Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Antik

2012.04.16. 07:00 Waka

Eleink konyhája a mai ízlés számára meglehetősen szokatlannak tűnik. Jókai ezt írta egy korabeli szakácskönyv olvastán: „Úgy látszik, eleink nem csupán kívül viseltek a tagjaikon páncélt, de a gyomruk is bádoggal volt kibélelve.” Sőt, nem csupán gyomor, de a szájpadlás is kellett ezekhez a borban főtt, ecetben pácolt, irgalmat nem ismerő szigorral agyonfűszerezett falatokhoz. És mindig csak hús,, egyre csak hús és hús; leves majdnem soha, tészta alig-alig, főzelékből legfőképpen káposzta, melyről Apor Péter azt írta, hogy: „A káposztánál a magyar gyomorhoz illendőbb étket nem tartának az régi időkben.”

A gyilkos erejű fűszerek olyan garázdaságot vittek végbe a gyomorban, hogy sürgősen borba kellett őket fullasztani. Hogy az ivás miként történt, Apor Péter azt is leírja. Mélységes megvetéssel nyilatkozik a palackról és pohárról, ilyesmi nem volt úri asztalra való. Ellenben: „...két kézzel beadják vala az asztalhoz az nagy veres fazék bort, két kézzel veszik az asztalhoz be, két kézzel fogván, úgy hajtják vala fel, úgy isznak vala, mégis jóízűen esik vala.” A gyümölcsnél hosszú szájú kotyogós üvegekből meggypálinkát ittak; ez jelképezte a kegyelemdöfést a sáfránynak, borsnak, gyömbérnek, szegfűszegnek, szerecsendiónak. Tiszta szerencséje volt a régi magyar konyhának, hogy a paprikát akkor még nem ismerték.

A károlyfehérvári szabócéh mesterasztalának ételsora számos helyen fellelhető az Interneten, ezért inkább ez alábbit osztom meg veletek.

Gróf Thurzó Szaniszló galgóci úri asztalánál 1603. január 1-jén ezt az ételsort tálalták fel:

Ebéd:

  1. Tehénhús tormával

  2. Kappan mézelt tésztával

  3. Leves, kenyérrel, kolbász

  4. Kecsege sóba

  5. Gyümölcsös lével biber (hód) farok

  6. Indiai tik (pulyka)

  7. Borjúbél tejbe

  8. Báránytüdő tiszta borssal

  9. Bárányhús lemoniával

  10. Lúd tiszta borssal

  11. Borjúhús ispékkel

  12. Savanyúkáposzta tehénhússal

  13. Lúd sütve

  14. Apró madár disznóhús pecsenyével

  15. Császármadár sütve

  16. Pástétom

  17. Ostya béles

  18. Apró pástétom

Vacsora:

  1. Lúd rántott liszttel

  2. Kappan vagdalva

  3. Viza tiszta borssal

  4. Bárányhús ecettel, sályával

  5. Csíkkáposzta lévbe

  6. Borjúhús tiszta borssal

  7. Kecsege éles lével

  8. Kappan sütve

  9. Tehénhús pecsenye

  10. Karórépa tehénhússal

  11. Rántott hal vajba

  12. Lúd-címer sütve

  13. Disznóhús pecsenye

  14. Tehénhús petrezselyemmel

  15. Fánk vajba

  16. Ostya béles

  17. Szilva tortáta

  18. Nyúl fekete lével

 

Végezetül egy recept.

Tehénbél fejér ispékkel:

Az tehénbélt forrázd ki, más tiszta fazékban föjön az leve, az mely vízbe kiforráztad, szűrd el hogy az ganéjbűzt vegye el, tiszta hideg vizet önts reá és abból abáljad ki, mint annak az módja. Az kéznél való tiszta lévbe vess kövér szalonnát, amikor immár fél fővésben volna, hogy szerszámát meg akarod adni, az vöröshagymát hámozd meg, hányd tiszta vízben, tiszta asztalon mesd meg azt, petreselyem levelet is, az szalonnát is vedd ki az bél közül, metéld az hagyma és petreselyem közé, szép fejér cipót hámozz meg. Verd az bél közé addig, míg az szerszámot megvágod, az cipót is vágd az szerszám közé, mint annak a módja, vesd rá az bélre, borsold, gyömbérezd és sózzad meg, igen sürű ne legyen az leve, mert nem jó, add fel, mikor az ideje.

Gyanítom, hogy ez végül is egyfajta hajdani pacalleves lehet, hamarosan összedobok valami hasonlót, és beszámolok róla.

Ez úton mondok köszönetet Ráth-Végh István és Radvánszky Béla szerzőtársaimnak, akiktől az egészet nyúltam.

270 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr344440110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 07:27:03

Éljen május másodika is! :-)

A legjobb dolog, ami a pacallal történhet, az a pacalleves.

Öreg Sam 2012.04.16. 07:29:14

Jóóó reggelt!
Próbálom régieschről magyarra forditani,nem is olyan nehéz.
Szerintem a két menüsor mai napig vállalható.

Pinka-Panka 2012.04.16. 07:39:33

@Öreg Sam: jó reggelt:)
vállalható? hát ezt meggondolom, de érdekes a választék...
jót derülök a régies hangzású neveken (tehénhús:))

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 07:40:26

Na végre, felébredtetek, már unatkoztam!

Pacalt nem eszem meg,a cikkért gratula!

Pinka-Panka 2012.04.16. 07:42:38

@dömbi: szia:) én se eszem meg
ellenben ma rántott csirkemell lesz és krumplipüré, brokkoli krém leves, saláta...
Nálatok?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 07:43:59

@Öreg Sam: én ezeket az ételeknek a receptjeit már többször böngésztem. Ne hidd, h olyan könnyen vállalható. Ha az akkor szokásos fűszerezést szolídabbra is vesszük, ma kissé szokatlan ízek kerekednek ki.

Öreg Sam 2012.04.16. 07:51:54

@PO:
Én elsősorban az alapanyagok vállalhatóságára értettem bááár,hódfarkat régen láttam :)
Én istenbizony venném a bátorságot,végigkóstolnám.
A pacallevesről talán már meséltem.Nagyon szeretem,de itthon soha sem sikerült rekonstruálni a kintit.Később egy erdélyi vendégmunkásom mondta,tuti biztos azért,mert ott ciberével savanyitják :)

Hurri Kán 2012.04.16. 08:05:28

Jó reggelt! :)

Eleink tudtak élni. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 08:06:57

@Pinka-Panka:
Azt hiszem fondü. Van itthon 8 féle sajt, el kéne már pusztítani. Kezd erőteljes pálott penna szag terjengeni a hűtőből.

1kutya 2012.04.16. 08:07:50

pacal jó, szeressük! most megpróbálom harmadszorra is értelmezni a receptet, aztán asszem feladom. valaki egy fordítást???

1kutya 2012.04.16. 08:08:22

@gyvy: ne kívánd te azt az életet!

Öreg Sam 2012.04.16. 08:16:52

@dömbi:
Lavorban csinálod a fondüt?
8 féle sajtból 5 dekájával is 40 dkg fondü lesz,erre meg az egész falut meg lehet hivni :))

bélabácsi2 2012.04.16. 08:20:33

@1kutya: "Verd az bél közé addig, míg az szerszámot megvágod,"
Mit nem lehet ezen érteni ??? :)))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 08:27:09

@Öreg Sam: én is korpaciberével savanyítom, de erről már írtam tavaly nyáron. Nagy szívás.
Én kaptam Erdélyből olyan DELIKÁT terméket, amely ezt az oláh ecetet váltja ki. Az a neve, h Borş Magic. Természetesen van benne Na-glutamát :-))) Ezt is kipróbáltam, nem rossz. De ha hagyományőrző módon főzök, akkor nem használom.

Én egy félelem és gáncs nélküli lovag vok, én is szívesen kipróbálnám ezeket a kajákat.

Öreg Sam 2012.04.16. 08:29:22

@bélabácsi2:
Az akkori szóhasználat szerint a "szerszám" fűszerszám volt :))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 08:29:49

@Öreg Sam: @1kutya: @bélabácsi2: @anica inkognitóban: óva intek minden debrecenit, vagy Debrecenben kalandozót, hogy a zsibogós kínai pacalt kipróbáljátok! Szar, ha mondom. Én csak félig, a kutyám meg egyáltalán nem ette meg.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 08:32:14

@1kutya: @Öreg Sam: a meghámozott cipót a bél közé verni azt jelenti, hogy lében beáztatni és szitán áttörve hozzáadni, sűrítésként.

Öreg Sam 2012.04.16. 08:32:27

@PO:
A pacal bizalmi kérdés,csak a sajátomat,max. az öcsémét eszem meg :)

Öreg Sam 2012.04.16. 08:37:15

@PO:
Naja,ezt nem is kell leforditani,nekem átjött.

1kutya 2012.04.16. 08:37:52

@PO: zsibogós kínait nem eszem.

@Öreg Sam: azért tudok egy-két helyet, ahol jól főzik, de zömmel én is a sajátot, vagy a sógorét fogyasztom.

1kutya 2012.04.16. 08:40:20

@PO: aha. én feladtam, maradok a pörköltnél:) levest meg eszek odakint, ahol nálam autentikusabb személyek elkészítik nekem és már csak a kanalat kell belevernem:-DDD

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 08:45:14

@bélabácsi2: fűszer(szám)
ha ez lett volna a kérdés..

:)

bélabácsi2 2012.04.16. 08:45:16

@PO: a kutyának több esze volt :) egyébként én is jártam már úgy macskával, hogy egy szagminta után nem ítélte ennivalónak a neki adott maradékot, pedig falánk dög, akkor már tudod milyen érzés, mikor már te ettél belőle az állatnak meg nem kell :)

@Öreg Sam: értem én ;) nekem se kell lefordítani :)

bélabácsi2 2012.04.16. 08:49:26

@Babette_: Ráth-Végh-től gyerekkorom óta legalább 3-szor olvastam ezeket, sokat gondolkodtam már ezeken, úgyhogy értem, csak viccelődtem. :)

tartetatin 2012.04.16. 09:30:59

Czikk jó, számomra csak irodalmi értékű, szilvatortáta jöhet :)

tartetatin 2012.04.16. 09:33:08

@dömbi: fondü jó ötlet ebben a téliesre fordult időben. Ha már zoknit és lencse nincs áprilistól :)

tartetatin 2012.04.16. 09:34:29

@Öreg Sam: én mindig 60-80 dekából csinálom (compté, beaufort meg ami van) és elfogy 2-3 személyre...

tartetatin 2012.04.16. 09:36:35

@tartetatin: comté inkább
miaza mézelt tészta?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 09:36:41

@tartetatin: én is várom már nagyon a szandál szezont :-)) Tavaly október elején még rövid nadrágban jártam néhány napig.

tartetatin 2012.04.16. 09:41:28

@PO: rendeltél már genmaicát? úgy látom, még nem indult be a pult :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.04.16. 09:43:52

van egy régi, talán 1870 körüli magyar-franczia(!) szakácskönyvem, abban pl le van írva hogy hogyan kell a teknősbékát szakszerűen elpusztítni. forró lapáttal.... elszorult a szívem.

Benikuty 2012.04.16. 09:47:52

Mikor legutóbb nyolc bárányt vágtunk, a hentes konyhakészre csinálta a gyomrokat. Na abból aztán isteni lett a pacal, csak ugye kevés.
Jó reggelt! Jó szar, pálinka nélkül:)

Öreg Sam 2012.04.16. 09:49:56

@tartetatin:
Étvágyatokkal nincs baj,már látom... :))
Nekem ritkán van alkalmam fondüzni,egyedül nem lehet.Amikor meg van alkalom,hamar megtelek a forró sajtmixtől.(meg a kötelező jófajta csontszáraz fehérbortól) :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 09:54:25

@tartetatin: mivel a genmaicha tea nem eredetvédett, ezért én magam állítom elő. Barna rizsből, aha ;-) meg fehér teából. Ezt később majd úgy kommunikálom, hogy őszinte, szexi, kézműves genmaicha. Valamivel meg kell indokolni a relatíve magas árat :-D

Vándorpatkány 2012.04.16. 09:57:44

Jó reggelt, pályinkával vagy anélkül. Hatásos volt a tegnapi kökénytea.
Még megboldogult leánykoromban első nagy szerelmem először hívott el hozzájuk vasárnapi ebédre. Anyukája aranyosan feltette a kérdést, hogy ugye én is nagyon szeretem a pacalt, mert direkt az én tiszteletemre szerezték. Hozzáteszem, hogy akkoriban szigorú, elvakult, térítős vega voltam... De nagy úr a szerelem, hősiesen megettem a pacalt.
Amikor elkezdtem rendszeresen főzni, nagyanyám '42-es háztartástan tankönyvét használtam szakácskönyvnek, a mai napig megállja a helyét.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 10:02:21

@Babette_: melyik részét? A pacal-bevállalósat? :-)) Vagy a tenyérizzadást? Vagy a vegafeladást?

tartetatin 2012.04.16. 10:04:56

@PO: az ok hogy te csinálod, csak tarthatna a blogkocsma pultja is, hogy ne csak pálinkát lehessen rendelni reggel :)
Nálam ma reggel mangólasszi volt meg 5 deci narancs (tegnap este meg unicum :(

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 10:05:05

@Vándorpatkány: @PO:
az önfeladást.
francba, hogy mindig beleesünk

Öreg Sam 2012.04.16. 10:05:22

@Babette_:
Én meg a szerelmet utáltam mindig a pacalban.
Azt csak hideg fejjel lehet jól csinálni :D

tartetatin 2012.04.16. 10:07:07

@Vándorpatkány: jól próbára tett, asszem pacalt első találkozáskor nem főznék... csak ha gonosz szándékok vezérelnének :)

1kutya 2012.04.16. 10:07:36

@Öreg Sam: meg sok borral (mármint a szakácsba:)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 10:08:04

@tartetatin: a genmaichát a blogkocsmának is csináltam, de nem sok teasznob jár erre. Én is csak a borisszák között számítok ekkorának :-)))
Kérjél és én készítek neked egyet.
Babette, te nem kérsz?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 10:09:02

@tartetatin: csak én vagyok ekkora tapintat, h egy vendég előtt mindig feltérképezem, hogy mi a mozgástér?

süllőcske 2012.04.16. 10:12:21

A régi kínai konyha ennél sokkal, de sokkal meredekebb. Olvassatok el egy császári étkezést a tigrispénisszel, meg Hu Vej konfucionista testének pácolt felkarizmával együtt.
Az ómagyar ételeken egyébként jól megfigyelhető az ázsiai eredés. Egyértelmű a főtt, vagy rövid lében párolt, pörköltes ételek többsége, szemben a nyugati, a sütést kedvelő konyhákkal.Jellegzetes még az édes-savanyú és pikáns ízkontrasztok jelenléte.
Egyébként egy sereg XVII.-XIX. sz-i kaját megfőztem már, és nagy élményeket szereztem. Szokatlan hát, de én igen merész vagyok. Összeáll az a kép csak próbálni kell. Olyan ez, mikor először hallasz beszélni egy igazi csángót, alig érted. De ha odafigyelsz egyszer csak bekattan, és tudsz csángóul, ómagyarul.

tartetatin 2012.04.16. 10:12:38

@PO: hát igen... büdössajt, pacal, kocsonya, birka előtt illik puhatolózni
Azér' muris, hogy a srác sem jelezte maminak, hogy vpati vega :)) ott lehet a kutya elásva

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 10:13:09

Sose bírtam még olyan szerelmes lenni, hogy csak megkóstoljak bármit is, amit egyébként látni se bírok.
@tartetatin:
Itt megint hó esik.
@Öreg Sam:
Majd jössz, és kapsz fondüt, de tényleg laktatós kaja. Az emésztőgödreim pampognak, szerintük nem étel hús nélkül.

tartetatin 2012.04.16. 10:14:29

@süllőcske: "Hu Vej konfucionista testének pácolt felkarizmával együtt"
jól olvastad, nem a karizmáját pácolták?

Vándorpatkány 2012.04.16. 10:16:18

@PO: na most végre utánanéztem, mi az a genmaicha, ha simán serpenyőben szárazon megpirítom a barnarizst, az úgy jó lesz?
Annak idején a '80-as években nem volt mindennapos a pacal, ők nyilván szerették, hosszas utánajárással szerezték direkt erre az alkalomra. Egyébként azóta is többé-kevésbé hús-nem-evő vagyok, de létezik az ún. "szociális húsevés", amikor az ember nagyobb lelki, szociális stb. kárt okoz magának meg a környezetének azzal, ha ragaszkodik a húsmentességhez, mintha pl. megeszi a kedvese anyukája által szeretettel készített pacalt.

Vándorpatkány 2012.04.16. 10:17:12

@dömbi: 18 éves voltam, ez talán mentő körülmény.

tartetatin 2012.04.16. 10:17:36

@dömbi: akkor esetleg egy kis fondue bourguignonne vagy pierrade?

Öreg Sam 2012.04.16. 10:19:49

@dömbi:
Leszel te még olyan szerelmes,(belém)hogy szivlapáttal tolod be a pacalpörköltöt lágy kenyérrel! :DD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 10:31:30

@Vándorpatkány:
Jajjj, ne mentegetőzz, igazán becsülendő a hozzáállásod.
@tartetatin:
Nem cifrázzuk, fondü, meg maradék genovai szalámi.
@Öreg Sam:
Na, erre még én is kíváncsi vagyok. Kezd el a projektet.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 10:38:29

@Vándorpatkány: nem biztos. Amikor már vagy 5 féle rizzsel kipróbáltam a pörkölést, azok nem hozták az ismerős ízt (eredetit ittam először). Aztán tttt elárulta, hogy barna rizzsel kell. Mikróban is jól sikerült és serpenyőben is, sok kipattogott szemmel. Később, nem tudom, miért, nem pattognak, de az íz ugyanolyan kellemes, pörkölt rizsíz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 10:59:36

@PO: nagyon száraz rizs kell hozzá és forró vas serpenyő. A bádogban csak megég. Állandóan kevergetni kell, hogy egyenletesen melegedjen.
Mikróba pedig barna papírzacsiba tedd, amit bezársz.
Amúgy ez volt a szegények teája Japánban régebben, mert a rizs olcsóbb volt, mint a tealevél.

tartetatin 2012.04.16. 11:01:51

@Andrass9: én az utolsó felöntés után megeszem tealevelestül...

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 11:03:40

@Andrass9: én meg azt hittem, azért nem pattog ki, mert túl száraz :-)) Így még áztatott-szárított figurával is próbálkoztam.

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 11:04:57

@PO: nem, drágám, a teát nem szeretem, a pirított rizs levéhez meg nem fűlik a fogam...

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 11:05:46

@süllőcske: nem akarsz te ilyesmiről írni nekünk egy posztot? érdekes lehetne.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 11:13:49

@Babette_: nem addig van az, Babette barátom! Majd' elfelejtettem, miért csoszogtam oda a zenegéphez! Hát, finom, alter zenét hallgatni. Van itt egy olyan banda, amit úgy híttak, hogy Kispálésaborz? Na, olyat hallgatnék én!

www.youtube.com/watch?v=p_BsyEZYwmw

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 11:15:39

@Babette_: oszt' a koktélokat (mind a kettőt, amit tudok), szereted-é? Mert ha nem, akkor velem ritkán futsz össze itten a kocsmában :-)))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 11:17:06

@tartetatin: úgy, úgy!
Olyan nevetségesnek tartom, mikor valaki teavendégem talál egy mákszemnyi tealavelet a csészében és inkább nem issza tovább :-)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 11:20:51

@tartetatin: Huh - ennyi finom kaja emlegetése beindította a pavlovi reflexeket és elővettem egy adag lefagyasztott körömpörköltet, főztem hozzá krumplit és "laza körömpörköltet" reggeliztem! Egy csapás a fogyókúrának ..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 11:25:20

Waka úr! Nagyon jó a poszt. A tehénnek az belét nem igazán enném, de nagyon gusztán van a recept megfogalmazva.
Nem tudom feltűnt-e, de mindkét ételsor azt sugallja, hogy disznóhúst nagyon módjával ehettek annak idején. Rokonszenves egy étlap ebédre és vacsorára is - azt hiszem majdnem mindent megpróbálnék belőle (vagyis még mindég éhes vagyok).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 11:25:58

@Babette_: Egy virgin strawbery daiquiri rendel!

süllőcske 2012.04.16. 11:27:12

@Babette_: Lehet, van kedvem hozzá.
De innét hová fogunk továbbvándorolni? Anna játszóterére, vagy hogy lesz ez? Mondja el nekem valaki, olyan hülye vagyok ehhez, meg le is maradtam tanácskozásaitokról.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 11:29:10

@Andrass9: te még csak most reggeliztél? Én meg már veszem elő az ebédet. Kubai leves. Ettől a bácsitól ismerem:

www.youtube.com/watch?v=dXmQCBeOKTA&list=FLQWQw9FKHxueOAemaRXcZIQ&index=137&feature=plpp_video

Igaz, én kacsanyakból főzöm.

tartetatin 2012.04.16. 11:29:13

@Andrass9: én ma kimchit gyártok:) (nem a malackarajos recipe alapján, immár...bár tőlük tanultam). Ha nagyon kívánós vagyok, indiai gyömbéres chili vagy kimcsi a perverzióm (akár kapucsínó után is...)

Öreg Sam 2012.04.16. 11:30:01

@süllőcske:
Quo vadis?
Hová vándorolnál?
Nem érzed jól itten magad?
Irj egy posztot a halakról,azzal többre megyünk! :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 11:34:46

@süllőcske: Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk? Törzskorcsmának ez nagyon jó, hetente kibaszott 7szer frissülő tartalom??? Meg aztán járok én más krimókba is. De az a marhakoncról elnevezett hely már nem kocsma. Totalspicc.

süllőcske 2012.04.16. 11:34:46

@tartetatin: Bepácolták az egész manust. Akkoriban szokás volt Kínában jeles személyiségeket megenni.
Az a helyzet,hogy az ételek szimbolikája nyomott legtöbbet a latban, jin,jang szerinti hovatartozása, "gyógyhatása", a színe többet számított, mint a humánum európai szemmel nézve, a ponty akkor friss, ha tátog a tányéron, meg ilyesmi.

tartetatin 2012.04.16. 11:50:08

@süllőcske: Delicatessen, Zöld hentesek, Delicatessen megvolt :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 12:03:23

Ettetek már murmit?
Szerencsére résen voltam, és nem ettem meg.

Benikuty 2012.04.16. 12:08:52

@PO: az, hogy Annácska a "konc" szót rosszul használta, őt minősítette. A konc a hátsó végtagból kinyert hús.
A táfelspicc tehát nem is konc, nem is kocsma, azért be lehet nézni, de én ott eddig csak lerágott csontokat találtam, ez van.
Kocsmázni pedig ide járok, s bár nem vagyok egy nagy kocsmatöltelék, remélem sokáig.
De ez már más történet, és a kocsmák várható élettartamáról szól.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 12:10:40

@Babette_: Ha a leves nem is, de a többit valóban meg tudnám enni.
Marhabendőt életemben egyszer ettem egy vietnámi étteremben, ahol a helybéli pho levesnél kérdezték, mit tehetnek bele. Én meg meggondolatlanul azt mondtam, hogy mindent. Csak a cilantro-koriander levél nem izlett - de a mezei poloskát mindig is útáltam.
A hús, az inak, a pacal (lehet, hogy belek is) 1mm vékony szeletekre volt vágva, így jó időbe telt, amig a mintájából és állagából felismertem mi micsoda. Finom volt, köszönöm, de nem kérek többet. (Ez gyermekeink udvarias válasza egy-egy nemszeretem fogás után.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 12:21:35

@süllőcske: Nem szeretnék továbbállni.
Elég sokk volt látni, mennyire is értékelte a karaj az olvasóit. Nekem a kivagyiság nem kenyerem.
Énbennem alázat és tisztelet van az olvasók és kommentelők felé, hiszen az igazi értéket ők adják a bloghoz a különbözőségükkel és hasonlóságukkal.
Nagyon örülök, hogy itt vagytok, kommenteltek és remélem jól is érzitek magatokat.
Igen tehetséges szerzőtársak vállaltak részt a kocsma üzemeltetésében és remélem bírjuk majd szuflával és "hetente kibaszott 7szer frissülő tartalommal" ahogy PO társunk megjegyezte.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 12:22:55

@tartetatin: Nekem egy gyors Thai leves, amit sokszor megkívánok (a reggeli körömpörkölt előtt is azt ettem)

tartetatin 2012.04.16. 12:26:20

@Andrass9: a thai valahogy kimaradt az életemből. Miso viszont jöhet :)

tartetatin 2012.04.16. 12:37:06

@Andrass9: parázs presszót biztos ismered. Most nyílt egy pici helyük a Jókai utcában, még nem próbáltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 12:40:57

@tartetatin: Én majdnem vidéken lakom, és ritkán megyek be a városba. Azért egyszer megnézem. Miso-t este-éjjel iszom egy pohárral, ha nagyon éhes vagyok. A háziorvosom eltiltott a kajától este 6 után.

váj mí 2012.04.16. 12:42:59

Áúúú, pacal! Én azok táborához tartozom, akik még a szagát sem. Ha csak meg érzem a pirított párolt murok szagát, inkább kifordulok a konyhából.
Viszont, nem lehetett könnyű anno vegának lenni ...

Köszönöm mindenkinek a tippeket a budapesti látnivalókról. Bár az időjárás nem volt éppen ideális, sikerült az ajánlott helyek közül is eljutni párra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 12:45:39

@váj mí: A lényeg, hogy a vendéged jól érrezte-e magát!

1kutya 2012.04.16. 12:46:27

@váj mí: hát, ha "arra" a szagra gondolsz, az régen rossz. a rendesen megtisztított és megfőzött pacalnak nincs az a szaga.

skylla 2012.04.16. 12:51:46

@Andrass9: meg szabad kerdezni, miert?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 12:56:21

@Andrass9: Te, kézedel, engem meg az öregedő pasiktól tiltott el. Azt mondja, a fiatalabbja sokkal jobb hatással lenne rám. Mondtam, rendben, akkor magához

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 12:56:41

@Andrass9: Te, kézedel, engem meg az öregedő pasiktól tiltott el. Azt mondja, a fiatalabbja sokkal jobb hatással lenne rám. Mondtam, rendben, akkor magához se jövök többet!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 12:59:58

Ez meg mi akart lenni?

Egyébként meg hol az ANCI?

skylla 2012.04.16. 13:02:44

@dömbi: az elsö valtozat jobb volt ;)

1kutya 2012.04.16. 13:07:06

@dömbi: biztos bizottságosdit jáccik megenn a melóhelyen, de a tulaj meg az üzletvezető itt van:) Inni valamit?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 13:14:39

A majdnem murmi ebéd után, nem is tudom. 1 camparit friss naranccsal, ha van, ha nincs jó lesz bele a tonik is.

1kutya 2012.04.16. 13:18:40

@dömbi: narancs van, Micike hozott spanyolból:)

váj mí 2012.04.16. 13:27:00

@Andrass9: Nagyon remélem, ő azt állította, hogy 'nagyon'. Mellesleg ajánlom is neki, mert olyan izomlázam van, hogy ihaj!

@1kutya: Azt a szagot csak egyszer, életre elég volt. Amikor éttermeztem nagy kondérokban főzték, és igen tömény volt, különösebb zavaró szag nélkül is.

süllőcske 2012.04.16. 13:41:58

@Andrass9: Közben volt egy kommentem, de a gépem rosszalkodott, benyelte, na mindegy, azt írtam feleslegesen bonyolult körmondatokkal, hogy jó itt.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 13:45:56

@dömbi: fodrásznál voltam, bocs.
mondjuk, hogy a fiúk észre sem vették, az jellemző..:/ :PD

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 13:58:00

@váj mí: mit keresne egy pacalban a murok???

Benikuty 2012.04.16. 13:58:10

@anica inkognitóban: itthon én sem szoktam, máshol meg nem merem:)

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 13:59:52

ebédre főztem egy palmenyit, spenótos-túrós-fokhagymás töltelékkel, meg egy kis paradicsomszósszal..

várok ötleteket a paradicsomszósz helyére, valahogy nem volt vele harmóniában.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 14:00:55

@Benikuty: a gyereknek a múltkor mutatom a letört körmömet.. oda sem nézett, úgy mondta: nagyon szép lett az új körmöd, anya! :DD már pasi....:DD
egyébként a Viagra is azért nem fogy, mert otthonra drága, idegenbe meg nem kell..:P:DD

na, renitenskedést befejeztem, gyorsan kiteszem a pultra szokásos piátokat, aztán adminisztrálok egy keveset....

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 14:03:41

@Babette_: valami tejfölös-sajtos cuccot hozzá?? nem tudom mit, ez a spenót-túró-fokhagyma önmagában is olyan komplettnek tűnik..:)

váj mí 2012.04.16. 14:04:30

@Babette_: Te, én azt sem értem, mit keres a pacal a konyhában? De a levest arról indítják, az ziher.

Benikuty 2012.04.16. 14:04:33

@anica inkognitóban: ezért kapós a Cialis, mert drága ugyan, de hosszú a hatása, hasznos itt is, máshol is:D

Benikuty 2012.04.16. 14:05:54

@váj mí: van elég keresnivalója, elhiheted.

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 14:06:09

@anica inkognitóban: de valami cucóka (=szósz, hogy ne legyen fojtós) kell rá...

@tartetatin: aha

@váj mí: jahogy a leves.

tartetatin 2012.04.16. 14:06:33

@Babette_: a tésztáját te gyúrtad pikkpakk?? és ha csak szimplán olvasztott vajjal/parmezánnal. Spenótos cuccot én is sajnálok bepirosítani.

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 14:08:03

@tartetatin: hát igazság szerint nem egészen én, hanem a dagasztógép.
a rohadék parmezán olyan drága, hogy a szívem szakad meg.

tartetatin 2012.04.16. 14:08:17

@Benikuty: "beszedte már az e hetit?" :)

tartetatin 2012.04.16. 14:10:34

Mongyő!!! Nálam elment az utolsó 20 berc összes kommentje. Szemlélek ki a zablakon, de sehol a helikoffre...

váj mí 2012.04.16. 14:14:12

@Benikuty: Én inkább elhiszem, mintsem megegyem.

@Babette_: Hát ja, én főleg azzal kerültem kapcsolatba. Náthás napokon onnan tudtam, hogy pacal van a menüben, hogy a konyhai kisegítőnek narancssárgák voltak az ujjai.

Daró 2012.04.16. 14:14:23

Cialis? Viagra? Így is az őrületbe kergetem az asszonyt, hát ha még táplálnám is a dühöt... :-)

tartetatin 2012.04.16. 14:16:24

@Babette_: pici is elég. vajas zsályás (pici) parmezános szósz nekem bejönne.

váj mí 2012.04.16. 14:16:37

@Daró: Hm, te dühnek becézed? ;)

Benikuty 2012.04.16. 14:17:37

@Daró: Maga most dicsekszik, vagy panaszkodik?

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 14:17:39

@tartetatin: igazad van, ez a zsálya jól hangzik, szeretem úgyis.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 14:18:12

@Benikuty: nem szakértem a témát, bocs.:DD
@Babette_: valami olyasmi mint a francia hagymakrémleves, csak sűrűbb és rövidebb??hmm?

tartetatin 2012.04.16. 14:18:15

@Benikuty: természetesen általános alanyt használtam, ezért is magázódtam.

tartetatin 2012.04.16. 14:24:21

@Babette_: vagy valami laza tejszínes-kéksajtos szósz, nyami, megyek enni

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 14:24:31

@anica inkognitóban: hagymalevest én csak unortodox módon tudok és szeretek és biztosan nem megy egy fokhaymás tésztához:)))

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 14:26:51

@Babette_: nekem ez a kettő mindenhez..:) alacsony is vérnyomásom, még amikor szétvet az ideg, akkor is..
de igazad lehet, csak ötletelek..:)

ahelyett, hogy dolgoznék??????!!!!!!

Daró 2012.04.16. 15:16:26

@Benikuty: Dicsekszik de ferdít, mivel úgyse tudja senki ellenőrizni. Meg a webkettőn mindenkinek akkora a libidója és egyebe amekkorát mond :-D

BariKarika 2012.04.16. 15:39:58

@Babette_: kremsajt szosz :) bar en vagy vajjal vagy kis olivaval locspocsalnam meg, sajtba snidling, tudom soknak tunik a zold de jo hidd el nekem...most csorog a nyalam...

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 15:40:40

@anica inkognitóban:
Jó lett a hajad. Gondoltam, hogy valami csajos programod van.

Öreg Sam 2012.04.16. 15:44:42

@Babette_:
Nálam a rokfort szósz mindent visz,igaz,cserébe a fokhagyma mérsékelt,vagy elhagyós :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 15:45:01

@anica inkognitóban:
Ahogy kell. Más hajáról tudom osztani az észt! Az enyémet lassan 1 éve nem látta fodrász.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 15:46:43

@dömbi: ha hazajössz, levágjam?:)) volt csoporttársam (egyszem fiú a csapatban) még fősuli után egy évvel is eljött Nyíregyről, hogy nyírjam meg..:)
mondjuk, a színekkel merészen bánok, de ha bevállalod, a pasid új nőt kap vissza...:D;)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 15:53:18

@anica inkognitóban: Na látod, nálunk ez a probléma, a vágás. Megszokták, hogy seggig érő hajam van, 6 éve levágattam derékig, hát baszki, belebetegedtek. Azt mondták ronda rövid! Sokáig nem jöttek ki velem az utcára.

Vándorpatkány 2012.04.16. 16:04:24

@dömbi: mindenkit szívből csodálok, akinek hosszú haja van. Én egyszerűen nem bírom elviselni, mindig magamnak vágom, és az évek során egyre rövidebbre. Olyan jó kis bevonulós frizurám van (katonaviselt ivócimborák biztosan emlékeznek rá, hogy rajta volt régen a behívón, hogy négy centinél nem hosszabb hajjal kell megjelenni), viszont az az előnye, hogy bátran lehet a színekkel próbálkozni.

váj mí 2012.04.16. 16:05:07

@Babette_: Húslevesben főtt marha, szimpla sós főtt krumpli. Mit meg nem adnék érte ...
Jóvanna, nem egy gumiabroncsos kaja, de szeressem

váj mí 2012.04.16. 16:08:45

@Vándorpatkány: A hosszúval is lehet színeket variálni. Én pár tincsen szoktam kipróbálni. Legfeljebb levágom, ha nagyon nem gyerebe.

Öreg Sam 2012.04.16. 16:15:31

@váj mí:
Én hetente egyszer a szokásos reggeli tusoláskor viszem magammal a nyirót,és letarolom a fejemet.
No ezt szinezd be!
Ha 1 mm-nél nagyobb a hajam,már zavar,ugyanakkor szakállas vagyok :))
Ezt fejtsd meg ezoterikus alapokon! :D

1kutya 2012.04.16. 16:19:04

@Öreg Sam: neked befestené a szakálladat:-DDD

Vándorpatkány 2012.04.16. 16:21:10

@Öreg Sam: legszívesebben én is ezt csinálnám, persze szakállat nehezen tudnék hozzá növeszteni. A körmömet sem voltam képes soha megnöveszteni, mindig tövig vágom, ha már egy kicsit hosszabb, megbénulok. Volt régen olyan udvarlóm, aki megkért, hogy a kedvéért növesszem meg a hajam, mert csak úgy a nőies. Na akkor már inkább pacalt eszem pacallal.

Öreg Sam 2012.04.16. 16:23:23

@1kutya:
Azt meg nem hagyom,mert ilyen szempontból egy genetikai csoda(selejt) vagyok. A hajam sötét barna,bajszom fakó,szakállam hófehér :))

1kutya 2012.04.16. 16:25:52

@Öreg Sam: sajnos az enyém is egyre jobban fehéredik, pedig érezhetően fiatalodok. nem értem?:-DDD

váj mí 2012.04.16. 16:27:15

@Öreg Sam: Mér' pont ezoterikusan, he?
Különben te vagy a legegyszerűbb eset, akár mintákat is lehet festeni a felső fejedre változatos színekben.

@1kutya: Akár szálanként is ;)

Öreg Sam 2012.04.16. 16:30:48

@Vándorpatkány:
Az extrém körmű csajokat tépett száju,hasitott körmü egyedeknek szoktam titulálni, (már cizelláltan,hozzám méltón)ez egyszerübb megfogalmazással rendszertanilag a tehén :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 16:45:21

@skylla: 2-es típusú cukorbetegség, amihez le kell fogynom vagy 15 kilót. 2 hónap alatt 5 kiló, szóval még tart egy darabig.
@tartetatin: Az is van, de arra van Controloc tabletta vagy Losec kapszula.
@dömbi: Tőlem amúgysem nem kell félned, nem zavarom meg @Öreg Sam: -el való románcodat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 16:52:25

@süllőcske: Nagyon örülök, és remélem sokáig leszel a társunk.
Posztot is szívesen látnánk tőled - jókat írsz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 16:53:15

@anica inkognitóban: Én nem szoktam szólni, csak egy símogatással ellenőrzöm, maradt-e haj :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 17:00:00

Na én akkor el kivételesen dolgozni. Jók legyetek!!!

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 17:01:10

Na, beestem, megjöttem, a kommenteket majd később... Anica, egy aszalt szilvás Unicumot légy szíves, folyósítsál nekem... nem kell EU-komform, legyen csak fél deci! vagy tudod, mit? Legyél retró és rögtön szto grammov! :-)) Mit látok? Új frizurád van? Na! hogy kiszúrtam! ;-)

Na, ma korábban jöttem be, a műszak előtt még az utcán felseprem a járdát, összeszedem a csikket :-/ Te András, nem kellene ott hátul egy becsületkasszás illegális dohányzó helyet kialakítani? A fasz kivan ezekkel az elpöckölt csikkekkel! Aszongya egy haverom, miközben beletemette a földbe, hogy na, ez elbomlik! Nem bomlik el, mert már rég nem vattából van, hanem valami szintetikus szarból!

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 17:03:44

@Vándorpatkány: Nekem a röviddel az a bajom, hogy sose volt lelkierőm fodrásznál ülni, hallgatni a sok nyomoronc nyikogását. Színe olyan amilyenre a szüleim csinálták, azon nem váltóztatok.
@váj mí:
Húslevesben főtt "tehénhús" mint a posztból kiderül.
@Andrass9: Nem is hagynám, résen vagyok, nehogy lemaradjak valamiről.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 17:19:02

@dömbi: légy nyugodt, ha hozzám jöttél volna feleségül, én is pömpögtem volna, ha ilyen terrort csinálsz!
Az egyik exem sokkal ravaszabb volt. Azt mondta, h azért kell rendszeresen visszavágni belőle, mert "töredezik" és a "fodrásznő aztmonta". :-))

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 17:31:00

@anica inkognitóban: volt olyan osztálytársam középiskolában, akit 4 éven át én nyírtam! :-)) Amikor katona voltam, akkor is, ő főiskolás volt. Később a szomszéd koleszban lakott, úgyhogy... :-D

A seregben is domborítottam, de egy szép vasárnapon lehúztam a rolót. Szombaton délután a hazamenőket visszazavarták a kapuból, hogy hosszú a hajuk. Én példás reakcióidővel megnyírtam a sapkából kilátszó részeket, vagy 3 órán át ment ez. Éreztem, h szívatnak, a kapunál rájöttek, h valaki nyír keményen.
És amikor ezek a srácok visszajöttek, senki nem volt, aki megköszönje. Se szóban, se egy rúd mákosbejglivel (bezzeg ősszel még sok anyuka küldött nekem ilyet!).
Akkor azt mondtam: kapjátok be! Máskor menjetek fodrászhoz!

Hurri Kán 2012.04.16. 17:36:04

Jó reggelt. :)
Egy hajnali frissítő rendel. :)

@PO:
Márhogy miből kellett visszavágni? :)

Öreg Sam 2012.04.16. 17:41:36

@PO:
Bazz,ma már a vatta sem vattából van!
Emlékszem,anno decibel zsenge gyermekkoromban a vattában lehetett találni mag-maradványokat,az még igazi volt.
Arról már nem is beszélve,hogy jófej tanárunk vezette kémiaszakkörön csináltunk nitroglicerint,amit csakis valódi gyapotvattával lehetett felitatni :)

Vándorpatkány 2012.04.16. 17:46:55

@dömbi: hát ezért vágom és festem magam - magam. Nem dicsekvésképpen, de tök jó a séróm, sokan kérdezik, hogy hova járok vágatni, eléggé megdöbbennek az emberek, mikor mondom, hogy géppel vágom magamnak. (A lányoknak is én vágom, trendi tépett frizurákat, csak épp nekik hosszú, ez mondjuk úszásnál nekem elég szívás volt, mikor még én szárogattam nekik...)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 18:04:19

@gyvy: ööö, az első tipped. Tehát a haját ;-)

@Vándorpatkány: remélem, fekete! Legalábbis sötétbarna! :-))

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.04.16. 18:16:32

@Babette_: Murok= sárgarépa. Erdélyben és máshol is jó a marha ételekhez.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.04.16. 18:17:57

Indiai tik az szerintem gyöngytyúk (ha nem lett volna még) A pulyka a múlt század elején terjedt el, Amerikából.

Disznóétel azért nincs, mert akkor még nem volt disznótartás.

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 18:18:45

@Öreg Sam: mióta ettem igazit, nehéz helyzetben vagyok itt vidéken...

medvedr 2012.04.16. 18:21:02

@Öreg Sam: Én hasonló vagyok, bár a hajam is szürkül, de a szakállam már fehér. Mindig izélnek, hogy vágjam le, de hát a hagyomány az hagyomány.

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 18:22:00

@hajdul: igen, tudom.
de pacalpörköltbe nem való, én meg azt értettem.

tartetatin 2012.04.16. 18:27:20

@hajdul: még akkor sem értem az indiai jelzőt, valamikor a 18.sz. közepén kezdték gyarmatosítani.

tartetatin 2012.04.16. 18:28:48

@Babette_: remélem, nem gödölyét főzöl vacsira...

1kutya 2012.04.16. 18:29:44

@PO: ezen en is kiakadtam minap a bank elott. Hamust kirakni nem lehet, az szerintuk szebb, hog delben mar 30 csikk van az ajtoban eldobalva:(
Hog szulne suncsaladot, aki ezt rendeletet kitalalta.

tartetatin 2012.04.16. 18:31:08

@PO: nem ártana valami "happy hours" tabló se, hátha más is betéved :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.16. 18:31:25

@hajdul: Ráth-Végh így írta, mivel az egészet loptam, nem tisztem a forrást korrigálni.
Nagysasszony, egy rozé kisfröccsöt, ha kaphatnék.

1kutya 2012.04.16. 18:31:35

@hajdul: en nem mertem beirni, mert feltem, hog lehurrognak:-)

tartetatin 2012.04.16. 18:32:33

@Babette_: jajne...ráadásul Móricnak sem lesz kisbarátja...

1kutya 2012.04.16. 18:40:48

@tartetatin: jo, majd felvetem a legkozelebbi vezetosegin, hog ilyet osztogassunk ajandekba az ugyfeleknek:-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.16. 18:44:45

Őse az Észak-Amerikában ma is megtalálható vadpulyka (Meleagris gallopavo). Háziasítása i. e. 1. évezred elején kezdődhetett, valószínűleg mexikói indián népek által. Írásos bizonyítékok szerint Európába a spanyolok hozták be. Hazánkba a török közvetítéssel került a 16. században, és indiai tyúknak hívták. II. Lajos király említi is egyik levelében, amit a milánói herceg követének írt.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 18:57:45

@PO: intravénásan kéred az aszaltszilvás unikumot??:)
@Waka: megint azt? kóstolj már valamit..:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 19:01:44

@PO: Na jó, de ilyen korban már nem való a hosszú haj, meg a mini szoknya se. Még valami fiatal hejre menyecskének néznek. Különben is, most már csak váll alá egy kicsit ér. Négyszer mentek el mellettem, mikor levágattam, nem ismertek meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.16. 19:07:48

@anica inkognitóban: Egy kuplung koktélt kérek 3 cl kék curacao, 3 cl Malibu, 3 cl vodka, 1 dl őszilé, 3 jégkocka alaposan összerázva.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.04.16. 19:08:34

@anica inkognitóban: ezt kivételesen jobb szeretném orálisan, merthogy le is nyelném :-))

@dömbi: ez a vállig érős ez jó, ez tetszik! :-)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 19:08:42

@1kutya: Ha adsz egy ilyen, elmegyek hozzád ügyfélnek.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 19:09:25

@Waka: nem keverve?:DDD
@PO: jaj, összekevertem, a kávét szoktuk úgy..:DD

Öreg Sam 2012.04.16. 19:10:23

@hajdul:
Ezzel a murok/sárgarépa dologgal azért (óvatosan)vitatkoznék.
A murok az én ismereteim szerint őse lehetett a sárgarépának,inkább cukorrépára hajaz.
Feltételezem,hogy a természet,meg a tudatos nemesités választhatta ketté.
Bááár,az is melehet,hogy csak etimologiai kérdés.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.04.16. 19:22:02

@Öreg Sam: @anica inkognitóban: Valóban. Egy ismerősöm fotóján láttam muroklevest, s sárgarépának tűnt. Végül is egy család vagy mi? (Nemzetség)

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 19:24:54

@hajdul: be kell valljam, elbuktam volna a 2000 forintos kérdésen, ha az úgy szólt volna, mi a murok...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.16. 19:27:37

@Öreg Sam: Ez a sárgarépa kérdés nem egy egyszerű dolog. Amennyire én tudom, a sárgarépa fehér. Volt. Valami buzgó holland kertész, az éppen trónon lévő Orániai házból származó uralkodó tiszteletére nemeítette ki a narancs (Orange/Oránia) színű répát. A fejlett Nyugaton lehet kapni olyan répa-magkeveréket (Dzsémiolivér villogott is vele), amelyben a fehértől a cékláig minden féle szín megtalálható. Nekem is volt tavaly fekete nevű, cékla színű répám, de a FOODAPEST-en láttam (ettem is) fehéret.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.04.16. 19:31:07

@anica inkognitóban: A murok és a sárgarépa rendszertanilag ugyanaz a faj: Daucus carota. A sárgarépa ennek alfaja subspecies: sativa) Valaha kertészetet is tanultam, s a minimumkérdés (belépő vizsgára) zöldség latin nevek, kár és kórképek, latinul. Hogy jól megtanuljuk érthető jelentést kapcsoltunk melléjük: Bothynoderes punctiventris= Botos deres puncis

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 19:35:04

@hajdul: értem,most már csak a sport és a föci lehet buktatós :)
(a tanulási módszered jó, így jegyeztettem meg a csoporttársakkal olyan fogalmakat, mint pl. "hatósági aktus"..:D a'sszem, nem szorul magyarázatra :D)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.04.16. 19:35:58

@Waka: Az nem esne túl jól, ha a céklaszínű répa megfestené a húslevest. Merthogy a sárga azért színezi Tegnap Hugh Fearnley-Whittingstall módra gyártottunk húslevest, ütős volt mint a furkósbot.
Régebbi sültek csontját eltettük, s azzal készült az alaplé+friss csont+zöldségek+marhafarok. A lé és a marhafarok kivételével kuka, majd újabb zöldséggel készre főztük. Mint a tömény borostyán.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.16. 19:38:02

Nálunk a Tinca tinca, meg a Vimba vimba volt többek között, no meg a jó öreg Dermatomices saprolegnia. Elsőben, félévkor lökni kellett fejből. Szegény dísznövénykertész barátnőm bezzeg évente magolt vagy háromszázat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.16. 19:39:46

@hajdul: Salátába használta, zöldséghámozóval vékonyra szelve, valljuk be, abban azért jól mutat.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2012.04.16. 19:40:23

@anica inkognitóban: Főleg, hogy a hatósági aktussal rendszeresen találkozunk. (Jó lenyomat az M1-en vasárnap esténként futó "Munkaügyek" mű. Tudom most ki leszek tiltva, mert az igazi blogger füstjelből informálódik és a szórakozás a vadászat előtti tánc.

"Sorsoljuk ki mindenkinek a helyét! Azt úgy nem lehet! Miért a bírságot is úgy szoktam'"

"Megbírságoltak, hogy nem voltam kikötve, nem volt rajtam védősisak! Mikor én egy csavarboltban vagyok eladó"

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.16. 19:41:11

@hajdul: Nem hangzik rosszul, mintha barnamártás készülne, sült csonttal.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 19:43:44

@hajdul: :DDD nos, ezen inkább döntést (határozat, végzés stb.) értünk, de a szakkifejezéshez vizsgázó társaim azóta egy jótestű egyenruhás képét is kapcsolják..:DDDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 19:58:44

@Waka: Itt is lehet kapni, ilyen vetőmagot. Szép színű, és finom, sztem édessebb mint a normál sárgarépa.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.16. 20:05:54

@dömbi: Egyszer hozhatnál, ha erre jársz.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 20:38:45

@Waka:
Ok, holnap veszek. Jó a színes, vagy csak céklás legyen?

1kutya 2012.04.16. 20:40:31

@Waka: én leragadtam a Subcoccinella vingintiquatuorpuntata-nál:-DDD

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 20:45:22

@Waka: 27-én megy haza a fiam, ha elviszi feladja postán az jó, még el tudod ültetni, vagy én megyek május közepén? Nézzek még más tarkát, vagy különlegest is?
Ha jó, kérek címet, nevet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 21:06:14

@anica inkognitóban: nos, pontosítsunk.
közigazgatási aktusok: az igazgatási tevékenységek közül a jogi hatású cselekmények.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.04.16. 21:07:19

@Waka: Töröm a fejem, hogy kapod meg időben, de akkor se ér oda előbb, ha holnap feladom.
Tényleg, 1 csomag elég?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 21:09:03

@Babette_: igazad van, de ide nagyjából elég ennyi pongyolán, nem...?

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 21:11:05

@anica inkognitóban: ahogy olvastam, nektek inkább pongyola nélkül;)))

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 21:15:22

Itt van Mitzi from Barcelona (mint Manuel a Wacak Szállóból). Narancsot nem hozott, csak 3 pár cipőt...
Waka, szép cikk, imádom a nosztalgikus dolgokat.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 21:17:51

@Mitzi von Küche: ó, viseld egészséggel! :) de jó, hogy itt vagy..:)))

1kutya 2012.04.16. 21:25:29

@Mitzi von Küche: pedig számítottunk a friss narancsra:)

cipő fontos! tudom! jól vagyok idomítva:-DDD

tartetatin 2012.04.16. 21:30:20

@Babette_: értsd: remélem nem faljátok be vacsira a napokban született kiskecskét, egyrészt cuki, másrészt Móric barátja. De nem fontos amúgy egyáltalán, csak úgy eszembe villant, kár ennyi szó érte.

Ugyandehogy (törölt) 2012.04.16. 21:32:41

@tartetatin: hát na. a gödölyéket nem szokás, mert azoktól jön majd a kiskecske meg a tej.
a gidákat, ha nem tudom eladni, akkor bizony megesszük.
a Móricnak meg ott van a másik két kutya barátnak. a kecske munka lesz neki, hogy terelgesse, mert én már kék-zöld vagyok tőlük, amikor ki-be terelem őket.

Hurri Kán 2012.04.16. 21:39:20

@anica inkognitóban:
A kellemes enyhe téli időre való tekintettel ittam volna egy jó forró habos kakaót, de ha nem, hát nem. Akkor egy rozéfröccsöt kérek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 21:42:39

@gyvy: Az tőlem is kaphatsz. Kedvencem amúgyis és akkor koccinthatok veled.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 21:42:52

@gyvy: főnököt kérdezd, van-e habos kakaó, én nem voltam délelőtt, nem tudom mi van kszleten...üzletvezető is itt kódorog, de nem kommunikálunk, úgy veszem észre.. biztos másnapos, mert kissé morcosnak tűnik..:D
biztos ami biztos, azért a fröccsöt ideteszem eléd..:D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 21:43:41

@Andrass9: főnök, akkor a kocsikulcsodat elrakom, ma már nem fog kelleni..:D

Hurri Kán 2012.04.16. 21:46:06

@Andrass9:
A rozéfröccs? :)

@anica inkognitóban:
Hálám örökké üldözni fog. :D

1kutya 2012.04.16. 21:48:00

@anica inkognitóban: kakaót nem iszunk (pfejjj) fröccsöt kűttem gyvy-nek fénypost, úgyhogy nyugodtan megnézheted a valóvilágot:-DDD

1kutya 2012.04.16. 21:48:54

@gyvy: otellófröccsöt kapsz! rozé nincs!:)

Hurri Kán 2012.04.16. 21:51:19

@anica inkognitóban:
Ha üldöz, akarni fogod, hidd el. :DDD

@1kutya:
Ezt az erőszakos kocsmárost. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 21:55:11

@gyvy: mondd már el az új haverodnak, hány részt néztünk a VV-ből, miközben folyamatosan kommenteltünk...:D
@1kutya: ha bunkó vagy, inkább ne szólj hozzám, jó az úgy is, eddig sem sírtam miatta...:P

Hurri Kán 2012.04.16. 21:57:12

@anica inkognitóban:
Én egyet sem. Hogy Te mennyit néztél, azt nem tudom. :D

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 22:01:06

@gyvy: sacckábé kettőt, amire Cápa kényszerített pszichológiai terrorral..:D közvetítenem kellett, mert írás közben háttal volt a tévének..:DDD

süllőcske 2012.04.16. 22:19:26

@Waka: A Tinca Tincát én sósvízben főzve szeretem, és te?

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 22:21:16

@gyvy: hozz inkább valami zenét, mert már kezd a fejedbe szállni és hülyeségeket beszélsz! :):PP
@1kutya: jó érzékkel tudsz felbosszantani, tudod?? kapsz te is egy fröccsöt, ha nem szólsz be...:):P

süllőcske 2012.04.16. 22:24:55

@anica inkognitóban: Anica drága, már egy csöppet bepáleszóltam, kissé meggilletődött állapotomra mit javasolnál e korcsmában?

süllőcske 2012.04.16. 22:31:47

@anica inkognitóban: De uccsó! Ma már ezt vagy hatszor mondtam ma, persze mindég adódott valami szakmamegbeszélési mérföldkő, amúgy köszi, hopp, sectio divina!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 22:33:16

@anica inkognitóban: Áhhh - szerintem egy buksi simi megoldaná és szép álmai lennének ....

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 22:36:24

@süllőcske: egy hálás vendég...:)))
@Andrass9: ha harap, morog, nincs fülvakargatás. ennyire egyszerű az élet..:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 22:39:04

@anica inkognitóban: Nem tudom hogy van ez, de nálam nem morog sem nem harap. Ötlet?

süllőcske 2012.04.16. 22:45:47

@anica inkognitóban: Hálás vagyok, hogy eredeti nő van itt.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 22:56:59

Szám: 1111111/2012.
Üi.: Fné (Tel……..)
Tárgy: Andráss9 ev. kereskedő Blog.hu székhelyű kereskedő „Blogkocsma” elnevezésű üzletének működési engedélye

HATÁROZAT

Blogváros Jegyzője mint I. fokú kereskedelmi hatóság Andráss9 Blog.hu alatti székhelyű egyéni vállalkozó kereskedő részére fenti cím alatti üzlet működésével kapcsolatosan benyújtott kérelmének helyt adok és a működési engedélyben szereplő üzletet 1111/2012. szám alatt nyilvántartásba veszem és erről az igazolást kiadom.
Jelen határozattal Andráss9 ev. kereskedő részére a BLOGKOCSMA elnevezésű üzlet működését a következő adatokkal engedélyezem:

Üzlet elnevezése: BLOGKOCSMA
Üzlet címe: www.blogkocsma.blog.hu
Üzemeltető neve: Andráss9
Üzemeltető székhelye: www.blog.hu
Adószáma: 0000000-2-00
Statisztikai számjele: 00000000-0000-000-09
Cégjegyzékszáma: 0000000

Az üzletben forgalmazott engedélyköteles termékek:

dohányáru

Döntésem ellen a kézhezvételt követő naptól számított 15 napon belül lehet fellebbezést benyújtani, amelynek illetéke 5.000 forint. A fellebbezést a Megyei Kormányhivatalnak címezve, hatóságomnál kell benyújtani. Elektronikus úton a fellebbezés nem nyújtható be.

Indokolás

Andráss9, www.blog.hu alatti székhelyű egyéni vállalkozó kereskedő kérelemmel fordult hatóságomhoz, melyben www.blogkocsma.blog.hu (hrsz.0000) alatti címen lévő kereskedelmi egység üzemeltetésére megfelelő működési engedély megadását kérte.

Az ügyfél a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm.rendeletben ( a továbbiakban Rendelet) foglalt kötelezettségének eleget tett és csatolta az előírt mellékleteket.
Az üzletben a bejelentésköteles termékeken kívül a rendelkező részben megjelölt engedélyköteles termékek forgalmazása történik.
Mindezek figyelembevételével a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban Ket.) 71-74.§-ai, valamint a Rendelet 10.§ (4) bekezdése alapján,a rendelkező részben foglaltak szerint határoztam.
A tevékenység végzése során továbbra is be kell tartani az eredeti működési engedélyt kiadó határozatban szereplő szakhatósági állásfoglalásokban foglalt előírásokat.

A jogorvoslat lehetőségéről szóló tájékoztatásom a Ket. 98.§ (1) bekezdésén, a 9.§ (1) bekezdésén, valamint 102.§ (1) bekezdésén alapszik.
A fellebbezési illeték mértékéről az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 29.§ (2) bekezdése szerint adtam tájékoztatást.

Határozatomat a Rendelet 2.§-ban biztosított jogkörömben eljárva hoztam meg.
XXXXX 2012. április 16

XXXXXXX
jegyző

A határozatról értesülnek:

1. Andráss9 ev. , www.blog.hu
2. Szakhatóságok
3. Irattár

süllőcske 2012.04.16. 23:01:36

:Mondom, hogy eredeti nő.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.16. 23:11:16

na, megyek ráncot simítani, jó éjszakát! :)

süllőcske 2012.04.16. 23:13:25

@anica inkognitóban: Leányrablás tekintetében nem vagyok fogas, csak kicsi süllőcske, meghúzom magam a gyökérnél, majd akkor rabladozok, ha kijózanodtam.Pá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 23:14:23

@süllőcske: Ez már több, mint nő! Sajnos ő már született jogász :) Képes volt kiállítani az engedély csak dohányárura, amikor a kérelemben alkohol és tea is szerepelt!
Persze, mert minden alkalommal újabb engedély kiállíttatását fizetteti meg velem :(
Sajna övé a hatalom - mit csináljak. Vagy bezárok, vagy szolgálok ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.04.16. 23:16:38

@anica inkognitóban: Tisztelettel köszönöm, hogy engedélyezte a dohányáru forgalmazását.
Ez már az állami dohány eladási koncesszió rendelet érvényesítése?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.17. 06:35:47

@süllőcske: Talán egyszer, ha ettem, valami nagyon vegyes halászlébe főztük bele a Kis-Balatonon. Annyira szép hal, nincs szívem megenni, inkább visszaengedem.
@Mitzi von Küche: Örülök, hogy tetszik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.04.17. 06:36:41

Egy kávét, meg a kis szilvát kérexépen, csak nem szondáznak a kapun.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.17. 07:48:58

@Andrass9: nem vagyok jogász, úgy sejtem, Babette-nek több köze lehet hozzá, én csak annak kistestvére vagyok :)
a többi nem engedélyköteles, csak bejelentés..:P:D
@Waka: a szilva az gyümölcs, gyümölcsöt enni reggelire, az meg egészséges :D

süllőcske 2012.04.17. 09:05:23

@anica inkognitóban: Nekem most az audttej esik jól, tegnap miatt. khhmm, Anica, bocsi, ha nem túl illendően fogalmaztam a halleányrablást, ívási, akarom mondani ivási idő volt.

süllőcske 2012.04.17. 09:15:06

@Waka: Ma már én is visszaengedem ezt a nedvzöld-arany, narancsszemű csodát.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.04.17. 09:21:01

@süllőcske: nincs miért :D
igyad azt az aludttejet, másnaposnak lenni nem egy felemelő élmény..:D
süti beállítások módosítása