Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Az első töltöttkáposztám

2012.05.19. 07:00 Andrass9

Régen volt, de ezt megörökítettem az utókor számára. Tekintettel arra, hogy ez volt az első, amit készítettem, a leírás jó lesz kezdőknek is, csak mindenki úgy módosítja, ahogyan neki tetszik. Persze az írás stílusa még nyomába sem érhet Poczok vagy Waka írásainak, de a káposzta jó volt úgy ahogy van. A képekre klikkelve egy új ablakban nagyobb felbontást is megnézhettek.

 

Összetevők:
kb 12 liternyi ételhez és 36 töltelékhez.

Elkészitési idő kb 3 óra,
Főzési idő kb 4-5 óra.

2 kg savanyú káposzta (ha nagyon savanyú, öblitsük ki egy kis vizben)

30-35 savanyitott káposztalevél (nekem 4 kisebb csomagot adott a zöldséges)

1 szép birsalma, lemosva, felapritva, kimagozva

Pörkölt:
  • 50-70 dkg bőrős süldő (de tarja vagy lapocka is megfelel) pörköltnek
  • 20 dkg apróra vágott és kisütött szalonna
  • 4 fej hagyma,1 zöldpaprika es 1 paradicsom
  • piros paprika
  • 1 db füstölt első csülök (ha füstöltebben szeretjük, akkor lehet hátsó csülök is)
  • Egész bors, babérlevél, borókabogyó a csülök főzőlevébe.
Töltelék:
  • 1,25 kg darált sertéshús (lehet fele marhából is)
  • 10 dkg apróra kockázott szalonna
  • 1 fej apróra vágott hagyma, dinsztelve a szalonnán
  • só, bors, majoránna
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00483.JPG Készitsünk elö egy nagy lábast (lehetőleg olyat, amit be lehet tenni a sütőbe). A lábas fenekére helyezzünk rács formában 4-6 lehámozott meggyfa vesszöt, ami távoltartja a káposztát az edény fenekétől, igy nem ég oda (valamint egy kis külünleges zamatot ad a káposztának).
Vékony rétegben szórjunk rá a savanyú káposztából, hogy egyenleteset lefedjük az edény alját.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00487.JPG Készitsünk sűrű pörköltet a húsokból. Ne sajnáljuk belőle a bőrkét sem! Ez a pörkölt nyugodtan rotyoghat, amig mi a káposztával vagyunk elfoglalva. Ne nagyon sózzuk, a káposzta valószinüleg eléggé sós. Nem kell ekkora edény hozzá, de később bele kell, hogy férjen a csülök is.

Amig a pörkölt rotyog, tegyük a füstölt csülköt kuktába, lehetőleg annyi vizzel, amennyi belefér, mert igy könnyebben tudjuk beállitani, mennyire legyen füstölt ize a kész ételnek, valamint a sótartalmat is egyszerübb lesz beállitani. A főző lébe tegyünk egész borsot, néhány babérlevelet, esetleg borókabogyót.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00489.JPG Tegyük keverő tálba a darált húst, a dinsztelt hagymát, a tojásokat és a főtt rizst (ezt a csülök előtt 10 perccel el tudjuk a kuktában késziteni). Sózzuk, borsozzuk a keveréket (a káposzta levéből nem igazán vesz át sót!). Tehetünk bele egy kis majorannát is izesitésül. Van aki talál sütnivaló kolbászt otthon - egy szálnak a húsát kinyomjuk a bélből és hozzákeverjük a töltelékhez. Mennyei adalék!
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00490.JPG Alaposan kevejük össze, hogy az összetevők ne váljanak szét, és jól kezelhető masszát kapjunk.
Rossz tapasztalatom szerint nem célszerü robot géppel keverni, túlságosan szétkeni a húst.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00492.JPG Készitsük elő a savanyú fejes káposztát. (Egyes szakácsok szerint édes káposztával is lehet csinálni, de én nem mertem igy csalni)
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00493.JPG A nagyobb levelekből vágjuk ki az erét, és igy két levélhez jutunk.
A levelek megtöltését kézben és deszkán is végezhetjük.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00494.JPG Kézi módszer:
Tenyerünkbe fektetjük a levelet, a puhább, vékonyabb részével felfelé.
Egy adag darált húskeveréket helyezünk belé .
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00495.JPG Jobbról és balról is ráhajtjuk a levelet.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00496.JPG Ezután a feslő, vékony levelet ráhajtjuk és óvatosan felcsavarjuk az alsó, vastagabb vége felé.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00497.JPG Körülbelül igy néz ki, ha ügyesek voltunk.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00498.JPG Ha a deszkán töltjük, akkor azzal az előnnyel is rendelkezünk, hogy mindkét kezünket tudjuk használni.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00499.JPG Itt is először a széleket hajtjuk fel, amit a körbecsavart levél jól lezár, és a töltelék nem tud kicsúszni a levélből.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00500.JPG Alaposan göngyöljük fel a levelet és tenyerünkbe véve nyomjuk ki az esetleg beleszorult levegőt (a kézben töltött módszernél ez természetes módon megtörténik, mert a tartó kezünk körbe veszi a tölteléket)
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00501.JPG A töltelékeket helyezzük a lábasba az első réteg káposzta fölé.

Vegyük ki a kuktából a csülköt, apritsuk fel, a bőrkét kockázzuk össze, és keverjük bele a pörköltbe. A levét szürjük le a füszerektől egy edénybe. Ezt a müveletet kb. 30-50 perc után célszerü megtenni, amikor a csülök már puha.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00502.JPG Igyekezzünk szorosan egymás mellé helyezni a töltelékeket, hogy főzés közben ne tudjanak szétcsuszkálni, valamint kifolyni (ha nem igazán sikerült a széleket lezárni).
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00503.JPG Szórjuk meg vékonyan káposztával a töltelék réteget.
A közbülső káposzta rétegeket igyekezzünk minnél vékonyabbra szabni, hogy maradjon a tetejére is!
A feldarabolt birsalmát is ebben a rétegben helyezzük el.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00504.JPG Egyenletesen osszuk el a pörkölt felét a káposzta teljes felületén.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00505.JPG Ismét egy vékony réteg kaposztát tegyünk a pörkolt réteg tetejére.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00506.JPG Nekem ennyi maradt meg a pörköltből az első réteg után.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00507.JPG Helyezzük az ujabb réteg tölteléket erre a káposzta rétegre. Nekem már csak ennyi levelem volt, igy nem tudtam a második réteget teljesen kitölteni, de itt is igyekezzünk azokat szorosan egymás mellé helyezni.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00508.JPG Újabb káposzta réteg.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00509.JPG A maradék pörkölt is.
Ezt a rétegelést addig folytatjuk, amig a tölteléket mind beraktuk.

Amennyiben maradt még a töltelék keverékből, akkor abból formáljunk kis gombócokat és óvatosan helyezzük el az utolsó pörkölt réteg szélére.
https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00510.JPG

Általában a töltelék fogy el először, ami a helyes eredmény, hiszen le is kell fedni az utolsó réteget.

Nekem szerencsém volt a káposzta mennyiségével, mert maradt a tetejére is.

https://m.blog.hu/bl/blogkocsma/image/toltottkaposzta/DSC00512.JPG Készitsünk egy adag piros rántást (én kicsit lehütöm a rántásos edényt, amikor a liszt megpirult, csak hozzákeverem a piros paprikát, majd hideg vizzel engedem fel - igy nem csomósodik meg).
Öntsük fel a káposztát a fele csülöklével es annyi vizzel, hogy éppen ellepje. Keverjük bele a rántást is (óvatosan! a töltelékeket ne bántsuk!). Most megkóstolva eldönthető, hogy csülöklé vagy csak viz kerüljön még bele, mert a lének teljesen el kell lepnie a káposztát.
A tüzhelyen felforraljuk, majd ha van türelmünk, akkor át lehet tenni a sütőbe kislángra (130 C), de a kislángon is rotyogtathatjuk. Kb 3-4 órát kell igy főzni.
Jó étvágyat! A tálaláshoz tejfölt adjunk fel vele. A maradékot tegyük hűvös helyre (pince, kamra). Ügyeljünk, hogy Váncsa mester meg ne szagolja a rejtekhelyet! Több alkalommal is felmelegitendö fogyasztás előtt. Minnél többször forraljuk újra a kihült káposztát annál finomabb lesz az ize!

194 komment

Címkék: káposzta töltöttkáposzta töltött káposzta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr394525142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 07:08:58

rántástrükk: hideg rántást meleg vízzel, meleg rántást hideg vízzel engedjük fel, gyorsan kavarjuk. így nem csomósodik meg.

Öreg Sam 2012.05.19. 07:31:39

Jéézusom Máriám!
Ez aztán a kimélő kaja!
Gyengébb idegzetü detikusok,meg gasztrodokik most a szivükhöz kapva lefordulnak a székről :))
Ezzel a módszerrel még soha sem csináltam,de egyszer összeszedem minden kurázsimat...
Amugy meg névnapomra tekintettel mindenki az én vendégem a Kocsmában! :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.19. 07:56:30

Nagyon míves, akár lakodalomba is csinálhatták így. A leírás nagyon didaktikus, még a Toma leírásainál is mérnökösebb (bár elég nehéz a "vendégek megérkezése előtt 37 órával lássunk neki" frázist űberelni).
Én még nem ettem ilyenfélét. A legbonyolultabb az szokott lenni, amikor tesznek még a káposzta mellé füstölt csülök darabokat.
András, valld be, te már évekkel ezelőtt is gasztrobloggernek készültél! :))

@Öreg Sam: 'sten éltessen, Ivó bátyám. Ha azt szeretnéd, h ne csak ződ teát igyak az egészségedre, a Nagypiacon délelőtt megtalálsz. Ott meg akár bambit is, merthogy vezetek :D

Valaki Innen · http://pepper.blog.hu 2012.05.19. 07:59:28

A legviccesebb a töltöttkáposztában a "savanyúkáposztából" vs. "édeskáposztából paradicsomosan" táborok összecsapása. Személy szerint mindkettőt szeretem. Kb 10 év szabolcsból borsodba költöztem át, itt nem ismerik és annyira nem is szeretik az édesből készültet.

A cikk pedig igen szemléletes. Grat.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.19. 08:05:46

@Valaki Innen: én ebben is elég liberális vok. Mindkettőt szeretem. Sőt, ha szőlőlevelet, tormalevelet, zöldpaprikát töltenek meg bármivel, azt is.

Öreg Sam 2012.05.19. 08:25:37

@PO:
Amiket felsoroltál,az nálam mind küln étel,más-más izvilággal.
Töltött káposzta(nekem)csak savanyitottból.
Lehet sulyosbitani füstölt disznóalkatrészekkel,én kevés tejföllel eszem
Anyám régebben csinálta édes káposztából,de azt mindig kaprosan,tejfölösen,minden turbó nélkül,eze gy lazább,tavasziasabb kaja.
A töltött parika szintén egy könnyedebb kaja,nálunk csakis paradicsom szósszal szerepel.
A szőlő/torma/rebarbara levél a "tőtike" ez imádatom tárgya és alanya egyszerre,sóskaszószban.
Ez az a kaja,amiért egy sánta bolhát felhajtok Pestre is,ha jól van elkészitve :DD

1kutya 2012.05.19. 08:32:20

anyám paradicsomosan csinálja, azt megítom majd.

több férfiaknapját minden kedves kartácsnak:-DDD

(mostmár tényleg indulás, ha túlélem ste benézek még:)

_Remy_ 2012.05.19. 08:35:35

@Öreg Sam: Nem lehet véletlen, hogy debreceniként én is ezeket, ugyanígy, ebben a sorrendben:) Nem is bírtam még rávenni magam, hogy a paradicsomos töltöttkáposztát megkóstoljam.
De ami a posztban van, azt akár most reggelire is!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.19. 08:51:51

@Öreg Sam: nálunk az a V1.0, ahogyan a disznótorban készítették. Bele kellett nyugodnom, hogy ezen kívül is sok változat van (ezek is nagyon jók) és elmehetünk egészen a körözöttel töltött PCR paprikáig, ami már nem is káposzta, meg nem is hús, de olyan finom, hogy csuda.
A lényeg, hogy ezek a töltött cuccok nagyon jók. Én meg szeretem mindet! :))

Pinka-Panka 2012.05.19. 09:13:11

@Öreg Sam: Isten éltessen ezen a jeles napon, egy nagybátyám is mindig ekkor tartotta és jól meg is ünnepelte magát a nevéhez hűen:))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 09:14:34

@Öreg Sam: boldogat, egs! :)
@"Remy": @PO: most megnyugodtam, hogy a hiba nem az én készülékemben van..:D az @1kutya: által írt paradicsomosat nyugodtan megkóstolhatod, Remy :)

fiúk, Ivó napja okán egy feles-egy sörre a mi vendégeink vagytok, fizetjük a csajokkal..:)

Pinka-Panka 2012.05.19. 09:18:53

Nagyon jól néz ki András káposztája, maximálisan benne van minden. Hogy ehhez Gerda mit fog szólni, azt majd meglátjuk.:)

Édesanyám csinálta kicsit hasonlóan, persze kevesebb húsból csinált pörkölt alapot, amin a szálas káposztát is átfuttatta, mondván, hogy egyből színe is lesz tőle. A töltelék is stimmel, a rétegezés, csak mi kevés kolbász karikát vágtunk bele, a csülök helyett. Igaz nem is volt tőle füstölt íze, csak picit és a végén a levébe egy chili paprika , babér levél került, rántás nélkül. Tejföllel esszük. Karácsony óta nem volt nálink, most nyeldesek is rendeseen.
András klasszat főztél...:)

Pinka-Panka 2012.05.19. 09:21:52

@anica inkognitóban: oké, de csak akkor fizetünk, ha meghívnak egy ilyen töltelékre:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 09:28:51

Jó reggelt minden kocsmázónak. Köszönöm a dícséreteket, jól esik - de a káposzta azért jobban esett. Kíváncsiságból ránéztem: 2008 okt.12-én főztem. Azért ilyen részletes az elkészítési utasítás, mert féltem, hogy később nem siker még egy ilyen, igy még fényképeztem is. Jól is jött párszor, de most már megy segítség nélkül is.
Eredeti receptem nem volt, csak sokszáz a neten - azokból kondenzáltam a fenti művet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 09:29:23

@Pinka-Panka: Lányoknak nem kell fizetni, ahogy az üzletasszony mondá!

Imre apó 2012.05.19. 09:53:50

Jó reggelt és boldog Ivók napját:) (Öreg Samynek akkor külön, EGS)

A világon sehol nem lehet találni 2 egyformát, töltöttkápit se:)
@Andrass9: Akkor te is későn kezdted, de megérte, klassz.

bélabácsi2 2012.05.19. 09:57:40

@anica inkognitóban: isten bizony azt olvastam, hogy "fizetjük a csajokat.."
:)

Hurri Kán 2012.05.19. 09:59:51

Jó reggelt.
András, le a kalappal, nem akármilyen leírás, ahogy bizonnyal a végeredmény sem akármilyen lett. :)
És boldog névnapot a zérintetteknek. ;-)

bélabácsi2 2012.05.19. 10:07:00

@Andrass9: ütős recept, össze is rakom alkalomadtán.
Még soha nem jutott eszembe pörköltöt tenni a káposzta közé, de meglátjuk.
Magam részéről a füstölt anyagot a töltelékbe szoktam darálni (kolozsvári szalonna).
Vagy szoktam teljes egészében sütnivaló kolbászhúst beletölteni, amit persze előzőleg én követtem el.
A rizst nem szoktam előfőzni, 3-4-5 óra főzés a töltelékben elég szokott lenni, viszont ha gerslivel csinálom, azt egy picit előfőzöm.
Szóval látszik, hogy szeretek a töltött káposztával kísérletezni, ezt a fentit is felvettem a listára. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 10:22:47

@bélabácsi2: a fránya tudatalatti...:P:DDD
@Pinka-Panka: most még ne árukapcsoljunk.. majd később behajtjuk..:DD;)

Öreg Sam 2012.05.19. 10:35:01

@Andrass9:
Töltött káposzta kapcsán nem állom meg,hogy elmeséljem életem legnagyobb fiaskóját.
Kecskeméten,kies kis tanyámon rakattam egy kemencét,szép is volt,jó is volt,a mester kétszer eljött kifüteni,nehogy"felvesse a gőz"
Első nekibuzdulásomban valami sültet csináltam sok kilós önttött vas fedeles edényben,azzal semmi baj nem volt.Felbátorodván az eredményen töltött káposztát csináltam "vászonfazékban"(nem tudom,ez mennyire közkeletü megnevezése egyfajta cserépedénynek,amit kimondottan kemencében főzésre találtak ki eleink, hajduságiak biztosan ismerik)
Még vendégeket is hivtam a jeles alkalomra!

Végeredmény:vászonfazék elrepedt,minden lé elfolyott,"sült" töltöttkáposztát evett szárazon,aki egyáltalán hajlandó volt megkóstálni.
Tanulság:az élet nem csupa fáklyásmenet :DD
A nagy pofámat persze azóta is borogatom...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 10:51:04

@Öreg Sam: :DD hát,ilyen is van,de legalább emlékezetes sztori..:)
/vászonfazék szót ismerem, de hogy pontosan melyik fajtájára is használják az edényeknek, azt be kell valljam, nem tudom../

fernel 2012.05.19. 12:01:14

Úgy látom, András mester írja előre az étlapot nálunk.:D
Jövő hét végére jöhet a töltött káposzta is!
Most készítettem fel a körmös vegyes pörköltet, megihletett vele.
Segítség kéne:
Nincs oldalas, csülök, csak köröm, és bőrös malaccombot gondoltam bele helyettük.
Na most, ha egyszerre kerülnek fel, cafattá fő a malacka.
Segítsetek, mikor tegyem bele a malacot? Előpörköljem, vagy csak úgy zsupsz bele a köröm közé?

Hurri Kán 2012.05.19. 12:08:32

@fernel:
Én egy kicsit előpörkölném, bele pedig akkor tenném, mikor még kb. egy-másfél órát kell főni a káposztának. Annyi idő alatt a malac is megfő vele.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 12:10:58

@Andrass9: Gratulálok a jól dokumentált tanulmányhoz: a PhD biztos (ha még nem lenne). A birsalma nagy ötlet!
Én a legutóbbi időkig nem dinszteltem a hagymát (nagymamámnál nem volt szokás), s most, hogy már én is dinsztelem, új távlatok nyíltak a töltött káposztám előtt.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 12:18:18

@Imre apó: túlélő vagyok, Apó :)
@Mitzi von Küche: anyu is dinsztolja, anyósom nem, de be kell valljam, ebben az anyai hagyományt követem :)

fernel 2012.05.19. 12:19:17

@gyvy:
Nem töltött káposzta, hanem a körmös vegyes pörkölt, a köröm kb fél órája rotyog.
Akkor előpörkölöm, én is valahogy így képzeltem el.
Max, a körmöt ellenőrzöm időnként, de túlfőni nem igen tud szerintem.

Amúgy se sietünk, vacsora lesz belőle :D

medvedr 2012.05.19. 12:24:18

Nagyon jó leírás. A hántott meggyfa vesszőt először hallottam. Mi van akkor, ha nincsen kéznél? Nekem a tőtike is nagy kedvencem, szölölevél és édesképoszta vonalán sok kaporral.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 12:26:32

@fernel: Ahogy @gyvy: mondja (bár ez nem a káposztára vonatkozik), nem ártana kicsit lepörkölni. Az igazság az, hogy én a csülköt, oldalast együtt tettem fel a körömmel, és egyik hús sem reklamált a 8 óra főzéstől, viszont az apraja egyszerűen átlényegült szafttá. Erre a malacka méginkább hajlamos lenne. Ha van bőre, az menjen együtt a körömmel, a húsa meg 90 perccel a "kész" állapot előtt. Az előpörkölés mehet símán csak kis zsírban, hogy rugalmasabb maradjon a hús.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 12:28:14

@medvedr: Volt már, hogy lusta voltam kimenni, meggyágat vágni. Úgy is megfőtt és le sem sült. Mondhatnánk rá, hogy parasztvakítás, de az íze igenis jót tett a káposztának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 12:29:15

@fernel: A körmöt szerintem nem tudod igazán túlfőzni. Szépen fog elolvadni a vendégek szájában :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 12:31:42

@Mitzi von Küche: Birsalmát feleségemtől tanulta, ő mindig tesz a káposztájába (persze az mindíg édeskáposzta), gondoltam ide sem árt. Sokhelyen birssel együtt savanyítják a káposztát.
A párolt hagyma pedig ad egy kis édeskés izt is a tültelékhez.

fernel 2012.05.19. 12:32:40

@gyvy: @Andrass9:
Köszönöm, megfogadom!

Pinka-Panka 2012.05.19. 12:34:11

Én vevő lennék most egy ilyen töltelékre, mert életem leggaládabb tettét ma követtem el a konyhába:) Olyan csirizes lett a tojásos nokedli, hogy kanállal kellett enni - nem volt más, nem kaptam dicséretet. És még a férjem nem is evett belőle - lehet, hogy nem is fog:)) nem baj akkor a saláta még elfogy...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 12:35:29

@Öreg Sam: Nekem még nem kell borogatni, de csak sóletet csinálok cseréplábasban. Sajnos kicsi a lábas - 3 literes, igy nemsok fér bele. Ennek persze örülnek a családtagjaim, mert nem kell egy hétig sóletet enniük :)
@bélabácsi2: A rizst csak azért főzöm elő, hogy kevesebb levet szívjon ki a húsból, valamint ne dagadjon annyira meg, hogy szétrepessze a burkolatot. Gerslivel csak egyszer próbáltam a szomszédasszony hatására. Nem volt az esetem ...

Pinka-Panka 2012.05.19. 12:35:30

@Andrass9: jobb helyeken valóban tesznek a savanyú káposztába, vagyis azzal savanyítják...

Hurri Kán 2012.05.19. 12:36:10

@fernel:
Hú, jogos... Ezt teszi a dyslexia és a reggeli kávé hiánya. :)

@Andrass9:
Első kommentemben elfelejtettem, a birsalma remek ötlet, nem is hallottam még, hogy valaki káposztába tenné.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 12:39:17

@anica inkognitóban: Freud nem alszik, én is rosszul olvastam! De azért ház fizeti ma a csajok italát, egye fene - akkor lelkesebben ünneplik a névnapot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 12:43:47

@gyvy: Van egy birskörtefánk. Amióta kigyógyítottam a krónikus moníliájából (igen, a birs érzékeny a moníliára, csak nem látszik!) azóta annyi terem, hogy nem győzzük ajándékozni. A spájzpolcon temérdek birskompót, birsalmasajt, stb van. Még láttam ma egy szem birset az egyik befőttesüveg tetején, szóval egészséges.
@Pinka-Panka: Hogy lesz csirizes a tojásos nokkedli? Túlfőzted a tésztát?

Pinka-Panka 2012.05.19. 12:46:53

@Andrass9: sajnos igen, mert közben süteményt is sütöttem és még elmosogattam egy pár edényt és túl főtt a nokedli...Ehető, de összeáll:((
Ma minden rám borul, meg kiejtek mindent a kezemből, még jó a süti nem égett le...Gyorsan elhagytam a helyszínt - nem az én napom:)) Meg megyek dolgozni is mindjárt, remélem túlélem azt is:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 12:50:30

@Andrass9: Freud nagyon éber pasi..:D

@Pinka-Panka: rá se ránts, Panka, én almapálinkát akartam az almalevesbe tenni egy fél kortynyit, ehelyett szilva volt az üvegben (legközelebb meg kell kóstolni, ez a tanulság:D).. hagyd mára a fenébe, van, hogy az embernek jeleznek fentről, csináljon aznap mást..:)

bélabácsi2 2012.05.19. 12:50:46

@Babette_: :P
látom ihletet kaptál "valahonnan", én se bírtam ki, bontottam egy füstölt hal konzervet, méghogy nem kell zabálni, de, a halat is zabálni kell, a mennyiség is fontos, minél finomabb, annál inkább, élősúlyban 25-30 dkg-os hallal jóllakni, na persze... :)

/bocs mindenkitől, csak máshol ilyeneket írnak most/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 12:51:18

@Andrass9: Hány év után terem a birs? A mienk már 2. éve virágzik, de még gyengék az ágai a termés neveléséhez. Alig várom, szeretem a birset.

Pinka-Panka 2012.05.19. 12:55:36

@anica inkognitóban: így lesz, no meg reggel mentem a piacra és kerestem a Benit a kolbászával - úgy elsepertem mellette, hogy nem láttam - aztán visszafele ráleltem. Mondtam neki, hogy kerestelek, most jöttél csak ki?? / nálam előfordul, hogy nézek, de nem látok/ Azt mondta, már itt volt csak elhúztam előtte de nem láttam, ciki volt, de azt hiszem megártott a melegfront:)

bélabácsi2 2012.05.19. 12:56:32

@Andrass9: @Mitzi von Küche: általában olyan savanyú káposztám van, hogy eleve benne vannak a birsalma szeletek :)

bélabácsi2 2012.05.19. 12:57:28

@Andrass9: "Gerslivel csak egyszer próbáltam a szomszédasszony hatására. Nem volt az esetem ..."
Namost a gersliről vagy a szomszédasszonyról beszélünk??? :D

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 12:57:59

@bélabácsi2: zabálni is fogjuk, két darab kétkilós pontyot vettem.
még nem tudom, mi lesz belőle, rántott hal biztosan, mert ölök-halok érte.
(főleg, mióta a sütőben csinálom a rántott húsokat és így nincs teli zsírral)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 12:58:46

@Pinka-Panka: Szélvész kisasszony..:P:DDDD
@bélabácsi2: milyen deelered van neked?:D

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 12:58:48

@bélabácsi2: anyóség csinálják a savanyúképosztá(nka)t, abban is mindig van birsalma.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 13:08:32

@bélabácsi2: De jó magának ;)
Most kicsit figyelnem kell, készül a rozé kacsamell. A rizs és az almakompót már kész (birsalma híján...).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 13:24:29

@Mitzi von Küche: Sajna nem tudom, mikor visszajöttem az USA-ból, már termett. A szomszédban is van egy fiatalka, az mintegy 2-3 éve teremhet, de nem emlékszem mikor telepítették. A vékony ágon is kineveli a gyümölcsöt, ott valami más gond kell legyen. Permetezed rendesen?
@bélabácsi2: Erre nem illik válaszolni :)
Ezenkívül nekem is lenne benne, ha magam savanyítanám, de nem fogyna el tíz kiló sem egy évben.

Benikuty 2012.05.19. 13:25:38

@Pinka-Panka: rossz lisztből csináltad, és kevés tojást tettél a tésztába. Szerintem.
A káposztához: egyszer eszünk egy évben, disznóvágáskor. Kolbászhús a töltelék, apróra vágott vöröshagymával felturbózva, nyersen "szármába" (arra így hívják) töltve. Szóval nem értem, minek a húst előfőzni, lesz arra épp elég ideje.Még valami, abalével főzzük, ettől utánozhatatlan a "toros" káposzta.
Általában egy hétig esszük, vagyis ezért egyszer egy évben.
Van frissen fejt tejem, sajtot csinálok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 13:25:52

@Pinka-Panka: Ahogy Anica is javasolja: dobj el mindent és feküdj ki a napra!

Benikuty 2012.05.19. 13:27:09

@Pinka-Panka: jót mosolyogtam, de örülök, hogy rám leltél:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 13:30:10

@Benikuty: ugye, hogy a friss disznótoros húsból mindennek más az íze?:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.19. 13:33:31

@Öreg Sam: ismerjük. Vászonfazék: megvan :)

@Pinka-Panka: Gerda max azt reagálja, hogy átkerózik Andrasshoz (tudod, közel lakik), a posztoló halántékához egy hűvös vascsövet igazít, majd "óvatosan... először a fagyasztóhoz, majd a mikróhoz megyünk... semmi hirtelen mozdulat" instrukciókat ad. A többit el tudod képzelni :)))

Ma kimentem a Debreceni Nagypiacra. Megittam vaóna egy kaólát, de ÖregSam épp nem volt egyik kocsmában sem. (Nem maradtam szomjan, az ótóban volt vizem, mint mindig.)
Helyette más téma jött.
Írtam egy posztot "Bélabá" címmel. És, nem véletlenül :DD Ehehhehhh :))

Hurri Kán 2012.05.19. 13:38:19

@Andrass9:
Birspálinka se maradjon ki a sorból. ;-)

bélabácsi2 2012.05.19. 13:48:15

@PO: azt a k*va életbe! :))) Olvastam, mindjárt írok oda is, de figyelnem kell 2 db csülökre is, egyik enyém lesz, többin osztozhat a család. (méghogy 25 dkg hal...)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 14:04:56

@Benikuty: akkor ezt ne ragozzuk :))
@gyvy: azt még én is szeretem..:)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.19. 14:07:38

Anyósom nyáron a kapros változatot kovászolt káposztából csinálta.
Feleségem füstölt kolbász és oldalast tesz a töltött káposztába.
Tiszaugi barátunknál abalével öntik fel disznótorkor.

Tudtátok, hogy birsalmát zsírsütéskor a zsírba is tesznek avasodásgátlási céllal?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 14:09:38

@Andrass9: Asszem 3 éve ültettük, többet egymás mellé, bokrosan. Most kb 170 cm magas (nálam magasabb). Permetezve van rendesen, mint a többi gyümölcsfa. Valami spéci beporzási trükkje nincs, ugye?

süllőcske 2012.05.19. 14:12:36

Anyám is pörkölttel csinálja, birssel eltett káposztából.Viszont, szereti árpagyönggyel. @PO: Vászonfazék igaziból is működött, abban főtt a kőleves, nem?

süllőcske 2012.05.19. 14:29:54

@hajdul: Hoppá, nem láttam, merre csinálják a zsírvédelemhez?

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.19. 14:40:59

@bélabácsi2: Látom az ifjú hölgynél akinek évei számának csekély mivolta nem akadály megfellebezhetetlen véleményének megalkotásában, kihúztad a gyufát. a bajai démonról vagyon szó.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.19. 14:48:56

@süllőcske: úgy, biz' a'!
Tudtad, h a Pásztortűz blog legelső neve az lett volna, h Kőleves? Utána meg az, h Kisgömböc? De ezek már mind foglaltak voltak. :)

Na megyek, írok egy magánlevelet Hajdul-nak, h vegyen vissza az arcából. Borzasztó, amit művel! :P

bélabácsi2 2012.05.19. 14:55:41

@hajdul: nem akarom én kihúzni, de éppen ez a baj vele, amit írtál. Nem is járok arra, mert eddig 2 alkalomból 2-szer lett ugyanaz a véleményem, szeretem, ahogy ír, de utálom ahogy kommenteli, akárkinek más a véleménye, azt rögtön elhajtja a halál fa*-ra, és ebben most Tie is segített neki, szegény Babette_ is mit kapott semmiért, zsák a foltja. A téma érdekelt, ők nem. Ahogy írtam oda, veled értek egyet abban a témában, nagyon igazat szóltál.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.19. 14:57:43

@PO: Most akkor ülhetek napokig a gmail mellett!

bélabácsi2 2012.05.19. 14:58:51

@hajdul: ja, bocs az lemaradt, hogy a kovászolt káposztás verziót tavaly próbáltam ki először, örök híve lettem!

medvedr 2012.05.19. 15:08:20

@Andrass9: Készséggel elhiszem. Ezzel együtt nagyon tetszik ez a meggy gallyas trükk, szeretem, ha van a dolgokban egy kis "mágia", mindennek jót tesz.

medvedr 2012.05.19. 15:13:55

@Pinka-Panka: Ne is törődj vele, előfordul. Majd meghajtod a drága embert estvére kelvén, aki ugye feltehetően éhgyomorra van egy kicsit, vagy éppenhogy meguzsizik egy fél sonkát oder 3 folyóméter kolbászt esetleg mindezt, aztán másnap már csendben lesz. :)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.19. 15:30:39

@Pinka-Panka: Lehet, hogy ma sem megyek hozzád hajat vágatni :-)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.19. 15:36:45

@medvedr: Egy barátom a meggyfa hamujából tesz el a hidegebb téli napokra, s szór belőle az ételbe, s állítólag olyan mintha szabad tüzön főzte volna. (Én még nem kóstoltam, mert a nyári bográcsolásra is a kisbíróval kell utasíttatni.

medvedr 2012.05.19. 15:44:07

@hajdul: Ez érdekes, de kihagynám.

medvedr 2012.05.19. 15:53:41

@bélabácsi2: Nem tudom, hogy van, de sem a HH-nak sem PA-nak valahogy nem működik külön a blog vagy magazin írás. Olyanok mint egyes együttesek tagjai, akik külön- külön is jók, de nem tudják meghaladni az együtt töltött időszakot. Egyszerűen nem megy nekik, nem tudom miért.

süllőcske 2012.05.19. 15:55:33

@bélabácsi2: Kovászolt káposztával: Úgy jóízű lészen.
Én nem igazán kedvelem a bajai lány írásait, agresszív kommentjei pedig riasztóak. Sokszor nem értem, miért olyan dühös, miért kezeli le az olvasóit.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.05.19. 16:06:01

@süllőcske: Szerintem a kommentek és az olvasottság között van némi arányosság. Ez azért okoz némi frusztrációt.

Benikuty 2012.05.19. 16:06:17

@süllőcske: bocs, de egyszerűen közönséges. Mondhatnám csúnyábban is, de akkor én is az lennék. Ugye.

Benikuty 2012.05.19. 16:07:10

@hajdul: leírnád a korrelációt?

Benikuty 2012.05.19. 16:12:19

@Pinka-Panka: ilyenkor azt szoktam mondani, direkt ilyen. Vagy az előző kommentem az igazi:)

Benikuty 2012.05.19. 16:26:36

@medvedr: két dudás egy csárdában, vagy valami ilyesmi, gondolom...

Benikuty 2012.05.19. 16:32:35

látom, csendes pihenő...,na ezt nem tudtam elviselni az óvodában;)

Benikuty 2012.05.19. 16:43:46

@anica inkognitóban: Aha, és Gyöngyi óvonéni puha testű éjszaka kezébe kapaszkodtam:DD

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 16:45:30

@Benikuty: na ugye, hogy nem baj, hogy egyes szakmák elnőiesedtek?:DDD

Benikuty 2012.05.19. 16:49:44

@anica inkognitóban: basszus, a nőket szeretem:) lassan ez az extrém életfelfogás:DD

Pinka-Panka 2012.05.19. 17:05:47

Na, megúsztam különösebb munkahelyi baleset nélkül:)
ott is mindenki bágyadt, lankadt volt:)
Ez egy ilyen nap:)
És 3 tányérral evett az uram a galuskából:))
Még életben is van, meg mi is:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 17:05:50

@bélabácsi2: ja nem is mondtam, 4 kiló lett.
az emberem nézett, hogy akkor most ezt meg kell pucolnia? pillogtam, hogy igen.
szerintem ő is kevesebbre számított.

Pinka-Panka 2012.05.19. 17:06:57

@Benikuty: cirka 40 dkg liszthez adtam 2 tojást, az kevés lett volna??
Az a jó, hogy legalább @Pinka-Panka: te megismertél:))

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 17:07:23

@bélabácsi2: ugyan...van, akinek a véleménye nem számít...

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 17:09:17

@Pinka-Panka: az sok. egy elég.
valószínűleg túlfűzted, és/vagy nem mostad le utána hideg vízzel.

Benikuty 2012.05.19. 17:09:24

@anica inkognitóban: igen , ambivalens érzéseket szabadít fel, de vállalni kell, szeretni fáj. szeretni jó...

fernel 2012.05.19. 17:09:43

Kész a pörköltem!
Istencsászárkirályság!
Kösz a receptért, és a segítségért.

Benikuty 2012.05.19. 17:13:07

@Pinka-Panka: nem, valszeg a liszt a ludas.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 17:13:29

@Benikuty: az Élet sajnos, nem fekete-fehér...:(

/8-án lesz egy éve, hogy elveszítettünk egy barátot. Hatalmas ember volt, hatalmas szívvel és fájdalmasan fiatalon halt meg..az ő kedvence volt..meg az LGT-től az elfelejtett szó, amit az utolsó kareoke-partyn hajnalban kb. nyolcadjára énekeltünk el hárman.. ezek a zenék önmagukban is hatnak, de ezzel az emlék-többlettel ..../

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 17:13:44

@Benikuty: az a tésztánál van.
a nokedlit kell, különben tovább fő, és szar csirizes lesz.
persze nyilván lehet bele vagon tojást tenni ezellen, de nem kell.

én egyébként újabban nagynokedlit csinálok, deszkáról késsel. azt lehet rágni is.

Pinka-Panka 2012.05.19. 17:14:54

@Benikuty: elképzelhető, de általában a gyermelyi lisztet használom, másnak jó volt...

medvedr 2012.05.19. 17:15:18

@Benikuty: Nem hiszem, a karaj PA blogja volt. a HH kapott "újságírói" állást mást csinált ilyesmi, gondolom én. A fura hogy mennyire nem sikerül, amit külön külön csinálnak

Benikuty 2012.05.19. 17:17:14

@anica inkognitóban: tudom, szürke, de igyekszünk, hogy pink legyen. igyekszünk;)

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 17:18:59

na mondjátok gyorsan, ti hogyan csináljátok a rácpontyot?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 17:19:03

@Benikuty: az a baj, hogy néha vörösposztó, nem pink..:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 17:20:13

@Babette_: hát, ponty az kell hozzá.. vagy ne ennyire az alapoktól??:DDDDDD
én rég csináltam, jó sok paprika, paradicsom, hagyma, fokhagyma, tejföl ment bele..

Pinka-Panka 2012.05.19. 17:20:54

@Babette_: a nagy nokedli sokkal jobb, gombapörkölthöz csakis s azt szoktam...

Pinka-Panka 2012.05.19. 17:22:15

@medvedr: na, ezt jó tanácsot megtartom:)

Pinka-Panka 2012.05.19. 17:28:57

@Babette_: segítenék, de ezt nem szoktam sajnos.. nálunk sütve, rántva kérik, meg halászlének...

Hurri Kán 2012.05.19. 17:34:03

@Babette_: @Pinka-Panka:
A liszt minősége sem egyforma, hiába van ugyanabban a csomagolásban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 17:35:16

@gyvy: én speciel a celldömölki malomból hozom...azóta nem kell külön kenyérlisztet vennem, bl55ből is tökéletes a kenyér.

Hurri Kán 2012.05.19. 17:37:46

@Babette_:
Elhiszem. Nekem is malomban mondták, igaz, itt Pesten, hogy néha egész "érdekes" az a búza, amit kapnak, amiből normális lisztet kéne őrölni.

Pinka-Panka 2012.05.19. 17:38:30

@gyvy: ti mit használtok? nekem ebből jó volt a süti is , a palacsinta is...
Celldömölk meg messze van:(

Hurri Kán 2012.05.19. 17:40:56

@Pinka-Panka:
Passz... Amit a Sparban árulnak :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 17:41:26

@Pinka-Panka: szerintem van, amit nem kell túlspirázni, a maga egyszerűségében jó. Rakj le tepsiben krumplit (én félig megfőzve felkarikázom), rá a halat, amit ha beirdalsz, fokhagymával megtűzködhetsz. Van, aki mellé pakolja a hagymát, paprikát, paradicsomot, én a belsejébe, tejföllel meglocsolom, alufólia alatt megpuhítom, utána megsütöm. egy kis citrom nem árthat neki, meg esetleg rozmaring, vagy amilyen fűszerrel ti szeretitek a halat.:)
bár halban a fiúk lehet, jobb tanácsot adnak..:)
(egy karácsony este gyertyafényes vacsira ezt csináltam, de a férj javasolta, hogy kapcsoljunk villanyt, jobban járunk..:D)

Pinka-Panka 2012.05.19. 17:47:09

@anica inkognitóban: bár ez Babettének szólt, de az utolsó mondatod megállja a helyét:)))
Jól tettétek:PPP

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 18:03:32

Szombat délutáni életkép: sziesztaidőben az egyik szomszéd nyírja a füvet, amint befejezi, kezdi a másik. Most a szembeszomszéd szegélynyírózik, jó hangosan - kellemes a teraszon, mondhatom...

bélabácsi2 2012.05.19. 18:05:11

@anica inkognitóban: füstölt szalonnát hová tetted belőle? ;)

@Babette_: küldök priviben egyet innen a gépemről, én úgy szoktam, igaz nem sűrűn, süllőcske hol van, mikor szükség van rá? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 18:15:52

@Mitzi von Küche: Megindult a kertszezon ... Én meg elővettem a permetezőgépet, hogy lefújjam a frissen kikelt fűről a tegnapelőtti vihar által ráhordott levelet. Igaz - csak 3 percig tartott. Erre a szomszéd is elővette a fűnyírót. Még mindíg megy. Hogy mi a francot nyír még???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 18:18:03

@Mitzi von Küche: Porzása normális, csak legyenek méhek! De szerencsére relatíve későn virágzik, így nem kap fagyot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 18:32:22

@gyvy: Az remek dolog, de még sohasem főztem. Viszont almát sokat, és van is pár liter birságyon néhány éve.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 18:35:09

@Andrass9: Miért nem lehet úgy, mint a németeknél, meg a svájciaknál, hogy fűnyírás ettől eddig ezeken a napokon, hétvégén tilos bármilyen hangos dolog a kertben (beleértve az autóporszívózást, stb). Eh, tudom, miért nem, csak idegesít. Most már garantáltan nem alacsony a tenzióm, mint délelőtt...

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 18:37:10

@bélabácsi2: köszönöm szépen. én is így szoktam, úgyhogy bingó:)
a trükköt is köszönöm:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 19:03:06

@Mitzi von Küche: Csinálok neked egy Mojito-t friss mentával a tavamból. Az biztos lenyomja a tenziódat :)
Ami pedig a "csendrendeletet" illeti, én is szeretném, ha csak hétközben pöfögnének a gépek. Errefelé legalább avart nem lehet égetni hétvégén!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.19. 19:14:16

@Babette_: nekem van téli változat, amikor héjában főtt krumpli ágyra teszem az elősózott ponty szeleteket és lecsós masszát teszek rá, 30-40 percig sütöm.
A nyári változatnál nyers krumpli karikák, nyers, elősózott hal, paprika-hagyma-paradicsom takarás, 60-70 perc sütés. Ez az utóbbi nagyon pazar. Az előbbi meg téli finomság.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.19. 19:15:47

@Mitzi von Küche: Ebesen van olyan helyi rendelet, h vasárnap se flex, se fűnyíró, se úthenger, se bontókalapács.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 19:22:01

@Andrass9: Milyen jó ötlet. Köszi!
@PO: Ebes egy jó hely!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:09:00

@Pinka-Panka: ja, tényleg..:D bocs, kint ültem az udvaron a napsütésben, elég nehéz volt úgy forgatni a laptopot, hogy lássam is, mit írok..:D
@bélabácsi2: biztos megettem kenyérrel, lilahagymával..:D

Pinka-Panka 2012.05.19. 20:17:44

@anica inkognitóban: sebaj, értettünk így is:))
holnapi menü?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:20:23

@Pinka-Panka: almaleves és bolognai maradék máról, anyóstól szállított töltöttkáposzta (:D) és spenótos-fetás lepényhalfilé (köretet nem tudom, de szerintem ez utóbbit csak én fogom enni, én meg holnap csak fehérjét..)
nálatok?

Pinka-Panka 2012.05.19. 20:23:45

@anica inkognitóban: megrendelésre kértek zöldborsó levest már friss bortsóból, répából...
és alighanem gombás karajszeletet főzök, nem bakonyiasan, csak tejfölösen és valamilyen olasz tésztát főzök mellé és uborka salátát kért a férjem...
Tudom nem kell a tejfölös ételhez saláta, de mi ahhoz is eszünk:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:28:03

@Pinka-Panka: én a makarónira is teszek tejfölt is, nem csak sajtot magamnak. de uborkasalátába is szoktam belekanalazni, sőt, szentségtelenítettem már meg marhapörköltöt is vele..:)
gombát és karajt töltöttnek szoktam csinálni.. csak megdinsztolom egy kis hagymán minimál fűszerezéssel, bele a húsba és panír.
két hét múlva végetér a diétám, utána ehetek vegyesen (déltől, délig gyümölcs), már fenem a fogam egy-két finom falatra..:)

Pinka-Panka 2012.05.19. 20:28:56

@anica inkognitóban: ja, finom a ti kajátok, bár én életemben annyi bolognait főztem a gyerekeknek, hogy én már nem vagyok oda érte...
Gyerekmenü bármikor, bármennyi = bolognai, húsleves, sült krumpli...:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:29:13

@Mitzi von Küche: Ebes amúgy is: nincsenek etnikai villongások, mivel a roma népesség aránya 0,00%

Pinka-Panka 2012.05.19. 20:31:46

@anica inkognitóban: még én sem ránthatok, így csak ilyen csusszanos ételeket főzhetek:(
Én is egy sajttal töltött, vagy kijevi csibemellet tudnék elképzelni magamnak...

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:35:01

@Pinka-Panka: az a baj, hogy magamnak én is másképp csinálnám, de egy válogatós gyereket, meg egy gyerekkorban parasztkonyhára szocializált (bár rendkívül toleráns és befogadó típusú) férjet kell valahogy úgy beetetnem, hogy ne törjön ki lázadás, mindenki kapjon valamit, éhenhalás ellen és azért élvezeti értékét is érezzék a dolognak..:D

Pinka-Panka 2012.05.19. 20:37:25

@anica inkognitóban: megértelek, hasonló a helyzet náélunk is, mi is ahányan vagyunk annyi félét ennénk, na ebbő találja ki a közös nevezőt...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:38:12

@anica inkognitóban: Részletezd már picit a lepényhal elkészítési módját. Nekem vörös sügérfilém van holnapra és még gondolkodom, hogy csináljam (de sütőben akarom, hogy ne kelljen állni mellette a melegben).
Ebes: igen, bizony. (Ismerősök ott vettek házat, gyönyörűen felújították, a partinak vége lett, a ház eladó...).

Pinka-Panka 2012.05.19. 20:40:04

@anica inkognitóban: szerintem ma lazsálhatsz a pultban, az urak este rangadót bámulnak..:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:42:02

@Mitzi von Küche: Mitzie-kém, ez annyira egyszerű lesz, hogy kiveszem a dobozból és beleteszem a fritőzbe..:D majd ha kezembe kerül egyszer nyersen, biztos kezdek vele valamit, de most ezt megláttam és 3 hívószó volt rajta(hal, feta, spenót), ami beindította a nyálelválasztásomat, nem gondolkodtam rajta, mit mondanának a "nagyok" :))
Ebesen kicsit magasak az ingatlanárak..ráadásul a férjem nem hajlandó innen költözni:(
@Pinka-Panka: én valamelyik nap a lóf×szt javasoltam egy ilyen vitás helyzetben.:) de nem kérték..:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:43:04

@Pinka-Panka: az az urak baja, én nőtársaságban is elvagyok :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:45:23

@anica inkognitóban: Én még nem láttam készen ilyet, de rögvest megvenném (hol kapható?).

Jó szurkolást az uraknak!

Pinka-Panka 2012.05.19. 20:46:14

@Mitzi von Küche: én pácolnám, elbírja a hagymaféléket jól (fokhagyma, újhagyma, snidling, petrezselyem, fűszerek, halfűszer, citromlé bőven.)
Olivaolaj és sütni, én teszek rá egy kis chilit is.

Pinka-Panka 2012.05.19. 20:47:15

@anica inkognitóban: Lehet az Ivó nap ennyire sikeres volt?:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 20:47:41

@Mitzi von Küche: Ladányban vettem Tescoban (Szoboszlón még nem láttam, vagy csak nem figyeltem), Royal Grrenland a márka, 250 gr, olyan 6-700 körül volt az ára, ha jól emlékszem.

váj mí 2012.05.19. 21:02:39

Na gyerekek, napokig nem voltam, nem tudom, mi történt kocsma-fronton. Előbb a másik bejegyzéshez szóltam, ennyire vagyok képben ...
Szóval, mi repül?

süllőcske 2012.05.19. 21:30:17

Süllőcske anyácskája szülinapján volt, ezért maradt le, például a ráczpotykáról. Ehhez még majd visszatérünk, most már nem aktuális, gondolom.

süllőcske 2012.05.19. 21:30:17

Süllőcske anyácskája szülinapján volt, ezért maradt le, például a ráczpotykáról. Ehhez még majd visszatérünk, most már nem aktuális, gondolom.

Hurri Kán 2012.05.19. 21:32:33

Eszem egy 3. tányérkával az uzsonnára főzött-sütött rakott tésztából. azt hiszem hamarosan rosszul leszek. :)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 21:38:58

én meg megpróbálom megdönteni a hátúszás világrekordját a kádban..:D

Ugyandehogy (törölt) 2012.05.19. 21:40:03

@süllőcske: aktuális, mert késő lett, így holnapra maradt.

bélabácsi2 2012.05.19. 21:58:29

@gyvy: száraz vöröset neki, de ne csajt, hanem bort! ;)

Hurri Kán 2012.05.19. 21:59:47

@bélabácsi2:
Ez nem a Waka-mester féle változat, küldöm majd a receptet, ha az istenek tanácsa úgy gondolja, majd posztolják. :)

bélabácsi2 2012.05.19. 22:00:09

@Babette_: süllőcske kommentje megint kétszer jött, lehet mára ki is írta magát innen, mint múltkor :(

bélabácsi2 2012.05.19. 22:01:28

@gyvy: oké, ezektől kitelik, hogy posztolják, nyugodt legyél

bélabácsi2 2012.05.19. 22:02:01

@váj mí: söröskorsó? bálna? mikor mi...

smithgerda 2012.05.19. 22:03:29

Hehe, látom, meg lettem említve :) Nahát szóval, anyukám évente 1x főz töltött káposztát savanyú káposztából, és füstölt húst is tesz bele. Na és én olyankor bűnözöm, mert abból mindig szoktam enni egy kicsit, igaz, kenyér nélkül ... Pedig a sertéshúst amúgy utálom, de ebben valahogy nem érződik, vagy nem olyan.
De az Andrásé nekem tényleg túl tömény lenne, úgyhogy nem lesz vascső :D
De én ma olyan falafelt és hummuszt ettem, hogy csak na!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.19. 22:13:23

@smithgerda: én istenbizony ezért a néhanapján elkövetett bűnözésért jobban csíplek, mintha soha :)

süllőcske 2012.05.19. 22:14:12

@Babette_: Po jól írta az évszakos különbözítést.
Ha igazán csucsu rácpotykát szeretnél, azt javallanám, hogy filézve legyen a ponty, 5 dekásra vágva, vékony szalonnába tekerve. A csontossából,szalonnazsíron dinsztelt hagymából paprikából , paradicsomból főzött, rövid levű alaplevet öntsd rá az előfőzött krumplira. Reá a pontyszeletek, sütöd, tejfel, pirul, kész.

süllőcske 2012.05.19. 22:22:09

@smithgerda: Bűnözzél azért, mert a hummusz sem szegény energiában. Mennyiség is mérlegelendő. A hüvelyesek sem számítanak a legemberibb tápláléknak.
Jó a szárma, hummusz, csak ne túl sokat együnk belőle és legyen elég friss zöld aznapra.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.05.19. 22:33:27

@smithgerda: az a vascső valójában pisztolycső akart lenni :D
A hummuszt imádom, szerintem finomat szoktam készíteni. De a falafel valahogy mindig túl száraz lett, nem próbálkozok már vele. Pedig azt is szeretem.

@süllőcske: én meg azt hittem, csónakázol, 9 körül hívtalak, a varjaknak örvendezve :))

Pinka-Panka 2012.05.19. 22:34:29

alighanem hosszabbitás lesz:) németéknek szurkolok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.19. 23:23:44

@süllőcske: Nagyon sok boldogságot anyácskád szülinapjára!!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.20. 00:04:33

@süllőcske: bocs, én ma nagyon figyelmetlenül olvasok, úgy látszik.. Még sokat és boldogat az anyukádnak! :)

@Andrass9: közben írom a mai alakításomat.. lassan kéne nekem egy rovat "hogyan lehet elrontani az elronthatatlan" címmel... több aspektusból is értek a dologhoz, de ma kajában "alkottam maradandót" ebben a kategóriában..:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.05.20. 00:49:18

@anica inkognitóban: Pedig az lehetne egy poszt sorozat is, ahogy megismertelek!

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.20. 08:39:19

@Benikuty: pálinkásat! bár mint látom, tejes lesz...:P:D
@Andrass9: és akkor még csak a főzésről tudsz...:( sokoldalú tehetség vagyok pedig elrontásban...:)

Benikuty 2012.05.20. 08:48:27

@anica inkognitóban: volt annak e tejnek előzménye is;)
Korán kelt szépséged:)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.20. 08:52:25

@Benikuty: ajjaj, macskajaj??:D
csengetésre keltünk, de kivételesen kulturáltan reagáltam le vasárnap reggel 8-kor..ha látnád, mennyire fúj most ez a fej, törölnéd a mondatod végét..:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.20. 09:08:07

@Benikuty: az pedig nem jó...
egész komoly filozófiai eszmefuttatást tudnék véghezvinni Charlie száma alapján, de nem szeretném, ha csoportos harakirit követnénk el, úgyhogy inkább csak meghallgatom és kész :)

Benikuty 2012.05.20. 11:14:50

@anica inkognitóban: arra céloztam, hogy erősen visszavettem az alkoholból, mert öregszik a májam, nem úgy bont, mint régen.
Charlie-t amúgy nem szeretem, csak ide illett:)
(meg aztán utálatos, morgós vén faszi vagyok, előnyeimről nem tudok)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.20. 11:26:39

@Benikuty: jaaa...hát, ha tudja az ember, mennyit tud inni úgy, hogy ne haljon bele másnap, az nem baj :)
én szeretem, csak lehet, át kellene állnom a gagyizene hallgatására, hátha nem gondolkodnék annyit.. :S

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.05.20. 11:48:02

@Benikuty: most, hogy jobban belegondolok, az utólag gondolkodás a káros, abban vérprofi vagyok..:DD
na, ne pszichoterápiázzunk már, nem is értem, miért vagyok itt, semmi problémám, doktor úr! :DDDDD

smithgerda 2012.05.20. 13:06:24

@anica inkognitóban: persze, nem vagyok én aszkéta, szoktam bűnözni, csak ritkán. Nálam nem úgy van, hogy minden alkalmat megragadok arra, hogy eltérjek a megszokott étkezéstől, és megmagyarázom magamnak, hogy most lehet, mert étterembe megyünk, vagy mert csajos este van, vagy céges nőnap, vagy kolléga szülinap, vagy házibuli, ilyenkor nem szoktam. Csak családi események alkalmával, ez jelenti az egyetlen kivételt, viszont olyankor mindig ;) Persze akkor is okosan :)

smithgerda 2012.05.20. 13:08:22

@PO: hááááát, én ezeket venni szoktam, nem készíteni. Annyira ritkán eszem, ráadásul egy kis adagot, hogy nem lenne érdemes. Férj nem szereti.
süti beállítások módosítása