Vendégposzt - Anica
A brassói aprópecsenye nem az, amit a legtöbb étteremben elédtolnak szinte főtt húskockák és zsíros krumpli formájában. A brassói aprópecsenye – ha jó - eteti (vagy ahogy Nádudvaron mondják: éteti) magát.
Az elsőnél felhívtam anyámat és szégyenkezve kérdeztem tőle, kell-e alá hagyma. Nem nevetett ki, pedig már akkor is tudtam főzni, de valahogy brassói még sosem került a fakanalam alá, és elbizonytalanodtam. Azóta sokszor megfőztem, megunni nem tudjuk, ha ez a feldobás ebédötletként, a két fiú mindig lelkesen rábólint.
Állítólag az eredeti brassói marhából készül, egyszer rápróbáltam, de türelmem nem volt hozzá, hogy legközelebb is abból csináljam, és nekem a marhahús íze is túl markáns, vagy csak a megszokotthoz ragaszkodom.
Füstöltszalonna-kockákat zsíron kisütök,
tarját csíkozok fel és a zsiradékon, fokhagymával fehéredésig sütöm, sóval-borssal ízesítem, majd fedő alatt puhára főzöm.
Amikor majdnem puha, még jó sok fokhagymával megkínálom, és ha a levét elfőtte, pirosra sütöm, a közben visszarakott füstötszalonna kockákkal együtt. Ha zöldborsóval kívánjuk meg, én közvetlenül az étel elkészülte előtt teszem hozzá a konzervborsót, mert az, ugye, széttrancsírozódik hamar, ha sokáig tologatom a sülőfélben lévő hússal. Igazi borsó természetesen a fővési szakaszban megy bele, hogy megpuhuljon a hússal együtt.
A krumpli hozzá szigorúan hasábburgonya, esetleg kockára vágott, előfőzött, majd megsütött krumpli, de az én családom férfitagjai hasábosok.
Anyukám ugyanígy csinálja, szép kis csinos, pirosra sütött csíkok, pecsenye formájában, csak ő gyakran tepsibe teszi a húst és fólia alatt puhítja-pirítja.
Nos, a brassói egyszerű, ha kicsit gonosz akarnék lenni, azt mondanám férfilelkületű kaja. Fekete-fehér, igen-nem, kevés alapanyag, semmi váratlan tényező, kiszámítható, biztonságos, ha gyorsan kell összedobni, feljebb csavarunk a lángon.
Vannak elvetemültek, akik hagymát tesznek alá, még perverzebbek, akik mindenféle mediterrán étkeket próbálnak gyártani belőle, paradicsommal-paprikával, szerintem az már egy másik étel. Ami egyszerű, azt ne bonyolítsuk túl, ez esetben a brassóiban sosem fogunk csalódni :).
Az utolsó 100 komment: