Vendégposzt - Anica
Nos, a disznóvágásnak csak egy hátránya van: még nem találtunk olyan malacot, amibe mindössze tarját, oldalast és karajt szerelt volna bele gyárilag az Anyatermészet.
Karajra szükség van, mert azt még a nyammogós gyerek is megeszi, a rántotthús ugyanis az etalon, amit a lurkó négyéves korában este fél 9-kor még elkezd sütni egy Anya, hogy pár évvel később fejét a falba verje, amiért elkapatta a kölköt.
Nincs az a rántottszelet-mennyiség, amit egy tízéves ne tudna megenni, higgyétek el nekem, empirikus kutatási eredményekkel alá tudnám támasztani az állítást. Viszont ugyanezen mennyiség töredékénél elérjük azt a lélektani pillanatot, amikor a család ura könyörgő tekintettel sandít asszonyára, aki megértően veszi a jelzést és kitalálja, mit tálaljon. Úgy hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon.
Lesz tehát gombával töltött karaj: zsiradékon apróra vágott hagymával, sóval-borssal fűszerezve párolt gomba jó kis duci halmokban kerül a husiba, utána már mehet a liszt-tojás-morzsa szentháromság áldása alá.
Más alkalommal a klasszikus sajttal töltött karajjal etetjük be a gyereket, ezt még beveszi a gyomra, nem úgy mint a következőt, ami pedig nálam befutó.
A Csáky-rostélyos mintájára tojásos lecsóval töltöm meg a karajt, aztán kétfelé ágazik az út, a döntés szabadságának illúzióját nyújtva: vagy a szokásos „húst megtölt-kettéhajt-paníroz-süt”, vagy a feltekert töltötthúst jénaiba sorakoztatom szorosan egymás mellé – ilyenkor én azért egy kis szalonnával végigrakom az alját, mi bajunk lehet tőle? – és megsütöm.
Az Ördög-szelet a gyerek másik nagy kedvence, ez egy jó fokhagymás, lisztbe-tejföllel dúsított tojásba forgatott, úgy megsütött szelet hús, aminél szintén az ipari mennyiséghez közelítő adagot falt már be, étteremben újabban ezt kéri. Mindig.
A Suba-szeletnek a férj nagy rajongója, jó kiadós, pasiétel. Natúr szelet, sonka, sajt, sonka, sajt, tükörtojás összesütve. Koleszterinszint-mérésre nem járunk, amíg igen, csak a baj volt vele.
A natúr-szeletet egy kanál fokhagymás-tejföllel, finoman pirospaprikával megszórva szeretem, de ritkán csinálom, mert nem bírnám abbahagyni az evést, ami vámpírok ellen biztosan hatásos lenne, de emberek közé nem annyira.
És amikor már mindezeken túlvagyunk, meg már a Dubarryn is, meg a velővel töltött húson, meg a sajttal, paradicsommal, lilahagymával rakott, grillezett húson és a kolbásszal töltött karajon is, akkor a következő adag karajt agyonszúrom, feldarabolom és különös kegyetlenséggel, hirtelen felindulásból, előre kitervelt módon gyrost csinálok belőle.
Ui: Szociális ügyekben tanácsadást vállalok,ugyanitt 3 zacskó karaj eladó, vagy halra, tengeri herkentyűre, esetleg nyúlra cserélhető.