By Babette
Végtelenül egyszerű és rövid poszt, hasonló tulajdonságokkal rendelkező recepttel.
Előtörténet: Pesten volt pár hétig egy bélproblémás lakótársam (nem mellesleg debreceni), neki próbáltunk különféle ételeket kitalálni, az orvos által megszabott szabályokon belül. Akkor született ez az étel is.
Összevágok nagy és vastag darabokra zöldségeket. Az alaprecept szerint ezek: sárgarépa, fehérrépa, karalábé, kevés zellergumó (a sok elviszi az ízét), cukkini.
A mai levesemben mindebből három van: karalábé, sárgarépa, fehérrépa.
Sok olívaolajon körbepirítom a zöldségeket, közben megsózom. Majd megszórom ízlés szerint (=sok) kakukkfűvel, és pirítom, míg fölszáll az illata.
Rászórok darált chilipaprikát. Szintén ízlés szerint, eleinte ez a sokkal volt egyenlő, ma már megszelídültem.
Körbekavarom egyszer, majd azonnal felöntöm vízzel.
Igazából akkor lenne jó, ha csak felforrásig főzném, de akkor meleg lével leöntött nyers zöldség lenne belőle, úgyhogy muszáj mondjuk tíz percig főzni, akkor kioldódnak a zöldségízek a lébe, de a zöldség ress marad (ezért is kell a vastag darabokra vágás).
Ha van cukkini, akkor azt az utolsó egy percben teszem bele, ne főjön szét. A cukkini a leves színén fog úszni (ezért lakótársam krokodil-levesnek hívta).
Az égvilágon semmi más nem kell már bele. Az a kiválósága, hogy hűtőhidegen is ehető, ettől (és a rövid főzési időtől) kiváló nyári leves.
Ps. ha kedves volt lakótársam véletlenül olvas, és magára ismer a történetben, kérem, ne fedje fel az inkognitómat:)