Vendégposzt - gyvy
Négynapos hétvége, húsvétról eltett sonkalé, adott volt hát, hogy bablevest főzzek belőle. Az alábbi recept nagymamám bátyjától származik. Annyit változtattam rajta, hogy csülök helyett füstölt comb került bele.
A hozzávalók:
500 ml Becherovka
750 ml rozé, száraz, üzemi hőmérsékletűre beállítva
Húsvéti sonka leve
500 g tarkabab
400g füstölt comb
fél szál enyhén csípős, füstölt kolbász
két-két sárga és fehérrépa
egy-két fej hagyma
csipetke
Fűszerek:
Só, bors, édespaprika, babérlevél
Az elkészítés:
A sonkalébe, amit némi vízzel is felöntöttem, feltettem az előző este beáztatott babot, és a megpucolt, de egyben hagyott fej hagymát. Az elején sózom, borsozom, pirospaprikázom, de a kolbász miatt még visszafogottan + néhány babérlevél.
Kb. fél-egy óra fővés után került bele a füstölt comb. Került volna, ha bele nem rakom elején, mivel elfelejtettem, hogy kicsit később kellett volna. Amíg a comb és a bab együtt fő, iszunk, majd elkészítettem a csipetke tésztáját. Ezután felkarikáztam a kolbászt, a zöldségeket. Először lepirítottam a kolbászt zsírjára, majd a kolbász helyet cserélt a zöldségekkel, immár azok pirultak tovább a kolbász zsírján.
Közben fröccs –meleg volt a konyhában- kiszaggattam a csipetkét, a kolbász zsírján megpirult zöldség is ment a levesbe, a kolbász zsírjával együtt, majd a kolbász is. A kolbász után az elkészült csipetkét is beleborítottam, ekkor történt a végleges fűszerezés is, kiegészítve némi fokhagymával. Amikor a csipetke már majdnem megfőtt, berántottam a levest, és az utolsó pár percre karikáztam bele zöldpaprikát. Ha a majorannát megtalálom, paprika helyett az ment volna bele.
Ezt a fajta bablevest én csak kis ecettel, de tejföl nélkül szoktam enni.