Waka említette, ő inkább rakott patisszont készít, mint töltöttet annak jobb tepsibelí térkihasználása miatt. Való igaz, lerakva megtelik a tepsi, viszont az ízek azért másfélék.
Az alábbiakban három alkalommal készített (és így háromféle) töltött padlizsánt és cukkínit mutatok be (persze a recept ugyanígy működik csillagtökkel is, csak arról nincsenek képeim).
Konkrét receptet ritkán követünk, mindíg a hangulat és a hozzávalők határozzák meg az összetevőket. Az alap koncepció minden esetben hasonló:
A tököket (és most a padlizsánt is besoroljuk ideiglenesen a tökök családjába egy poszt erejéig) megmossuk és hosszában kettévágjuk (csillagtököt keresztben). A padlizsán belsejét kivájjuk, hogy csak egy centi maradjon a héja alatt. A már maggal rendelkező cukkíniből, csillagtökből a magot előbb eltávolítjuk, majd abból is kivájunk valamennyit - én szeretek vastagabb húsát meghagyni, mint a padlizsánnak.
- A kivájt tökhúst összekockázzuk mintegy egy/másfél centis darabokra - ahogy sikerül.
- 1/2 kg marha, sertés vagy akár vegyes, lehetőleg zsírosabb darált hússal számolva
- 6 dkg rizst félig/kétharmadig megfőzünk,
- kis fej hagymát apróra vágunk és olivában megfuttatunk (az olajat ne sajnáljuk, kevésbé lesz száraz a töltelék),
- felaprítunk egy nagy vagy két kisebb paradicsomot. Kell majd még további paradicsom a takaráshoz.
- 1 tojást és fűszereket készítünk elő.
Összekeverjük a rizst, hagymát, olajat, az összedarabolt tökbelsőt, a darált húst, az aprított paradicsomot és egy egész tojást. Fűszerezésnek sót, őrölt feketeborsot, majorannát, sok oreganót és bazsalikomot használunk (a mi családunk). Persze itt szabad tere van a fantáziának.
Ha marhából van a darálthús és az nagyon száraz (85% minimum hústartalom), akkor adhatunk még olajat is hozza egy-két kanálnyit.
Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral vagy alufóliával, mert a tökök levet is eresztenek és nehéz lesz kimosni az edényt. Belehelyezünk annyi tökhajócskát a tepsibe, amennyink van, vagy amennyi belefér. Volt már nemegyszer, hogy két tepsi sült egyszerre a sütőben! Megtöltjük őket púposra a keverékkel.
![]() |
![]() |
![]() |
Paradicsomot karikázunk és szépen alaposan beterítjük a csónakokat. Ekkor lehet rászórni bazsalikomot is, bár az ilyen formában meg fog égni.
![]() |
![]() |
![]() |
Az emígyen kidekorált hajónaszádot 180 fokos sütőbe küldjük mintegy 35-45 perce, a tök vastagságától és nagyságától függően.
![]() |
![]() |
![]() |
Vékonyra szeletelt sajttal le lehet takarni a végén és 3 perc alatt rápirítani, de ez nem szükségszerűen a recept része. Jó az sajt nélkül is!
![]() |
![]() |
![]() |
És megesszük.
Köret nélkül.
Van benne kis rizs és sok tök - döntsd el melyik a körítés és mi a főétel.