No, ott kezdődött az egész, hogy pár éve alapítottunk egy kis céget Romániában és elkezdtünk ott is gazdálkodni. Elég jó viszonyt ápolunk a helyiekkel, így aztán a két érintett település, Toboliu (Vizesgyán) és Cheresig (Körösszeg) polgármestere felkért minket egy helyi dzsemborin történő részvételre. A feladatunk a népség ellátása volt, így aztán három 50 kiló élősúlyú, 3-5 éves beerka lett áldozata a bulinak.
A péntek délutáni pakolás és a szombat reggeli logisztika és határátlépés után úgy 10 körül érkeztünk meg a vizesgyáni iskola udvarára, ahol a gyors terepszemle után előkerültek a bográcstartók, eszközök, üstök, alapanyagok, fűszerek és beindult a nagyüzem (meg kell említenem, hogy a helyi koporsókészítő cégtől kaptunk egy utánfutónyi tüzelőanyagot, de ez konkrétan a bárányokat a húsos ládában már nem igen érdekelte:)
A dolog pikantériája az volt, hogy 3-an főztünk (gyakorlatilag ugyanazokból az alapanyagokból) birkapaprikást/pörköltet és mindegyik különbözött a másikétól. A kommentelők/bloggerek eldönthetik, hogy kinek melyik a szimpatikus, álljon hát itten a 3 recept (figyeltem, nekem könnyű volt:):
ad1: No ez lenne Robi! Tudom, „Én a szamár előre!”, de mivel a minimalista, „sziki” stílust képviseltem, úgy gondolom ez a recept kell, hogy a legelső legyen:
- 25-30 kg birkahús
- 2 liter disznózsír
- 1,5 kg hagyma
- 30dkg porpaprika (perpill háziszőttes:)
- 3-4 evőkanál darált paprika
- 6-8 db egész, szárított fűszerpaprika
- só, ízlés szerint
ad2: Ez volt a Sógor, ő már variált egy kicsit (nem hiába végezte Szolnokon az „iparművészetit”:). Ez már inkább pörkölt, mint paprikás:
- 25-30 kg birkahús
- 2 liter disznózsír
- 1,5 kg hagyma
- 3 üveg lecsó (házi, mi ketten főztük be, anyósom csak szemmel verte:)
- 20dkg porpaprika
- 5-6 evőkanál darált paprika
- 10g bors
- 1 tubus piros arany (csemege)
- fél tubus piros arany (csípős)
- 4-5 db egész, szárított fűszerpaprika
- 1 fej fokhagyma
- só
ad3: a Feri bácsi (üzlettárs). No ő furtai léttére rettyintett egy olyan igazi paprikást… Véleményem szerint kicsit túlspirázta, de döntsétek el ti:
- 25-30 kg birkahús
- 1,5 liter disznózsír
- 1 kg hagyma
- 5-10 paradicsom, apróra kockázva
- 5-10 tévépaprika apróra kockázva
- 20dkg porpaprika
- 1 tubus piros arany (csemege)
- fél tubus gulyáskrém (no ekkor hagyta el a számat az első watafakk!)
- 1 zacskó (25g) bors
- 10-15g őrölt kömény (???)
- 3 db csöves, csípős paprika apróra kockázva
- 1 fej fokhagyma
- só
Estére hazaérvén Sógorral azért kitárgyaltuk az esetet és arra a következtetésre jutottunk, hogy a szikinek volt birka íze, a lecsós lett olyan pörkölt féle, a Feri báét meg ippeg meg lehette volna főzni marhából is (birka íze konkrétan nem volt). Bár ez fogyott el legelőször, mert mint a képekből kiderül, üstben főtt, gázon, így előbb készült el és a plakátragasztó csajok/fiúk ebből halámoltak, mert indultak vissza Váradra.
Ps: a Sógoréból maradt valamennyi (a várt 200 ember helyett úgy 150 jött el csak), a hazaúton kiborult a bográcsból a futóra, így aztán a 3 kutya birkapaprikást vacsorázott:)