Összetevők: kb 12 liternyi ételhez és 36 töltelékhez. Elkészitési idő kb 3 óra, Főzési idő kb 4-5 óra. |
2 kg savanyú káposzta (ha nagyon savanyú, öblitsük ki egy kis vizben)
30-35 savanyitott káposztalevél (nekem 4 kisebb csomagot adott a zöldséges)
1 szép birsalma, lemosva, felapritva, kimagozva
Pörkölt:
- 50-70 dkg bőrős süldő (de tarja vagy lapocka is megfelel) pörköltnek
- 20 dkg apróra vágott és kisütött szalonna
- 4 fej hagyma,1 zöldpaprika es 1 paradicsom
- piros paprika
- 1 db füstölt első csülök (ha füstöltebben szeretjük, akkor lehet hátsó csülök is)
- Egész bors, babérlevél, borókabogyó a csülök főzőlevébe.
Töltelék:
- 1,25 kg darált sertéshús (lehet fele marhából is)
- 10 dkg apróra kockázott szalonna
- 1 fej apróra vágott hagyma, dinsztelve a szalonnán
- só, bors, majoránna
|
|
Készitsünk elö egy nagy lábast (lehetőleg olyat, amit be lehet tenni a sütőbe). A lábas fenekére helyezzünk rács formában 4-6 lehámozott meggyfa vesszöt, ami távoltartja a káposztát az edény fenekétől, igy nem ég oda (valamint egy kis külünleges zamatot ad a káposztának). Vékony rétegben szórjunk rá a savanyú káposztából, hogy egyenleteset lefedjük az edény alját. |
|
Készitsünk sűrű pörköltet a húsokból. Ne sajnáljuk belőle a bőrkét sem! Ez a pörkölt nyugodtan rotyoghat, amig mi a káposztával vagyunk elfoglalva. Ne nagyon sózzuk, a káposzta valószinüleg eléggé sós. Nem kell ekkora edény hozzá, de később bele kell, hogy férjen a csülök is. Amig a pörkölt rotyog, tegyük a füstölt csülköt kuktába, lehetőleg annyi vizzel, amennyi belefér, mert igy könnyebben tudjuk beállitani, mennyire legyen füstölt ize a kész ételnek, valamint a sótartalmat is egyszerübb lesz beállitani. A főző lébe tegyünk egész borsot, néhány babérlevelet, esetleg borókabogyót. |
|
Tegyük keverő tálba a darált húst, a dinsztelt hagymát, a tojásokat és a főtt rizst (ezt a csülök előtt 10 perccel el tudjuk a kuktában késziteni). Sózzuk, borsozzuk a keveréket (a káposzta levéből nem igazán vesz át sót!). Tehetünk bele egy kis majorannát is izesitésül. Van aki talál sütnivaló kolbászt otthon - egy szálnak a húsát kinyomjuk a bélből és hozzákeverjük a töltelékhez. Mennyei adalék! |
|
Alaposan kevejük össze, hogy az összetevők ne váljanak szét, és jól kezelhető masszát kapjunk. Rossz tapasztalatom szerint nem célszerü robot géppel keverni, túlságosan szétkeni a húst. |
|
Készitsük elő a savanyú fejes káposztát. (Egyes szakácsok szerint édes káposztával is lehet csinálni, de én nem mertem igy csalni) |
|
A nagyobb levelekből vágjuk ki az erét, és igy két levélhez jutunk. A levelek megtöltését kézben és deszkán is végezhetjük. |
|
Kézi módszer: Tenyerünkbe fektetjük a levelet, a puhább, vékonyabb részével felfelé. Egy adag darált húskeveréket helyezünk belé . |
|
Jobbról és balról is ráhajtjuk a levelet. |
|
Ezután a feslő, vékony levelet ráhajtjuk és óvatosan felcsavarjuk az alsó, vastagabb vége felé. |
|
Körülbelül igy néz ki, ha ügyesek voltunk. |
|
Ha a deszkán töltjük, akkor azzal az előnnyel is rendelkezünk, hogy mindkét kezünket tudjuk használni. |
|
Itt is először a széleket hajtjuk fel, amit a körbecsavart levél jól lezár, és a töltelék nem tud kicsúszni a levélből. |
|
Alaposan göngyöljük fel a levelet és tenyerünkbe véve nyomjuk ki az esetleg beleszorult levegőt (a kézben töltött módszernél ez természetes módon megtörténik, mert a tartó kezünk körbe veszi a tölteléket) |
|
A töltelékeket helyezzük a lábasba az első réteg káposzta fölé. Vegyük ki a kuktából a csülköt, apritsuk fel, a bőrkét kockázzuk össze, és keverjük bele a pörköltbe. A levét szürjük le a füszerektől egy edénybe. Ezt a müveletet kb. 30-50 perc után célszerü megtenni, amikor a csülök már puha. |
|
Igyekezzünk szorosan egymás mellé helyezni a töltelékeket, hogy főzés közben ne tudjanak szétcsuszkálni, valamint kifolyni (ha nem igazán sikerült a széleket lezárni). |
|
Szórjuk meg vékonyan káposztával a töltelék réteget. A közbülső káposzta rétegeket igyekezzünk minnél vékonyabbra szabni, hogy maradjon a tetejére is! A feldarabolt birsalmát is ebben a rétegben helyezzük el. |
|
Egyenletesen osszuk el a pörkölt felét a káposzta teljes felületén. |
|
Ismét egy vékony réteg kaposztát tegyünk a pörkolt réteg tetejére. |
|
Nekem ennyi maradt meg a pörköltből az első réteg után. |
|
Helyezzük az ujabb réteg tölteléket erre a káposzta rétegre. Nekem már csak ennyi levelem volt, igy nem tudtam a második réteget teljesen kitölteni, de itt is igyekezzünk azokat szorosan egymás mellé helyezni. |
|
Újabb káposzta réteg. |
|
A maradék pörkölt is. Ezt a rétegelést addig folytatjuk, amig a tölteléket mind beraktuk. Amennyiben maradt még a töltelék keverékből, akkor abból formáljunk kis gombócokat és óvatosan helyezzük el az utolsó pörkölt réteg szélére. |
|
Általában a töltelék fogy el először, ami a helyes eredmény, hiszen le is kell fedni az utolsó réteget. Nekem szerencsém volt a káposzta mennyiségével, mert maradt a tetejére is.
|
|
Készitsünk egy adag piros rántást (én kicsit lehütöm a rántásos edényt, amikor a liszt megpirult, csak hozzákeverem a piros paprikát, majd hideg vizzel engedem fel - igy nem csomósodik meg). Öntsük fel a káposztát a fele csülöklével es annyi vizzel, hogy éppen ellepje. Keverjük bele a rántást is (óvatosan! a töltelékeket ne bántsuk!). Most megkóstolva eldönthető, hogy csülöklé vagy csak viz kerüljön még bele, mert a lének teljesen el kell lepnie a káposztát. A tüzhelyen felforraljuk, majd ha van türelmünk, akkor át lehet tenni a sütőbe kislángra (130 C), de a kislángon is rotyogtathatjuk. Kb 3-4 órát kell igy főzni. |
Jó étvágyat! |
A tálaláshoz tejfölt adjunk fel vele. A maradékot tegyük hűvös helyre (pince, kamra). Ügyeljünk, hogy Váncsa mester meg ne szagolja a rejtekhelyet! Több alkalommal is felmelegitendö fogyasztás előtt. Minnél többször forraljuk újra a kihült káposztát annál finomabb lesz az ize! |