Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Azon a párnán alszok, amit a sajátkacsámról szedtem le. Sőt van vadkacsatoll párnám i... (2020.02.18. 16:14) Remek teriyaki szósz házilag
  • Andrass9: @Fenyvesy László: Az asszony most meg egy kis kocsonyaalapot próbált eldugni az én fagyasztómba :)... (2020.02.18. 15:09) Angus marhacomb steaknek?
  • jegeskaveee.: @kobold63: Mert a szakemberek nagy tömegben, futószalagon csinálják három nap alatt. (2020.02.17. 09:21) Húsfüstölés házilag kicsit komolyabban
  • vörösbor(de)minőségi: @jegeskaveee.: aaaaazigen! @kobold63: változatosan lehet cifrázni-ez tény :) (2020.02.15. 21:52) Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs
  • 1kutya: csirkeszárnyat csak is a saját magam által kreált pácban áztatva, bő zsiradékban ropogósra sütve. ... (2020.02.14. 20:53) Csirkeszárny és krumpli
  • Waka: @élhetetlen: Sajnálom a frizsidert meg a madarakat. (2020.02.11. 20:01) Csirkepaprikás vajas nokedlivel

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (68) alma (29) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (36) babérlevél (35) bableves (3) bacon (36) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (50) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (254) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (5) búzafinomliszt (25) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (31) citromlé (37) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (6) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (50) csiliolaj (2) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (13) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (24) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (19) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (13) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (22) cukor (125) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (33) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (52) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (22) fehérbors (46) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (94) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (379) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (8) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (6) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (46) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (64) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (7) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (76) gyömbér (105) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (280) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (40) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (76) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (10) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (15) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (25) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (24) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (17) kömény (70) köménymag (16) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (25) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (139) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (18) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (14) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (12) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (45) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (100) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (80) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (49) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (14) olajbogyó (7) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (116) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (49) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (25) paradicsompüré (29) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (135) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (73) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (24) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (39) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (65) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (48) sajtfonat (2) sajtok (2) sake (3) saláta (6) salátaöntet (6) salotta (45) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (142) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (248) sodó (3) sólet (2) sonka (18) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (17) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (28) spenót (41) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (10) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (31) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (9) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (55) szerecsendióvirág (42) szezámmag (10) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (19) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (80) tejfel (56) tejföl (79) tejszín (82) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (191) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (203) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (14) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (19) vöröshagyma (111) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (35) zellerlevél (31) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (68) zöldség (3) zsálya (38) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Remek teriyaki szósz házilag

2020.02.18. 07:00 Andrass9

Legutóbb megigértem, hogy posztolom a (szerintem) tökéletes teriyaki szósz receptjét.

29.jpg

Ezt a szószt a nagylyánynak készítettem, mivel nagyon izlett nekik az első változat is (főleg, mert nem olyan édes, mint a bolti).

6 komment

Címkék: mandarin méz fokhagyma szójaszósz gyömbér petrezselyem salotta barnacukor almalé szezámolaj citromhéj mogyoróhagyma kukoricakeményítő rizsbor sake

Angus marhacomb steaknek?

2020.02.15. 07:00 Andrass9

Feleségem befutott 4 darab biztatóan márványos külsejű marhával. Az egyik nem volt annyira márványos, azt magának vette :)

Az Angus marha nekem eddig sikeres volt - tényleg szaftos lesz, de a "top round" vágás valahogy nekem nem asszociál steakre, hisz ez végül is marha comb, ami a rágósabb húsok családjához tartozik.

33.jpg

Minden esetre biztató volt, hogy állítólag 21 napig érlelt húst kaptunk.

29 komment

Címkék: krumpli bors vaj rozmaring olivaolaj cheddar csirkemell filé marhacomb top-round

Csirkeszárny és krumpli

2020.02.12. 07:00 Waka

No meg persze néhány más hozzávaló, no de ne szaladjunk előre.
Ehhez az ételhez is a körülmények szerencsés konstellációja kellett. Egyrészt ugyebár az, hogy muszáj volt főzni valamit, hiszen enni azért kell. Másrészről azon a héten éppen akciós volt a csirkeszárny a városszéli ötbetűsben. Vettem is legott vagy három kilót, hiszen nem minden nap dobálják négyszáz alatt az ember után. A szárnyvégeket levagdostam, jó lesz valamikor egy csirkealaplébe vagy pörköltbe, hiszen azok szinte könyörögnek valami jó bőrös-csontos összetevőért. A maradékot szintén szétvágtam, és kétfelé osztottam. Az egyik adag szintén ment a fagyasztóba későbbi felhasználásra. A maradékot főztem meg. Ami még hozzájárult az együttálláshoz, az a hetven dekás füstölt sajt volt, amit hét közben hozott az udvari szállítóm. Valami hihetetlen intenzív füstillat áradt belőle, még a dupla zacskón át is érezni lehetett.

img_20200123_212123.jpg

Na ezekből dobtam össze a hétvégi menüt.

img_20200126_135901.jpg

35 komment

Címkék: csirkeszárny vaj kakukkfű rozmaring köménymag füstölt sajt kolozsvári szalonna fokhagyma granulátum

Távolkeleti roppanós tavaszi tekercs

2020.02.09. 07:00 Andrass9

A vietnámi nyári tekercs óta keresem, hogy tudnék roppanós tavaszi tekercset készíteni anélkül, hogy bebuszozzak az Ázsia Bt-be csomagoló tésztáért,

61.jpg

valamint, hogy milyen is annak a tölteléke, mert az nem nyers zöldség volt, az hétszentség. Érdemes volt napokig nyaggatni a guglit, mert összejött a fogás!

88 komment

Címkék: olaj káposzta halszósz fehérbor rizstészta sárgarépa tarja liszt jégcsapretek kukoricakeményítő BBQ ghí rizstészta lap

Csirkepaprikás vajas nokedlivel

2020.02.06. 07:00 Andrass9

Vajas galuskát kellene írnom, de ezek nokedliszaggatón készültek, ezért sokkal kisebbek, mint a kézi szaggatású galuska.

42.jpg

A napokban a kicsilyánynak fõztem Waka féle hústekercset csirkemellbõl, amihez nem volt elég a hús idehaza, ezért kértem a feleségemet, hogy hozzon egy csirkemellfilét. Erre beállított két teljes csirkével meg 65 deka csirkelábbal.

40 komment

Címkék: tojás hagyma fokhagyma tejföl csirkeszárny vörösbor bors csirkecomb vaj majoranna alaplé liszt pirospaprika rétesliszt kacsazuza

Barnacukor pite

2020.02.03. 07:00 Andrass9

Amerikában mindenből pite készül. 30 összetevő vagy csak 5 (mint ez a recept is), lényegtelen, csak édes legyen (egye kánya - csinálnak sósat is).

21.jpg

forrás

Nem hittem el, hogy képesek szimplán cukorból is pitét csinálni, de a nagylyány megsütötte, én meg fotóztam!

76 komment

Címkék: tojás pite vaj cukor barnacukor citromhéj vaníliakivonat

Csirkemelltekercs és töltött gomba baconkabátban

2020.01.31. 07:00 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Fenchurch68 tollából

 

A december végi, január eleji hosszas töltött káposzta-diéta után valami könnyedebb, tavasziasabb ételre vágytunk.

Eredetileg baconbe tekert csirkemájat szerettem volna sütni, de miután a boltban csak rápillantottam a májra, és a pult mögött a néni rögtön megrázta a fejét, inkább a még mindig drasztikusan leárazott, viszont szép és friss csirkemellfilé lett a befutó. Mindegy, baconbundában az ázott kartonpapír is élvezhetõ lesz. Mivel találtam a mélyhûtõben egy öklömnyi darált lapockát, zöldséges fasírtnak bekeverve, vettem pár szem gombát is, hogy legyen mibe tölteni.

10.jpg

A mellfiléket lapjában két-három szeletre vágtam, picit megklopfoltam, ráterítettem a sonkát meg egy-egy darab edamit, feltekertem, aztán a köré csavart baconszeletekkel fixáltam. A gombafejek kitört tönkjei ehetõ részét lereszeltem, hozzákevertem a darált húsos masszához (ha jól emlékszem, eredetileg a lapocka mellett sárgarépa és cukkini volt benne), betöltöttem a gombafejekbe és ezek is kaptak egy kis baconburkot.

11.jpg

Volt egy maradék fél zacskónyi mirelit egész zöldhüvelyû zöldbab, azt is szerettem volna baconbe tekerve megsütni, de sajnos nem fért bele a tepsibe :)

12.jpg

200 fok körül, légkeveréssel elõször lefedve sült 40-50 percet, aztán még negyedórát fedél nélkül.

13.jpg

Párolt zöldségekkel ettük. A zöldségköretnek nagyon jót tett, mikor rálocsoltam a tepsiben maradt szaftot.

14.jpg

Utána édesem még betolt egy kis tiramisut, hogy meg ne ártson a paleós ebéd...

15.jpg

22 komment

Címkék: gomba sonka tiramisu csirkemell sárgarépa bacon cukkíni lapocka

Tejfölös-mustáros sertésmáj

2020.01.28. 07:00 Waka

Úgy esett, hogy a kedvenc húsboltom mellett vitt el az utam. Ha már arra jártam, betértem. Különösebb elképzelésem nem volt, de egy húsboltban mindig lehet venni valamit. Találtam is gyönyörű dagadót kétezerért, épp két kiló volt, elvágni nem akarták, megvettem hát egyben. Itthon lenyisszantottam egy 1,3 kilós darabot a végéből tölteni, a maradék meg majd jó lesz valamire. Lefagyasztottam mindkét darabot. Volt még sertésmáj is, abból is kértem fél kilót, épp akkora volt az egyik darab. Gondoltam jó lesz hétvégére valaminek. Hogy minek, azt nehezen tudtam eldönteni. A resztelt májhoz nem volt kedvem, rántani sem akartam.
Igazából én a májat sütve szeretem. Vékonyka liszt-kabátkában, bő, forró zsiradékban hirtelen megpirítva, és bizony inkább medium well-re, mint jól átsütve. Ha csurran is kevés leve, a kenyér majd felissza. Míg sül a máj, az ember vág két derék szelet kenyeret, savanyút villáz az üvegből egy kistányérra, odakészíti a Tetran B-s üvegből eszkábált 30 éves sószórót. Aztán tölt egy kupicával. Nem étvágygerjesztőnek, hiszen addigra már csorog a nyála a felszálló illatoktól, csupán, hogy jelezzen a gyomornak: - Figyelem odalenn! Komolyabb falat érkezik! Aztán a tálcával betelepszik a tévé elé, és szépen megtömi a bendőt. Utána nem is kell más, csak két (hét) karcos kisfröccs, hogy a lipidek kisimuljanak.
Csak hát a sült máj csak frissiben jó, tehát vagy háromszor neki kell állni sütni (feltéve, hogy jól beosztom azt a fél kilót), ahhoz meg nem mindig van kedvem. Ki kellett hát találni valami olyat, ami felmelegítve elég négy evésre. Gondoltam egy merészet, és készítettem egy májat tejfölösen-mustárosan, citromlével csorbítva, kapribogyóval bolondítva.

img_20200118_215315.jpg

51 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma majoranna kapribogyó sertésmáj feketebors kolozsvári szalonna meyer citrom erdélyi mustár

Ez a krumplileves!

2020.01.25. 07:00 Andrass9

Kaptunk barátnõnktõl NAGYON CSÍPÕS kolbászt, nomeg egy csemegét is. Olyat, mint amivel évekig fõztem a csípõs krumplipaprikást. Nincs kibúvó, krumplipaprikást kell fõzni!

33.jpg

Persze feleségem óhatatlanul beleszólt: õ most inkább levest akar enni (mindig levest akar enni), ezért a terv kicsit módosult: krumplileves is régen volt, legyen hát az.

65 komment

Címkék: krumpli hagyma paradicsom fokhagyma bors szárzeller kolbász majoranna sárgarépa kacsazsír babér köménymag gyökér petrezselyem pirospaprika zöldpaprika lestyán császárhús lángolt kolbász kolozsvári szalonna zellerlevél csípős kolbász kakukkfü

Egy ízes gombaleves

2020.01.22. 07:00 Andrass9

Feleségem nem eszik gombát, de néha hoz nekem, ha szépet lát. Most is beleütközött egy kis doboz apró csiperkébe, amit haza is hozott.

35.jpg

Nézegettem a netet, hogy milyen leves legyen belőle, mert az már biztos volt, hogy ebből levest főzök. Változatos a felhozatal, de legalább ötleteket gyűjtöttem. A legtöbb esetben tejfeles habarás vagy sima rántás került bele - ezeket most nem preferáltam, így született ez a mostani recept.

32 komment

Címkék: tojás gomba fokhagyma bors tárkony sárgarépa lilahagyma liszt köménymag csiperke olivaolaj búzadara petrezselyem pirospaprika lestyán gríz fafülgomba szegfüszeg biovegeta

Spagettiszósz eltett paradicsomból

2020.01.19. 07:00 Andrass9

Feleségem kérte, hogy főzzek neki egy egyszerű spagettiszószt. Valamit, amit spagettire rakhat, és jó íze van.

28.jpg

Jó pár éve készített utoljára, amit be is főztünk Vegás Spagszósz néven (én abban az időszakban Bolognai szószt főztem be nagy mennyiségben), de az kicsit megöregedett, és az íze sem volt olyan világrengető. Ez még boltban vett paradicsomból készült anno.

74 komment

Címkék: hagyma sajt fokhagyma parmezán bazsalikom bors cukor oregano olivaolaj paradicsompüré sült paradicsom Jalapeno paradicsom szósz kakukkfü jalapeño

Göngyölt lapocka paradicsommártással

2020.01.16. 07:00 Waka

Volt itthon a fagyasztóban egy kilónyi lapocka. Mondjuk, ez nem egy nagy kuriózum, hiszen rendszerint spájzolok belőle egy-egy adagot. Jó ha van itthon, sokoldalúan felhasználható, darált húsnak, pörköltnek, ne adj Isten, még szelethúsnak is. Most éppen ez történt vele.
Már csütörtökön ebédnél ment a szokásos tanakodás, mi legyen a hétvégére? Az egyik kolléga épp a jövő heti étlapot böngészte, örömmel kiáltott fel: - Húsgombóc lesz paradicsommártással kedden! Ezzel meg is volt az ötlet, én is azt főzök.
Aztán eljött a szombat, és rájöttem, hogy a francnak sincs kedve húst darálni, meg bíbelődni vele. Gondoltam egy merészet: megcsinálom göngyölt húsnak. Lesz hozzá paradicsommártás, - lehetőleg gondozásmentes - meg főtt burgonya.

img_20200112_151412.jpg

69 komment

Címkék: vöröshagyma paradicsomlé pirospaprika lapocka feketebors koriandermag fokhagyma granulátum göngyölt lapocka

Egyszerű póréhagyma krémleves

2020.01.13. 07:00 Andrass9

"Vót má" - de egy újszülöttnek minden recept új. És különben is, levesre éheztünk és volt itthon egy méretes póréhagyma.

24.jpg

Sőt! Találtam még egy zöldségalaplevet is, nem kell mindenféle mást belepakolnom :)

52 komment

Címkék: tojás krumpli hagyma sajt tejszín fokhagyma parmezán póréhagyma lilahagyma fehérbors olivaolaj szerecsendió zöldségalaplé kakukkfü csiliolaj

Tonhal nigiri házilag

2020.01.10. 07:00 Andrass9

Megszállott szusievő vagyok, kedvencem a szasimi és a nigiri. A jómultkor belefutottam a Li..-ben egy gyönyörű doboz friss sárgaúszójú tonhal szasimi filébe. Mivel nem kérték el érte a fél házamat, megpróbáltam, és tökéletesnek itéltem. A napokban ismét kapható, bár ez már "előzőleg fagyasztott" adag volt.

10.jpg

Vettem is ismét egy dobozzal (ez kb 4 személynek elegendő). Szusit még soha nem készítettem, ideje elveszteni a szüzességemet. Mivel a vietnámi nyári tekercs jól sikerült, most még készítek tavaszi tekercseket is, de az egy másik poszt lesz. Szóltam a fiaméknak, hogy holnap ázsiai nap lesz, úgy készüljenek.

54 komment

Címkék: lazac sushi fokhagyma tonhal wasabi szójaszósz rizs bors gyömbér cukor kurkuma babér nigiri tamarind rizsecet szezámolaj jégcsapretek arborio rizs szusirizs Hoisin szósz yellow fin tuna

Vendégvárás: csirkemaradékleves és a cigánka

2020.01.07. 07:00 Andrass9

Feleségem szólt délelőtt, hogy holnap estére jönnek a barátaink, valamit főzzek nekik vacsorára. Az ilyen feladatokat mindig szívesen veszem, ki is gondoltam, mit főzzek nekik. Van itt egy sült csirke maradék, amin hús is van bőven, ebből főzök egy levest. Már rég kacérkodtam a gondolattal, hogy így tudnám jól hasznosítani a maradék baromfit, de valahogy mire oda jutottam, már lecsipegették az összes húst a csontokról, ezért a kutyáé lett a csontváz...

39.jpg

Második fogásnak meg megsütöm a másik csirkét is ugyanúgy, ahogy a karácsonyi készült: sós, fűszeres vízben áztatva 24 órát a sütés előtt. Ezzel a módszerrel még az a csirke is szaftos lett, amit 1,7 kg-os mérete ellenére "tanyasi rántanivaló csirke" néven forgalmaztak (tán, mert nem volt akkora melle, mint egy pulykának).

84 komment

Címkék: csirke krumpli hagyma zsálya bors vaj karfiol rozmaring sárgarépa kacsazsír oregano gyökér petrezselyem cheddar zellerszár zellergumó cigánka zellerlevél karaláb szerecsendióvirág kakukkfü szegfübors

Kukuca

2020.01.04. 07:00 Waka

Előrebocsátom, hogy a poszt leginkább arról fog szólni, hogyan ne készítsünk kukucát. Mert a végeredmény inkább tanulságos lett, mint szép. Jabba nézhetett ki így csecsemőkorában.
Szóval, a múltkoriban szóba került a nevezetes kalácska a kukuca. Utánanéztem, nem tűnt túl bonyolultnak, bár a fellelhető receptek gyaníthatóan egy helyről származnak, talán még a helyesírási hibákat is átmásolták.
Arra nem vállalkoztam, hogy csak ezért begyújtsam a sütőt, de a karácsonyi sütemény mellett belefért az időmbe. Sütöttem egy zserbókalácsot, a tésztához 20 százalékkal több anyagot dagasztottam be, aztán lecsíptem belőle egy darabot.

img_20191226_135901.jpg

Hozzávalók a tésztához (egy zserbókalács és négy kukuca készítéséhez):
- 70 dkg búzafinomliszt
- 12 dkg sertészsír
- 4 evőkanál + 1 teáskanál kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 egész tojás (L) és 1 sárgája
- 4 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 2-3 dl tej
- pár szem egész fekete bors
- kevés mák

A kenéshez:
- 1 tojás sárgája
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- 0,5 dl tej

A lisztet megsóztam, összeforgattam a cukorral és a vaníliás cukorral, aztán összemorzsoltam a zsírral. Beleütöttem a tojást, beletettem a sárgáját, majd ráöntöttem a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Kevés tej még kellett bele, az egészből lágy tésztát dagasztottam. Meleg helyre tettem kelni.

img_20191226_102906.jpg

Míg az élesztő dolgozott, előkészítettem a zserbókalács összetevőit. Elfogyott az utolsó adag aszalt meggy is, amit "nemrég" kaptam.

img_20191226_104332.jpg

A megkelt tésztát a belisztezett deszkára borítottam, kicsit átgyúrtam, majd levettem belőle 30 dekát.

img_20191226_112647.jpgimg_20191226_112806.jpg

Összedobtam a zserbókalácsot és bevágtam a sütőbe.

img_20191226_131730.jpg

A maradék tésztát négy egyforma részre osztottam, és nekiálltam szerencsétlenkedni. Először túl vastagon liszteztem be a deszkát, ezért nem tudtam a tenyerem alatt sodorni a tésztát, mert folyton elcsúszott.

img_20191226_120240.jpg

Félresöpörtem a lisztet, és újra megpróbáltam. Hát, ez sem lett valami fényes.

img_20191226_120632.jpg

A kukacokat feltekertem, a vastagabb végére megpróbáltam valami fejformát ügyeskedni. Hát... Lábát már nem tudtam, hogyan csináljak neki. Majd legfeljebb paradicsommadárnak fogom hívni. Sütőpapírral bélelt tepsibe igazgattam a nyomorultakat.

img_20191226_120826.jpg

A borsszemeket szem gyanánt belenyomkodtam a tésztába, ahol nagyjából kellene lenniük. A cukorral és a tojássárgájával elkevert tejjel megkentem.

img_20191226_121101.jpg

Mikor a zserbókalács kisült, még egyszer bekentem az egyre reménytelenebbül kinéző madarakat, majd meghintettem őket mákkal. Betoltam a sütőbe, és elhúztam a tévé elé ebédelni.

img_20191226_130617.jpg

Nagyban bogarásztam a szálkát a pontyból, mikor bevillant a kukuca. Iszkiri a konyhába, még éppen nem égtek meg szegények, de azért elég bokszosak lettek.

img_20191226_135854.jpg

Másnap megjött Kistesó az unokákkal. Ők aztán fittyet hánytak a kukucára. A kisebbik elkezdett nyafogni, hogy büdös halászlészag van, a másik meg egyből a tévé elé vágta magát. Végül a nagyobbik nagy kegyesen elmajszolt egy kis darabot belőle. Megfutottuk a kötelező köröket, ettek-ittak valamit, rájuk sóztam pár üveg mindenféle lekvárt, szörpöt, savanyút, aztán robogtak is tovább a következő stációra. Eltakarítottam a romokat, elmosogattam. Megmelegítettem a közben kihűlt halászlét, mertem egy jó tányérral, kicsit megpaprintottam, és két kukucával elkísérve bekanalaztam. Finom volt, édes, kicsit vaníliás, de a csípős-sós halászlé mellé nagyon jól illett. A borsszemeket elropogtattam, az is jó volt. Szóval a tészta maradhat, de legközelebb inkább fonott kalácsot készítek belőle, az kevésbé macerás.

36 komment

Címkék: élesztő vaníliás cukor feketebors sertészsír kukuca búzafinomliszt

Tőzegáfonyás villámsüti

2020.01.01. 07:00 Andrass9

Sok boldogságot kívánunk a 2020-as esztendőre is!

 

A nagylyány készíti rendszeresen, mert egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom. Ja és a gyerekek meg imádják!

26.jpg

Ráadásul fagyasztható, és a mélyhűtőből egyenesen a sütőbe lehet tenni.

21 komment

Címkék: tej tojás dió vaj cukor sütőpor liszt tőzegáfonya barnacukor vörösáfonya kékáfonya

Zöldség pakora

2019.12.29. 07:00 Andrass9

Indiai bundázott zöldségek csicseriborsós bundában. Ezt tavaly tanultuk a nagylyánnyal az indiai főzőiskolában. Elhatároztuk, hogy most elkészítem a családnak vacsorára.

25.jpg

Kicsit nagyobb választékot állítottam össze a zöldségek frontján, azután a kóstolgatás folyamán néhányat abbahagytam, mert nem jött be vagy az íz, vagy az állag. Használtunk egy remek fűszerkeveréket a tálalásnál: chaat masala a neve, összetétele a poszt végén található.

73 komment

Címkék: spenót krumpli kelbimbó spárga karfiol sütőpor kurkuma brokkoli lilahagyma cukkíni csiperke kömény ceruzabab rizsliszt csicseriborsó liszt csilipor zöldborsóhéj chaat masala

Székely kacsa

2019.12.26. 07:00 Waka

Avagy kacsa savanyú káposztával és füstölt csülökkel, Persze, ha a derék székelyek olvasnák ezt, biztos kitennék a bőrömet száradni egy székelykapura. Úgy esett, hogy nem tudtam eldönteni, mit főzzek Karácsonyra. Volt itthon egy pecsenyekacsa, amit éppen megsüthettem volna, és volt - a savanyított káposztalevél kivételével - minden egy töltött káposztához. Aztán akadt volna még pár szelet ponty, meg némi apró hal egy halászléhez. Szóval volt minden, csak éppen egyikhez sem volt kedvem. Gondoltam, összedobok valamit a rendelkezésemre álló alapanyagokból, olyat, ami finom, kiadós és Stihl-szerű, akár a motorfűrész. A füstölt hús és a savanyú káposzta igen jó barátok, ugyebár, a kacsa pedig már-már vörös hús, pörköltnek sem utolsó, remekül passzol az összeállításba. A hal végül nem került bele, valahogy nem illet bele a koncepcióba.

img_20191224_171450.jpg

36 komment

Címkék: kacsa savanyú káposzta lecsó köménymag feketebors füstölt csülök székely kacsa

Teriyaki marha nyársak

2019.12.23. 07:00 Andrass9

Vettem egy nagyobb adag gyönyörű Angus marha hátszín végeket. Vagy mi a szöszt - itt másként vágják az állatokat - sirloin vagy loin tips a neve. Az egyik kedvenc húsom - ha lehet, még finomabb, mint a bélszín, mert márványosabb és emiatt szaftosabb. Ezt a hús általában marinálom valamivel, és úgy sütöm meg. Mivel az unokák szeretik a teriyaki nyársakat (a vietnámi pho étteremben szoktak rá), ezért most úgy döntöttem, elkészítem a saját teriyaki mártásomat.

40.jpg

Már csak a webet kellett tanulmányozni, milyen fúziós (sic) teriyaki szószt csináljak. Volt a nyelvemen egy íz, amit elképzeltem, és ahhoz igazítottam a receptet.

47 komment

Címkék: méz fokhagyma szójaszósz olajbogyó gyömbér bacon brokkoli hátszín kaliforniai paprika citromlé olivaolaj sütőkolbász zöldpaprika barnacukor szezámolaj kukoricakeményítő rizsbor sake Angus juharcukor

Vietnámi nyári tekercs

2019.12.20. 07:00 Andrass9

Ez nem más, mint egy saláta ehető csomagolásban ... Hoztam az ázsiai boltból mindenféle rizspapírt: kicsit, nagyot, kereket és négyszögletest. Ha jól van lezárva a csomagolás. gyakorlatilag korlátlan ideig eláll. Napok óta kacérkodom az elkészítésével, de a feleségem mindig talált valami ürügyet, hogy miért holnap csináljam :)

53.jpg

Végül csak nekiálltam, mondván, hogy ez csak saláta, amit mindig lehet enni! Igyekeztem annyiféle textúrát és ízt belecsomagolni, amennyit csak tudtam. Pár napja be is vásároltam friss zöldségeket hozzá, nehogy a hiányuk akadályozzon a megfőzésében.

58 komment

Címkék: saláta fokhagyma szójaszósz bazsalikom gyömbér garnélarák rizstészta sárgarépa újhagyma kígyóuborka tamarind rizsecet szezámolaj zellerszár halványító zeller csiliszósz sörretek rizstészta lap lime héj

Töki pompos

2019.12.17. 07:00 Waka

Avagy langalló. Kezdetben vala a maradék kenyértésztából készült lepény, ami abban különbözött a lángostól, kemencében sült, nem pedig bő zsiradékban. Később megjelent az a fajta, amihez már direkt dagasztották a tésztát, hogy legyen miből sütni. Ilyesfélét ettem magam is Sármelléken, valamikor 90'-ben. Egy egész kiló kenyérhez való tésztából készült, kicsit bevagdosták, mielőtt bevetették a kemencébe, és nem került rá más, csak egy kis olaj és némi öreg szemű só. Aztán persze divat lett a langalló, a magyarok pizzája. Tejföllel kenegetik, hagymával és szalonnával szórják, néhol még sajt is kerül a tetejére. Aztán van olyan is, aki füstölt kolbásszal, -tarjával gazdagítja, meg még az ördög tudja, miket nem tesznek rá. Vigántpetenden például egészen jót lehetett kapni pár éve, mikor még előfordultam arrafelé. Most nézem, véglegesen bezárt. Kár.
A töki pompos a langalló egyik elágazása. Gyakorlatilag nem sok különbség van köztük, legfeljebb annyi, hogy ez utóbbi tésztáját néhol fött krumplival vegyítik. Egy ilyet sütöttem hétvégére.

img_20191214_134020.jpg

42 komment

Címkék: tejföl töki pompos mogyoróhagyma kolozsvári szalonna langalló

Gyors Bolognese szósz spagettivel

2019.12.14. 07:00 Andrass9

Valami gyors vacsorát kell csinálni a családnak. A gyerekek elég válogatósak, de legalább rendesen esznek. A vejem hozott fél kiló szép darált marhahúst, hogy ez valamire biztos jó lesz.

38.jpg

Persze mást is vett, de az most nem esedékes - talán csak az olivaolaj, amit mindig egy libanoni boltban vesznek, és tényleg fantasztikus íze van. A nagylyány szerint a gyerekek tésztát minden mennyiségben megesznek.

34 komment

Címkék: spagetti hagyma méz fokhagyma marhahús vörösbor bors gyömbér sárgarépa darálthús oregano passata paradicsompüré kakukkfü csirkealaplé spagettitök

"Rice Krispies" édesség

2019.12.11. 07:00 Andrass9

Ez egy jó példa arra, hogy mit NE készítsünk, ha nem akarjuk magunkra uszítani a dietetikusokat! Eredetileg a Rice Krispies® egy cereal (Kellogg's), alacsony cukortartalommal, bár a felpuffasztott rizsben van azért szénhidrát bőven.

27.jpg

A nagylyány azért megcsinálta a kisunokával közösen, én meg dokumentáltam és megkóstoltam.

33 komment

Címkék: vaj zabpehely mályvacukor rizspehely vaníliakivonat

Ananász pite a vejemnek

2019.12.08. 07:00 Andrass9

A vejem már többször kérte a nagylyányt, hogy próbálja meg reprodukálni az édesanyja receptjét, ami írásban nem létezett, és csak emlékezetből tudja elmondani, milyen lehetett. A lényeg szerinte, hogy a tésztája omlós, de sok citromhéjat tartalmazott, míg a töltelék pudingszerű, szintén citromhéjat tartalmaz és nem volt savanykás.

38.jpg

A nagylyány nagyon jó sütésben, nem is értettem miért nem sikerült neki eddig elkészíteni. Nekem nincs egyáltalán pie készítési gyakorlatom, nem is eszem olyasmit, de azért gondoltam, hogy egy kisérletet megér a dolog.

29 komment

Címkék: tej tojás víz vaj cukor ananász liszt keményítő citromhéj vaníliakivonat sürített tej