Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (70) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (39) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (52) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (27) bőrősháj (2) bors (272) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (12) citromhéj (33) citromlé (39) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (54) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (26) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (23) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (34) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (23) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (48) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (401) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (50) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (83) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (296) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (3) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (21) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (44) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (25) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (73) köménymag (18) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (146) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (19) lilahagyma (47) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (107) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (84) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (14) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (118) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (52) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (139) petrezselyemgyökér (18) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (151) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (272) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (36) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (63) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (58) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (59) tejföl (84) tejszín (83) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (201) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (31) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (20) vörösbor (20) vöröshagyma (116) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (37) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (69) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (58) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

A vaj átlényegülése: a ghí

2012.07.18. 07:00 Andrass9

A ghí a vaj egy (Indiából származó) különleges tisztítási eljárásának eredménye. Hasonlóan készül, mint a tisztított vaj (amibe például Amerikában homárt, vagy rákhúst mártogatnak), de sokkal lassabban. Az elkészítés folyamán a karamellizált tejcukor íze és illata is beépül az eredménybe. Az így megszületett ghí nagyon magas hőfokra is melegíthető megégés nélkül.
Ha van egy olyan csodás feleséged, mint nekem, akkor ő biztos szólni fog, hogy "láttam a ... boltban akciós vajat, nem érdekel?". Velem is ez történt immáron másodszor, ami a ghí készítésre rávett. Helybéli "magyar" bevásárló láncunkban a belga vaj 1750 Ft/kg-ra volt leárazva, miután a szavatossági ideje majdnem lejárt. Elég nagy mennyiség volt kitéve: feltételezem, hogy az eredeti 3500 Ft/kg ár nem volt igazán vonzó még az itteni vevőknek sem, így viszont hamar birtokosa lettem 1,5 kg vajnak! Ebből a szerzeményből készült el a mai poszt tárgya: egy szép adag ghí. Gondoltam, érdemes egy cikkben összegezni az ismereteimet, és az elkészítés fázisait.

A megfelelően készített ghí akár évekig is eláll a kamrában, ha garantáltan tiszta kanállal/késsel veszünk csak ki belőle. Állítólagos gyógyító hatása növekszik, ahogy a ghí a polcon öregszik (hmmm ... talán?). Soha ne végy ki az üvegből vizes eszközzel, ne engedd, hogy víz jusson bele, mert az melegágya különböző baktériumoknak, amitől megromlik a ghí.
Indiában gyakran adnak ghí-t az olajlámpásokhoz speciális eseményekkor, annak illatával emelve a hangulatot.
A vaj tisztítása - akár csak a főzés egyéb módszerei - a tartósítást célozták meg. Az eljárás szétválasztja a tej összetevőit a tiszta tejzsírtól, aminek eredményeképpen egy sokkal tovább eltartható élelmiszert kreálunk. Őshazájában, Indiában a hűtés nem egy életszerű megoldás, igy a feldolgozás során elérték, hogy a vaj több, mint egy évig is elálljon szobahőmérsékleten. Olvastam olyan esetekről is, ahol a tökéletesen végrehajtott tisztítás eredményeképpen 300 évig is elállt a vaj avasodás vagy megromlás nélkül (hogy nem bírták előbb megenni?).

Elkészítése roppant egyszerű, ha egyszer megérted mit miért csinálsz. Egyszerüen csak olvasztod a vajat és addíg hagyod főni, amíg az összes víz elpárolog és a tejcukor karamellizálódik, amivel azt a semmihez sem hasonlítható enyhe dió ízt és édes aromát adja amit csak a ghí-ben találunk meg.

Bár a ghí-t remekül lehet magas hőmérséletű sütéshez használni, annak alacsony olvadáspontja nem a legjobb a sütemények készítéséhez, így arra ne számíts.

Ghí-t nem érdemes kis mennyiségben készíteni házilag, mert a munka ugyanannyi, ha nagy kiszerelésben főzöd, viszont a felhasznált munkaidőd közel azonos.

Másik aranyszabály (nem csak ez esetben, de majdnem mindenhol), hogy ne próbálkozz gyenge minőségű vajjal, mint alapanyaggal. Sajnos, mint tudjuk, szarból nem lehet várat építeni.

Íme az alapanyag és a célnak pont megfelelő öntöttvas serpenyő a teraszon használt indukciós rezsóval:

avaj.jpg aserpenyo.jpg

A vajak párosával össze vannak celluxozva - így féláron jutottam hozzájuk.

Rakjuk be a vajakat (a csomagolóanyag nélkül!) a serpenyőbe. Az elején 500W-ra állitottam a rezsót (ez gázon kb a 2-es fokozat), amig felforrósodott a vaj. Segítségemre egy roppant kézhezálló szerkentyű volt: drótnélküli hőmérő, amin be lehetett állítani a célhőmérsékletet, és amikor a mért közeg eléri ezt a hőfokot, a szerkentyű a zsebemben elkezd csipogni.

Olvadt hát a vaj a serpenyőben, míg én a tavalyi diót törtem:

eztisbele.jpg marolvad.jpg

Mintha melegedne már a dolog, csak megnézem magamnak:

63fokos.jpg forrmar.jpg

Jókor is érkeztem, előbb még csak olvadozott, de később szépen elkezdett forrni. Az első kb. 15 perc alatt a vaj eléri a víz forrpontját, majd a benne lévő víz elkezd forrni és enyhén habzani. Félni nem kell, kifutni nem fog.  A tetején képződő hab hőszigetelőként védi a vajat, hogy szép meleg legyen, meg hát oda csapódnak ki a zsírnál könnyebb összetevők. Mint látható, 99C-on forr szép lassan az anyag - eddig 26 perc telt el. Ekkor levettem a rezsó teljesítményét a minimumra, 200 W-ra, mert most sokáig lassan fogom forralni, hogy az összes víz elpárologjon, és a fehérje/cukor kicsapódjon.

nincsmarviz.jpg tenyleg.jpg

100C a mi városunkban a víz forráspontja. Mint tudjuk, ennel melegebb víz folyékony állapotban nem található, így feltételeztem, hogy már nincs is belőle az olvadékban. És valóban, a forrás lecsökkent lassú buborékolássá. Ezt az állapotot további 42 perc alatt értem el a lassú, 200W-os álláson.

Egyesek szerint ettől kezdve rendszeresen keverni kellene lapos spatulával, hogy ne kozmáljon az aljára. Rólam már köztudott, hogy lusta vagyok. 30 perc mulva csipogott ismét a hőmérő, hogy már 108C-os a ghí-m.

csipogott.jpg szinek.jpg

Ettől a ponttól fogva viszont szigorú figyelmet igényelt a vaj. a fentebb látható színskála bal oldala még csak olvasztott vajat jelez, a jobb oldala viszont már kissé megégettet. A középső színt kell eltalálni - már aki látja a színeket. Mivel én nem látom, hát hagytam még 20 percet, amíg előkészítettem a szűrőt, amin átmegy majd az anyag egy jénai pohárba.

leszurve.jpg afeherje.jpg

Kikanalaztam a serpenyőből a szépen megsült fehérje gömböcskéket, amiből valami kencét terveztem, de a gyomrom végzett, és gyorsan megettem egy karéj kenyérrel :)

A végeredmény (pontosan 1,2 liter ghí) magáért beszél:

kesz.jpg

A kupakot ne tegyük az üvegekre, amig meg nem szilárdul bennük a ghí, mert kicsapódhat a pára, ami végzetes következményekkel járhat a művünkre.

A spájzban eláll egy évig is akár, ha gondosan jártunk el.

127 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr184658803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2012.07.18. 17:39:52

@Mitzi von Küche: igen magas a füstpontja, így pl. steaket sütni kiváló.
@"Remy": Nekem beledugós van. Nem volt még rá panasz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.18. 19:46:31

@"Remy": Van egy "adó" készülék (elemes), amibe be kell dugni a hosszú dróton lógó érzékelőt, és van az a zsebi "vevő", aminek a képét látod (szintén elemes).
Az adó mintegy 5 másodpercenként belekiabálja a rádiós világba, hogy hány fokot mér, amit a vevő kijelez, és összehasonlít az előre beállított határértékkel. Ha túllépi, akkor csipog.
Remek eszköz egyben sült nagy husok maghőmérséklet mérésére a sütőben, vagy a grillen. A drót birja a meleget :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.18. 19:56:26

@Mitzi von Küche: Süllőcske tökéletesen megválaszolta kérdésedet. Én ezen kívül még szeretem kenyérre kenni zöldpaprikával - az íze fenomenális. Sok csatározás tárgya, mert feleségem szerint túl erőszakos vaj illata és íze van - én meg pont azt szeretem :)
Sok Thai ételt készítek, ott a magas hőfok használata kifejezetten szükséges. Azt meg mással elérni elég nehéz (bár nem lehetetlen).

Boar. 2012.07.18. 19:59:58

@süllőcske: "Pontosabban az újkor elején, valóban használták a csáktornyai udvarban. "
Tehát nem is a magyar hanem a horvát konyha...

Boar. 2012.07.18. 20:01:46

@Benikuty:
"Nekem beledugós van. Nem volt még rá panasz. "
Na ne reklámozd magad... :-)))

1kutya 2012.07.18. 20:07:04

@"Remy": aztat mondd meg, hova dugtad Imrét!:-DDD

@Boar.: neked is mindig ott jár az eszed, ahol más, rendes embernek a f.sza!:)

Pinka-Panka 2012.07.18. 20:12:34

@Andrass9: hát én csak ámuldoztam csak most - én se tudok olyat, aki ezt megcsinálta. remek vagy András, gratulálok, mert ez tényleg profi munka.
Ügyes vagy:)

Benikuty 2012.07.18. 20:12:48

@Andrass9: szezám olaj? Nekem bejön.

Pinka-Panka 2012.07.18. 20:27:50

Ma a szögedi kollegina Édesanyjától kaptam két hatalmas nagy tököt - meg is ijedtem, mert munka után nem sok kedvem volt hozzá, hagytam is volna - de a férjem kitalálta, hogy úgyis míg beszélgetünk - csináljuk meg valahogy.
Egy nagy zacskóban fagyasztottam le, apritva, szeletekben - rakott töknek, a másik felét holnapra már előkészitettem, mivel azt főzök. És lett egy nagyobb adag tölteni- ami a hűűtőbe megy éhinséges időkre.
A gyümölcsöket is felapritottuk, már csak csemegézni kell csak a hűttőből.
Nagyon nem akaródzott, de most boldog vagyok nagyon.

jadebulgari a.k.a. Simon's cat (törölt) 2012.07.18. 20:31:46

@Benikuty: finom a szezám olaj
off-ban kérdezném ha lehet h. milyen fajta kutya van az avataron? csak nem mudi?

Pinka-Panka 2012.07.18. 20:32:52

És a holnapi rakott tököt, paradicsomosan, olaszosan gondoltam - rossz nem lehet. Már azt cukkinival kipróbáltam, nem mindig szeretem a pörkölt ízeket - na majd meglátom.
Nincs itt senki, akitől egy laza fröccsöt kérhetnék?

Pinka-Panka 2012.07.18. 20:37:57

@Benikuty: azt is lehet magas hőfokon?

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.18. 20:41:21

@Pinka-Panka: vörösből vagy fehérből óhajtod?

te szegedi vagy?

1kutya 2012.07.18. 20:41:43

@Pinka-Panka: khmmm... töltöm! éppen most szóltam a csapos kolleginának, hogy vendégek vannak. addig is bárkinek szívesen rendelkezésére állok (mármint italöntés tekintetében:)

Pinka-Panka 2012.07.18. 20:44:51

@1kutya:
köszönöm, rakj is rendet, mert nagyon lazsálnak:)
koccintok az egészségedre!!! mivel ilyen szemtelenül tinédzser vagy:)

Pinka-Panka 2012.07.18. 20:46:06

@Babette_: drága bogaram én Szentendre városában élek, születtem, remélhetőleg itt is maradok:) Tudod a benivel kolbászolunk a piacon esetenként....

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 20:46:37

@1kutya: jó, rendben, de akkor ma dolgozz a kezem alá,jó? :)) még nem vagyok a topon...
ja és a kocsmaajtó melletti üzenófalra tettem a rendelésemet...:D

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.18. 20:49:11

@Boar.: lényegében ige, bár a horvát bánság Magyarország tartománya volt akkoriban,
ha jól emlékszem.

1kutya 2012.07.18. 20:49:44

@Benikuty: kutyaeledelkutya:)

@Pinka-Panka: egyenesen csecsemő!

@anica inkognitóban: oké! olvas...

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.18. 20:50:04

@Pinka-Panka: hát igyekszem megjegyezni, ki hol kivel kavar;)

Benikuty 2012.07.18. 20:51:00

@jadebulgari a.k.a. Simon's cat: csak elmúlt 14, és nagyon sok vele a gond, és ha éjjel egykor sírva ébreszt, akkor is az én kutyám. Harmadik gyerek, de az már felnőtt volna:)

1kutya 2012.07.18. 20:52:21

@Benikuty: 98 éves? jól bírja a blöki!

Pinka-Panka 2012.07.18. 20:56:59

@Babette_: ja, biztos nem olvastad akkor, de én reklámoztam többször a kolbászt, amit árul és innen a kolbászolás szó:)

Benikuty 2012.07.18. 20:58:35

@Pinka-Panka: ne légy indiszkrét, ha mégis, csak akkor, ha jól esik;)

Benikuty 2012.07.18. 20:59:28

@1kutya: én már nem vagyok képes szorozni, se...:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 21:04:41

hát, nagy nehezen megtaláltam a dugóhúzót! mondjuk, ma elég bamba vagyok, mindent ilyen nehezen....:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.18. 21:08:28

@Boar.: Csáktornya a középkorban magyar birtok volt. Zrínyi is birtokolta.

Pinka-Panka 2012.07.18. 21:09:16

@anica inkognitóban: na végre, tölthetnél is mindenkinek:)
azt nem mesélted el, hogy az a torta milyen lett??

jadebulgari a.k.a. Simon's cat (törölt) 2012.07.18. 21:10:45

@Benikuty: türelem biztos sok kell hozzá, de meghálálja a kis "öreg" :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 21:11:38

@Pinka-Panka: Jó. Jó. :DD
Jó, töltök, jó lett.:)
de én ma szívesebben olvasnék ghí-ről, csí-ről, meg ilyenekről...:)

1kutya 2012.07.18. 21:13:27

@anica inkognitóban: én kérnék abból a cuccból, amit ma este fogyasztottál!:-DDD

Hurri Kán 2012.07.18. 21:14:28

@1kutya:
Biztos, hogy jó lesz az neked? :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 21:14:50

@1kutya: kiteszem a bundáskenyér mellé.. félúton, tudod..:DD mondjuk, én nem tudok vezetni, de valahogy megoldom..:DD

Pinka-Panka 2012.07.18. 21:14:52

@anica inkognitóban: oké, csak egy kérdés volt, mert ez tegnap nem derült ki:)
Díjazom is Andrást, mert nagyon odafigyelős meló, ilyen sziszifuszi melót csak férfiak tunak csinálni:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 21:16:46

@Pinka-Panka: á, nem is érdekes, egyszerű cucc, majd átküldöm neked mailben..:)
hát igen, nincs szexisebb, mint egy házimunkát végző férfi..:)

Benikuty 2012.07.18. 21:17:11

@jadebulgari a.k.a. Simon's cat: soha. Nyakas terrier. Ő ilyen, de nagyon szeretjük, ez küldetés:)

1kutya 2012.07.18. 21:19:03

@gyvy: nekem már mindegy:)

@anica inkognitóban: én állítólag tudok...

Pinka-Panka 2012.07.18. 21:19:08

@anica inkognitóban: kötényben a legszebb:PP szerintem
na megyek, rosszak legyetek:)

jadebulgari a.k.a. Simon's cat (törölt) 2012.07.18. 21:19:33

@Benikuty: ha kutyám lenne hosszú lapos lenne (basset hound vicces kutya) :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 21:21:20

@1kutya: állítólag állítólag én is...:DDD
@Pinka-Panka: csodálom, hogy nem a pucér ablakmosás kattant be..::DDDDD
jó éjt!:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 21:31:03

@Pinka-Panka: nagyon röhögtem, mert a képen egyedül a kolbász hasonlít.. a többi hideg, hideg..:D;)

Pinka-Panka 2012.07.18. 21:32:50

@anica inkognitóban: mit gondolsz miért írtam, hogy babattet elnáspángolom...a kolbász se nagyon, még András is kijön érte, nem egy tünci kezében díszelgő valami...ehhh:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.18. 21:36:58

@Pinka-Panka: de miért? én nagyon bírom a tüncit.

Hurri Kán 2012.07.18. 21:38:10

@Babette_:
Lehet, meg kéne kérni Tüncit, hogy segítsen Beninek árulni? :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.18. 21:39:15

@gyvy: múltkor azt mondta, nincs szüksége reklámra:)

medvedr 2012.07.18. 21:58:15

@Boar.: Lehet, hogy nincs igazam, de szerintem a horvát konyha mint olyan nem létezik. Ezen meglepődtem, ennek ellenére szeretek ott lenni, de nekem ez jött le.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 22:01:05

@medvedr: merthogy? semmi jellegzetes?? vagy innen is-onnan is?

1kutya 2012.07.18. 22:17:57

@medvedr: pedig 3 hét mulva 2 hétre oda költözök és írok a helyi konyháról (ha van, ha nincs:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.18. 22:23:27

@Babette_: Fura egy izlésed van ... nekem még fiú létemre sem jön be :)
@anica inkognitóban: :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 22:25:18

@Andrass9: Főnök, ideje volt! :)
bocs, hogy elkéstem, majd ledolgozom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.18. 22:25:51

@1kutya: Nekem az a nem létező konyha nagyon izlett, bár csak 2 hétig éltem rajta. Különös tekintettel a vizi lényekből készült eledelekre (fish, shellfish, crabs, clams, etc.)

medvedr 2012.07.18. 22:26:21

@anica inkognitóban: Inkább olyan monarchiabeli és szerb. Egy helyi kaja szerű a tengeri pisztráng rostson blitvával, ami mángold párolva. Ez elég egyszerű. Súlyosbítja a helyzetet, hogy sok helyen turista lehúzásra törekednek, ezt ipari szinten valósítják meg. Szóval nem egy gasztronómiai élmény, másért szeretem. Ha teheted akkor menj le Dubrovnikig, bár nem olcsó hely, de legalább nem az abszolút tömegturizmust kapod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.07.18. 22:27:34

@anica inkognitóban: !!! Majd megbeszéljük.
Most aludni kell, mert hajnalban ismét Rétság, és most tétje is van a dolognak.
Szép álmokat és ghí-ben gazdag esztendőt (indiai szólás)

Hurri Kán 2012.07.18. 22:29:24

@medvedr:
Turisták lehúzkodása sajnos elég sok helyen elterjedt... Más kérdés, van ahol úgy csinálják, hogy lehitetik veled, milyen jól jártál. Na az a művészet. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 22:31:02

@medvedr: lehet, hogy az a baj, mint nálunk sok helyen, hogy azt hiszik, a turistának gulasch kell?? biztosan ott is megvannak a jó ki speckó kaják, de ha belegondolsz, mi sem pl. paprikáskrumplit teszünk a vendég elé..lehet, hogy csak meg kellene találni olyan kis eldugott kajáldákat, éttermeket, kifőzdéket, ahol - értsd jól- saját maguknak főznek?:)
@Andrass9: így könnyű! Főnök lazsál, ÜV lazsál, pultos dolgozik! a végén meglépek medvedokival! :P:DD aztán majd sírhattok...

Hurri Kán 2012.07.18. 22:32:07

@anica inkognitóban:
Az, hogy mi sírunk, nem számít. Ő ne sírjon. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 22:33:06

@gyvy: :DDDDD nem is te lennél, ha ezt kihagyod...:P:D

Hurri Kán 2012.07.18. 22:34:22

@anica inkognitóban:
Nem is dicsérném meg magamat utána. :)

süllőcske 2012.07.18. 22:41:49

A kommentem eltűnt, így ismétlem, hogy az uralkodói konyhák, így a Zrínyi-féle is, fúziós volt. Erős magyar hatás jellemezte, de négy égtáj felől érkeztek alapanyagok, fűszerek, török, arab, indiai motívumok színesítették. Tengeri eredetű cuccok sem hiányoztak.

süllőcske 2012.07.18. 22:50:25

@medvedr: Ha elmegyek valahová, addig nem nyugszom, míg a gyökér közelébe nem kerülök, nem beszélek az eredeti életmód képviselőjével. Majd fogjátok látni, Erdélyben hogy oldottam meg.
A szerzői konyha az más terület, természetesen, az étteremfüggő.

süllőcske 2012.07.18. 22:54:13

@anica inkognitóban: Majd főzögetünk belőle. Jó, hogy itt vagyunk, töltöm a ppffröcsöt, kérsz?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 22:55:05

@süllőcske: ital nélkül is elég szédült liba vagyok :)))
de egy kicsit mégis, köszönöm :)

süllőcske 2012.07.18. 23:02:56

@anica inkognitóban: Jó sok az anyag. Fel kell osztani, csinos porciókra, hogy ne zsúfolt tülekedése legyen az élményeknek.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.18. 23:05:42

@süllőcske: mindent, ami eszedbejut, ha csak egy szó, egy hangulat, akkor is, írj fel valahová.. mint egy szakdogánál.. cetlik, cetlik...:) aztán amikor nagyon kell, előkereshetőek.:) bár, szerintem a cetlik úgyis a szívedben lesznek :))

na, jó éjszakát mindenkinek, ez egy szép este volt :)

Boar. 2012.07.18. 23:41:20

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Így igaz. Zrínyi horvát bán volt.
Erdély is Magyarország volt, mégis létezik erdélyi konyha.

Pinka-Panka 2012.07.19. 06:14:01

Jó reggelt mindenkinek!:)

susztertangó 2012.07.19. 08:31:53

@anica inkognitóban: "...a cetlik úgy is a szívedben lesznek." Hm.. :-((( van egy dobozom, soha fel nem használt zseniális ötlet szikrák cetliken feliratú... Brühühü.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.07.19. 08:34:16

@susztertangó: küldd át őket, összeszerkesztem :D bármit bármivel át tudok kötni, női alaptulajdonság..:))
@Pinka-Panka: jó reggelt! :)
@süllőcske: :)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.19. 09:09:56

@Boar.: Erdélyi, de nem román :-) Ferenc József is volt magyar király, de a magyarsága azért kétséges. A cím és a nemzetiség nem ugyanaz.

susztertangó 2012.07.19. 09:24:45

@anica inkognitóban: Elhiszem :-)). Bár valószínű, hogy az "Új életet kezdek, eltemetem a régi hordalékát" szertartáshoz használom fel, a szelektív gyűjtőbe dobva, régi, padláson tárolt egérrágta iskoláskönyvekkel és füzetekkel együtt.Meg a Távol Moszkvától című örökbecsü regény felét is. (Mi lett a másik felével? Egerek?)@Andrass9: "Indiában gyakran adnak ghí-t az olajlámpásokhoz speciális eseményekkor, annak illatával emelni a hangulatot."Speciális események? Mi az? Látványhamvasztás???

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.07.19. 10:07:22

@anica inkognitóban: Azt hittem minden kocsmában kell valaki aki le van maradva maligánban, s ő az ügyeletes fasz. Rendben ráhajtok. Viszont ti kimaradtok 5 körre.

susztertangó 2012.07.19. 10:17:37

@anica inkognitóban: Az Ámerikában van és nem a NAAAAGY Szovjet Únióban.Béka poraira! Most aztán politizáltam-e?

Pinka-Panka 2012.07.19. 10:46:14

@hajdulaszlo (volt hajdul): én már le is maradok jó időre, csak gyere:PP Iszom az egészségedre egy limonádét, neked megy egy különleges kávét kértem:)

BariKarika 2012.07.19. 11:08:29

@Benikuty: szia, nem megy a postazos kolbaszkuldes, allitolag tobbeknek probaltak mar kuldeni ide, de a szag lebuktatja a csomagot, gondolom a postasok eszik meg :( vagy esetleg lehet zsugorfoliazni, legmentesen zarni?

susztertangó 2012.07.19. 13:07:30

@BariKarika: Nyilván lejárt szavatosságú /másodrendű frissességű/információ-de, hát én is (eh..)Valaha nem a Póstán adták fel vidékről fekete vessző kosárban zsákvászonnal fedve, vékony spárgával levarrva a disznóságot, hanem vasúton. Érte is az állomásra mentünk. Úgy 59-60 táján....

Benikuty 2012.07.19. 15:55:23

@BariKarika: szerintem le lehet fóliázni. Írj, ha gondolod.

Benikuty 2012.07.19. 15:56:10

@susztertangó: volt olyan, hogy MÁV darabáru.

BariKarika 2012.07.19. 17:43:05

@susztertangó: oooohhhmmm, par ezer kilometer tavolsag athidalasarol beszelunk, sajnos kozvetlen vonatosszekottetes nincs, de azert koszi :)
@Benikuty: oks, koszi :)