egyéb egzotikus fűszerezése is szerepel).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.21. 10:35:14

Guszta mind, ide vele.
Érdekes dolgot tapasztaltam tegnap, literes, műanyag palackos, az Alföldi Tej Kft. által gyártott "magyar tej" megaludt a hűtttőben. Nem lett keserű, büdös pocsolyalé, rendesen megaludt. Kicsit "kihevítettem" a gázon, majd egy régi konyharuhán leszűrtem, éppen most majszolom kiflivel, egészen jó lett.
A sütőben kakascombok izzadnak, később beszámolok róluk.

Hurri Kán 2012.07.21. 10:38:42

Jó reggelt!
Jó recept, a tök ebben a formában tetszik.
Ha a bazsalikomot a sülés utolsó, kb.15-20 percében adod csak rá, az ízét kiadja, viszont nem ég meg. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.21. 10:50:14

@gyvy: Szerintem, éppenséggel a paradicsom alá is lehet rakni a bazsalikomot, és ott tuti nem ég meg.

Öreg Sam 2012.07.21. 10:58:42

@Andrass9:
Kedves Barátom András!
Bántottalak én téged valaha?
Kétszer egymás után tökfélét?
Waka kezdte,azzal már három!
Nem-é lehetne-é valami jóféle paprikás krumpli?
Lám-lám nincsenek extra igényeim,de ami sok az(tökből)sokk!
Mai ebédem:tejfölös zölbableves(sok petrezselyemmel)hidegen,meg legváros palacsinta :D

Hurri Kán 2012.07.21. 11:09:47

@Waka:
Ez is igaz. Így egyszerűbb, ezért nem jutott eszembe. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.21. 11:20:50

@Öreg Sam: Sajna, még nálam is van egy a tarisznyában, de ígérem lesz hozzá valami husi is.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 11:34:32

Most voltam a Metroban, 4 darabka pici cukkinit bio jelszóval képesek voltak 1460 Ft.-ért vesztegetni (hát inkább tengeri süllőt vettem).
@Waka: De jó magának... az én túró-projektem végeredménye elég száraz lett (első készítés volt, tanulságokat levonom).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.07.21. 11:39:06

@Mitzi von Küche: Kicsit száraz lett ez is, de én így szeretem, másrészt a nem túl nívós alapanyaghoz képest meglepően jó lett az eredmény.

Hurri Kán 2012.07.21. 11:43:16

@Öreg Sam:
Hamarosan jelentkezem két írással, azok ölég húsosak lesznek ;-)

Öreg Sam 2012.07.21. 11:50:09

@Mitzi von Küche:
Nem akartam az elején beleugatni,merthát nem vagyok tejügyi szakember(sem)
Emlékezetem szerint(mikor még a Simonffy utcán volt a tejpiac) a Halközben(!:))a tejesek a szemünk láttára gyurták át a turót,mutatván,hogy nincs benne savó...
Tehát: én ezekben a sovány tejekben benne hagynám,esetleg visszaadnám a tejszint,szerintem akkor nem lenne száraz a turó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 11:52:00

@Öreg Sam: Igazság az, hogy találkoztam a paprikáskrumplim képével, és vacilláltam is, mit tegyek fel, azután a tegnapi tököt tökkel tökölődésre való tekintettel lett ez a mai poszt.
Nem bántásibul mondom, de a nyár folyamán lesz itt még tökfőzelék is.
Igérem viszont, hogy holnap nem fogsz tököt látni errefelé :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 11:56:37

@Mitzi von Küche: A "bio" szó minimum 200%-os árnövelő kifejezés, és még a kukac is benne van...
A túró nekem is száraz lett, és elképzelhető, hogy @Öreg Sam: -nek van igaza a tejföl bennehagyásával. Vagy pedig évekig kell próbálkoznunk, míg a megfelelő hőmérsékletet és csepegtetést eltaláljuk. Én is fogok még próbálkozni - nagy túrófogyasztók vagyunk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 11:59:47

@Waka: A képen (és így a bazsalikom elhelyezésén) magam is meglepődtem. Feleségem készítette éjjel a töltött miegymásokat, aznap learatott 70 dkg bazsalikomlevelet is, gondolom ez ihlette meg. A képet is ő készítette, én csak reggel fotóztam a készterméket, ahol nem volt bazsalikom. Ő mondta, hogy megégett és levette a szenes leveleket :(

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 12:03:28

@Öreg Sam: @Andrass9: Jól lefölöztem, remek tejszínt és tejfölt kaptam - talán nem kellett volna annyira. A másik kényes pont a hevítés. Rozsdamentes nagy fazékban hevítettem óvatosan (ez az edény lassan melegszik és sokáig tartja a hőt), valószínűleg rövidebb ideig kell. És sokat is kavargattam a jobb hőelosztás miatt. Na majd legközelebb - ez is egy kihívás.

Öreg Sam 2012.07.21. 12:08:25

@Mitzi von Küche:
Valamit valamiért!
Remek tejszint,meg tejfölt kaptál,de még finom turó is kéne???
Hát ez egyszerre nem megy...:DDD

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.21. 12:15:31

@Öreg Sam: Ha benne hagyot a tejszínt, akkor nincs elég tejföl . Elég kényes az a folyadék-zsír mérleg. A magyar szokások és a tej beltartalma miatt alakult ez így ki,

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 12:57:44

Gyönyörű a töknaszád, gratulálok! :D Lepkeföldön meg na, mi lesz ebédre...? Töltött paprika, a paprika pedig rokona a padlizsánnak, tehát illeszkednek a menüink. :D Lilatök... hááááá... vinetát is kéne csinálni hamarost...

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 12:59:40

@Mitzi von Küche: Látod, megint tanultam valamit! Ki tudja miért, az "ájult imám" a fejemben édességreceptként élt, most meggugliztam, Neked van igazad, az imám egy töltött padlizsántól alélt el!
palocprovence.blogspot.hu/2011/09/toltott-padlizsan-avagy-az-ajult-imam.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 13:05:00

@Mitzi von Küche: Miután itt alacsony hőfokra való melegítésről kell szó legyen, érdemes lett volna egy nagy lavórt megtölteni forró vízzel a csapból, és abba állítani a lábost. Ezzel a módszerrel garantáltan nem melegíted túl, és a hőleadó felület is sokkal nagyobb - nem kell kevergetni annyit.
Ezt persze most találtam ki, de igérem, megpróbálom. Elvileg pontosan be is lehet állítani a kívánt hőfokot, ha tudod a csapmeleg hőfokát és a kimelegítendő anyag hőfokát, de nem fárasztom a többieket aránypárokkal :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 13:07:26

@gyvy: Ááááhhhhh, földhözragadt egy alak vagy! Az imám természetesen a gyönyörűségtől alélt el, olvasd el a történetet a Palócprovence-en! :D

Hurri Kán 2012.07.21. 13:11:14

@LepkeReloaded:
Én Rejtőt olvastam... Ja, ott Galamb szerepelt, és egy ananász. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 13:12:45

@LepkeReloaded: Gyors guglizás halsütés közben: a magyar találatokban szereplő "ájult imám" receptek nem jók, sajnos, sokszor egymásról másolják a különböző helyek a recepteket. Az eredetiben ugyanis hús van, pont úgy, mint ahogy Andrass (és felesége) is készítette! Én bárányhússal ettem anno Isztambulban - valóban el lehet ájulni tőle, olyan finom.
@Andrass9: Tessék csak aránypárokat készíteni, elvégre matematikus vagy...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 13:14:30

@gyvy: Meg az "Anyám, te vagy árva fiadnak csillaga" című költemény, amit nagy figyelemmel hallgattak végig (miután Troppauer Hümér kiosztott néhány pofont a századnak).

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 13:16:23

@gyvy: Áááá, tényleg! Rejtő sok mindenre jelent bűnbocsánatot, ezennel visszavonom a földhözragadtságodra vonatkozó kijelentésemet. :)

Hurri Kán 2012.07.21. 13:19:01

@LepkeReloaded:
Különben is, egy ultrahangon énekelő denevér már hogy lehetne földhözragadt? :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 13:21:06

@Mitzi von Küche: Hűha, akkor _megint_ tanultam valamit! :) Zárójeles megjegyzés, szeptembertől új munkatársaim vannak, közöttük egy magyarul nagyon jól beszélő, igen kedves török kislány, tőle megkérdezhetek mindenféle receptet...

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 13:21:43

@gyvy: Gyalogdenevér? :D :D :D Mint Ferdinánd, a gyalogbéka? :D

Hurri Kán 2012.07.21. 13:23:04

@LepkeReloaded:
Nem barátkozott a gólyával, hogy repülő béka legyen? :)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 13:30:36

@gyvy: Csukás István: Pintyőke cirkusz, világszám! Ferdinánd, a gyalogbéka, aki csodásan tud dudálni. :) A gólya-béka antagonisztikus ellentét kapcsán meg ismered a viccet, hogy ki hozza a kisbékát? :)

Benikuty 2012.07.21. 13:33:34

@Mitzi von Küche: ...aki nem hallgatja meg a...:)

Benikuty 2012.07.21. 13:35:23

Nálunk a tök igazi sztár. Feleségem épp rántott cukkinit csinál én megfőztem a jasmin rist, kevertem tartárt:)

Benikuty 2012.07.21. 13:40:54

@Mitzi von Küche: ha nem fölözöd le, elveszted a savóval a zsíradékot. Nem szabad olyan edényt használni a melegítéskor aminek az alja alumínium magvas, mert nem tudod belőni a 32-33 fokot.
Azt hiszem, leállok az észosztással. Bocs.
Megyek kolbászos csigát sütni, ma kint vagyok a Dumtsa-korzón, azt is viszek, nem csak kolbászt.

medvedr 2012.07.21. 14:23:59

Hú, de klassz, a töltött tök tök jó!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 14:40:12

@Benikuty: Nem emlékszem, h olvastam volna minden túrókészítési tanácsot, de most eszembe vésem! Kolbászos csiga hogy készül, ha nem vagyok W.?

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 15:22:19

@gyvy: Nem annyira nagy bumm, de azért elmondom. :) Békagyerek nyaggatja anyukát-apukát: "Hogy születik a kisbééékaaaa?" Apuka végül megunja és válaszol: "Hát a gólya hozza, kisfiam!" Erre békaanyuka morcosan: "A gólya? Hát még jó, hogy nem a vérfarkas!"
Ne nagyon üssetek, ha kérhetem...

Hurri Kán 2012.07.21. 15:24:12

@LepkeReloaded:
Há tlehet, ezúttal tényleg földhözragadt vagyok, de nehezen tudok elképzelni egy gólya-béka románcot ;-)

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 15:31:56

@gyvy: Rómeó és Júlia...? :) Ne mondd, hogy Sexpir Vili hiába dolgozott! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 16:24:32

@Mitzi von Küche: Te akartad, rajtad csattan a közönség ostora:) Az esetünkben eltekintünk a lábas anyagának térfogatától és hőkapacitásától, mert az 4-5 liter aludtej esetén már elenyésző.
Jelmagyarázat:
Tt = célhómérséklet (itt 34C a jó túróhóz Beni szerint)
Ta = az aludtej hőmérséklete
Tcs = a csapból folyó melegvíz hőfoka
Qt = az aludtej mennyisége literben
Qcs = a szükséges csapvíz mennyisége
Qcs=Qt*(Tt-Ta)/(Tcs-Tt)
Konkrét példa: 20C és 5 liter az aludtej, 58C a csapvíz, és 34C-re akarod felmelegíteni, akkor:
5*(34-20)/(58-34) = 5*14/24=3 liter víz kell a csapból, amibe beleállítod. Persze takard le az egészet ruhával, hogy ne menjen el a hő máshová.
Ez az egész algoritmus csak addig működik, amíg a csapvíz melegebb a célhőmérsékletnél.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 16:41:23

@Andrass9: Ez érthető, de hol van az időfaktor? Az a lényeg, h meddig?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 16:58:46

@Mitzi von Küche: Gyakorlatilag lényegtelen. Hagyd békén fél órát, és egyenletesen átmelegszik az aludtej. Ha tovább hagyod, elkezd kihülni, de úgyis kihül, amikor a csepegtetőbe teszed.

skylla 2012.07.21. 17:48:24

ma vinetat gyartok. töltött cukkini klassz, rizst soha nem teszek a töltelekbe. fokhagymas martogatossal talalom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 17:56:18

@skylla: A mártogatós jó ötlet! Kisajátítom :)

skylla 2012.07.21. 18:02:59

@Andrass9: mindenkeppen! a töltött akarmi martogatossal (joghurt alapon) cintanyer elmeny ;)

skylla 2012.07.21. 18:40:07

@Andrass9: egyebkent erdekelne egy vitaindito padlizsan poszt, mert kb. ugyanolyan babonak vannak szegennyel, mint a csirkemajjal

Pinka-Panka 2012.07.21. 19:04:24

Jó estét mindenkinek.

@Andrass9: Én tökpárti vagyok, csak nyugodtam láss el minket jó receptekkel - mint ami itt is van. Én elfogadnám most. Köszönöm:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 19:07:51

@skylla: Nem ismerem a padlizsán vagy a csirkemáj körüli babonákat. Ha valami támpontot adnál, hogy utánaolvassak?

Mártogatós nálunk friss répa, paprika, uborka, karaláb, stb. zöldséggel megy. Még az USA-ban szoktunk rá, amikor itthon még nem ismerték. Nagy sikere volt, amikor egy szép nagy forgódeszkát körberaktunk zöldséggel, közepére a mártogatóst (mi inkább tejföl-yoghurt keverék alapon). Gyerekek, akik nem ettek zöldséget lelkesen ropogtatták!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 19:08:55

@Pinka-Panka: Jó estét vándor! Sajnos egy órája ettem meg az utolsó cukkini csónakot, így ez a hajó elment (sic) :)

Pinka-Panka 2012.07.21. 19:10:27

@Andrass9: sebaj, jön újabb hajó mindig:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 19:11:06

@Pinka-Panka: Most le kell a tökreceptekkel fékeznem, mert féló, hogy ÖregSam világgá megy - azt meg ugye nem akarjuk:)

susztertangó 2012.07.21. 19:11:10

A véleményetek érdekel, ma a piacon láttam 99.-HUFra leírt padlizsánokat, melyek horpadtak, apadtak, kissé megviseltek voltak, de nem romlottak. Gondolom ez felhasználható grillen sütésre, nem csak a feszes húsúak. Szerintetek?

susztertangó 2012.07.21. 19:12:46

@LepkeReloaded: Úgy olvastam az imám a felhasznált olaj mennyisége miatt ájult el. "Mibe kerül ez nekem?"gondolta.

Pinka-Panka 2012.07.21. 19:12:57

@Andrass9: a világért sem, jöjjenek a tök nélküli receptek:)

skylla 2012.07.21. 19:16:39

@Andrass9: holnap valaszolok erre. szep szombat estet mindenkinek!

susztertangó 2012.07.21. 19:19:27

@LepkeReloaded: Szeptemberig nem kell várnod esetleg beírod a Gugliba, hogy :A mi török konyhánk
Rengeteg poszt jön fel, egy oda szakadt magyar írja le-érdemes belekukkantani. Persze nem csak Lepkéknek.

susztertangó 2012.07.21. 19:36:32

@Mitzi von Küche: Limarának van egy fényképes posztja a kolbászos csigáról, de egyszerűbb, ha a Gugliba beírod,amíg Beni árul, egy szakajtónyi fog feljönni mármint recept. Aztán összehasonlíthatod az övével.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.21. 19:36:38

@Pinka-Panka: mint kolbászmarketinges mondd meg, hogy láthattam én a Geréby kúriában ama híres kolbászt?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 19:37:05

@skylla: Köszi és jó pihenést!
@susztertangó: Remekül felhasználható. Ne sózd be előtte, mert nincs elég leve - inkább loccsants rá kis szójaszószt vagy olivát.

Pinka-Panka 2012.07.21. 19:51:15

@Babette_: erről én semmit se tudok, az illetékest kérdezd:)
Az én hatásköröm itt a kocsmában és a saját üzletemben tart.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 21:08:39

@Andrass9: Marcsi ügyes csaj, nemhiába belopta magát a szívembe :)

nálam a töltöttmiegymások tejfölösek, de ez valószínűleg csak megszokás és ízlés kérdése. de tetszenek a ladikok :)

susztertangó 2012.07.21. 21:16:13

@Andrass9: Köszönöm.@Öreg Sam: Elkészültek a duci kovászos uborkák, és látám, hogy jó :-)). Ki se vittem a napra a konyha asztal sarkán várakoztak 4 napot azóta a hűtőben vannak. Az egyik üvegbe az előzőleg elfogyott ubi leve került + kenyér, a másikba csak sós víz és reszelt krumpli-jó nagy.Mindegyikük ropog, herseg, ahogy harapom, nem puhult meg, pedig elég magvas csak szerintem éretlenek a szemek. Némelyikük féloldala eredeti zöld, de a többség varangyosbéka színű zöldesbarna, kicsit rücskös. Finom.

Benikuty 2012.07.21. 21:27:52

@Mitzi von Küche: mélyhűtött leveles tésztát 3 mm vastagra nyújtottam, elterítettem rajta a krémsajttal eldolgozott kolbászt, feltekertem, szeleteltem, sütőpapírra fektettem, sajttal megszórtam, 200-210 fokon kisütöttem.
Tíz perc alatt elkapkodták.

Benikuty 2012.07.21. 21:32:37

@Andrass9: a tejfölt visszaadhatod a kész túróhoz, de kicsapatás előtt el kell venni, mert a csepegtetésnél elvész. 33 fok határeset, ha onnan nem tudod hamar visszahűteni, fűrészpor lesz. Elhihetitek, pár száz liter tejből csináltam már...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.21. 21:44:29

@Benikuty: Harapófogóval kell minden trükköt kihúzni belőled :) Most például megtudtuk, hogy gyorsan kell lehűteni is. Ezt eddig sehol nem hallottam!
Ha van még ilyen titkos trükköd, elárulod?

LepkeReloaded (törölt) 2012.07.21. 21:51:42

@susztertangó: Gonosssssszz... nagyon nevetek, valamelyik angol nyelvű blog írt erről, de nem hittem volna, hogy más is komolyan gondolja. :D

Benikuty 2012.07.21. 22:06:06

@Andrass9: én gyorsan hideg vízbe merítem az edényt, és véletlen sem használok AMC edényt, mert az alumínium magvas talpú, képes tovább melegíteni az anyagot, ami valahol 33-34 fok között hal meg.

1kutya 2012.07.21. 22:09:13

estéket! felcipeltem 2 komplett szekrénysort 2 emelettel feljebb, bekanalaztam délben 3 tányér tiszai halászlevet pontypatkókkal (nem számoltam), kihordtam egy dugig pincéből 3köbméter lomot. köszönöm, tököt most nem kérek, de olyan jól hangzik a dolog, hogy jövő héten lesz darálthússal töltött tökféle! nyálcsorog...

1kutya 2012.07.21. 22:16:12

@anica inkognitóban: csak a rossz pénz vész el...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 22:18:58

@1kutya: az nem nem?:)
tiszai halászlé? mi megint Csobajon voltunk ma :))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 22:48:39

@1kutya: @susztertangó: sörnyű, miket beszéltek... vagy bornyú??:D

azért ezt a nagy tiltakozást ...P:DDDDDD

én hajnali 4-kor értem haza, úgyhogy most ellejtek aludni :(
(hajnali 3-kor a billentyűs valami kis jófajta blues előtt kiszólt, hogy Angi, figyelj!tekerd!! - szerintetek tombolda volt??:DDDDDD )
csók a családnak, elmentem vagánynak! :))

susztertangó 2012.07.21. 23:05:58

@anica inkognitóban: A borkorcsolya nekem a zsíros brúgó hagymával.//Tekerd? Spanglit???

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.21. 23:08:47

@susztertangó: csípőt..:DDD

(már csak érzéki csalódás voltam, ippegcsak visszaléptem cigiszünet után, pá....)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.22. 10:07:51

@Benikuty: Kolbászos csiga fenomenális, de túrókészítés apró, de fontos részleteit csak lassan adagolod, Beni!

Benikuty 2012.07.22. 12:05:55

@susztertangó: @Mitzi von Küche: egyszerű, sikere is volt, ismételni fogom.
Mitzi, én mindent leírtam kommentben, lehet, hogy nem kapsz értesítést, ha válaszolok?
Újabb akcióra készülök túró témában, majd alaposan dokumentálom a lépéseket, aztán mellékelek hozzá néhány szót. Kár, hogy nem lehet belőle poszt.

Benikuty 2012.07.22. 15:16:02

@anica inkognitóban: azért, mert én már nem írok posztot.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.22. 15:35:02

@Benikuty: ja, hogy makacs vagy mint egy öszvér.így már értem.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.07.22. 17:10:16

@Benikuty: Beni, ne kéresd magad. Ha nem írsz posztot mit Benikuty, akkor írj mint pl. Fredimacs :)
(a megadott e-mailem többedik, sajnos, nem tudom folyton nézni.)