Történt reggel, hogy kisleányom bejelentkezett estére régesrégi barátnőivel. Gyors felülvizsgálat a feneketlen mélyhűtőben több csirkemellet és egy adag szép oldalast eredményezett, de addig nem vettem ki, amíg visszaigazolta a lyány, hogy tényleg jönnek és négyen. Ugyan ajánlkozott, hogy bevásárol húsokat, mert sütögetni szeretne, de (nem úgy, mint Hagymánál) friss diplomás ne erre költse a piciny keresetét és a hely is kellett a fagyasztóban. Kitettem hát kiolvadni 80 dkg csirkemellet és 2 kg darabolt oldalast.
A hús tehát biztos, most már csak egy jó szószt kell kreálni. Évente minimum 15-ször csinálok BBQ szószt, még sohasem volt kétszer azonos. Most is első utam a kertbe vezetett, mi a friss füszer, ami begyűjthető. Tavasz végén már nem szoktam panaszkodni:
- hosszú levelű kakukkfű
- rozmaring
- bazsalikom
- oregano (sok)
- citromfű
- zsálya
- új fokhagyma
- snidling
- petrezselyem
- zellerlevél
És egy kis csavar a dolgokban: pár szem piszke/egres/pöszméte és kis ribizli. A BBQ szószban muszáj savanyúnak is lennie, hogy a húst lágyítsa. Kell még sok hagyma, 2-3 zöldpaprika, 3-4 paradicsom (vagy püré vagy saját paradicsomlé) és egy kis üveg Zakuszka 2008-ból. Ez utóbbi nem félreírás! Megfogta a szemem a kamrában és beleképzeltem a padlizsános/pritaminos finomságot a szószba és gondolám, hogy az jó. Elővettem még egy kis balzsamecetet, oliva olajat, sót, veresbort - fínomat és a mézes üveget is. Cukor vagy méz nélkül nincs is BBQ szósz, főzés meg nincs veresbor nélkül. Jó, jó, esetleg serrel is lehet, ez étel és hangulat függvénye.
Először is egy megfelelő méretű fazékba kb 3/4 deciliter olivaolajat öntottem. Megtisztítottam a hagymát, zöldpaprikát és a késes mixerben összeaprítottam.
Amíg a hagymát pároltam, letisztítottam a fűszereket. Beledobtam a mixerbe a fokhagymácskákat (még csak ilyen pici volt, de remélem megnő nagyobbra is), a ribizlit, egrest, kakukkfüvet. Felaprítottam az oreganót, zsályát és a többi fűszernövényt. Azok is a mixerben végezték.
Ezt a fűszerkeveréket bezúdítottam a már kicsit karamellizálódott hagymába. Utána öntöttem a zakuszkát és egy decinyi veresbort is - ökör iszik magában :). Ekkor lehet sózni, cukrozni izlés szerint.
A paradicsom kellett a salátába, és ezért feleségem közben lenyúlta, így ahelyett most saját eltett paradicsomlét öntöttem bel fél liternyit. Hagytam szépen rotyogni vagy egy órát (tovább is lehet főzni, ha krémesre szánjuk a szószt).
Becsomagoltam egy kiló megmosott újkrumplit alufóliába, kettészeltem a csirkemell filéket, besóztam a húsokat. A hagymákról a laza burkot leszedtem és keresztbe félbevágtam őket. A vágási felületre kicsi szójaszószt cseppentettem, ami szépen beszivódik a hagymalemezek közé (lásd kapilláris hatás). A szószt készre jelentettem magamban, és elkezdtem a húsok kenegetését. A csirkemellekre szórtam egy kis majorannát is, és az egészet egymásra pakoltam, hogy jól átjárják az ízek.
Az egészet letakartam konyharuhával, és pihentettem vagy egy órát. Addíg leslagoztam a teraszt, elövettem a NAGY faszenest és megtöltöttem a begyújtó kéményt az előző grillezéskor eloltott faszénnel. Ez könnyebben gyullad, mint a friss szén, mert hamu van rajta (emlékszik még valaki Öveges professzor kísérletére a kockacukorral, ahol a hamuba mártott cukrot könnyen meggyújtota egy szál gyufával?). Persze utántöltöttem a kéményt friss szénnel is. Meggyújtottam a szenet és eloltottam a kutyát aki ott lábatlankodott :)
Szép parázs alakult ki 20 perc alatt, amit beleborítottam a grill egyik oldalába. Megtoppoltam további faszénnel, amit már lapáttal kellett beleszórnom, mert a teraszmosás eredményeképpen a szeneszacskó persze átázott és szétment! Az oldalast két letakart alufólia tálcába tettem és a krumplik társaságában a tűzre raktam, ami szép lassan parázslott csak. Feltettem a grill tetejét is, mert most csak alacsonyabb hő kell az oldalasnak. Ezt a fázis sokszor a sütőben végzem, kár a jó faszénért, de ebben a kánikulában a sütőt begyújtása palotaforradalomhoz vezetett volna. Imígyen párolódik az anyámnak szánt adag:
Beállt az este, megjöttek a lányok. Elkészült az oldalas és a krumpli, itt az ideje közvetlenül a rácsra tenni. Van még mellette hely, oda a hagyma ment vágott felületével felfelé. A rajtahagyott hagymahéj megakadályozza a hagyma értékes lemezeinek megégését.
Amig a lányok az oldalas csontjairól szopogatták az utolsó szem húsokat is, gyorsan megsütöttem a csirkemell szeleteket is:
A krumplihoz az általam készített vajat és snidlinges tejfölt ettünk, a paradicsomsaláta mellé még volt a kertből egy szép nagy fejessaláta - éppen megindulva a felmagzás felé.
A szószból természetesen maradt egy fél literes befőttesüvegnyi, amit a mikróban - a kupakját rátéve, de nem rászorítva - felforraltam és gyorsan lezártam. Dunsztolni nem szoktam, ez a mikrós megoldás teljesen sterilizál. Általában több szósz marad, de ez most sűrűbb lett a szokottnál.
Nagyon jól jön egy gyors BBQ-hoz később!