Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Sajt

2012.05.23. 07:00 Waka

No nem olyan. Birsalma. Nem éppen aktuális? Háát... Meglátjuk.

A völgyben hajdan egy gyümölcsös volt, ahogy elhagyták, a nemes rész elpusztult, és a birs alany vette át az uralmat, valóságos dzsungelt alkotva. Nem az a gyermekfejnyi nemesített birskörte, elégé aprócska, de ízes és ingyen van. A város környéke érseki birtok volt, manapság is sok termő gyümölcsfa van a „senki földjén”, a muskotályos fehér szilvafáimat is egy ilyen helyről hoztam. Mikor eljön az ideje felkerekedem, és szedek egy jó hátizsákkal. (Idén ez a veszély nem fenyeget, a fagy elvitte az egészet.) Megmosom, negyedelem és kimagozom, a héját nem hámozom le, abban van a pektin, ami segít neki megszilárdulni. Nem főzöm, hanem párolóbetéttel ellátott nagy fazékban, kis vizet aláöntve, puhára párolom. Botmixerrel pépesítem, majd drótszitán áttöröm, hogy az esetleges kövecseket és héjdarabokat kiszedjem. Felteszem főni, hozzáadom a cukrot (úgy gondolomformán) és folyamatosan kevergetve nagyjából egy órán keresztül főzöm. Ekkor jön a trükk. A birsalma főzés közben elég hálátlan, ha az ember csak egy pillanatra abbahagyja a kevergetést, leég és szemközt köp. Nagyjából egy adagnyit jénaiba teszek, és a mikróban 750 watton, háromszor öt percig „sütöm”. A szünetekben átkeverem, mikor letelik az idő, a neki szánt formába teszem, és szellős helyen szikkasztom két hétig. Ha már eléggé szilárd, óvatosan kiveszem a formából és hűtőből származó rácsokon tovább szárítom, míg el nem kezd kristályosodni a cukor a szélein. Folpackba csomagolva, hűvös helyen évekig eláll. Nekem van még egy kis maradék a frigóban, három éves, és semmi baja. Aki szereti, tehet bele vágott diót, vagy egyéb finomságot is.

Tudom, borzalmasan energiaigényes eljárás, de nagyon hatékony, mire a második adag elkészül, az első teteje már kezd bőrösödni. Cserében a lekvár nem pöfög, nem köp pofán, nem ég le, magában pezseg, ha kicsit többet rakok bele, legfeljebb kifut.

Hogy miért van nekem három éves birsalmasajtom? Tavalyelőtt szilvából, tavaly pedig kajsziból készítettem sajtot. (Idén meg lehet hogy banánból lesz, ahogy az eső alakulgat mostanában.) A metódus nagyjából megegyezik, a megmosott gyümölcsöt kimagozom, párolással, hámozással (a gyümölcsök héja teljesen szétfő), turmixolással nem vacakolok. Cukorral összefőzöm (egy kicsit talán tovább kell főzni, mint a birset), aztán irány a mikró.

Ti miből csináltok/csinálnátok sajtot?

 

Teszek be még egy képet, had hígítsa egy kicsit az anyagot.

185 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr424529803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1kutya 2012.05.23. 07:49:30

mire nem jó a mikró!:)

birsalmasajtnál jobban már csak a befőttet szeretem, meg is örültem, mikor tele lett márciusban a dédipapi fája virággal! aztán vagy 2 hete a hüvelykujjnyi gyümölcskék elkezdtek hullani (sztem fagy), vasárnap néztem, egy darab nem sok, annyi sem maradt rajta:(

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 07:59:25

Jaj, Waka, a gyermekkor ízei szaladtak a számba a birsalmasajtodtól, köszönöm! :)

süllőcske 2012.05.23. 08:36:09

Sziasztok. A birs, az nagy dolog. Beletartozik abba a szűk halmazba, amely képviseli a sós, édes, savanyú, pikáns, keserű alapízeken túl,- a fanyart. Kökény ,áfonya,feketeribizli, vadkörte is idetartozik. Ezek különleges ízadottsággal bíró cuccok, ezért nagyon becsülöm és keresem őket.
Birssajtból anyám olyan sokat szokott csinálni, hogy tényleg egész évre kitart. Ajándékba adni is igen jó.

Öreg Sam 2012.05.23. 08:56:41

A tavalyi termésből még van 4,vagy 5 üveg befőtt,pedig legalább kétszer,de inkább háromszor birsleves van ebédre.Én nyaranta jéghidegen szomjoltónak is,csak úgy...
Egykori barátnőm a sajtot tepsibe ömlesztette,vastagon megszórta durván őrölt dióval,ugy szikkasztotta minimál hőfokon.
Nekem a befőtt/kompót a befutó :))

Öreg Sam 2012.05.23. 09:04:59

@Öreg Sam:
Mármint havonta 2-3 szor...

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.23. 09:10:25

egyszer olvastam valami hasonló cuccról, a nevét nem tudom, főleg szilvából csinálják, és olyan nagyon vékony, átlátszó lapra, mint egy szárított zselé.
nem tudjátok, mi az?

Vándorpatkány 2012.05.23. 09:22:47

Hál'istennek a japánbirs nem fagyott le, megint rengeteg lesz rajta, tavaly is abból csináltam a fél világnak karácsonyi ajándékba sajtot, szép formában, saját dióval. Kicsit több cukor kell hozzá, mint a rendeshez. Nálunk ezek nagyon mennek, mert a három csaj nagy gumicukor-fan volt kicsinek, és ezeket a gyümölcssajtokat el lehetett adni nekik házi gumicukornak :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 09:26:45

@Vándorpatkány: de rég láttunk! szia :)
@Babette_: szerintem a Pati által használt gyümölcssajt szó jó lehet rá.:)
@Öreg Sam: mi is tepsiset majszoltunk anno és igen, diósan!:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 09:39:05

Imádom! És meg is fogok próbálkozni vele, mert Waka receptje kivitelezhetőnek tűnik (feltéve, hogy kapok birsalmát a piacon, mert ugye az én fám még növendék).

süllőcske 2012.05.23. 09:39:51

Az zavar csak a gyümölcssajtok készítési módjában, hogy éktelenül sok cukor van bennük. Nagy fegyverténynek tartanám a sok cukor drasztikus csökkentését eredményező módszert.
Tudtok ilyet?

süllőcske 2012.05.23. 09:48:02

@anica inkognitóban:
Kávét kérek kardamommal. Meg bocsit, tennapért.
Nagyon jól vagyok, különben, nem volt semmi gondom reggel. Nagyon jó cserszegi volt a szűzhöz, csak kissé elbeszélgettünk a vendégemmel, aki a műteremszomszédom, mellesleg tagozatvezetőm.
Imre Apónak úgy örülök.

BariKarika 2012.05.23. 09:48:30

Nagymamam kulonbozo formakba tette mindig, dioval es dio nelkul is ( a diosat kellett elobb megenni). Isteni, imadom, kb 20 eve nem ettem...
Draga Waka, azt azert aruld el legyszi, hogy melyik sajt milyen? ( marmint a kepen harom felet latok, ezek lennenek a szilva, barack illetve birs sajtok?)

1kutya 2012.05.23. 09:58:08

@süllőcske: majd mindjárt jön Gerda és biztos tud valami módszert. bár lehet xilitet fogsz tőle kapni:)

Öreg Sam 2012.05.23. 10:03:30

@süllőcske:
A birs az, amibe (szerintem)nem kell cukor.
Ahogyan a szilvalekvárba sem,ami a lényegét tekintve azonos a birssajttal.
Vannak ökölszabályok(ezt a kifejezést Annánál utáltam meg)
1. Min 66% cukortartalom
2. Min 40-60mol titrálható savtartalom
3. Valamiféle pektin(zselésitő anyag)tartalom,ez pótolható,nem kell félni a bóti zselatintól,az természetes anyag.
Ha ez mind együtt van,bármelyik gyümölcsből lehet,persze kell a csillagok szerencsés együttállása,meg valami kapitális harcsa,mert éhesen nem lehet :DD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 10:06:36

@süllőcske: semmi baj nem volt veled, nincs miért.:)
@Mitzi von Küche: mindig rácsodálkozom, milyen ügyesek ezek a fiúk, lányok. ezer éve nem tettem el savanyúságot, befőttet, birsalmasajtot meg még sosem csináltam...lassan szégyellem, hogy a srácok ügyesebbek :)

Daró 2012.05.23. 10:07:04

Mi sosem csináltunk, sőt, birsalmafát se nagyon tudok a környéken...
Cukor véleményem szerint kettő okból kell bele:
a: tartósítás
b: szilárdítás
Ezt megoldhatod szalicillel és guargumival, bár akkor talán inkább a cukker.
Egyébként nekem is mindíg ez a problémám, például a narancslekvár arányai felháborítóak, valaki írta viszont hogy próbálta kevesebb cukorral és úgy nem működött...

süllőcske 2012.05.23. 10:28:54

@Öreg Sam: Nagyon örülök, hogy bizonyos vagy benne, hogy a gyümölcssajtba nem kell cukor. Ezt a kérdéskört eddig az asszonyokra bíztam, innentől viszont elkezdődnek az egyéni akcióim.

1kutya 2012.05.23. 10:50:51

@Öreg Sam: hú! be is baxott volna a szilvalekvárba a cukor. nagyanyám csinált is volna, ott a félig nyitott szín előtt egy hátraszaltót (közvetlen az üstház mellett:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 10:55:34

@Öreg Sam: @1kutya: Penyigéről szoktunk kapni szilvalekvárt, egyre híresebb a módszerük. Semmi cukor, a lekvár puha és jóízű.

1kutya 2012.05.23. 11:00:15

@Mitzi von Küche: az ott van ugornyától vagy 30km-re, egy tájegység, tehát feltételezem a szilvalekvár is ugyanúgy készül, mint nálunk anno.

Benikuty 2012.05.23. 11:05:40

@Babette_: lányom hozott Volgográdból olyat, este megkérdem tőle, mi is a neve.

A cikk meg jó:)

BariKarika 2012.05.23. 11:23:15

@Mitzi von Küche: gyorsan reagalj erre, hogy oromet okozzunk tortacskanak :)

Nagyanyam sutoben, vaslabasban csinalta a szilvalekvart, cukor nelkul, oszi aszalobol..jajj, nagyon nagyon finom volt...:)

Öreg Sam 2012.05.23. 11:51:49

@1kutya:
3,vagy 4 éve voltam olyan igazi házi lekvárfőzésben ott fenn(valahol a Szamosközben,a falu nevét feledtette a piszok jó pálesz)
Ott földbe ásott üstökben,valami cséphadaróhoz hassonlatos eszközzel kavargatták a cuccot,és nem ám törvényes munkaidőben,hanem amig készen nem lett!Elmosás után azonnal ujratöltötték a rézedényt,mert az előkészitett,kimagvalt átpaszirozott szilva igencsak hamar erjedésnek indult(a férfinép örömére) :D

smithgerda 2012.05.23. 12:12:58

@1kutya: Nem tudom, milyen lehet xilittel :) De nem rossz ötlet!!
Hű, régen hogy imádtam a birsalmasajtot dióval!! Ma már nem eszem, éppen a rengeteg cukker miatt.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 13:54:01

@Öreg Sam: A penyigei szilvapálinka is igen jó (ezt csak hallomásból tudom, mindig az ifjaknak adjuk).

1kutya 2012.05.23. 14:04:21

@Mitzi von Küche: abból inkább a panyolai és a tarpai híres, de hát azok is ott vannak 20km-en belül:)

1kutya 2012.05.23. 14:05:54

@Öreg Sam: az a cséphadaróhoz hasonló eszköz nemes egyszerűséggel a lekvárkavaró:)

@smithgerda: mint Sam is írja, lehet csinálni cukor nélkül is, miért nem próbálod ki?

smithgerda 2012.05.23. 14:20:29

@1kutya: áááhh, ha készen kapom, megeszem, de csinálni, arra nincsen időm :(

1kutya 2012.05.23. 14:27:35

@smithgerda: hát igen, idő a "legkevesebb".

OFF csak Bélabának üzenném, hogy itt esik az eső (mit esik! szakad!):-DDD ON

Hurri Kán 2012.05.23. 14:30:28

Na kérem... Ez a kis vadmalac javított valamennyit a Ph-értéken. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 15:17:31

@1kutya: Akkor biztos ismered a tarpai guggolóst...(Ha valaki nem, szívesen elmesélem).
Zivatarka továbbàllt, nem volt vészes, ennyi kellett.

1kutya 2012.05.23. 15:22:39

@Mitzi von Küche: ismerem:)

viszont legalább nem kell füvet locsolnom (meg PO mehet gombászni).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.23. 15:29:54

@Babette_: USA-ban fruit roll up-nak hivják, és nagyon sikeres. Mi is rendszeresen csinálunk - van egy aszalógépünk, és annak vannak ilyen vékony lapjai is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.23. 15:34:45

@anica inkognitóban: Steviát módjával használva nem tudod megmondani, nem cukor van az ételbe. Sajnos az élesztőgombák lebuktatják :(

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 15:39:06

@Andrass9: mármint hogyan? hamarabb romlik a vele készült étel??
(lehet, hogy hülyeséget kérdezek, bocs)

medvedr 2012.05.23. 15:47:09

Hát én nem vesződnék ezzel ennyit, de néha veszek a piacon egy-egy kis darabot aztán megeszem, olyankor jólesik. Valahogy nekem a birs gyerekkoromban kiesett, és azóta nem tudtam megkedvelni igazán. Sajtot tejből, ez a jelszavam.

BariKarika 2012.05.23. 15:47:19

@Andrass9: a sutoportol is elkezd 'pezsegni' a stevia...:S

smithgerda 2012.05.23. 15:50:58

@Andrass9: Azt hogy szerettem régen, azt a fruit roll up-ot, nem is emlékeztem, hogy úgy hívják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.23. 16:03:54

@anica inkognitóban: Hát csak úgy, hogy nem kezdenek el dolgozni, mert nem találnak cukrot. Az élesztőgomba cukrot (szénhidrát cukor formája) eszik leginkább és cserében CO2-t gyárt, amitől a tészta felemelkedik (bubik lesznek benne)

süllőcske 2012.05.23. 16:04:16

A cukorhelyettesítők abból a szempontból, hogy ne legyen sok cukor a gyümölcssajtban, nem érdekesek.
Nem az volna a fontos, hogy édesebb legyen, mint maga a gyümölcs, hanem, hogy hozzáadott cukor nélkül szilárduló, jó állagú, eltartható gyümölcssajtot tudjunk készíteni. Ez volna a nagy kérdés.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.23. 16:05:07

@smithgerda: Mindenféle gyümölcsből gyártottuk a gyerekeknek, mert inkább azt egyék, mint a gumicukrot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.23. 16:08:33

@süllőcske: Pont ez a gond sok lekvárral, pl a narancslekvár egyszerűen nem lesz ehető cukor nélkül. Feleségem sokkal próbálkozott, de a végén rájött, hogy az angolok nem véletlenül használnak pont annyi cukrot hozzá.
A sikertelen próbálkozások eredményébők két éve pálinkát főztem, de ihatatlan, mert keserű lett, mint az epe a narancsolaj miatt. Most itt állok 6 liter 65%-os narancsolajos alkohollal ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.23. 16:09:49

@BariKarika: :) Tudod, hogy a sütőpor nem igényes, annak nem kell cukor :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 16:16:39

@Andrass9: na, az ilyesmi már kiesett az agyamból, köszi :)

Hurri Kán 2012.05.23. 16:24:10

@Andrass9:
Koktélalapanyagként talán használható.

süllőcske 2012.05.23. 16:33:53

@Andrass9: A narancs és a birs víztartalmát összehasonlítva, érthető is ez. A birs talán reményesebb.
Én is hallottam, hogy némelyeknek megpenészedett a sajtja. Alapvető, hogy a víztartalom elpárologtatása a cél és ez cukorral együtt sokkal könnyebb. A tartósan gumis állagot a gyümölcshússal keveredő cukor adja, a gyors zselésedésért a pektin felelős.
A zselatinok, mint minden enyv, romlanak, ezek kiesnek, mint rugalmasítók.
Talán a mézgák között kellene kereskedni, gumiarábikum, meg hasonlók. Kérdés a rugalmasságot adó anyag tartóssága.

1kutya 2012.05.23. 16:49:02

@Andrass9: ipari célokra talán hasznosítható:)

@süllőcske: meg kellene kérdezni valami élelmiszeripari mérnököt...

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.23. 16:54:30

@Andrass9: és ezt csak aszalógéppel lehet csinálni? és hogyan kell?

1kutya 2012.05.23. 17:48:17

no mi történt? mindenki főzi a következő bejegyzést?:-DDD

Hurri Kán 2012.05.23. 17:54:42

@1kutya:
Mindenki biSZtos helyre menekült az eső elől :)

1kutya 2012.05.23. 18:01:47

@gyvy: az ámítógépet meg kint hagyták ázni? szegény gépek:-DDD

Hurri Kán 2012.05.23. 18:08:28

@1kutya:
Néha le köll mosni. :D

süllőcske 2012.05.23. 18:23:51

@1kutya: Hun vannak a sztrovacsekek?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 18:33:24

@Babette_: @anica inkognitóban: Jaj, de jó ötlet, nagyon bírom a Cointreau-t, annál jobban már csak a Grand Marnier-t. Crépe Suzette-re egy kis löttyintés és más dimenzióba kerül a palacsinta.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.23. 18:45:11

@süllőcske: szerintem a tartósítás egyik módja az extrém magas cukortartalom elérése, sajnos, ahogy mondod, hozzáadott cukorral.

@Öreg Sam: nem tudom, milyen eredményt ad a pektinnel kocsonyásított birs sűrítmény. Jól mondod, ahhoz, hogy a pektin hatása érvényesüljön, kell egy bizonyos pH-érték, ez bizony alacsonyabb, mint a reklámokból megismert női pH-érték (öt-pont-öt, angolból igénytelenül tükörfordítva). Nem tudom, pontosan mennyi ez az érték. Te amolyan élelmiszervegyészesen-borászosan savtartalmat emlegettél :))
Na, és az is egy érdekes kaland, hogy az így keletkező birszselé milyen lesz szárítva, milyen víztartalomnál lesz tartós, az ízeket megőrző, etc...
Megannyi dilemma hever a válaszra várás parlagán.

@Daró: van egy arab sütemény, amit a Kárpát-medencében - de lehet, h az egész K-Európában - én készítek a legjobban. A beszbusza. De mit érek véle, ha ipari mennyiségű cukor kell bele? Anélkül nem működik, pedig voltak útkereséseim.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.23. 18:50:00

Jó estét, éppen jön a vihar.
A lekvárféléket két módon lehet tartósítani. Vagy a víztartalmat csökkentem, vagy a cukortartalmat növelem, illetve ezeket kombinálom. Az igazi szilvalekvárnál főzéssel sűrítem, egyúttal növelem a cukortartalmat. A birs esetében a cukortartalmat ilyen módon nem lehet növelni, tekintve, hogy olyat nem igen tartalmaz.
@BariKarika: 11-től 02-ig birs. 02-től 06-ig szilva, 06-tól 10-ig kajszi.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.23. 18:52:17

Idén azért ki kellene próbálni valami izgalmasat.

Hurri Kán 2012.05.23. 18:54:39

@Waka:
Szilva, és kajszi sajtról még nem is hallottam.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.23. 18:55:54

@süllőcske: hát, hogy is mondjam, tegnap amit műveltél... még szeröncse, hogy a bicskádat elvettük korán, különben ki tudja, mit műveltél volna véle. Bár, főleg téged féltettünk :DD

@smithgerda: szerintem itt a xilit nem játszik. Majd összeszedem a gondolataimat és megmondom, h szerintem, miért nem. De ez csak afféle konyhabohóc vélemény lesz :))

@gyvy: na kérem, műszaki/természettudományos kifejezéseket csak pontosan: pH-érték. Valakik valamikor így definiálták, hogy a pondus Hydrogenii-t így kell majd rövidíteni. Nem tartom jellemhibának, h eztet nem tudtad :))

1kutya 2012.05.23. 18:56:21

@Waka: mondjuk ugorjunk le hordóval a niagara vízesésről?:-DDD

Hurri Kán 2012.05.23. 18:58:55

@PO:
Annak idején kémiából felvételiztem, nem nyelvtanból. ;-)
Egyebekben a vörösboros-tárkonyos lében fürdetett jószág elfogyasztása után vér átvándorolt, csakis ez mehetett a helyesírás rovására. :)

Daró 2012.05.23. 19:01:26

@PO: szerénységed példátlan.
Mi volt tennap? épp csak bele-bele olvasok a blogba.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:09:57

@Mitzi von Küche: az ötlet a Babette_-é, én csak lelkesen támogattam :)
@PO: ne hülyítsd már..:D
@Waka: dehogy jön.. rég elment..:P:)
veszélyeset? bubis víz??:P:DDDD

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.23. 19:10:41

@gyvy: ez a vörösbor-tárkony olyan konstelláció, amiről szívesen olvasnék egy blogposztnyi terjedelmű írást. Már, ha van hová kitenned ;-)

@Daró: tegnap terepmunka. A tapasztalatok leszűrése. (Késő este végre kijöttem a Tökéletes Hajdinás Palacsintával!) A szüredéket ma este tálalom. Mivel tele vagyok ambíciókkal, ezért lehet, h ma este is a főzés lesz az első, az írkálás meg a második, úgyhogy a szüredék nemtom, mikor lesz olvasható.

Öreg Sam 2012.05.23. 19:10:59

@PO:
Félreértetted,vagy én fogalmaztam félrérthetően.
Éppen a birsbe nem kell hozzáadott cukor(bogyósok közül az egresbe sem) mert jó magasa pektintartalmuk.A pektin viszont csak egyik dolog,ezen kivül számtalan problémát kell leküzdeni.Az egész (ha nagyvonaluak vagyunk)matematikailag is kifejzhető.
Gyümölcs létartalmának elvonása(besürités)atmoszférikus nyomáson max öszörös lehet,utána már károsodnak az iz,de elsősorban a szinanyagok,különösen a vörös szinek barnulnak erőteljesen.A matekből adódó példa:
préselt szőlőlé cukra 18%
savtartalma 7-7.5 g/l(citromsavegyenértékben)
Ezt kb.3.5 szörösére süritik,ugy lesz a süritmény 65-69 ref%-os,ez már nem fog beerjedni.
(a példa sántit kicsit,mert épp a szőlő a magas cukor miatt kiváló anyag,de pl a citrusok(narancs/citrom/grapefruit)sokkal higabbak.
Szóval bonyolult dolog ez,és akkor még nem beszéltünk a valódi szilvalekvárró,ami szintén egyfajta süritmény,de a szilvalevet már nehezebb lenne házilag süriteni :))

Hurri Kán 2012.05.23. 19:13:16

@PO:
Az elkövető ezúttal apám volt, nem én, de az ismertetésének nincs akadálya. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.23. 19:14:24

@gyvy: Én találtam fel.
@1kutya: Az ötlet jó, de képzeld el lapostányéron egy csésze teával.
@anica inkognitóban: Ide még csak jön. Nem veszélyeset, izgalmasat. Mondjuk sárgadinnyéből simán el tudnám képzelni. Bizonyos rosttartalom alatt szerintem kivitelezhetetlen.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:14:57

Tarpán egy gazda mindig kínálgatta a pálinkáját az arrajáró ismerősöknek. Csakhogy a pálinka igen rossz volt, így aki már kóstolta, az guggolva osont el a gazda ablaka alatt, nehogy még egyszer el kelljen szenvednie. Innen ered a tarpai guggolós kifejezés.
Beszbuszát egyszer szívesen kóstolnék (a baklaváért rajongok, hasonlít rá?).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:15:35

@Waka: vakon szedett gombából pörkölt?? az izgalmas lenne...:DDD
bocsi, megkergültem a nap végére...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:17:30

@PO: hú, ezt még fagyiban is megkóstolnám: vörösbor-tárkony..:D

1kutya 2012.05.23. 19:22:26

@anica inkognitóban: hát, ha a "vakon"-t úgy értetted, hogy betintázva, akkor jöhet:)

@Waka: azt nem tudom, pedig vizuális ember vagyok:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:23:58

@1kutya: már?? nincs még korán??:P:)
(nem a Korán, az imakönyv, csak szólok..:DD)

Öreg Sam 2012.05.23. 19:24:31

Debreceniek!
Valaki kattanjon már rá aprod.hu-ra!
Egy pofa korlátlan mennyiségben szállitva hirdet vargányát.Lehet ez,vagy orbitális átverés?
Egyáltalán termeszthető???

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.23. 19:25:55

@anica inkognitóban: Csillagbogár, vesszek meg, ha nem ötlök ki valami szokatlan sajtot idénre, aztán rólad fogom elnevezni.

Hurri Kán 2012.05.23. 19:26:17

@anica inkognitóban:
...végére... hö-hö... :D

@1kutya:
Nemsoká érkezik.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:28:41

@Waka: :DD a család és a kollegák nem fogják venni...ők szenvedik..:DD
@gyvy: :PPP:DD
(10 órakor mondom az irodavezetőmnek, ki volt az a két ügyfél, aki gyors egymásutánban előadta Ádámtól-Évától az összes, szomszéddal kapcsolatos nyűgjét.. azt mondta, hazamehetek, egész hétre..:D ilyen nap volt )

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.23. 19:35:03

@Mitzi von Küche: így már értem a guggolós kifejezést :)) Én sajnos nem kóstoltam arrafelé pálinkát, mert mindig ótóval járok arra. De itthon igen. Na, azokra nem kellett leguggolni :))

A beszbusza (vagy bezbusza?) nem hasonlít a baklavára. Másabb, egyszerűbb. Ha kívánod, egyszer majd lehozom a blogomon. Vagy itt. Mer' itt azér' jobban megférnek az ilyen cukros mifenék is ;-)

1kutya 2012.05.23. 19:36:10

@anica inkognitóban: nemnem! úgy gondoltam, hogy ha betintázva megyek ki gombát szedni (bár én akkor sem szedem le az ehetetlent, mert papírom van róla:)

@gyvy: OK, várom.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:38:20

@Waka: amúgy mi bajod a szokatlan megoldásokkal??:D
kepfeltoltes.hu/120523/aut_illatos_t__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

@1kutya: nekem meg arról, hogy igazat mondok. de komolyan, poligráfos vizsgálati jegyzőkönyv :)lobogtatom is itthon :D

Daró 2012.05.23. 19:38:20

Nem kötődik sehová, csak ahogy ránéztem a monitorra eszembe jutott egy történet:

Anyukám kapott egy cicát, elnevezte Ancikának. Aztán látták hogy szépen gömbölyödik, feltételezték hogy terhes, falun könnyen megy az ismerkedés.
Később óvatosan megpróbáltam elmagyarázni a szüleimnet, akiknek négy gyerekük van, hogy cicaleány,két golyóval, hogy is mondjam, cselös ha igaz..... Így lett Ancikából Jancika.

1kutya 2012.05.23. 19:38:47

@PO: az nem valami grízes tészta, leöntve cukorsziruppal (mintha egyszer már kínáltak volna vele valahol, de az valami kókuszos cucc volt)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.23. 19:39:06

@Waka: lekéstél, anikó sajt már létezik.

süllőcske 2012.05.23. 19:40:07

@PO: Cimbora, mikor hülyéskedtem veled, csak aztat figuráztam ki, amit sose szoktam mondani, vagy csinálni. Akkor már különben is levonult a "front".
Anica kávécskája jól esett.
És kösz, jó sok ásványvizet ittam, üde reggelem volt.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:40:12

@PO: hú, azt írd meg, légyszi!a baklava is nagy kedvenc!!! :))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:41:09

@Babette_: nem Anikó vagyok :)
Angelika: "angyali, angyalhoz hasonló"
hááát... nem tudom....:DD

1kutya 2012.05.23. 19:46:43

@anica inkognitóban: valami tényleg nem stimmel, mert szárnyad az nincs (vagy jó eldugtad:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:49:11

@1kutya: tudom, néha meg gonosznak tűnök..és még magamban is "beszélek" :PP:D hát, ez van..:)anyámék is tévedhettek...

1kutya 2012.05.23. 19:52:56

@anica inkognitóban: erre szoktam én (magamra!) mondani, hogy lehet fordítva csináltak, vagy esetleg az utcasarkon:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:55:16

@PO: Ne kéresd magad! De ugye nem az az édesség, amit cérnametéltből készítenek a törökök?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.23. 19:57:02

@anica inkognitóban: tyűűű, ezt nem gondoltam volna. Angelika. Angelika. A blogtalin végülis hogy szólítsalak? :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 19:59:10

@PO: szeretem az Anicát :)
@Mitzi von Küche: ha nem az, akkor te meg azt írd meg, légy szíves! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.23. 20:00:00

@anica inkognitóban: A világon semmi, éppen ezeket szeretem, mint ahogy kértem is az izgalmasat. Én mindig igyekszem csavarni egyet a dolgokon, a szokatlant kedvelem.
@Babette_: Majd gyártunk belőle valami anagrammát. Pl: ciana, a naci, cania, a cian.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.23. 20:00:51

@Babette_: Amennyire visszaemlékszem, bármely gyümölcsből csinálni kell valami nagyon sűrű főzetet (cukor nemigen kell bele), amit azután elterítesz a vékony lapon, és az aszaló kiszedi belőle a felesleges vizet. Eredmény egy vékony lapocska, ami a pektintartalom miatt rugalmas marad, és mint a gumi, lehúzható a vékony lapról.
A boltban ez a műanyag lapocskával-fóliával együtt kerül forgalmazásra.
A gyümölcs pép lehetőleg símára van turmixolva, hogy tényleg vékony réteget tudj képezni.
Sajna, de ez vagy 20 éve volt, amikor utoljára csináltam és a memóriám sem a régi (és a memóriám sem a régi).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 20:01:17

@Waka: megfenyegetlek a mutatóujjammal!! :P:DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 20:10:25

@1kutya: !!! :P:D nem félsz te az erősebbtől??:P:DD

Hurri Kán 2012.05.23. 20:15:41

Ehh... de nehéz szomjasan írni. :D

1kutya 2012.05.23. 20:21:50

@anica inkognitóban: még az okosabbtól sem:)

@gyvy: kűggyek egy otellófröccs?

Hurri Kán 2012.05.23. 20:24:50

@1kutya:
Akár kettőt is elfogadok. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 20:25:34

@1kutya: ja, ez most olyan, mint "a hülyének is megérte, hát még neked? "-kérdés??:DDDD
ne válaszolj, ez nem kérdés volt...:P

süllőcske 2012.05.23. 20:28:14

@1kutya: Én csak egykét, óvatosan. Hummuszt csinálék.

Hurri Kán 2012.05.23. 20:28:41

@anica inkognitóban:
Tudom. Régen voltam ilyen szerény. :D

1kutya 2012.05.23. 20:32:43

@süllőcske: ment fénypost:)

@gyvy: van bűvön!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 20:35:52

@anica inkognitóban: Nekem nem ízlett, szerintem nem éri meg a leírást. Más témán (más?) töröm a fejem, csak lenne időm megírni (a fényképeket már összeszedtem az albumaimból hozzá).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 20:38:08

@Mitzi von Küche: egy nap 24 óra, meg még ott az éjszaka! :D
szeretem, hogy mindannyian más ízeket hozunk, más stílust (nemcsak a főzésben, egyébként is) :)

1kutya 2012.05.23. 20:41:20

@Mitzi von Küche: mondom, hogy az valami grízes, kókuszos süti!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 20:43:52

@1kutya: most eszembejutott a csokis-kókuszos rétes..

bélabácsi2 2012.05.23. 20:48:35

@Öreg Sam: vargánya nem termeszthető egyelőre, megoldását nem várom erre az évszázadra.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.23. 20:49:12

Hát, még egy ilyen lótlan-sótlan népséget!
Ki tántorog el a zenegépig, he?
Akkor majd én!
youtu.be/LCYAuTFjAL8

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 20:50:08

Valakinek lenne egy bevált crumble receptje (morzsás sütemény)? Pünkösd vasárnapra grillezést terveztem, de az előrejelzés nem biztató - grllezett húsok + nagy tál görög saláta + fagylalt eperrel helyett mást kell kitalálni.

bélabácsi2 2012.05.23. 20:53:06

@Daró: nekem is van egy macskanév ötletem, mióta a fiamék "Funkci"-nak becézik az egyik leggyilkosabb tantárgyukat: Funkcionális anatómia.
Funkciban elég jól cseng a "ci", macska hallgat rá, és független a nemétől :)

1kutya 2012.05.23. 20:53:16

@Waka: te vagy az, aki olyan édesdeden alszik a képen?:-DDD

Pinka-Panka 2012.05.23. 20:53:43

@Waka: gratulálok, hogy ilyen hálátlan sajtfőzésben is jeleskedsz - hmm én nem tudok ilyesmit:(

Hurri Kán 2012.05.23. 20:53:45

@PO:
Csak a dorbézolás állandóan. :)

Hurri Kán 2012.05.23. 20:54:20

@Waka:
Melyik vagy? :)

@1kutya:
Pont ezt akartam kérdezni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.23. 20:56:40

@1kutya: @gyvy: Civil öltöny, szakáll, megfontolt álltámasztás. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 20:56:49

@Waka: de azért tegezhetünk??:DD
@bélabácsi2: na dehát, akinek el akarják adni termesztett vargánya néven, csak felismeri, hogy vargánya, vagy nem? vagy nem?
@Mitzi von Küche: én a mindmegette.hu-n szoktam keresgélni. recepttel nem tudok segíteni, az enyémek piskóta- és kelttészta-rajongók (azt is ritkán kérnek)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 20:58:14

@Waka: látszik, hogy csak úgy szívod magadba a tudást, erőteljesen koncentrálva :D

Hurri Kán 2012.05.23. 21:00:20

@Waka:
Ilyen álltámasztást én is csináltam anno gimiben, az volt a baj, horkoltam is hozzá. :D

Pinka-Panka 2012.05.23. 21:00:59

@Waka: remélem megszáll:)
Most az eperlekvárra koncentrálok, lesem a kellő pillanatot...

1kutya 2012.05.23. 21:01:45

@Waka: koncentrálsz erősen, azt látjuk:)

bélabácsi2 2012.05.23. 21:01:56

@Waka: az egyetlen ember a képen, aki értelmezi (próbálja) a hallottakat :DDD

bélabácsi2 2012.05.23. 21:03:41

@anica inkognitóban: még csak hasonló sincs termesztésben, nem tudom, nem láttam a hirdetést, lusta vagyok megkeresni, de lehet, hogy csak előjegyzést próbál felvenni, nem tudom.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 21:05:48

@Pinka-Panka: Eperlekvár, Krőzus kisasszony? (Évek óta fogadkozom, hogy csak akkor veszek lekvárnak való epret, ha 300 Ft lesz kilója és évek óta 500 alá nemigen megy...). Most nálunk 900/kg a legolcsóbb.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.05.23. 21:06:24

Ez már azt hiszem a műsor alatt volt, a HEMO Winner versenytánc egyesület volt, mindenféle tüzes latin tánccal.

Pinka-Panka 2012.05.23. 21:08:25

@Mitzi von Küche: én ma "már" 800 Ft-ért vettem...
van egy kis szerencsém, hogy miután erre felénk sok terem és még ismerősöm is van, akitől veszem - s nem adja drágán - így minden évben tudok befőzni - nagy örömére a családnak, mert azt szeretik a legjobban...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 21:09:10

@Waka: jaaa, akkor a csajokat nézted.. így már értjük..:D

Pinka-Panka 2012.05.23. 21:09:15

@Waka: Ja vagy úgy?? - akkor értjük a nézést:DD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 21:12:41

@Pinka-Panka: jó egyszerre..:)
eperlekváros piskótatekercs!! :)

Pinka-Panka 2012.05.23. 21:13:47

@anica inkognitóban: így van:) meg a palacsintát is, grízes tésztát is azzal esszük...meg a piritott grízt is...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 21:18:04

@Pinka-Panka: én a narancs-marmeláddal vagyok így :)
tesóm ígért a múltkor gyömbért, de még nem ért ide...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 21:19:07

@Pinka-Panka: kicsit lelépek, fontos beszéde van a gyerekemnek velem, elalvás előtt..:))

_Remy_ 2012.05.23. 21:20:37

@Mitzi von Küche: limarapeksege.blogspot.com/2010/05/morzsasuti.html
Amúgy is ajánlani akartam már nektek, különösen akik kenyérsütéssel kísérleteznek. Szerintem jó kis blog.

bélabácsi2 2012.05.23. 21:21:01

@1kutya: na, itt is esett egy zápor, mindösszesen 10 percig, ennek örömére legalább 5 napig nem lesz időm kimenni gombászni előre láthatólag. :(

@Waka: a tüzes latin táncon jót szunyált az egyik, jó tudom, lehet szolgálatból jött :)

_Remy_ 2012.05.23. 21:24:55

@Waka: És van aki még ezen is elalszik:)

1kutya 2012.05.23. 21:31:37

@bélabácsi2: addig legalább megmenekülnek a gombák és tudnak spórázni:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.23. 21:31:53

@gyvy: nem igazán értettem, hogy voltál erszény...

Hurri Kán 2012.05.23. 21:36:20

@Babette_:
Előző életemben kenguru voltam. :)

Benikuty 2012.05.23. 21:37:40

@Babette_: lánykám nem tudja, Szása még nem ért haza, de nem felejtem megkérdezni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 21:42:51

@Babette_: Köszi, már átscreeneltem a No salty-t, de egyik recept sem érintett meg.
@"Remy": Kösz! Ez viszont nagyon tetszik, epresre gondoltam, és pláne külön formácskákban sütve (nekem Ramequin-formáim vannak, remélem, találok 8-at).

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 21:46:47

@"Remy": annak már mindegy..:D te írásbeli figyelmeztetést fogsz kapni: olyan ritkán jössz.
@gyvy: kerge kenguru..:D
@Babette_: az is jó oldal, ott is szoktam bogarászni:)
@1kutya: már megint...:P:DD
@Pinka-Panka: majd holnap írok, ma már nem valószínű, szétesett az agyam...

Hurri Kán 2012.05.23. 21:48:00

@anica inkognitóban:
Tehetek én róla, hogy kergetnek?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 21:49:17

@gyvy: mondjuk, attól, hogy paranoiás vagy, még üldözhetnek.:D

Hurri Kán 2012.05.23. 21:51:44

@anica inkognitóban:
Anélkül nem is lenne az igazi :D

_Remy_ 2012.05.23. 21:58:28

@anica inkognitóban: Be szoktam én kukucskálni az ablakon, de mire én ideérek már olyan tömeg van bent:D

1kutya 2012.05.23. 22:00:46

@"Remy": sok kis ember jó nagy helyen is elfér:)

@anica inkognitóban: mi? megint?

Hurri Kán 2012.05.23. 22:01:36

Sok jó ember kis helyen is büdös. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 22:16:36

@"Remy": sok jó ember..:))
@gyvy: ja, most látom..:DD
@1kutya: nem tudod??:DDDD:P hajjaj...:DDD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 22:19:46

@1kutya: te sem válaszoltál arra, amit kérdeztem, nemmondommeg, bebeee...:P:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.23. 22:31:06

@"Remy": halkan jegyzem meg: a rendelésre várok :P:DDD

süllőcske 2012.05.23. 22:42:19

@anica inkognitóban: Nem mondom meg mit főztem ma,bibibíí és holnap gombászat lesz. Meg a haltöpörtyűposzt hiányzó láncszeme.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.24. 00:06:09

@"Remy": Grain of salt. Limara olyasmibe is beleszól, amihez abszolute nem ért. De legalább elismeri!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.24. 00:08:41

@süllőcske: Már nagyon esedékes lenne. Éhen halok!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.24. 00:09:18

@Andrass9: El is megyek aludni! Jót ne halljak rólatok ...
süti beállítások módosítása