Meséltem anyámnak mit főzök, mert meg szoktuk vitatni a menüt. Különben is: tőle tanultam főzni! (Sütni nem, abban én vagyok a jani). Történt, hogy már napok óta körömpörkölt ehetnékem van. Nem vagyok várandós, de azért vannak ilyen napjaim... Kivadásztam a fagyasztóból két szép adag körmöt, mert a szomszédasszonyt is meg akarom vele örvendeztetni, hiszen legutóbb Ő főzőtt nekem körömpörköltet!
Még az akciós időkből való a köröm, amikor 99 Ft volt kilója (NEM - ez nem a múlt században volt - a zacskón ott a dátum!!!) Találtam némi csontnélküli tisztított csülköt is (hát nem fantasztikus egy varázsdoboz a mélyhűtő??), valamint egy nagy adag oldalast - az meg a feleségem bűne, aki felirat nélkül pakol a frigóba :(. Ez utóbbit nem terveztem bele eredetileg, de gondoltam egy jó oldalas is fínom, ad húst is a cupákhoz. Na azt már eldöntöttem, hogy ebből pörkölt lesz, de "minek nevezzelek" ?
Anyám szerint hívjam vegyes pörköltnek. Jó, legyen. Csak nem fogok egy anyával vitatkozni? Amúgy sem találtam jobb elnevezést az ételre.... Hasonló ételt, mintha láttam volna pincepörkölt néven, de még nem ettem.
Akkor lássuk a receptet:
- 2 kg tisztított, perzselt és aprított sertésköröm (elég jól meghatároztam?)
- 40 dkg csont nélküli csülök, viszont az összes bőrrel, ami volt neki.
- 2 kg sovány sertés oldalas (vannak csodák, amikor ilyet is kap az ember lánya) - a képről lemaradt.
- 5 nagy fej hagyma apróra vágva
- kb 15 dkg füstölt szalonna, amit a szomszédtól kunyeráltam, mert már nem volt itthon.
- 15 dkg bacon - mert az viszont VOLT a hűtőben.
- 2 pici fej (FEJ!) fokhagyma
- 2 ek csípős bátyai paprika,
- 2 ek édes valamilyen piros paprika - ez is tájjellegű, csak nem emlékszem, honnan van.
- 2 ek só
- 2 ek majoranna
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk frissen őrölt bors
- 1-2 üveg száraz vörösbor. A mennyiség a szakács huzatára van méretezve.
Az apróra vagdosott szalonnát, bacont és a szalonna héját egy szép nagy fazékban kiolvasztottam. Amikor már pörcre sült a szalonna, akkor beleaprítottam kis füstölt sonkát és valamennyi csípős kolbászt, amit szintén a mágikus hűtőben találtam, ezt később megbántam, mert nem nagyon illett a pörkölt ízéhez, dehát a jó pap is folyton tanul, nemhogy én.
Úgye, nem is sok? Valameddig kavargattam,, de az energiáimat a sok hagyma aprítására kellett szentelnem. Ha pörkölt, akkor nálam SOK hagyma - attól is sűrűsödik a szaftja.
Az is elkészült, és ment a sonka-kolbász mix után a fazékba. Most jól megsóztam, és fedő alá kényszerítettem az ízeket. Érdemes volt, mert a hagyma szépen megpárolódott és a füstölt áru is megfőtt.
A neheze most jön: a hagymás-sonkás keverékhez hozzá kell adni a pirospaprikákat valamint a fokhagymát, ami könnyen odakozmál. Ha valaki nem szereti olyan csípősen, akkor a csípősből elég egy evőkanál is. Megpirítottam, majd adtam hozzá 1 dl száraz vörösbort (nekem is meg kellett kóstolni egy pohárral). Ezt addig piritottam, amig elpárolgott. Az akciót megismételtem. Harmadszor már nem mertem, mert túl sok csordogált le a gigámon menet közben.
A fazék most már kész volt a körömre és tartozékaira. Először belezúdítottam a tisztított köröm darabokat. Jól megforgattam a paprikás-hagymás zsíron, hogy csak úgy sercegett! Amikor már nagyon sercegett fogyasztottunk mindketten egy kispohár vörösbort. Kétszer is! Ilyen szépre pörköltem:
Amikor minden szép piros volt, akkor belement egy cseresznyepaprika (opcionális, mert csíp, és síma zöldpaprikával is helyettesíthető), valamint egy közepes paradicsom (ez utobbi mostanság elég vacak, lehet ki kellett volna hagyni). Fűszernek meg 2 ek majoranna, 1 kk őrölt kömény és 1 kk frissen darált bors ment bele. Sót annyit tettem, ahogy én szeretem.
Kavargattam még, hogy piruljon. Ki tudja meghatározni, hogy éppen megpirult? Mert nekem még nem sikerült! Moshatja szegény feleségem az ingemet ... Most éreztem úgy, hogy megérett az idő az oldalas stratégiai elhelyezésére, amiről persze már nem készült kép. Egy ideig még kavartam, de végül forró vízzel öltöttem fel. Jó alaposan összekevertem, ízre teszteltem kanállal.
Most pedig - éjfél lévén - rotyoghat reggelig, Nem fogom pesztrálni!
Reggel 8, ébresztő fel! mégy volt lélekjelenlétem a fazekat lefotózni:
De már a tányért, amiből reggeliztük ezt a csodát, már elfelejtettem. A szomszédasszony is megkapta a szép adagját, a maradék pedig dobozokban a mélyhűtőben landolt. Anyámnak is van félretéve egy szép dobozzal, elvégre keresztanyja lett az ételnek.
Most is kinéztem az éjjel a tavacskámra, ami dzsungellé akar változni:
Hiába kritizáljátok a receptet, nem kaptok belőle! Még Gerda sem!
Az utolsó 100 komment: